Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Π ΟΛ Ι Τ Ι Σ Τ Ι Κ Ο Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α (2015-2016) 1 ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου > > ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΧΑΙΔΩ (ΠΕο5) ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ (ΠΕ02)

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Π ΟΛ Ι Τ Ι Σ Τ Ι Κ Ο Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α (2015-2016) 1 ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου > > ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΧΑΙΔΩ (ΠΕο5) ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ (ΠΕ02)"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Π ΟΛ Ι Τ Ι Σ Τ Ι Κ Ο Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α (2015-2016) 1 ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου > > ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΧΑΙΔΩ (ΠΕο5) ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ (ΠΕ02)

2 ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ

3 Β’ Ελληνικός Αποικισμός

4 Από τον 8 ο έως τον 6 ο αιώνα, πολλές ελληνικές πόλεις ιδρύουν αποικίες στα παράλια της Μεσογείου. Οι περισσότερες αποικίες συγκεντρώνονται στην Προποντίδα, τον Ελλήσποντο και τον Εύξεινο Πόντο, αλλά και στη Νότια Ιταλία και Σικελία. Οι αποικίες στη Νότια Ιταλία ήταν τόσες ώστε να αποκαλείται Μεγάλη Ελλάδα. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται β’ αποικισμός.

5 Χαρακτηριστικά αποικισμού Αποτέλεσμα οργανωμένης επιχείρησης Οργανωνόταν από τη μητρόπολη Το σύστημα εξουσίας θύμιζε αυτό που ίσχυε στη μητρόπολη Αποτέλεσμα οργανωμένης επιχείρησης Οργανωνόταν από τη μητρόπολη Το σύστημα εξουσίας θύμιζε αυτό που ίσχυε στη μητρόπολη Η θέση της αποικίας διαλεγόταν προσεκτικά Εμπορικά πλεονεκτήματα και ασφάλεια απέναντι σε επιδρομείς Η θέση της αποικίας διαλεγόταν προσεκτικά Εμπορικά πλεονεκτήματα και ασφάλεια απέναντι σε επιδρομείς Επιλογή θέσης σε χρησμό του μαντείου των Δελφών Αρχηγός οικιστής Οι άποικοι μοιράζονταν τη γη από κλήρωση Επιλογή θέσης σε χρησμό του μαντείου των Δελφών Αρχηγός οικιστής Οι άποικοι μοιράζονταν τη γη από κλήρωση

6 Αίτια β’ αποικισμού Αύξηση πληθυσμού και έλλειψη γης Έλλειψη πρώτων υλών, κυρίως μετάλλων Αναζήτηση νέων αγορών για εύρεση και πώληση αγαθών Γνώσεις για τους θαλάσσιους δρόμους Εσωτερικές πολιτικές κρίσεις Ο ριψοκίνδυνος χαρακτήρας των Ελλήνων

7 Η νέα πατρίδα θα έπρεπε: Να διαθέτει εύφορη γη για να μπορεί να συντηρήσει τους αποίκους. Να βρίσκεται κοντά στη θάλασσα και να διαθέτει λιμάνι, για να είναι εύκολη η επικοινωνία με τόσο τη μητρόπολη, όσο και με τον υπόλοιπο κόσμο. Να είναι σε οχυρωμένη θέση για να αντιμετωπίζουν πιθανή έχθρα των παλαιών κατοίκων. Διαδικασία ίδρυσης μιας αποικίας Η μητρόπολη αναλάμβανε την οργάνωση της αποικιακής αποστολής. Ιδιαίτερη σημασία για την έκβαση της προσπάθειας δημιουργίας μιας αποικίας είχε η επιτυχημένη επιλογή του τόπου εγκατάστασης.

8 Η μητρόπολη: Επέλεγε τον επικεφαλής της αποικιακής αποστολής Καθόριζε ποιοι θα γίνουν άποικοι Προμήθευε και τα απαραίτητα μεταφορικά μέσα, δηλαδή τα πλοία που ήταν απαραίτητα για το ταξίδι προς το νέο τόπο εγκατάστασης Διαδικασία προετοιμασίας και αναχώρησης Η αναχώρηση των αποίκων γινόταν μετά από επίσημη τελετή. Οι άποικοι έπαιρναν από το βωμό της μητρόπολης το ιερό πυρ.

