Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η θέση και το φυσικό περιβάλλον της Ασίας Κατακόρυφος διαμελισμός Δημιουργία: Ζάρκος Δημήτριος Ζάρκος Δημήτριος Μίσσιου Γεωργία Μίσσιου Γεωργία

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η θέση και το φυσικό περιβάλλον της Ασίας Κατακόρυφος διαμελισμός Δημιουργία: Ζάρκος Δημήτριος Ζάρκος Δημήτριος Μίσσιου Γεωργία Μίσσιου Γεωργία"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η θέση και το φυσικό περιβάλλον της Ασίας Κατακόρυφος διαμελισμός Δημιουργία: Ζάρκος Δημήτριος Ζάρκος Δημήτριος Μίσσιου Γεωργία Μίσσιου Γεωργία http://mathitiskaidaskalos.blogspot.gr/ http://mathitiskaidaskalos.blogspot.gr/

2 Οροσειρές

3 Ιμαλάια Αλτάια Τιέν Σαν Οροσειρά Ζάγκρος Καύκασος

4 Ποταμοί

5 Ποταμός Ομπ

6 Ο Ομπ είναι ποταμός (4.016 χλμ.) της κεντρικής Ρωσίας, στο ασιατικό τμήμα της χώρας. Πηγάζει από τους βόρειους πρόποδες του ορεινού όγκου του Αλτάι, και εκβάλλει στο κόλπο του Ομπ, στη θάλασσα Κάρα του Αρκτικού Ωκεανού. Είναι ο τρίτος μεγαλύτερος ποταμός της Ασίας. Κατέχει τη έβδομη θέση στην παγκόσμια κατάταξη των υδάτινων ρευμάτων. Η μέση ετήσια παροχή στις εκβολές του ανέρχεται σε 12.000 κ.μ./δευτ Ασίας

7 Ποταμός Γενισέι

8 Ο ποταμός Γενισέϊ είναι το μεγαλύτερο ποτάμιο σύστημα που χύνεται στον Αρκτικό ωκεανό. Με 5.539 Km μήκος αποτελεί τον πέμπτο μεγαλύτερο ποταμό του κόσμου. Πηγάζοντας από την Μογγολία και ακολουθώντας βόρεια πορεία χύνεται στον Αρκτικό ωκεανό. Μένει παγωμένος για παραπάνω από τους μισούς μήνες του χρόνου. Το μέγιστο βάθος του είναι 24 μέτρα και το μέσο βάθος του είναι 14 μέτρα.

9 Ποταμός Λένας

10 Ο Λένας είναι ο δέκατος σε μήκος ποταμός της Γης. Βρίσκεται στη Σιβηρία της Ασιατικής Ρωσίας, έχει ολικό μήκος 4.400 km και η λεκάνη απορροής του είναι σε έκταση η έβδομη μεγαλύτερη γήινου ποταμού, με 2,49 εκατομμύρια km² (19 φορές η έκταση όλης της Ελλάδας). Η μέση ετήσια παροχή του Λένα σε νερό ανέρχεται σε 17.000 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο.

11 Ποταμός Χουάγκ Χο (Κίτρινος Ποταμός)

12 Ο Κίτρινος Ποταμός,Χουάνγκ Χο, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός της Κίνας, μετά τον Γιανγκτσέ, και ο έβδομος μεγαλύτερος στον κόσμο. Ονομάστηκε "Κίτρινος Ποταμός" λόγω του κίτρινου χρώματος που έχει το νερό κοντά στο δέλτα του ποταμού. Το χρώμα έχει αποδειχτεί ότι οφείλεται στην κίτρινη ασβεστώδη λάσπη που βρίσκεται διαλυμένη στο νερό.

13 Ποταμός Γιάγκ Τσε

14 Ο Γιανγκτσέ είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ασίας και τέταρτος μεγαλύτερος στον κόσμο, με μήκος που φθάνει τα 5.471 χιλιόμετρα. Πηγάζει από τα όρη Τανγκούλασαν στο Θιβέτ και εκβάλλει στην ανατολική θάλασσα της Κίνας βόρεια της Σαγκάης. Το ποτάμι διέρχεται από επτά επαρχίες, ενώ διαχρονικά αποτελεί έναν κεντρικό δρόμο μεταφοράς και πηγή έμπνευσης πολλών ποιητών.

