Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ψυχοσωματικές και φυσικές διαταραχές Ήταν γνωστό, για αιώνες, ότι οι ψυχολογικοί/συναισθηματικοί παράγοντες συσχετίζονται με πολλές φυσικές ασθένειες.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ψυχοσωματικές και φυσικές διαταραχές Ήταν γνωστό, για αιώνες, ότι οι ψυχολογικοί/συναισθηματικοί παράγοντες συσχετίζονται με πολλές φυσικές ασθένειες."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ψυχοσωματικές και φυσικές διαταραχές Ήταν γνωστό, για αιώνες, ότι οι ψυχολογικοί/συναισθηματικοί παράγοντες συσχετίζονται με πολλές φυσικές ασθένειες. Μερικά συναισθηματικά προβλήματα γίνονται αιτία αντιδράσεων και μερικές ψυχολογικές καταστάσεις ή τεχνικές μας βοηθούν να αισθανθούμε καλύτερα. Το συναισθηματικό τραύμα μπορεί να προκαλέσει τα φυσικά προβλήματα;

2  Μια πρόσφατη μελέτη ανέφερε ότι οι γυναίκες που δοκιμάζουν το τραύμα: βία στο σπίτι, έχουν 50% - 70% πιο αυξημένο τον κίνδυνο για νευρολογικά, γυναικολογικά, και αρτηριακής πίεσης προβλήματα-βασισμένα σε φυσικά προβλήματα, από τις γυναίκες εκείνες που δεν έχουν υποστεί καμιάς μορφής βία (Johns Hopkins, 2002).  Φυσικά, ισχύει, επίσης, το αντίστροφο.  Η εμφάνιση ενός φυσικού προβλήματος μπορεί να προκαλέσει τον κίνδυνο για θλίψη (κατάθλιψη), ενώ, η καλή υγεία συμβάλλει στην ευτυχία. Συνήθως, υπάρχει μια διπλής κατεύθυνσης σχέση μεταξύ των ψυχολογικών και φυσικών πτυχών.

3 . Ένα ολόκληρο ζήτημα του περιοδικού της Συμβουλευτικής και της Κλινικής Ψυχολογίας (Ιούλιος, 2002) τεκμηριώνει καλά το ρόλο της ψυχολογίας στη διαχείριση πολλών συγκεκριμένων φυσικών προβλημάτων και ασθενειών.  Οι αρνητικές συγκινήσεις επηρεάζουν τις ορμόνες μας και μειώνουν την ασυλία μας σε διάφορες ασθένειες.  Η κατάθλιψη, ο θυμός, και η κοινωνική απομόνωση συμβάλλουν στις καρδιακές παθήσεις.  Η ψυχολογία του ασθενή, με καρδιακές παθήσεις, μπορεί και πρέπει να είναι μέρος της ερευνητικής επεξεργασίας.  Οι διαφορετικές συμπεριφορές συμβάλλουν στην υγιή και μη υγιή γήρανση.  Η ένταση έχει επιπτώσεις στο άσθμα, στις διαταραχές χώνεψης και σε πολλές άλλες φυσικές ασθένειες.

4  Οι ψυχολογικές τεχνικές μπορούν να βοηθήσουν το ένα από τις δύο καταστάσεις να χαλαρώσει.  Οι συμπεριφοριστικές μέθοδοι ελέγχου συσχετίζονται, φυσικά, με τη διατήρηση όλου του σημαντικού υγιούς προγράμματος διατροφής και άσκησης.  Η συμπεριφοριστική αυτορρύθμιση είναι στο επίκεντρο της διαχείρισης του διαβήτη του, ελέγχου βάρους, της διαχείρισης του πόνου και του πονοκέφαλου, όλων, δηλαδή των σωματόμορφων διαταραχών.  Οι εκατοντάδες των περιοδικών και των βιβλίων (Borysenko, 1988 Barsky, 1988) μας λένε επανειλημμένως ότι η ψυχική πίεση προκαλεί ή επιδεινώνει την ασθένεια.

