Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ ΜΠΕΛΛΕΝΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2014-15 ΑΡΓΥΡΟΥΛΑ ΙΣΙΔΩΡΑ ΛΙΒΑΝΟΥ ΜΑΝΟΛΗΣ ΜΑΧΑΙΡΑΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΝΕΜΠΟΤΑΚΗΣ ΘΕΟΦΑΝΙΑ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ ΜΠΕΛΛΕΝΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2014-15 ΑΡΓΥΡΟΥΛΑ ΙΣΙΔΩΡΑ ΛΙΒΑΝΟΥ ΜΑΝΟΛΗΣ ΜΑΧΑΙΡΑΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΝΕΜΠΟΤΑΚΗΣ ΘΕΟΦΑΝΙΑ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ ΜΠΕΛΛΕΝΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΧ. ΕΤΟΣ ΑΡΓΥΡΟΥΛΑ ΙΣΙΔΩΡΑ ΛΙΒΑΝΟΥ ΜΑΝΟΛΗΣ ΜΑΧΑΙΡΑΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΝΕΜΠΟΤΑΚΗΣ ΘΕΟΦΑΝΙΑ ΣΚΟΡΔΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

2 ΔΥΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΚΕΙΜΕΝΩΝ WIKEPEDIA NYTRIPEDIA ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΛΛΕΣ ΑΛΛΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Μήνυμα προς το κοινό Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

3 ΤΙ ΕIΝΑΙ Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Μεσογειακή διατροφή είναι όρος που επινοήθηκε από τον φυσιολόγο Άνσελ Κις για να περιγράψει το μοντέλο διατροφής, το οποίο ακολουθούσαν οι λαοί των μεσογειακών χωρών που συμπεριλαμβάνονταν στη Μελέτη των Επτά Χωρών. (Ιταλία, Ελλάδα, Iσπανία κ.α.).φυσιολόγοΆνσελ ΚιςΜελέτη των Επτά Χωρών Στη Διεθνή Διάσκεψη για τις Μεσογειακές Διατροφές το 1993 αποφασίστηκε τι θα θεωρείται υγιεινή, παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή και το 1995 μια ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ δημιούργησε την "Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής".Πανεπιστημίου Χάρβαρντ

4 ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

5 Υδατάνθρακες «Οι υδατάνθρακες εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να αποτελούν το βασικότερο "πρόβλημα" για τη διατροφή, αφ' ενός διότι πολλοί θεωρούν ότι παχαίνουν και έτσι τους κατατάσσουν στις "απαγορευμένες" τροφές, ενώ άλλοι τους υπερκαταναλώνουν

6 Πρωτεΐνες Οι πρωτεΐνες έχουν ζωτική σημασία για την ανθρώπινη ζωή. Το δέρμα, τα οστά, οι μύες και οι ιστοί των οργάνων μας περιέχουν πρωτεΐνες, οι οποίες υπάρχουν επίσης στο αίμα, στις ορμόνες και στα ένζυμα που παράγει ο οργανισμός μας.

7 Λίπη Τα λίπη αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της υγιεινής διατροφής, διότι βοηθούν τον οργανισμό να απορροφά σημαντικές βιταμίνες (τις αποκαλούμενες λιποδιαλυτές που είναι η Α, η D, η Ε και η Κ), να διατηρεί τη δομή και τη λειτουργία των κυτταρικών μεμβρανών, και να διατηρεί υγιές το ανοσοποιητικό σύστημα.

8 ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ A (και ο πρόδρομός της β-καροτένιο) B1 (θειαμίνη) B2 (ριβοφλαβίνη) Νιασίνη, Νικοτινικό οξύ, παλαιότερα γνωστή ως B3 Παντοθενικό οξύ, παλαιότερα γνωστό ως B5 B6 (πυριδοξίνη) Βιοτίνη, επίσης γνωστή ως B7, H, και κάποιες φορές λανθασμένα αποκαλούμενη B8 Βιοτίνη, επίσης γνωστή ως B7, H, και κάποιες φορές λανθασμένα αποκαλούμενη B8 Φυλλικό οξύ, παλαιότερα γνωστό ως B9 B12 (κοβαλαμίνη) C (ασκορβικό οξύ) D (καλσιφερόλη) E (τοκοφερόλη) K (φυλλοκινόνη)

9 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ Δημιουργία και διατήρηση του δέρματος, των μαλλιών και των βλεννωδών μεμβρανών· μας βοηθά να δούμε στο χαμηλό φως· ανάπτυξη των δοντιών και των οστών.