9 Οι αποικίες διατηρούσαν, συνήθως στενούς δεσμούς με τις μητροπόλεις Οι άποικοι εφάρμοζαν και στην αποικία την κοινωνική και πολιτική οργάνωσης της μητρόπολης Οι άποικοι έστελναν πάντα αντιπροσώπους στις μεγάλες θρησκευτικές γιορτές της μητρόπολης Όταν μια από τις δύο πόλεις βρισκόταν σε κίνδυνο, η άλλη, τη βοηθούσε Σε πολίτικο επίπεδο η αποικία ήταν τελείως ανεξάρτητη Σχέσεις αποικίας-μητρόπολης

10 Η ίδρυση ελληνικών αποικιών σε όλη τη Μεσόγειο δημιούργησε ένα τεράστιο δίκτυο εμπορικών ανταλλαγών και θεαματική ανάπτυξη του εμπορίου. Ανάπτυξη του εμπορίου και αύξηση της ζήτησης βιοτεχνικών προϊόντων και ανάπτυξη της βιοτεχνίας. Ανάγκη καθιέρωσης κοινά αποδεκτών μονάδων μέτρησης της αξίας των εμπορευμάτων και διάδοση του νομίσματος. Μετέδωσαν στους αυτόχθονες το ελληνικό αλφάβητο και όλα τα στοιχεία του πολιτισμού τους. Αποτελέσματα του β’ αποικισμού

11 Έλληνες στον Ισπανικό κόσμο

12 Η απόσταση που χώριζε τον τότε ελληνικό κόσμο από τις ισπανοκρατούμενες χώρες δεν ήταν μεγάλη (από γεωγραφική άποψη). Γι’ αυτό και η παρουσία Ελλήνων στις ισπανικές κτήσεις της Κάτω Ιταλίας και της Σικελίας ήταν κατά την περίοδο εκείνη σημαντική. Αρκετοί Έλληνες της Σικελίας και την Νεάπολης πέρασαν στην Ισπανία είτε για προσωρινή είτε για μόνιμη εγκατάσταση.

13 Μέτοικοι Ήταν φυγάδες Ήταν ναυτικοί Ήταν στρατιωτικοί Ήταν τυχοδιώκτες Οι περισσότεροι ήταν ανώνυμοι αλλά υπήρχαν και Έλληνες λόγιοι. (Κ.Λάσκαρης, Δ. Δούκας) Τους συναντούμε στη Βαρκελώνη, στην Βαλένθια και στο Βαλιαδολίδ. Κατευθύνονταν από την Ιταλική στην Ιβηρική χερσόνησο.

14 16 ος αιώνας Οι μετοικεσίες αυξήθηκαν Είναι η λαμπρότερη περίοδος της νεότερης Ισπανικής ιστορίας. Έγινε η μεγαλύτερη σε μέγεθος μετακίνηση ελληνικού πληθυσμού προς την Κάτω Ιταλία. Η ελληνική παρουσία μεταφέρθηκε και στην Βαρκελώνη, το Βαλιαδολίδ, τη Σαλαμάνκα κ.α. Η ελληνική παρουσία μεταφέρθηκε και στην Βαρκελώνη, το Βαλιαδολίδ, τη Σαλαμάνκα κ.α.

15 Ελληνικές αποικιες στην Ιβηρική

16 Ελληνικές αποικίες στην Iβηρική Η πραγματική άφιξη Ελλήνων εποίκων στη δυτική Ιβηρική Χερσόνησο σημειώθηκε τον 6 ο αιώνα πχ μετά την δημιουργία πολυάριθμων φοινικικών εμπορικών σταθμών στην ανατολική και νότια ακτή. Οι πρώτες διερευνητικές εκστρατείες πραγματοποιήθηκαν από Ρόδιους αν και τη βασική αποστολή έφεραν εις πέρας οι Φωκαείς από την Ιωνία.

17 Οι Φωκαείς Η Φώκαια υπήρξε η μοναδική ελληνική πόλη η οποία ίδρυσε δυο αποικίες στην ιβηρική χερσόνησο κοντά στην Καταλονία (Πυρηναία). Στα τέλη του 7 αι. οι Φωκαείς επισκέπτονταν τον ισπανικό νότο. Με τη βοήθειά των πεντηκοντόρων ανακάλυψαν περιοχές που βρέχονταν από την Αδριατική το Τυρρηνικό πέλαγος αλλά και την Ιβηρική χερσόνησο.

