Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΟΣΤΑ-ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ Δρ. Ευριπίδου Πολύκαρπος C.D.A. College Limassol 10/12/2015/2016.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΟΣΤΑ-ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ Δρ. Ευριπίδου Πολύκαρπος C.D.A. College Limassol 10/12/2015/2016."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΟΣΤΑ-ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ Δρ. Ευριπίδου Πολύκαρπος C.D.A. College Limassol 10/12/2015/2016

2 Τα οστα που αποτελουν το σκελετο αντιπροσωπευουν την κατασκευη που σηκωνει ολο μας τον οργανισμο. Βρισκονται σε μια συνεχη διαδικασια αναπτυξης και ανασχηματισμου. Εχουν μεγαλη αναγκη μεταφορας σε αυτά τροφης με την βοηθεια του αιματος. Στην παθολογια των οστων υπαρχουν οι ακολουθες αλλοιωσεις:

3

4 ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ Οστεοπόρωση ονομάζεται η σταδιακή μείωση της πυκνότητας των οστών με αποτέλεσμα τη μείωση της ανθεκτικότητας τους και επομένως την αύξηση της πιθανότητας για κάταγμα. Οφειλεται σε ορμονικες διαταραχες, σε ελλειψη δραστηριοτητας, σε ελλειψη συγκεκριμενων στοιχειων από τη διατροφη, ειδικα της βιταμινης Δ.

5

6

7

8

9

10

11 ΟΣΤΕΟΛΥΣΗ: Είναι η καταστροφη περιοχων λιγο πολύ μεγαλων του οστου, άλλα παντα καλα αφορισμενων. Αιτια:μπορει να είναι φλεγμονωδης, νεοπλασματικη η μηχανικη. ΟΣΤΕΟΜΑΛΑΚΙΑ: Οφειλεται σε ένα ακαθοριστο σχηματισμο του οστου, στον οποιο δε διατηρουνται οι αναλογιες μεταξυ πρωτεινων και αλατων με αποτελεσμα μαλακυνση του οστου (ραχιτισμος). ΥΠΕΡΟΣΤΩΣΗ: Καθοριζει μια διαδικασια οπου εχουμε παραγωγη οστιτη ιστου σε περισσεια.

12 Οστεόλυση Οστεόλυση

13 Οστεομαλακία Οστεομαλακία

14 Υπερόστωση Υπερόστωση

15 ΛΟΙΜΩΔΗΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΟΣΤΩΝ ΚΑΙ ΑΡΘΡΩΣΕΩΝ Οστεομυελιτιδα: Είναι η φλεγμονη του οστου που οφειλεται σε μολυνση. Πρωτοπαθης η δευτεροπαθης. Στην πρωτη περιπτωση το μικροβιο φτανει αμεσως στο οστο,όπως μπορει να συμβει στα εκτεθειμενα καταγματα η μετα από μια χειρουργικη επεμβαση. Στην δευτερη περιπτωση η μολυνση μεταφερεται στα οστα διαμεσου των αιμοφορων αγγειων.

16

17 Οξεια πυογενης οστεομυελιτιδα: Οφειλεται στο μεγαλυτερο ποσοστο των περιπτωσεων στο σταφυλοκοκκο και στο Β- αιμολυτικο στρεπτοκοκκο της ομαδας Α. Ο δευτεροπαθης τυπος συμβαινει συνηθως στην παιδικη ηλικια όταν το οστο βρισκεται σε ταχεια αναπτυξη.

18

19 Διαγνωση:-πυρετος -γενικη κακουχια -πονος στα οστα -περιορισμος κινησεων -στην παιδικη ηλικια η εισοδος είναι ξαφνικη, ενώ στους ενηλικες ηπια. -ακτινογραφια οστου -αιμοκαλιεργεια -τα λευκα αιμοσφαιρια είναι αυξημενα

20 Διακριση από: -άλλες αρθριτιδες -από το ρευματικο πυρετο -τη φυματιωση των οστων -ογκο του Ewing. ΕΠΙΠΛΟΚΗ:-χρονια οστεομυελιτιδα -πυωδης αρθριτιδα. ΘΕΡΑΠΕΙΑ:-αντιμικροβιακη αγωγη,χειρουργικη επεμβαση. ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑ:κατω από 1%.