15 Ποταμός Μεκόνγκ

16 Ο Μεκόνγκ είναι ποταμός της Νοτιοανατολικής Ασίας. Πηγάζει από την περιοχή του οροπεδίου του Θιβέτ και χύνεται στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας.Οι πηγές δίνουν διαφορετικούς αριθμούς για το συνολικό μήκος του ποταμού, που κυμαίνεται από 4.350 έως 4.909 χιλιόμετρα. Η λεκάνη απορροής του υπολογίζεται σε 810.000 τετρ. χιλιόμετρα

17 Ποταμός Βραχμαπούτρα

18 Ο Βραχμαπούτρα πηγάζει από το νοτιοδυτικό Θιβέτ, σε υψόμετρο περίπου 6.000 μέτρων, και εκβάλλει στον Κόλπο της Βεγγάλης. Ο Βραχμαπούτρας έχει μήκος 2.896 χιλιόμετρα και στο μεγαλύτερο μέρος του είναι πλωτός. Κατά τη διάρκεια της άνοιξης σημειώνονται μεγάλες πλημμύρες, όταν λιώνουν τα χιόνια των Ιμαλαΐων. Η μέση ροή του ποταμού είναι 19.300 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο ενώ στις περιόδους πλημμύρας μπορεί να φτάσει πάνω από 100.000 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Το μέσο βάθος του ποταμού είναι 124 πόδια (38 μέτρα) και το μέγιστο βάθος είναι 380 πόδια (120 μ).

19 Ποταμός Γάγγης

20 Ο Γάγγης είναι ένα από τα μεγαλύτερα ποτάμια της Ινδικής Χερσονήσου. Το συνολικό μήκος του ποταμού είναι 2.510 χιλιόμετρα και διασχίζει την Ινδία και το Μπαγκλαντές. Θεωρείται ο πιο ιερός ποταμός των Ινδουιστών, ενώ έχει χαρακτηριστεί από την Ινδία ως «Εθνικός Ποταμός». Οι Ινδουιστές θεωρούν πως το πλύσιμο στα νερά του ποταμού εξαγνίζει τον άνθρωπο από τις αμαρτίες, ενώ πολλοί από αυτούς φυλάσσουν νερό από τον Γάγγη στα σπίτια τους ως φυλαχτό. Ο Γάγγης είναι ένα από τα μεγαλύτερα ποτάμια της Ινδικής Χερσονήσου. Το συνολικό μήκος του ποταμού είναι 2.510 χιλιόμετρα και διασχίζει την Ινδία και το Μπαγκλαντές. Θεωρείται ο πιο ιερός ποταμός των Ινδουιστών, ενώ έχει χαρακτηριστεί από την Ινδία ως «Εθνικός Ποταμός». Οι Ινδουιστές θεωρούν πως το πλύσιμο στα νερά του ποταμού εξαγνίζει τον άνθρωπο από τις αμαρτίες, ενώ πολλοί από αυτούς φυλάσσουν νερό από τον Γάγγη στα σπίτια τους ως φυλαχτό.

21 Ποταμός Ινδός

22 Ο Ινδός Ποταμός είναι ο όγδοος μεγαλύτερος ποταμός της Ασίας. Πηγάζει στο οροπέδιο του Θιβέτ και χύνεται στην Αραβική Θάλασσα κοντά στη μεγάλη πόλη και λιμάνι Καράτσι. Το συνολικό του μήκος ανέρχεται στα 3.200 χιλιόμετρα. Η λεκάνη απορροής του Ινδού Ποταμού ξεπερνά το 1.165.000 τετρ.χιλιόμετρα, ενώ η μέση παροχή του φθάνει τα 6500 κυβικά μέτρα νερού ανά δευτερόλεπτο

23 Ποταμοί Τίγρης κι Ευφράτης

24 Ο Τίγρης ποταμός είναι ο ένας από τους δυο μεγάλους ποταμούς (ο άλλος είναι ο Ευφράτης) που καθορίζουν την περιοχή της Μεσοποταμίας. Πηγάζει από τα βουνά της Ανατολίας στην Τουρκία, διαρρέει το Ιράκ, και στα νότια της χώρας ενώνεται με τον Ευφράτη και εκβάλλει στον Περσικό Κόλπο. Ρέει για συνολικό μήκος 1.900 χλμ.

25 Ο Ευφράτης είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Μέσης Ανατολής. Το μήκος του φτάνει τα 2760 χιλιόμετρα. Πηγάζει από την Αρμενία και χύνεται στον Περσικό κόλπο, ενωμένος με τον Τίγρη Ποταμό.

26 Έρημοι

27 Αραβική Έρημος

28 Από τον Περσικό Κόλπο προς Ομάν, την Ιορδανία, το Ιράκ και η Υεμένη βρίσκεται η θαυμάσια αραβική έρημο. Καταλαμβάνει πάνω από 2.000.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της Αραβικής Χερσονήσου. Κατά μήκος της θα συναντήσετε πολλές πόλεις που αναπτύσσονται γύρω από πηγές και πηγάδια και παραδεισένιες οάσεις. Εδώ γεννήθηκε ένας από τους σημαντικότερους πολιτισμούς της ανθρωπότητας, ο ισλαμικός πολιτισμός. Εδώ θα συναντήσετε και Βεδουίνους που σημαίνει στα αραβικά «ο άνθρωπος που βαδίζει στην έρημο».