5  Οι συγκεκριμένες πειραματικές ψυχολογικές επεξεργασίες έχουν αναπτυχθεί για ποικίλες ασθένειες: καρδιακές παθήσεις, πονοκέφαλοι έντασης, πονοκέφαλοι τύπου ημικρανίας, πόνος, υπέρταση, έλκη, αϋπνία, άσθμα, δερματολογικές παθήσεις, tics, και πολλές άλλες (Knapp & Peterson, 1976).  Ακόμα, ως πάσχοντες, κάποιοι ασθενείς ψάχνουν ακόμα τις φυσικές αιτίες και τις θεραπείες φυσικών φαρμάκων (ομοιοπαθητική). Η αλήθεια είναι, εντούτοις, ότι πρέπει να αναζητήσουμε τις ψυχολογικές αιτίες, δηλαδή, πηγές απογοήτευσης, ανίσχυρων συναισθημάτων, και επιπλέον, διαπροσωπικών συγκρούσεων και απογοητεύσεων.  Οι σχέσεις (διαπροσωπικές, ενδοπροσωπικές) του ασθενούς είναι το πρώτο όπου ένας θεράπων θα αναζητήσει για τη διερεύνηση της πηγής ψυχικής πίεσης.

6 Καρδιακές παθήσεις.  Το 1828, ο William Harvey περιέγραψε την καρδιά (τις καρδιολογικές παθήσεις) και σημείωσε ότι επηρέαζεται κατά μεγάλο μέρος από τις συγκινήσεις.  Σχεδόν 200 έτη αργότερα, William Osler, παρατήρησε ότι κάποιοι ασθενείς, με καρδιολογικά επεισόδια, είχαν συχνά τη φιλοδοξία να περνούν στη ζωή μέσα από πολλές και αποτυχημένες σχέσεις. Παρατήρησε ότι είχαν ένα έλλειμμα στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

7  Στη δεκαετία του '50, οι καρδιολόγοι Friedman και Rosenman ερεύνησαν τη συσχέτιση μεταξύ των καρδιακών παθήσεων και της προσωπικότητας του τύπου Α, δηλαδή, κάποιος που είναι επιρρεπής να κάνει δύο πράγματα συγχρόνως, ο ανήσυχος, ο ανυπόμονος, και αυτός που εκδηλώνει εχθρότητα. Έτσι, υπάρχει, από καιρό τώρα, η συνειδητοποίηση ότι η ψυχολογία και οι συγκινήσεις κάποιων ατόμων συσχετίζονται στενά με τις ασθένειες της καρδιάς. Αυτό είναι ένα σοβαρό θέμα.  Οι καρδιολογικές παθήσεις, ο υπ’ αριθμό «1» δολοφόνος, αρχίζουν στο μυαλό!

8  Για να έχουν υγιείς τις καρδιές τους, οι Αμερικανοί, πρέπει να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες και τις κυνικές, δεσποτικές σκέψεις τους, αλλά και τις εχθρικές συγκινήσεις!  Αυτά δεν είναι σχόλια από τους ψυχολόγους είναι δηλώσεις από έναν καρδιολόγο (Williams, 1989). «Επιθυμούμε και αναμένουμε ένα χάπι ή μια διατροφή για να αποτρέψουμε μια επίθεση καρδιακού επεισοδίου».  Ο ίδιος, αναφέρει με έμφαση, ότι πρέπει και μπορούμε να αλλάξουμε τις σκέψεις μας, τις τοποθετήσεις και τις συγκινήσεις μας με 12 βήματα:

9  (1) κρατήστε ένα ημερολόγιο των καταστάσεων που σας καθιστούν τρελούς (αρχείο γεγονότων, σημειώσεις σκέψεων και τις τοποθετήσεις σας που παράγουν το θυμό και δυσπιστία),  (2) ανακαλύψτε ελπιδοφόρε αλλαγές της ιδιοσυγκρασίας και των αρνητικών τοποθετήσεών σας,  (3) αποστασιοποιηθείτε από αντιδράσεις κυνισμού, θυμού ή άλλες παράγωγες αρνητικές σκέψεις.

10  (4) απαλλαχτείτε από παράλογες σκέψεις και προκλήσεις που οδηγούν στο αίσθημα καχυποψίας ("προσπαθούν να με βιδώσουν πέρα από"), ("είναι πραγματικά ηλίθια"), και σωφρονιστικές διεργασίες ("πρέπει να τιμωρηθούν σοβαρά ή θα επιθυμούσα να το κάνω ο ίδιος")  (5) έχετε την ενσυναίσθηση της πρακτικής συχνά και αναπτύξτε συναισθήματα κατανόησης.  (6) χαλαρώνετε για να μειώσετε πιθανή ενόχλησή σας και θυμό.

