Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Tuta absoluta Χριστιάνα Γιουκκά ΕΦΠ Α17032. Το θερμοκήπιο της εντομολογίας. Μέσα υπάρχουν κλωβοί με διάφορα έντομα και μερικά φυτα, τα περισσότερα λαχανεύομενα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Tuta absoluta Χριστιάνα Γιουκκά ΕΦΠ Α17032. Το θερμοκήπιο της εντομολογίας. Μέσα υπάρχουν κλωβοί με διάφορα έντομα και μερικά φυτα, τα περισσότερα λαχανεύομενα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Tuta absoluta Χριστιάνα Γιουκκά ΕΦΠ Α17032

2 Το θερμοκήπιο της εντομολογίας. Μέσα υπάρχουν κλωβοί με διάφορα έντομα και μερικά φυτα, τα περισσότερα λαχανεύομενα.

3 Στο εργαστήριο Γεωργικής Εντομολογίας και ζωολογίας ασχοληθήκαμε πολύ με τις ντοματες αλλα και με τις μελιτζάνες για να δουμε το βιολογικό κύκλο κάποιου εντόμου το οποίο λέγεται Tuta absoluta.

4 Ντομάτα-Solanum lycopersicum Η τομάτα είναι ένα φυτό της οικογένειας των Στρυχνοειδών (Solanaceae). Καλλιεργείται ως μονοετές φυτό. Τυπικά φτάνει τα 1- 3 μ. ύψος, αλλά δεν έχει αρκετά ανθεκτικό βλαστό και στηρίζεται σε άλλα φυτά. Τα φύλλα έχουν μήκος 10-25 εκ. και είναι σύνθετα, αποτελούμενα από 5-9 μικρότερα φύλλα το καθένα μέχρι και 8 εκ. μακρύ με πριονοειδή περιφέρεια. Τόσο ο βλαστός του φυτού όσο και τα φύλλα φέρουν τρίχωμα.

5 Μελιτζάνα- Solanum melongena Η μελιτζάνα είναι ποώδες, πολυετές φυτό της οικογένειας των Στρυχνοειδών (Solanaceae) και καλλιεργείται για τον ομώνυμο καρπό της. Ο βλαστός είναι τρυφερός, όρθιος, θαμνώδης, με ύψος που μπορεί να φτάσει τα 80 εκατοστά και φέρει συνήθως μικρά αγκάθια. Τα φύλλα της είναι μεγάλα και χνουδωτά με σχήμα ωοειδές. Τα άνθη της κρεμαστά χρώματος μωβ. Ο καρπός της, η μελιτζάνα, έχει σχήμα ωοειδές, κυλινδρικό ή σφαιρικό που ποικίλει ανάλογα με τη ποικιλία. Το χρώμα των καρπών είναι μώβ.

6 Tuta absoluta Το έντομο αυτό προσβάλλει την καλλιέργεια της τομάτας, της μελιτζάνας, της πατάτας και της πιπεριάς. Επίσης προσβάλλει αρκετά αυτοφυή (ζιζάνια). Προσβάλλει τα φύλλα και σπάνια τους βλαστούς. Από τους καρπούς προσβάλλει μόνο της τομάτας. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο έντομο. Σε έντονες προσβολές το σύνολο της φυλλικής επιφάνειας μπορεί να καταστραφεί μέσα σε λίγες μέρες προκαλώντας καθολική ξήρανση των φυτών και ολοκή απώλεια της παραγωγής. Επίσης οι προσβεβλημένοι καρποί δεν είναι εμπορεύσιμοι.

7 Στη φωτογραφία βλέπουμε τη ζημιά που προκάλεσε το Tuta absoluta σε φύλλα τομάτας και βλέπουμε το έντομο να έιναι στο στάδιο της νύμφης.

8 Σε αυτή τη φωτογραφία βλέπουμε δυο προνύμφες του Tuta absoluta που βρίσκονται σε διαφορετικές ηλικίες όπως φαίνονται από το στερεοσκόπιο.

9 <Ο καθηγητής κύριος Εμμανουήλ εν ώρα εργασίας στο εργαστήριο της Γεωργικής Ζωολογίας και Εντομολογίας. Εγώ ενώ έπαιρνα τις παρατηρήσεις μου στο στερεοσκόπιο.

10 Ακολουθούν διάφορες φωτογραφίες από την εργασία στο θερμοκήπιο και το εργαστήριο της Γεωργικής Ζωολογίας και Εντομολογίας.

11

12

13 Στην κάτω φωτογραφία βλέπουμε το αυγό του εντόμου σε φύλλο μελιτζάνας μέσα από το στερεοσκόπιο.

14 Εδώ βλέπουμε το ενήλικο έντομο.


Κατέβασμα ppt "Tuta absoluta Χριστιάνα Γιουκκά ΕΦΠ Α17032. Το θερμοκήπιο της εντομολογίας. Μέσα υπάρχουν κλωβοί με διάφορα έντομα και μερικά φυτα, τα περισσότερα λαχανεύομενα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google