18 Εμπόριον Η μεγαλύτερη και αρχαιότερη εγκατάσταση των ελλήνων στην ιβηρική ήταν το εμπόριον (το σημερινό αμπούριας, στον κόλπο των Ρόδων). Ο πρωτόγονος εμπορικός σταθμός εγκαταστάθηκε σε νησίδα μπροστά από τον Ιντικε. Αργότερα η νησίδα ονομάστηκε Παλαιόπολις, γιατί από 575 π.Χ. οι κάτοικοί της μετοίκησαν στην ενδοχώρα και ίδρυσαν την Νεάπολη της οποίας το επίσημο όνομα ήταν Εμπορίον.

19 Ο χώρος που κάλυπτε το Εμπόριον δεν ήταν πολύ μεγάλος. Τα θεμέλια της πόλης ήταν προστατευόμενα από ένα τείχος. Το τείχος, που ακόμα σώζεται, κτίστηκε από μεγάλους (ασύμμετρους) ογκόλιθους. Στο νότιο τμήμα του τείχους βρισκόταν η κύρια πύλη της πόλης με δυο ορθογώνιους ταύρους στα πλευρά, που προστάτευαν την είσοδο. Σε όλο το νότιο τμήμα του Εμπορίου υπήρχαν τα δημόσια κτήρια, ενώ στο υπόλοιπο αναπτυσσόταν η εμπορική ζώνη και η ζώνη των οικιών. Το σχέδιο των οδών, που διασχίζουν τη πόλη καθέτως, είναι ιπποδάμειου τύπου.

20 Τα δημόσια κτίρια ή οι ναοί του Εμπορίου, χρονολογούνται από την ελληνιστική ή ρωμαϊκή εποχή. Ξεχωρίζουν η αγορά και οι ναοί. Η αγορά επεκτάθηκε τον 4 ο αιώνα π.Χ. με την προσθήκη των αψίδων της στοάς. Η αγορά ανακατασκευάστηκε το 2 ο αιώνα π.Χ. με την τοποθέτηση βάθρων με αγάλματα και την κατασκευή μιας δημόσιας κρήνης. Οι ναοί οικοδομήθηκαν κοντά στην αγορά. Ο ένας ήταν αφιερωμένος στον Ασκληπιό, το θεό της Ιατρικής. Στην περιοχή βρέθηκε το καλύτερο δείγμα ελληνιστικής γλυπτικής, στην Ιβηρική Χερσόνησο, ένα άγαλμα του θεού από πεντελικό μάρμαρο.

21 ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ Το πιο εντυπωσιακό εύρημα στον αρχαιολογικό χώρο του Εμπορίου είναι ο ανδριάντας του Ασκληπιού. Ύψους άνω των 2 μέτρων, το άγαλμα του θεού της Ιατρικής ανακαλύφθηκε στον χώρο που λόγω του ευρήματος διαπιστώθηκε πως ήταν το θεραπευτικό ιερό της πόλης, το Ασκληπιείο. Χτισμένο κι αυτό χάρη στην επέκταση της πόλης, το Ασκληπιείο περιέκλειε τρεις λατρευτικούς ναούς, χώρους αναμονής και προσευχής των ασθενών καθώς και το άδυτο του ιερέα του θεού.

22 Εμπόριον, Emporiae, Empuries Από τις Ηράκλειες Στήλες μέχρι τη Μέση Ανατολή και τη Φοινίκη, οι Έλληνες έχτιζαν λιμάνια και εμπορικές αντιπροσωπείες για να εξυπηρετούν τις ανάγκες του εμπορίου αλλά και την έμφυτη ανάγκη τους να ταξιδεύουν. Μια από όλες αυτές τις αποικίες, ωστόσο, αποτελεί σήμερα τον σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο σ' ολόκληρη την Ισπανία, ταυτισμένη μάλιστα βαθιά με την Καταλονία, όπου βρίσκεται, και την προσπάθεια στήριξης της καταλανικής ταυτότητας. Το ότι οι αρχαίοι Έλληνες είχαν φροντίσει να «γεμίσουν» τα παράλια της Μεσογείου με αποικίες, είναι σε όλους γνωστό.