21 ΟΣΤΕΟΜΥΕΛΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΑΠΟ ΣΑΛΜΟΝΕΛΛΕΣ Στο 1% των περιπτωσεων του τυφοειδη πυρετου εχει σαν επιπλοκη την προσβολη των οστων και των αρθρωσεων. Σε ορισμενες παθησεις του αιματος, αυτή η επιπλοκη είναι πιο συχνη. Για την διαγνωση και εδώ είναι αναγκαια και η αιμοκαλλιεργεια του μικροβιου. Με την ακτινογραφια παρατηρουνται τα σημεια της οστεομυελιτιδας. Τα συμπτωματα είναι τα ιδια.Τα φαρμακα είναι η χλωραμφενικολη και η αμπικιλινη.Μπορει να χρειαστει και χειρουργικη επεμβαση στην εστια. Η οστεομυελιτιδα από βρουκελλα δεν είναι συχνη. Οι οστικες βλαβες εντοπιζονται συχνα στη σπονδυλικη στηλη και μπορει να συμβει συνενωση του ενός σπονδυλου με τον άλλο.

22 ΧΡΟΝΙΑ ΠΥΟΓΟΝΟΣ ΟΣΤΕΟΜΥΕΛΙΤΙΔΑ Είναι αποτελεσμα ενός οξεος επεισοδιου που ειτε καθυστερησε να γινει η διαγνωση ειτε δεν εγινε η σωστη θεραπεια. Τα συμπτωματα μπορει να είναι ελαφρα και η εισβολη της τοσο ηπια που να μην προκαλει ενοχληματα.Μπορει να ειχε προηγηθει καποιο τραυμα. Συχνα παρατηρειται εξοδος πυου περιοδικα στο δερμα, πανω ακριβως από την εστια μολυνσης. Μπορει να υπαρχει πυρετος όχι πολύ ψηλος με πονο που δεν είναι σταθερος. Αυξηση λευκων αιμοσφαιριων και αναιμια. Τυπικα ευρηματα στην ακτινογραφια. Διακριση από κακοηθεις και καλοηθεις ογκους των οστων. Θεραπεια:χημειοθεραπευτικα,χειρουργικη επεμβαση, σε σοβαρες περιπτωσεις μπορει να είναι αναγκαιος ο ακρωτηριασμος.

23 ΕΙΔΙΚΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΟΣΤΩΝ ΚΑΙ ΑΡΘΡΩΣΕΩΝ Συφιλιδικη αρθριτιδα: Στην συγγενη συφιλη τα συμπτωματα εκδηλωνονται στην παιδικη ηλικια και την ενηβωση τυπικα στα σημεια αναπτυξης του οστου΄. Στον ενηλικα μπορει να υπαρχει μια εκτεταμενη καταστροφη του οστου και αντικατασταση από συφιλιδικα κοκκιωματα. Σε αυτές τις περιπτωσεις είναι ευκολο να γινει ένα καταγμα του οστου χωρις κανενα τραυματικο γεγονος (παθολογικο καταγμα). Θεραπεια :εκεινη της συφιλης.

