Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΤΩΣΗ ΑΠΟ ΥΨΟΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗ -Απλή (άτομο χάνει την ισορροπία του και πέφτει) -Κατακρήμνιση (άτομο πέφτει από κάποιο ύψος στο κενό) -Κατακρήμνιση (άτομο πέφτει.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΤΩΣΗ ΑΠΟ ΥΨΟΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗ -Απλή (άτομο χάνει την ισορροπία του και πέφτει) -Κατακρήμνιση (άτομο πέφτει από κάποιο ύψος στο κενό) -Κατακρήμνιση (άτομο πέφτει."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΤΩΣΗ ΑΠΟ ΥΨΟΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗ -Απλή (άτομο χάνει την ισορροπία του και πέφτει) -Κατακρήμνιση (άτομο πέφτει από κάποιο ύψος στο κενό) -Κατακρήμνιση (άτομο πέφτει από κάποιο ύψος στο κενό)

2 Πτώση-κακώσεις Δεν συμπίπτουν απαραίτητα οι κακώσεις με το ύψος

3 Κακώσεις ΑΠΛΗ: Θλάσεις με εκχυμώσεις, εκδορές, μώλωπες. Πολύ σπανιότερα συναντάμε εκτεταμένα θλαστικά τραύματα ή ακόμα σοβαρότερες κακώσεις,κάτι,που εξαρτάται κυρίως από τον τρόπο της πτώσης. Κάποιες φορές ο θάνατος επέρχεται αργότερα

4 ΑΠΛΗ ΠΤΩΣΗ 1. ΣΕ ΠΤΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΙΣΩ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΡΟΥΣΗ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΙΝΙΑΚΗ ΧΩΡΑ: -εγκεφαλική αιμορραγία ή και ακαριαίο θάνατο, λόγω ρήξης του σταυρωτού συνδέσμου και είσδυσης του οδόντα του άξονα εντός του προμήκους. 2. ΣΕ ΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΛΑΓΙΑ: -διατροχαντήριο κάταγμα (συχνό στους υπερήλικες).

5 Διατροχαντήριο κάταγμα 47000 το χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο 25% πεθαίνουν ΄Ατομο που σπρώχνει ηλικιωμένη γυναίκα έχει πρόθεση ανθρωποκτόνο;

6 ΚΑΤΑΚΡΗΜΝΙΣΗ -πολλές, διαφόρου βαρύτητας κακώσεις -εξαρτώνται από την δύναμη,με την οποία το σώμα θα συναντήσει το έδαφος και από το μέρος του σώματος που θα συναντήσει πρώτο την ανένδοτη επιφάνεια πρόσκρουσης -η δύναμη,αυτή,εξαρτάται από: το ύψος της πτώσης το βάρος του ατόμου

7 ΚΑΤΑΚΡΗΜΝΙΣΗ Μπορεί η πτώση να μην είναι ελεύθερη αλλά το σώμα να συναντήσει «εμπόδια»

8 Κατακρήμνιση, συνήθεις κακώσεις: Κατακρήμνιση, συνήθεις κακώσεις: - ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ, ΑΠΛΑ Η΄ ΕΠΙΠΕΠΛΕΓΜΕΝΑ Πτώση με τα πόδια -Κάταγμα κρανίου (στρογγυλό κάταγμα της βάσης), λόγω αδράνειας,η βάση εξακολουθεί να κινείται και προσκρούει πάνω στη ΣΣ., που πρώτη ακινητοποιείται -Κατάγματα Σπονδυλικής στήλης -Κατάγματα οστών λεκάνης, κνημών, πτέρνας

9 ΠΤΩΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ -Κάταγμα θόλου κρανίου -Κάταγμα στη βάση του κρανίου, κυκλικά γύρω από το ινιακό τρήμα, καθώς η ΣΣ. εμβολίζεται τηλεσκοπικά μέσα στην κρανιακή κοιλότητα. -Στρογγυλό κάταγμα της βάσης του κρανίου (σε περίπτωση πτώσης με τον πώγωνα). -Κάταγμα γύρω από το ινιακό τρήμα (σε πλήξη του ινιακού οστού), όπου η βάση του κρανίου τείνει να αποσπασθεί της ΣΣ.

