Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ. ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΦΟΡΕΑ ΜΑΣ Το Κέντρο μας ιδρύθηκε το 1945 και στα πρώτα χρόνια εξυπηρετούσε ιδιώτες και ανάπηρους πολέμου.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ. ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΦΟΡΕΑ ΜΑΣ Το Κέντρο μας ιδρύθηκε το 1945 και στα πρώτα χρόνια εξυπηρετούσε ιδιώτες και ανάπηρους πολέμου."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

2 ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΦΟΡΕΑ ΜΑΣ Το Κέντρο μας ιδρύθηκε το 1945 και στα πρώτα χρόνια εξυπηρετούσε ιδιώτες και ανάπηρους πολέμου. Το 1949 την επιχορήγηση αναλαμβάνει το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας οπότε έκτοτε λειτούργησε ως Κέντρο Αποκατάστασης Πολιτών Αναπήρων Ψυχικού ( Κ.Α.Π.Α.Ψ). Μέχρι και το 1961 ήταν Ν.Π.Ι.Δ. Με καινούργιο νομοθετικό διάταγμα η μορφή του γίνεται Ν.Π.Δ.Δ. και υπάγεται στη Γ’ ΠΕΣΥΠ Αττικής. Από το 2012 διασυνδέεται με το ΚΑΤ, μετονομάζεται από Εθνικό Ίδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων σε Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης, υπάγεται στη Α’ ΥΠΕ και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας.

3 ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΦΟΡΕΑ ΜΑΣ Το Κέντρο μας είναι το μοναδικό δημόσιο Νοσοκομείο για κινητική αποκατάσταση σε όλη την Ελλάδα. Αναλαμβάνει τη φροντίδα των ασθενών μετά την οξεία φάση παρέχοντας υπηρεσίες πλήρους αποκατάστασης αντιμετωπίζοντας τα περιστατικά ολιστικά. Στο Κέντρο μας αντιμετωπίζονται πληθώρα παθήσεων και τραυματικών καταστάσεων του νευρικού, μυοσκελετικού και κυκλοφορικού συστήματος.

4 ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΦΟΡΕΑ ΜΑΣ Το Νοσοκομείο παρέχει τις υπηρεσίες του σε άτομα ηλικίας άνω των 16 ετών ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας, οικονομικής κατάστασης και φύλου. Στην περίπτωση των αλλοδαπών ασθενών θα πρέπει να έχουν τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα για να μπορούν να καλυφτούν τα έξοδα κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους. Οι προϋποθέσεις για την εισαγωγή του ασθενούς στο Κέντρο μας είναι: α) να έχει ξεπεράσει την οξεία φάση της ασθένειας, β) να μην υπάρχει τραχειοστομία, γ) και να υπάρχει η ελάχιστη δυνατή ικανότητα επικοινωνίας.

5 ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Α' Κλινική Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης (Α' Φ.Ι.Α.Π.) – Ειδικά Ιατρεία Β' Κλινική Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης (Β' Φ.Ι.ΑΠ.) – Ειδικά Ιατρεία Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα Μικροβιολογικό Εργαστήριο Νοσηλευτική Υπηρεσία Τμήμα Φυσικοθεραπείας Τμήμα Εργοθεραπείας Τμήμα Λογοθεραπείας Τμήμα Διαιτολογίας Μονάδα Βιοϊατρικής και Τεχνολογίας Αποκατάστασης (ΒΙΤΑ) Τμήμα Κοινωνικής Υπηρεσίας Τμήμα Ψυχολογικής Υποστήριξης Κέντρο αξιολόγησης και προετοιμασίας οδήγησης για οδηγούς ΑμεΑ ''ΗΝΙΟΧΟΣ'' Πανελλήνιος Αθλητικός Σύλλογος Κινητικά Αναπήρων

6 ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ Το τμήμα μας απευθύνεται στους νοσηλευόμενους ασθενείς των κλινικών. Αντιμετωπίζονται επίσης περιπτώσεις εξωτερικών ασθενών που προσέρχονται στο χώρο του Ε.Κ.Α., σε επίπεδο αξιολόγησης κοινωνικών αναγκών, πληροφόρησης και παραπομπής σε άλλες υπηρεσίες.

7 ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ Αρχική επαφή, επικοινωνία με το φορέα παραπομπής του νέου περιστατικού. Υποδοχή νέας περίπτωσης, αποσαφήνιση του προβαλλόμενου προβλήματος, λήψη κοινωνικού ιστορικού, διάκριση επείγουσας παρέμβασης. Ψυχοκοινωνική αξιολόγηση του ατόμου με κινητικά προβλήματα, στοιχεία που αφορούν τη δυναμική της οικογένειας, τη στάση της απέναντι στο άτομο που ασθενεί. Συμμετοχή στις εβδομαδιαίες ιατρικές επισκέψεις των κλινικών. Συμμετοχή στην ομάδα αποκατάστασης. Συμβουλευτική υποστήριξη του ασθενούς και της οικογένειας του καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος αποκατάστασης. Πληροφόρηση- ενημέρωση για τις υπάρχουσες πηγές της κοινότητας, για τα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής, επαγγελματικής αποκατάστασης, κοινωνικής επανένταξης και τα δικαιώματα και τις προϋποθέσεις αξιοποίησής τους (παροχές, συνταξιοδοτικά, επιδοματική πολιτική).