10 ΑΣΒΕΣΤΙΟ! Έχει δομικό ρόλο, συμβάλλει μαζί με το φωσφόρο στην οστεοποίηση Πήξη του αίματος, είναι απαραίτητη η παρουσία του για τη μετατροπή της προθρομβίνης σε θρομβίνη Η συσπαστικότητα των μυών Ελάττωση της νευρομυϊκής διεγερσιμότητας Διατήρηση της συσταλτικότητας του καρδιακού μυός Απαραίτητο για την παραγωγή ορμονών Απαραίτητο για τη δράση και έκκριση ορμονών Απαραίτητο για τη διατήρηση της λειτουργικότητας της κυτταρικής μεμβράνης. Ενεργοποιεί διάφορα ένζυμα του οργανισμού

11

12 10 καρκινογόνες τροφές ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ Ε Πόσο συχνά ακούμε τελευταία την έκφραση “όλα είναι καρκινογόνα”. Πολλοί μάλιστα, την χρησιμοποιούν κοροϊδευτικά, ενώ συνεχίζουν να κάνουν κακές επιλογές στο φαγητό τους. Η αλήθεια είναι, ότι πολλές τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά έχουν όντως αποδειχθεί επιστημονικά ότι μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο. Κάποιες μάλιστα, αυξάνουν τις πιθανότητες πολύ περισσότερο. Στη συνέχεια θα βρείτε 10 από τις πιο ανθυγιεινές καρκινογόνες τροφές που δεν θα πρέπει να ξαναφάτε

13 1) Γενετικά Μεταλλαγμένοι Οργανισμοί (GMOs) Εννοείται ότι οι GMOs δεν έχουν καμία θέση σε μια υγιεινή διατροφή, ειδικά τώρα που έχει αποδειχτεί ότι και οι GMOs, αλλά και τα χημικά που τους βάζουν, κάνουν τους καρκινικούς όγκους να μεγαλώνουν πιο γρήγορα. Δυστυχώς, οι GMOs είναι παντού, όπως στα παράγωγα τροφίμων (καλαμπόκι, σόγια, canola). Μπορείτε να τους αποφύγετε με το να αγοράζετε πιστοποιημένα βιολογικά, μη-γενετικά τροποποιημένα αλλά και τοπικά παραγόμενα προϊόντα. 2) Επεξεργασμένα κρέατα Τα περισσότερα από αυτά, όπως το μπέικον, το λουκάνικο, τα hot-dog, περιέχουν χημικά συντηρητικά που τα κάνουν να φαίνονται φρέσκα και ελκυστικά, αλλά δυστυχώς προκαλούν και καρκίνο. Το νιτρικό και το νιτρώδες νάτριο αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου, και για άλλες μορφές καρκίνου. Προσέξτε τα κρέατα που αγοράζετε να είναι μη- επεξεργασμένα, και κατά προτίμηση ελευθέρας βοσκής.Το νιτρικό και το νιτρώδες νάτριο

14 3) Ποπκόρν στο φούρνο μικροκυμάτων Μπορεί να είναι βολικές, αλλά αυτές οι σακουλίτσες ποπκόρν είναι γεμάτες χημικά που προκαλούν όχι μόνο στειρότητα, αλλά και καρκίνο του ήπατος, των όρχεων και του πακγρέατος. Η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ αναγνωρίζει το υπερφθοροκτανοϊκό οξύ (PFOA) που περιέχεται στα ποπκορν μικροκυμάτων ως “πιθανώς” καρκινογόνο. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι το χημικό αυτό προκαλεί την ανάπτυξη καρκινικών όγκων. Όμοια, το χημικό διακετύλιο που χρησιμοποιείται στα ίδια τα ποπκόρν, σχετίζεται με βλάβες και καρκίνο των πνευμόνων.διακετύλιο 4) Προϊόντα τύπου κόλα Όπως τα επεξεργασμένα κρέατα, έτσι και τα αναψυκτικά μπορεί να προκαλέσουν καρκίνους. Οξύνει το pH του σώματος και ταΐζει τα καρκινικά κύτταρα, καθώς είναι γεμάτη ζάχαρη, χημικά και χρωστικές ουσίες. Το καραμελόχρωμα και η 4- μεθυλιμιδαζόλη (4-MI) έχει φανεί ότι και από μόνα τους μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο.

15 5) Φαγητά και αναψυκτικά “διαίτης” Ακόμα χειρότερη από τα κανονικά αναψυκτικά είναι τα διαίτης και τα φαγητά “διαίτης”. Πρόσφατα έγινε μια έρευνα από την Ευρωπαϊκή Διεύθυνση Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) που συμπεριέλαβε 20 ξεχωριστές μελέτες. Κατέληξε ότι η ασπαρτάμη, ένα από τα πιο συνηθισμένα γλυκαντικά, προκαλεί μια σωρεία ασθενειών μαζί με προβλήματα στη γέννηση και καρκίνο. Τα γλυκαντικά σουκραλόζη, σακχαρίνη και πολλά άλλα έχουν επίσης συνδεθεί με την εμφάνιση καρκίνου. 6) Επεξεργασμένο “λευκό” αλεύρι Το επεξεργασμένο αλεύρι είναι συνηθισμένο συστατικό στα επεξεργασμένα τρόφιμα, αλλά οι υπερβολικοί υδατάνθρακες που περιέχει θέλουν προσοχή. Μία έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Cancer Epidemiology, έδειξε ότι η κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων τριπλασίασε την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού. Οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (όπως το αλεύρι) ανεβάζουν απότομα τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα, το οποίο τροφοδοτεί απευθείας τα καρκινικά κύτταρα και την εξάπλωσή τους.