11  (7) υιοθετείστε πρακτικές που εμπιστεύεστε και που είναι ανεκτικές στους άλλους.  (8) μάθετε να ακούτε και μη ενεργείτε με δηλώσεις του τύπου "εγώ".  (9) αποκτείστε δεξιότητες ασφάλειας γιατί η κριτική των άλλων μπορεί να σας σκοτώσει, έτσι είναι καλύτερο να αντικατασταθεί ο θυμός σας με την αισιόδοξη, ανεκτική κατανόηση προτού να εμφανιστεί η επίθεση καρδιολογικού επεισοδίου.  (10) μάθετε να συγχωρείτε εκείνους που σας έχουν θυμώσει και με αυτόν τον τρόπο, είτε ελεύθερος τη δυσαρέσκεια και την επιθυμία εκδίκησης.

12  Οι Williams (1989) και Williams & Williams (1993), που θεωρούν την εχθρότητα ως η κακοποιός αιτία και δεν είναι το μόνο για να θεραπεύσει τις καρδιακές παθήσεις που χρησιμοποιούν επιτυχώς την ψυχολογία.  Οι όγκοι έρευνας, πάνω από 20 χρόνια, έχουν μελετήσει τη σχέση μεταξύ της προσωπικότητας του τύπου Α και των καρδιακών παθήσεων. Ο τύπος Α χαρακτηρίζει άτομα ανασφαλή, ανήσυχα, αγχώδη, πιεσμένα, ανυπόμονα, ανταγωνιστικά και οξύθυμα. Είναι δύο φορές περισσότερο πιθανό να οδηγηθούν σε καρδιολογικά νοσήματα από τα λιγότερο ανήσυχα άτομα.

13  Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει, σαφώς, ότι η εκτενής επεξεργασία ψυχολογικής παρέμβασης (περισσότερες από 40 συνεδριάσεις σε διάστημα από 1 έως 3 έτη) μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο των χαρακτηρολογικών στοιχείων του τύπου Α που οδηγούν στη πιθανότητα ενός δεύτερου καρδιολογικού επεισοδίου, έτσι ώστε, να μειώνεται σχεδόν στο μισό (Blanchard, 1994).  Αυτή η διαπίστωση είναι εντυπωσιακή.  Αλλά, ποια ψυχολογική επεξεργασία λειτουργεί αποτελεσματικά;

14  Δεξιότητες διαχείρισης της ψυχικής πίεσης για να αλλάξει υπεύθυνους πυρήνες της προσωπικότητας: εκμάθηση τεχνικών, τεχνικές αυτοβοήθειας και χαλάρωσης με σκοπό την αναγνώριση και τη μείωση των συναισθηματικών εντάσεων και αντιδράσεων.  Εκπαίδευση δεξιοτήτων επικοινωνίας: γνωστική θεραπεία για την κατάρτιση στην επίλυση των προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού της αξίας και του στόχου.  Εν ολίγοις, ο τύπος Α εκπαιδεύεται σε δεξιότητες αυτοβοήθειας και, επομένως, σε αλλαγές.

15  Αλλά, γιατί το ιατρικό μοντέλο δεν ενθαρρύνει την καθιέρωση αυτής της ψυχολογικής επεξεργασίας;  Πρόσφατες έρευνες εξακολουθούν να επιβεβαιώνουν το ρόλο των ψυχολογικών παραγόντων στις καρδιολογικές παθήσεις. Μια έρευνα στο Hopkins University, (Απρίλιος, 2002) έχει επιβεβαιώσει ότι οι φοιτητές της ιατρικής που είχαν εκφρασμένα ή κρυμμένα συναισθήματα θυμού, ήταν οξύθυμοι και πολύ εκρηκτικοί ήταν σε κίνδυνο 3 φορές πιθανότερο να αναπτύξουν πρόωρες καρδιακές παθήσεις και 5 φορές πιθανότερο να έχουν ένα καρδιακό επεισόδιο από τους πιο ήρεμους συντρόφους της κατηγορίας τους.