10 ΠΤΩΣΗ ΣΤΑ ΠΛΑΓΙΑ Κακώσεις θώρακος Κακώσεις λεκάνης Κακώσεις άκρων

11 ΑΠΛΕΣ Η΄ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΡΗΞΕΙΣ ΣΠΛΑΓΧΝΩΝ ΚΑΤΑ ΤΡΟΠΟ ΑΜΕΣΟ Η΄ ΕΜΜΕΣΟ ΑΜΕΣΑ: Λόγω πλήξης της περιοχής,στην οποία βρίσκονται τα όργανα αυτά. ΕΜΜΕΣΑ: Όταν το σώμα κατά την πτώση του συναντήσει το έδαφος, διακόπτεται απότομα, λόγω της πρόσκρουσης, η κίνησή του, γεγονός, όμως, που δεν παρακολουθείται πάντοτε (ιδιαίτερα σε πτώση με τα πόδια) από την ακινητοποίηση των εσωτερικών οργάνων που συνεχίζοντας,κατά κάποιο τρόπο, λόγω αδράνειας,την προς τα κάτω κίνηση,υφίστανται σοβαρές κακώσεις (διάσχιση ή/και τέλεια απόσπαση).

12 Αναλυτικά: -Η απόσπαση της καρδιάς από τα μεγάλα αγγειακά πρέμνα και αφού «διασχίσει» το περικάρδιο και το διάφραγμα να βρεθεί εντός της κοιλίας ή ακόμα και στην ελάσσονα πύελο. -Η απόσπαση του ήπατος από τους συνδέσμους του και η ρήξη του σε ένα ή περισσότερα σημεία. -Η διάσχιση της αορτής,των καρωτίδων κ.λ.π. -Η ρήξη πνευμόνων, μετά από κατάγματα πλευρών. -Θλάσεις εγκεφάλου.

13 Ιατροδικαστικά ζητήματα ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΓΙΑ ΠΤΩΣΗ ΑΠΟ ΥΨΟΣ;  ΑΥΤΟΨΙΑ ΧΩΡΟΥ, αποτυπώματα, κηλίδες αίματος  ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΠΤΩΜΑ (κακώσεις και κατάσταση ενδυμάτων-συχνό εύρημα η αποκόλληση του σολοδέρματος σε περιπτώσεις πτώσης στα πόδια-)

14 Ιατροδικαστικά ζητήματα ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΕΡΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ, ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ Η΄ ΤΥΧΑΙΟΥ ΓΕΓΟΝΟΤΟΣ;(κυρίως ατυχήματα και αυτοκτονίες,σπάνια πρόκειται περί εγκληματικής ενέργειας)  ΑΥΤΟΨΙΑ ΧΩΡΟΥ  ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΚΩΣΕΩΝ (προθανάτιες-μεταθανάτιες)

15 Διερεύνηση του τριπτύχου Σημαντικό στοιχείο είναι η μέτρηση του σημείου της πτώσης σε σχέση με την κατακόρυφο

16 ΒΓ = 0, Ατύχημα ή Εγκληματική ενέργεια ΒΓ> 2μ., Αυτοκτονία Βεβαίως, αυτές οι σκέψεις εκφράζουν πιθανότητες, οι οποίες είναι, σε κάθε περίπτωση, ανοικτές σε διερεύνηση.

17 ΣΕ ΠΤΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΥΨΟΣ Το άτομο φθάνει στη γη νεκρό! Από τη δυσμενή επίδραση της επιτάχυνσης της βαρύτητας στο κυκλοφορικό Οι σκελετικές κακώσεις αλλά κυρίως οι σπλαγχνικές είναι δυσανάλογα μικρότερες σε σχέση με αυτές που προκαλούνται από μικρότερο ύψος (μετά το θάνατο η πίεση δεν υπάρχει σύσπαση των ιστών και έτσι συνθλίβονται χωρίς ρήξη της μάζας τους


Κατέβασμα ppt "ΠΤΩΣΗ ΑΠΟ ΥΨΟΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗ -Απλή (άτομο χάνει την ισορροπία του και πέφτει) -Κατακρήμνιση (άτομο πέφτει από κάποιο ύψος στο κενό) -Κατακρήμνιση (άτομο πέφτει."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google