24 ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ ΟΣΤΩΝ : Οφειλεται σε επεκταση διαμεσου του αιματος από την πρωτοπαθη πνευμονικη εστια στο γαστρεντερικο σωληνα.Ειναι αρρωστια των νεων και στις περισσοτερες περιπτωσεις εκδηλωνεται πριν την εφηβικη ηλικια. ηλικια. Η εισβολη είναι ηπια. Ο πονος στο προσβλημενο οστο είναι μικρος και μεγαλωνει στις νυχτερινες ωρες. Προοδευτικα η λειτουργικη ανικανοτητα αυξανει μεχρι την τελεια αγκυλωση της αρθρωσης. Με την παροδο του χρονου γινεται η προοδευτικη καταστροφη του οστου. Όταν προκειται για τους σπονδυλους σχηματιζεται η χαρακτηριστικη καμπουρα λιγο πιο εμφανης. Διαγνωση: βιοψια από την προσβλημενη ζωνη για να βρουμε αμεσα το μυκοβακτηριδιο της φυματιωσης. Θεραπεια: χειρουργικη, χημιοθεραπευτικα αντιφυματικα φαρμακα.

25 ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ Τραυματικο καταγμα : Είναι η διακοπη της συνεχειας του οστου σαν συνεπεια μιας βιαιης αιτιας. Μπορει να είναι ατελη –στην νεανικη ηλικια όταν το οστο είναι αρκετα ελαστικο. Τελεια καταγματα- το οστο μπορει να σπασει σε 2 η περισσοτερα κομματια.Τα κομματια αυτά του καταγματος μπορει να διατηρουνται στη θεση τους σαν να μην εχει καταγμα το οστο η μπορει να εχουν μετατοπιστει από αυτην.

26

27 Κλειστο καταγμα: Οταν δεν υπαρχει πληγη μαλακων μοριων που βρισκονται πανω από αυτό. Ανοιχτο καταγμα: -Οταν το καταγμα συνυπαρχει με μια πληγη των οστων που βρισκονται πανω από αυτό ώστε να φαινεται το οστο.

28

29 Το ανοιχτο καταγμα είναι πιο σοβαρο εξαιτιας της ευκολιας με την οποια μπορει να μολυνθει και να προκληθει μια οστεομυελιτιδα. Συμπτωματα καταγματος: -πονος -λειτουργικη αδυναμια -παραμορφωση στο σημειο του καταγματος -ακτινογραφια -αιματωμα στο σημειο καταγματος -σε περιπτωσεις πολλαπλων καταγματων μπορει να συμβει καρδιογενες shock και αιμορραγια. Επιπλοκη σε καταγματα μηριαιου, κνημης είναι η λιπωδης εμβολη. Θεραπεια:το κάθε καταγμα χρειαζεται και άλλη θεραπεια.

30 Διαστρεμματα: Βλαβη μαλακων μοριων της αρθρωσης και των συνδεσμων από μια βιαιη κινηση της αρθρωσης αλλα χωρις να υπαρχει μονιμη μετατοπιση των στοιχειων αυτης. Εξαρθρωση: Τα δυο μερη της αρθρωσης χανουν τις φυσιολογικες σχεσεις τους και μπορει να επανελθουν στη θεση τους μονο με καταλληλους χειρισμους αναταξης.

31 Διάστρεμμα Διάστρεμμα

32 Εξάρθρημα Εξάρθρημα

33

34 ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ: Είναι χρονια αρθροπαθεια που χαρακτηριζεται από εκφυλιση του κολλαγονου και υπερτροφια του οστου που βρισκεται κοντα στην αρθρωση. Αιτιο:κληρονομικοι παραγοντες, μηχανικοι. Δυο μορφες:πρωτοπαθης αρθριτιδα, δευτεροπαθης.

35

36

37

38

39

40

41

42 Πρωτοπαθης Αρθριτιδα Πρωτοπαθης Αρθριτιδα -προσβαλλει συνηθως τις φαλαγγικες αρθρωσεις γενικα του χεριου, -τη μηριαιοισχιακη αρθρωση -το γονατο -τη σπονδυλικη στηλη -την αυχενικη και την οσφυικη μοιρα.

43 Δευτεροπαθης Αρθριτιδα Δευτεροπαθης Αρθριτιδα - προσβαλλει αρθρωσεις που εχουν υποστει καποιο τραυμα -το τραυμα μπορει να είναι οξυ όπως σε ένα καταγμα η εξαρθρωση.