23 Εμπόριον, Emporiae, Empuries όποιο όνομα και να διαλέξουμε, η ουσία είναι μία και δεν αλλάζει: ο πιο σημαντικός αρχαιολογικός χώρος στην Ισπανία αλλά και ολόκληρη την ιβηρική χερσόνησο, φέρει ελληνική υπογραφή και αποτελεί για τους Καταλανούς εθνική υπόθεση. Εμπόριον, Emporiae, Empuries

24 Το Εμπόριον στην επαρχία της Τζιρόνα και αρκετά κοντά στα γαλλικά σύνορα. Αν και δεν έχει ανασκαφεί ακόμη ολόκληρος ο χώρος όπου κάποτε εκτεινόταν η ελληνική και αργότερα η ρωμαϊκή πόλη, εντούτοις συγκεντρώνει το ζωηρό ενδιαφέρον της ισπανικής αρχαιολογικής κοινότητας και αποτελεί σταθερά πόλο έλξης για Ισπανούς και Γάλλους. Μια βόλτα ανάμεσα στα ευρήματα της αρχαίας πολιτείας μάς ταξιδεύει σε εποχές λίγο πολύ άγνωστες για μας τους Έλληνες, που ωστόσο περιγράφουν ένα κομμάτι της ιστορίας δύο χωρών: Της Ελλάδας και της Ισπανίας. Εμπόριον, Emporiae, Empuries

25 Φωτογραφίες από Εμπόριον

26 Ελληνο-Ιβηρική συνάντηση

27 Πρώτη παρουσία Από τον 7ο αιώνα π.Χ οι πρώτοι Έλληνες, που έφθασαν στις μακρινές ακτές της Ιβηρικής και ακολούθησαν τα βήματα των Φοινίκων. Καθώς δελεάστηκαν όπως και εκείνοι, από τους μύθους για τα πλούσια κοιτάσματα μετάλλων στο βασίλειο της Ταρτησσούν. Εκεί ένας Σάμιος θαλασσοπλόος συγκέντρωσε μεγάλα πλούτη και τα πρόσφερε στο ιερό της Ήρας.

28 ΙΗ ΚΥΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΤΣΕ (LA DAMA DE ELCHE) Το πιο γνωστό δείγμα της Ιβηρικής γλυπτικής (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Μαδρίτη). Αν και έχουν εκφραστεί αμφιβολίες γύρω από το γλυπτό, δεν έχει αποκλειστεί η εκτίμηση που το θέλει δάνειο από την ελληνική τέχνη της εποχής του. Συχνά παραβάλλεται με την ελληνική πλαστική.

29 Εικόνες

30 Επιρροές Το γλυπτό σύνολο του Θερίγιο Μπλάνκο ντε Προύνα (5ος αιώνας) βρέθηκε στην Χαέν Οι απεικονιζόμενοι πολεμιστές, τουλάχιστον 10 διαφοροποιείται από το ελληνικό πρότυπο.Δεν αναπαριστά μία μάχη ηρωική μεταξύ ίσων, αλλά μια απροσδόκητη επίθεση. Σε άλλα συμπλέγματα του ίδιου συνόλου αναπαρίστανται μυθικές μάχες, όπως εκείνη του πολεμιστή που μάχεται σώμα με σώμα με ένα γρύπα και αποτυπώνει έναν παλαιό μύθο της Ιβηρικής Χερσονήσου.

31 Αφομοίωση Η Ελληνική τεχνοτροπία αφομοιώθηκε από του Ίβηρες, όπως τα ενδύματα με τις πλούσιες γεωμετρικές πτυχές. Αυτή η αέναη αφοσίωση εις μνήμη του παρελθόντος αποτελούσε δείγμα γοήτρου. Η στάση και οι χειρονομίες πού έχουν ορισμένα αγάλματα αντανακλούν την επιρροή των Ελλήνων (π.χ. πρόσωπα που κοιτούν προς τον ουρανό, πρόσωπα που εκφράζουν νοσταλγία, πόθο και την ιδέα της ανεξαρτησίας).

32 Η ελληνική παρουσία εκόμισε μια τεχνοτροπία, ένα ιδίωμα καλλιτεχνικό, ένα ιδίωμα για τις στάσεις στην ενδυμασία των ευγενών σε όλη την Μεσόγειο. Από την Ελλάδα μεταφέρθηκαν στη Δύση συγκεκριμένες στάσεις, συγκεκριμένα μυθολογικά στοιχεία και ιδιώματα. Η αρχαία ελληνική ιστορία των δυο χωρών ήταν πάνω από όλα μια ιστορία εμπορικών και πολιτισμικών ανταλλαγών. Συνάντηση δύο κόσμων

33 Δύο κόσμοι διαφορετικοί που συναντήθηκαν, έκαναν συναλλαγές και συγκεράστηκαν στην πόλη του Εμπορίου, τη δυτικότερη εγκατάσταση των Ελλήνων. Η Ιβηρική Χερσόνησος και η Ελλάδα μέσω των διαφορών και της συνύπαρξης διαμόρφωσαν ένα κομμάτι του απέραντου κόσμου, μοιρασμένο σε πολλά επιμέρους συστατικά και ανασυντεθειμένο σε ένα κράμα μοναδικό, ενιαίο και γνήσιο. Συνάντηση δύο κόσμων