29 Γλυπτό στην Αραβική Έρημο

30 Αμμόλοφοι στο Rub’ al-Khali στα σύνορα Σαουδικής Αραβίας, Ομάν, Υεμένης και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

31 Αραβική Έρημος Έρημος Τάκλα Μακάν

32 Taklamakan Η έρημος Taklamakan Είναι μία από τις μεγαλύτερες αμμώδεις ερήμους του κόσμου, καταλαμβάνοντας την 15η θέση σε μέγεθος, ανάμεσα στις μεγαλύτερες μη πολικές ερήμους στον κόσμο. Βρίσκεται στη νοτιοδυτική Κίνα και καλύπτει μια έκταση 270.000 km2 Το 2008, στη μεγαλύτερη έρημο της Κίνας, σημειώθηκε η μεγαλύτερη χιονόπτωση και η χαμηλότερη θερμοκρασία μετά από 11 συνεχόμενες ημέρες χιονόπτωσης.

33 "Πήγαινε και δεν θα ξαναγυρίσεις"-αυτή είναι η έννοια της λέξης Taklamakan και χαρακτηρίζει απόλυτα την έρημο αυτή. Δεν διαθέτει καθόλου νερό και για αυτό είναι δύσκολο να διασχιστεί από κάποιον. Η Τάκλα Μακάν είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας ψυχρής ερήμου καθώς δέχεται πολύ ψυχρές αέριες μάζες από τη Σιβηρία, οι οποίες κατεβάζουν τις θερμοκρασίες σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, μερικές φορές ακόμη και κάτω από τους −20 °C.

34 Αραβική Έρημος Έρημος Τάκλα Μακάν Έρημος Γκόμπι

35 Η έρημος Γκόμπι εκτείνεται σε μήκος 1.609 χιλιομέτρων από την Ανατολή προς τη Δύση και έχει πλάτος 966 χιλιομέτρων από Βορρά προς Νότο, στη νοτιοανατολική Μογγολία και τη βόρεια Κίνα. Είναι η πιο βόρεια έρημος στον κόσμο, με υψόμετρο από 900 ως 1.525 μέτρα

36 Το Μουσείο Ordos στην έρημο Γκόμπι

37 Τα απολιθώματα ανήκουν σε θηλαστικό του είδους Ukhaatherium nessovi που έζησε στην Κρητιδική περίοδο και βρέθηκαν το 1994 στην Ερημο Γκόμπι.

38 Οροπέδιο του Θιβέτ

39 Η πρωτεύουσα του Θιβέτ, Λάσα, σε υψόμετρο 3.600 μέτρα.

40 Το παλάτι του Δαλάϊ Λάμα, Ποτάλα

41 Το Key Gompa είναι βουδιστικό μοναστήρι του Θιβέτ. Η μονή βρίσκεται σε ύψος 4.100 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας

42 Βουδιστές μοναχοί

43 Χωριό στο οροπέδιο του Θιβέτ

44 Πεδιάδες

45 Πεδιάδα Κίνας

46 Φυτεία ελαιοκράμβης στην Πεδιάδα της Κίνας

47 Ποταμού Γάγγη

48 Το δέλτα του ποταμού Γάγγη, όπως φαίνεται από το διάστημα.

49 Ποταμού Ινδού

50 Η Χαράπα ήταν μία μεγαλούπολη της αρχαιότητας στην πεδιάδα του Ινδού, που καταστράφηκε μυστηριωδώς πριν από 4.500 χρόνια.

51 Σιβηρίας

52 Η αχανής σιβηρική πεδιάδα

53 Μεσοποταμίας

54 Οι κρεμαστοί κήποι της Βαβυλώνας, στην Μεσοποταμία, αποτελούσε το ένα από τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου.

55 Λίμνες

56 Η λίμνη Βαϊκάλη βρίσκεται στο νότιο τμήμα της ανατολικής Σιβηρίας στη Ρωσία και αποτελεί ένα απίθανο φυσικό θαύμα του κόσμου. Δεν είναι μόνο η παλαιότερη λίμνη γλυκού νερού στη Γη, η ηλικία της οποίας προσδιορίζεται στα 20 έως 25 εκατομμύρια χρόνια, είναι επίσης η βαθύτερη λίμνη στον κόσμο, το βάθος της οποίας φτάνει τα 1.600 περίπου μέτρα.