44 Συμπτωματα: -ηπια εισβολη -μετα η κινηση στην αρθρωση γινεται δυσκολα λογω του πονου -ο αρρωστος αναπαυεται σε υποχρεωτικες στασεις -ακτινογραφια με ευρηματα μειωσης του ενδοαρθρικου διαστηματος,οστεοφυτα που είναι οστικες παχυνσεις μεταξυ του ενός και του αλλου ακρου της αρθρωσης που μπορει να φτασουν μεχρι την συνενωση τους. Θεραπεια:-ξεκουραση -διαιτα με χαμηλες θερμιδες -αναλγητικα,αντιφλεγμονωδη (σαλικυλικα, ινδομεθακινη),κορτικοειδη. -ορθοπεδικες συσκευες όπως κορσεδες.

45 ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟΥ Ομαδα παθησεων με κοινο την αλλοιωση του συνδετικου ιστου με διαφορετικο βαθμο φλεγμονης και νεκρωσης μαζι με διαταραχες του ανοσοβιολογικου μηχανισμου. Τα κυτταρικα συστηματα που αντιμετωπιζουν τους παθογονους φορεις όπως τα τραυματα,τα μικροβια, στους αρρωστους που πασχουν από αυτές τις αρρωστιες στρεφονται εναντιον των ιδιων των συστατικων του οργανισμου ειδικοτερα σε ιστους η σε εντοπισεις συστηματικες. Μπορει να συνυπαρχουν 2 συνδρομα ταυτοχρονα, π.χ. ο ερυθηματωδης λυκος και η ρευματοειδης αρθριτιδα.

46 Ερυθηματωδης Λυκος: Σ.Ε.Λ. -προσβαλλει συχνα γυναικες νεες -εχουν διαπιστωθει 14 κλινικες εκδηλωσεις -ερυθημα με σχημα χρυσαλλιδας στο προσωπο -αρθριτιδα-πρωτεινουρια -στοματικα ελκη -κυτταρα LE στο μικροσκοπιο -κουραση,κακουχια,πυρετος, απωλεια βαρους αναιμια,πλευριτιδα,μυοκαρδιτιδα,ηπατιτιδα,σπειραματονεφριτιδα, ταχυκαρδια -η εξελιξη μπορει να είναι αργη η να εχει ραγδαια πορεια με αποτελεσμα το θανατο. ΘΕΡΑΠΕΙΑ:-κορτικοστεροειδη -ανοσοκατασταλτικα φαρμακα.

47 ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ (Ρ.Α): -χρονια φλεγμονη αρθρωσεων -ηπια συμπτωματα -πρωινος πονος,λειτουργικη ανικανοτητα στις αρθρωσεις των χεριων, εκδειλωνονται πρωιμα για να μειωθουν στην διαρκεια της υπολοιπης μερας -το 20% των ενηλικων παρουσιαζουν μικρα υποδορια οζιδια στις αρθρωσεις των χεριων -οι συγκινησιακοι παραγοντες επιδεινωνουν τη συμπτωματολογια του πονου -η εξελιξη της παθησης είναι δυσκολο να προβλεφτει -υπαρχουν ξαφνικες υφεσεις με προοδευτικη παραμορφωση κυρια των χεριων.ΘΕΡΑΠΕΙΑ: -αναπαυση,φυσικη ασκηση -εφαρμογη τοπικα θερμοτητας που εχει αναλγητικη δραση, ακετυλοσαλικυλικο οξυ -κορτικοστεροειδη,ινδομεθακινη,κυκλοφωσφαμιδη,αζαθειοπρινη. -κορτικοστεροειδη,ινδομεθακινη,κυκλοφωσφαμιδη,αζαθειοπρινη.

48

49

50

51

52

53

54

55

56

57

58

59

60


Κατέβασμα ppt "ΟΣΤΑ-ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ Δρ. Ευριπίδου Πολύκαρπος C.D.A. College Limassol 10/12/2015/2016."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google