8 ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ Συνεργάζεται με δημόσιους φορείς παροχής υπηρεσιών πρόνοιας και υγείας (Νομαρχίες, ΚΕΦΙΑΠ, Νοσοκομεία, ΟΑΕΔ, Ειδικά Σχολεία, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Πανεπιστήμια κ. α.) και παραπέμπει ασθενείς μας σε αυτά. Ενημέρωση για τη λειτουργία του Ε.Κ.Α. σε εκπαιδευτικούς φορείς, σε φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.ά. Διεκπεραίωση διαδικασίας επιδόματος σε φοιτητές ΑΕΙ- ΤΕΙ, άτομα με κινητικά προβλήματα. Εκπαίδευση σπουδαστών Κοινωνικής Εργασίας ΤΕΙ Αθήνας. Διεκπεραίωση αλληλογραφίας για εισαγωγή ασθενών από επαρχία. Αναλαμβάνει την διαδικασία εισαγωγής σε Ιδρύματα Χρονίως Πασχόντων ή Κλινικές Χρονίων Παθήσεων του ΕΟΠΥΥ, συνήθως απόρων και μοναχικών ασθενών κ.α. Χορήγηση αναπηρικών αμαξιδίων σε απόρους νοσηλευόμενους και εξωτερικούς ασθενείς του Ε.Κ.Α, όταν είναι εφικτό. Εξυπηρέτηση οικότροφων του ΚΕΑ για ανανεώσεις βιβλιαρίων απορίας, ανανεώσεις επιδομάτων κ.ά

9 Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ Η παρέμβαση της Κοινωνικής Υπηρεσίας αφορά σε τρεις φάσεις: – Τη φάση της κρίσης – Τη φάση της ανάρρωσης – Τη φάση της αποκατάστασης

10 Η φάση της κρίσης είναι άμεσο επακόλουθο τυχόν τραυματισμού ή ασθένειας και χαρακτηρίζεται από φόβο, σύγχυση, αγωνία, ανασφάλεια και πανικό. Στόχος του Κοινωνικού Λειτουργού είναι η ελάττωση του άγχους του ασθενούς και της οικογένειάς του. Βοηθά τον ασθενή και το οικογενειακό περιβάλλον του να αποδεχθούν τη νέα κατάσταση και τις συνέπειές της. Τους στηρίζει, προτρέποντάς τους για ενεργό συμμετοχή στο πρόγραμμα αποκατάστασης, το οποίο συντελεί στη γρηγορότερη θεραπεία.

11 Στη φάση της ανάρρωσης, ο ασθενής συνειδητοποιεί περισσότερο την κατάστασή του και παλεύει με τον φόβο, την αντίληψη του εαυτού του και τις αντιδράσεις των άλλων. Εδώ, ο Κοινωνικός Λειτουργός βοηθά τον ασθενή να ξαναποκτήσει τον έλεγχο και να χρησιμοποιήσει τις ικανότητές του, θέτοντας στόχους ανάλογα με : – α)την ηλικία του, – β)την προσωπικότητά του – γ)το μορφωτικό επίπεδο και την επαγγελματική του κατάσταση – δ)οικογενειακό του περιβάλλον – ε)την κοινωνικο-οικονομική του κατάσταση και τον τόπο διαμονής του, ώστε να αποκτήσει εμπιστοσύνη κι αυτοεκτίμηση. Δουλεύουμε πάντα με τον ίδιο, την οικογένειά του και πάντα σε συνεργασία με την ομάδα αποκατάστασης. Ακόμη κατευθύνει και βοηθά στην επίλυση των καθημερινών προβλημάτων τους όπου είναι εφικτό και ενημερώνει για οικονομικές και κοινωνικές παροχές που δικαιούνται οι ασθενείς.

12 Προχωρώντας στη φάση της αποκατάστασης, όλη η εργασία του Κοινωνικού Λειτουργού και της Ομάδας Αποκατάστασης συγκλίνει στην έξοδο-αποκατάσταση. Εδώ, ο Κοινωνικός Λειτουργός βοηθά τον ασθενή να αντιμετωπίσει τις ανάγκες του και τις συναισθηματικές του καταστάσεις μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο Στοχεύει στο να ενεργοποιηθούν οι στόχοι που ετέθησαν και να προσαρμοστεί ο ασθενής εκ νέου στη καινούργια κατάσταση. Τα προβλήματά του κατά την έξοδο, αφορούν την οικονομική και επαγγελματική αποκατάσταση, τις δυσλειτουργικές διαπροσωπικές του σχέσεις κ.ά.

13 Θα πρέπει να σημειώσουμε πως: – ανάλογα με το περιστατικό ο Κοινωνικός Λειτουργός θα υλοποιήσει διαφορετική μορφή παρέμβασης,  για έναν ενήλικα ασθενή  για ένα μοναχικό ασθενή  για ένα ανήλικο ασθενή κ.ά. Ο Κοινωνικός Λειτουργός οφείλει να εξασφαλίσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την ομαλή έξοδό του και την επανένταξή του στο οικογενειακό και εργασιακό-σχολικό ή και πανεπιστημιακό περιβάλλον, όπου είναι εφικτό. Οφείλει να ενημερώσει για τις υπάρχουσες δομές της κοινότητας και να διασυνδεθεί ο ασθενής με αυτές.

14


Κατέβασμα ppt "ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ. ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΦΟΡΕΑ ΜΑΣ Το Κέντρο μας ιδρύθηκε το 1945 και στα πρώτα χρόνια εξυπηρετούσε ιδιώτες και ανάπηρους πολέμου."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google