34 Αρχαία Ελληνικά Ευρήματα στην Ισπανία Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν γνωρίσει την Ιβηρική Χερσόνησο και είχαν προσεγγίσει ακόμα και σε λιμάνια της που βρέχονται από τον Ατλαντικό Ωκεανό από πολύ νωρίς. Αυτό που τραβούσε τους Έλληνες θαλασσοπόρους ήταν τα μέταλλα, αργυρός, χρυσός και χαλκός.

35 Τα παλαιότερα αγγεία Ανάγονται στους Μυκηναϊκούς χρόνους. Πρόκειται για θραύσματα από πήλινα αγγεία 13ου-12ου αι. που βρέθηκαν κοντά στον ποταμό Γουαδαλκιβίρ, στην περιοχή της Κόρδοβας. Τα επόμενα χρονολογημένα ελληνικά ευρήματα ανάγονται στον 8ο αι. π.Χ. Βρέθηκαν και σε ένα σπουδαίο φοινικικό τάφο στην νεκρόπολη της Sexi στην περιοχή της Γρανάδας. Ήλθαν στο φως ευβοϊκά αγγεία και ένας κορινθιακός εμπορικός αμφορέας λαδιού του 8ου αι. π.Χ.

36 Φωκαϊκή παρουσία Οι Φωκαείς της Μ.Ασίας ήταν αυτοί που πρώτοι ανάμεσα στους Έλληνες ανακάλυψαν την Ιβηρική Χερσόνησο. Με τους Φωκαείς σχετίζονται θαυμάσιες μπρούτζινες οινοχόες του 7 ου και 6 ου π.Χ που βρέθηκαν στη Δ. Μεσόγειο και την Ισπανία. Για παράδειγμα το γνωστό φωκαϊκό νόμισμα από ήλεκτρο (μίγμα χρυσού και αργύρου) και ένα κεφάλι γρύπα.

37 Ουέλβα (Ισπανία): Γκρίζα αγγεία από την Αιολίδα της Μ. Ασίας, ιωνικοί κύλικες, αττικά αγγεία, εμπορικοί αμφορείς για τη μεταφορά του κρασιού και μπρούτζινο κράνος (6ος αιώνας π.Χ) Φωκαϊκή παρουσία Στις αρχές του 6ου αιώνα ιδρύουν το Εμπορίο, το σημερινό Empurias στην Καταλονία, κοντά στη Βαρκελώνη Από τα τέλη του 7ου αιώνα οι Φωκαείς ιδρύουν τη Μασσαλία και παίζουν σημαντικό ρόλο στο εμπόριο της Δυτικής Μεσογείου. Η κυριαρχία των Φωκαέων σταματά γύρω στο 500 π.Χ εξαιτίας της κατάληψης των πατρίδων τους από τους Πέρσες και τις δυσκολίες που συναντούν στη Μεγάλη Ελλάδα.

38 Το Εμπορίο αναπτύσσεται σε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της Δυτικής Μεσογείου, πρώτο λιμάνι εισόδου των ελληνικών προϊόντων στην Ιβηρία, κέντρο φόρτωσης ιβηρικών προϊόντων προς την Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο Οι Αθηναίοι κατακλύζουν την Ιβηρική Χερσόνησο με αττικά αγγεία Αττικά αγγεία έχουν βρεθεί στο Εμπορίο, στην ανατολική και νότια Ιβηρική Χερσόνησο, στην Ανδαλουσία (Γρανάδα) και στις Βαλεαρίδες νήσους Οι Αθηναίοι μεταφέρουν στην πατρίδα τους, εκτός από μέταλλα, σιτηρά και παστά ψάρια. Στο προσκήνιο οι Αθηναίοι

39 Τα ελληνικά προϊόντα ως σύμβολα πλούτου Τα αγγεία όπως και τα υφάσματα και τα αρώματα δίνονταν στους αυτόχθονες ως δώρα για σύναψη καλών σχέσεων ή για ανταλλαγές με άλλα προϊόντα (π.χ. άργυρος) Τα ελληνικά προϊόντα σε ορισμένες περιπτώσεις θεωρήθηκαν αντικείμενα πολυτελείας από τους εγχώριους και χρησιμοποιήθηκαν ως σύμβολα πλούτου και κοινωνικής διάκρισης