57 Η λίμνη Βαϊκάλη την περίοδο του καλοκαιριού.

58 Το χειμώνα, και για περίπου πέντε μήνες, από τον Ιανουάριο μέχρι το Μάιο, η λίμνη παγώνει.

59 Tο στρώμα πάγου που δημιουργείται στην επιφάνειά της είναι διαφανές, έτσι ώστε ο καθένας μπορεί να δει το βυθό μέχρι και 60 μέτρα προς τα κάτω!

60 Έργα τέχνης στην παγωμένη επιφάνεια της λίμνης Βαϊκάλης

61 Η λίμνη Αράλη (Aral), ή τουλάχιστον ότι έχει απομείνει από αυτή, βρίσκεται στην κεντρική Ασία, μεταξύ του Καζακστάν και του Ουζμπεκιστάν. Το όνομά της σημαίνει «η λίμνη των νησιών» και της δώθηκε εξαιτίας των περισσότερων από 1500 μικρών νησιών που κάποτε ήταν διάσπαρτα σε αυτή. Μέχρι πριν από κάποια χρόνια συμπεριλαμβανόταν στις 4 μεγαλύτερες λίμνες του κόσμου, καθώς η έκτασή της ξεπερνούσε τα 68.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

62 Κατά τη δεκαετία του 1960, η τότε Σοβιετική ένωση ξεκίνησε την κατασκευή αρδευτικών έργων στα εδάφη της και έγιναν εκτροπές των ποταμών που κατέληγαν στην Αράλη. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο όγκος του νερού της λίμνης να αρχίσει να μειώνεται σταδιακά, αφού σταμάτησε η τροφοδοσία της από τα νερά των ποταμών. Μέχρι το 2007, το μέγεθός της δεν ξεπερνούσε το 10% του αρχικού. Η αλατότητά της είχε σημειώσει τεράστια αύξηση, κάνοντάς τη σχεδόν απαγορευτική για τη διαβίωση των πιο πολλών ψαριών στα νερά της. Τέλος, η μείωση της υδάτινης επιφάνειας είχε σημαντικότατες επιδράσεις στο κλίμα της περιοχής, κάνοντας τα καλοκαίρια πιο ζεστά και ξηρά και τους χειμώνες πιο κρύους.

63 Τη θέση των υδάτων της Αράλης έχει πάρει πλέον η άμμος. Σε πολλά σημεία της ερήμου που την έχει αντικαταστήσει, μπορεί κανείς να δει εγκαταλελειμμένα πολλά από τα πλοία και της βάρκες που παλιότερα χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι των γύρω περιοχών.

64 Η λίμνη Μπαλκάς είναι μεγάλη λίμνη στο Καζακστάν, κεντρική Ασία. Με έκταση 18.428 χλμ² είναι η 13η μεγαλύτερη ηπειρωτική λίμνη στο κόσμο. Η λεκάνη απορροής της λίμνης βρίσκεται τόσο στο Καζακστάν όσο και στην Κίνα, ενώ ένα μικρό της μέρος βρίσκεται στην Κιργιζία. Η έκταση της λίμνης δεν είναι σταθερή και όπως η Αράλη συρρικνώνεται επειδή το νερό των ποταμών που εκβάλουν στη λίμνη χρησιμοποιείται για άρδευση.

65 Η λίμνη Βαν είναι η μεγαλύτερη λίμνη στην Τουρκία. Είναι αλμυρή, αλκαλική λίμνη, στην οποία εκρέουν πολυάριθμα μικρά ρέματα που κατεβαίνουν τα βουνά που την περιτριγυρίζουν. Αν και η λίμνη Βαν βρίσκεται σε υψόμετρο 1.640 μέτρων με δριμείς χειμώνες, δεν παγώνει εξαιτίας της πολύ μεγάλης περιεκτικότητας σε αλάτι, με εξαίρεση το βόρειο ρηχό τμήμα. Η λίμνη Βαν έχει μήκος 119 χιλιόμετρα και εμβαδόν 3.755 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το μέγιστο βάθος που έχει καταγραφεί είναι 451 μέτρα, ενώ το μέσο βάθος της είναι 171 μέτρα.

66 Ο ναός του Τιμίου Σταυρού στο νησάκι Αχταμάρ της λίμνης Βαν χτισμένο το 10 ο αιώνα.


Κατέβασμα ppt "Η θέση και το φυσικό περιβάλλον της Ασίας Κατακόρυφος διαμελισμός Δημιουργία: Ζάρκος Δημήτριος Ζάρκος Δημήτριος Μίσσιου Γεωργία Μίσσιου Γεωργία"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google