16 Επιπλέον, μια άλλη μελέτη στο πανεπιστήμιο της βόρειας Καρολίνας (Williams, 2001) διαπίστωσε την άποψη ότι οι άνθρωποι με τα υψηλά αποτελέσματα θυμού (που μετριάζονται γρήγορα με τις συχνές, έντονες οργές και τάσεις εκδίκησης έναντι άλλων ανθρώπων, κ.λπ....) ήταν τρεις φορές περισσότερο σε πιθανότερο κίνδυνο να έχουν έναν καρδιακό επεισόδιο ή θάνατο. Τα πρόωρα μέτρα της εχθρότητας (δυσπιστία, επιθετικότητα, κυνισμός) είναι αιτίες και προάγγελοι, αργότερα, καρδιακών παθήσεων. Οι υψηλές αντιδράσεις πίεσης έχουν αποδειχθεί ότι προκαλούν επιθετικό καρδιολογικό επεισόδιο. Η κατάθλιψη αυξάνει την πιθανότητα του θανάτου από τις καρδιακές παθήσεις. Η κατάθλιψη αυξάνει την πιθανότητα του θανάτου από τις καρδιακές παθήσεις. Φαίνεται πιθανό ότι οι καρδιολογικοί ασθενείς πρέπει να ωφεληθούν από καταστάσεις θυμού, κατάθλιψης, ή/και της διαχείρισης της πίεσης.

17 Διάφορες δημοσιεύσεις έχουν ήδη προτείνει ότι τα ολοκληρωμένα προγράμματα (ψυχοπαιδαγωγικά/ψυχο- εκπαιδευτικά) θα ήταν ευεργετικά. Κάποιες, επίσης, σημαντικές μελέτες της εκτενούς ψυχολογικής επεξεργασίας είναι τώρα εν εξελίξει. Φαίνεται πιθανό ότι οι προσπάθειες αυτοβοήθειας μπορούν να μειώσουν τις σημαντικότερες και επιβαρυντικές συγκινήσεις: ανησυχία, κατάθλιψη και θυμός, γεγονός που θα μπορούσε να ασκήσει σημαντική επίδραση στη μελλοντική υγεία.

18 Ένας ψυχολόγος, Davit Abrams (ανακοίνωση σε διεθνές συνέδριο, 2002), θεωρεί ότι η καλή διαχείριση της πίεσης και οι αλλαγές του τρόπου ζωής, όπως η υγιεινή διατροφή, μπορούν να μειώσουν τους θανάτους από τις καρδιακές παθήσεις κατά 34%! Οι ψυχολόγοι έχουν δείξει ότι εργαζόμενοι πολλές ώρες (πάνω από 40 ή 50 ώρες εβδομαδιαίως) με τα Σαββατοκύριακα εργασίας, που κοιμούνται λίγο (λιγότερο από 6 ώρες μια νύχτα) διπλασιάζουν ή τριπλασιάζουν τον κίνδυνο επιθέσεων καρδιακών επεισοδίων. Ο θυμός που συνδυάζεται με την έκρηξη είναι αρκετά επικίνδυνος. Προφανώς, η ψυχολογική πίεση αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια ενός καρδιακού επεισοδίου με τους σύνθετους τρόπους (παρεμπόδιση της ροής του αίματος στην καρδιά ακριβώς ως πινακίδα, χοληστερόλη και αρτηριοσκλήρωση).

19  Για μια έγκαιρη και λεπτομερή αναθεώρηση των πολλών μηχανισμών (συγκεκριμένες φυσιολογικές διαβάσεις) από το οποίο η περιβαλλοντική πίεση, οι συγκινήσεις, και τα χαρακτηριστικά προσωπικότητας έχουν επιπτώσεις στις διάφορες πτυχές της στεφανιαίας ασθένειας (Smith & Ruiz, 2002).  Η κατανόηση των συγκεκριμένων διαδικασιών καρδιακών παθήσεων είναι σύνθετη, περιλαμβάνοντας την ιατρική, τη φυσιολογία και την ψυχολογία)


Κατέβασμα ppt "Ψυχοσωματικές και φυσικές διαταραχές Ήταν γνωστό, για αιώνες, ότι οι ψυχολογικοί/συναισθηματικοί παράγοντες συσχετίζονται με πολλές φυσικές ασθένειες."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google