40 Η επίδραση του ελληνικού πολιτισμού στην Ιβηρική Χερσόνησο Οι ανασκαφές κατέδειξαν την οικονομική και πολιτιστική μετάλλαξη αυτών των αυτοχθόνων κοινοτήτων (ινδιγέτες) μετάλλαξη που ευνοήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τις επαφές μέσω του εμπορίου, με πιο προηγμένους λαούς. Κατά πρώτον, με εμπόρους σημιτικής και ετρουσκικής καταγωγής και, κατά δεύτερον και με πολύ πιο άμεσο τρόπο με έλληνες που εγκαταστάθηκαν στα ίδια εδάφη. Αυτή η διαδικασία μετάλλαξης προκάλεσε την ανάπτυξη μιας σειράς νέων πολιτιστικών χαρακτηριστικών που καθορίζουν αυτό που ονομάζουμε ιβηρικό πολιτισμό.

41 Μετανάστευση τότε (6ος, 7ος, 8ος αι.) και τώρα (21ος αι)

42 Αίτια Τότε Δημογραφική έκρηξη Στενότητα χώρου περιορισμό των καλλιεργήσιμων εκτάσεων Ανάπτυξη του εμπορίου Ανάγκη για εξασφάλιση περισσότερων πρώτων υλών Πολιτικά γεγονότα που οδήγησαν ομάδες πληθυσμού στην εξορία. Ταραγμένη πολιτική κατάσταση, εγκαθίδρυση τυραννικών πολιτευμάτων Τώρα Κοινωνικό-οικονομικές ανισότητες βορρά νότου Σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων Πόλεμοι Ανεργία, φτώχεια, κοινωνική ανασφάλεια εξασφάλιση υψηλότερου εισοδήματος

43 Τότε Η ίδρυση ελληνικών αποικιών σε όλη τη Μεσόγειο δημιούργησε ένα τεράστιο δίκτυο εμπορικών ανταλλαγών Ανάπτυξη του εμπορίου Ανάγκη καθιέρωσης κοινά αποδεκτών μονάδων μέτρησης της αξίας των εμπορευμάτων Τώρα Αυξημένος κίνδυνος ασφάλειας(τρομοκρατικές ενέργειες-μεταφορά μεταδοτικών ασθενειών-εγκληματικότητα) Άμεση παραβίαση των κυρίαρχων δικαιωμάτων Διαφθορά αρχών Έκρηξη ξενοφοβίας Ανταγωνισμός για θέσεις εργασίας Αποτελέσματα

44 Συνέπειες Τότε Οργανωνόταν από τη μητρόπολη Το σύστημα εξουσίας θύμιζε αυτό που ίσχυε στη μητρόπολη Αποτέλεσμα οργανωμένης επιχείρηση Η θέση της αποικίας διαλεγόταν προσεκτικά Εμπορικά πλεονεκτήματα και ασφάλεια απέναντι σε επιδρομείς Επιλογή θέσης σε χρησμό του μαντείου των Δελφών Αρχηγός οικιστής Οι άποικοι μοιράζονταν τη γη από κλήρωση Τώρα Μετανάστευση κατά οικογένειες ή κατά ομάδες Τόπος μετανάστευσης διαλέγεται ανάλογα με τις ευκαιρίες που προσφέρει και με την προσβασιμότητα στην περιοχή Η μετανάστευση γίνεται σε πλαστικές λέμβους μικρής χωρητικότητας όπου παρόλα αυτά μπαίνουν πάρα πολλά άτομα με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος Οι χώρες που προέρχονται οι άνθρωποι είναι κυρίως από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν.

45

46 Π Η Γ Ε Σ 1. Η Καθημερινή ζωή στις Ελληνικές αποικίες Paul Faure Μετάφραση Έλλη Αγγέλου εκδόσεις Παπαδήμα 2 Αφιέρωμα της Καθημερινής > 17 Ιανουαρίου 1999 3 Οδηγός του Αρχαιολογικού Μουσείου της Καταλωνίας Εμπόριον Xavier Aquilue, Pere Castanyer. Marta Santos Joaquim Tremoleda 4 https//al wikipedia.org/wiki


Κατέβασμα ppt "Π ΟΛ Ι Τ Ι Σ Τ Ι Κ Ο Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α (2015-2016) 1 ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου > > ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΧΑΙΔΩ (ΠΕο5) ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ (ΠΕ02)"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google