16 7) Επεξεργασμένη ζάχαρη Το ίδιο ισχύει και για την επεξεργασμένη ζάχαρη, που ανεβάζει απότομα τα επίπεδα ινσουλίνης και τρέφει τα καρκινικά κύτταρα. Τα γλυκαντικά πλούσια σε φρουκτόζη όπως το σιρόπι φρουκτόζης καλαμποκιού (HFCS) είναι πολύ επικίνδυνα καθώς είναι η ιδανική τροφή για τα καρκινικά κύτταρα. Οπότε, αφού τα μπισκότα, οι τούρτες, τα κέικ, τα αναψυκτικά, οι χυμοί, οι σάλτσες, τα δημητριακά και πολλά άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι γεμάτα HFCS και άλλες ζάχαρες, είναι λογικό που οι καρκίνοι αυξάνονται όλο και πιο πολύ τελευταία.

17 8 ) Μήλα, σταφύλια και άλλα “βρόμικα” φρούτα Πολλοί πιστεύουν ότι κάνουν υγιεινή διατροφή επειδή αγοράζουν μήλα, σταφύλια και φράουλες από το σούπερ- μάρκετ. Αν όμως τα φρούτα αυτά δεν είναι βιολογικά, ή πιστοποιημένα χωρίς φυτοφάρμακα, τότε είναι ένας μεγάλος κίνδυνος. Το Environmental Working Group βρήκε ότι το 98% όλων των προϊόντων συμβατικής καλλιέργειας (ιδίως τα “βρόμικα” φρούτα) είναι μολυσμένα με καρκινογόνα ζιζανιοκτόνα. 9) Σολωμός ιχθυοτροφείου Ο σολωμός ιχθυοτροφείου είναι άλλο ένα επικίνδυνο τρόφιμο, σύμφωνα με τον Dr. David Carpenter, Διευθυντή στο Ινστιτούτο Υγείας και Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο του Albany. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, ο σολωμός αυτός έχει έλλειψη βιταμίνης D, μολύνεται από καρκινογόνα χημικά, PCBs, επιβραδυντές φλόγας, φυτοφάρμακα και αντιβιοτικά.

18 10) Υδρογονωμένα έλαια Χρησιμοποιούνται για να συντηρήσουν επεξεργασμένα τρόφιμα και να παρατείνουν το χρόνο τους στο ράφι. Όμως, τα υδρογονωμένα έλαια αλλάζουν τη δομή και την ευλυγισία της κυτταρικής μεμβράνης σε όλα τα κύτταρα του σώματος. Αυτό οδηγεί σε πολλές ασθένειες, μία από τις οποίες είναι και ο καρκίνος. Κάποιοι κατασκευαστές έχουν σταματήσει τη χρήση τους και τα αντικαθιστούν με φοινικέλαιο, αλλά τα trans λιπαρά (υδρογονωμένα) εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ευρέως στα επεξεργασμένα τρόφιμα.

19 Μη καρκινογόνες τροφές Όλων των ειδών τα φρούτα, ιδιαίτερα τα πορτοκάλια, τα μήλα, οι φράουλες, τα ακτινίδια, το μάνγκο, τα μανταρίνια, τα γκρέιπ φρουτ, τα σύκα, τα βατόμουρα, τα ακτινίδια, τα πεπόνια, τα βερύκοκα, τα ροδάκινα, τα δαμάσκηνα και τα κουκούτσια φρούτων που περιέχουν αμυγδαλίνη.

20 Επίσης, τα λαχανικά, ιδιαίτερα όσα περιέχουν φολικό οξύ, όπως το σπανάκι, το μπρόκολο, ο αρακάς, το κάρδαμο, τα φύτρα σίτου και οι φακές, αλλά και το σκόρδο, η πιπεριά, τα μπρόκολα, το μαρούλι, η ντομάτα, το καρότο, το κρεμμύδι, η πατάτα, το κουνουπίδι, το λάχανο, τα φασόλια, τα μανιτάρια.

21 Επίσης, τα όσπρια, τα ψάρια, κάποιοι ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, οι ηλιόσποροι και τα καρύδια, τα κάστανα, τα δημητριακά (ιδιαίτερα η βρώμη), το ψωμί ολικής άλεσης, το παρθένο ελαιόλαδο και ορισμένα είδη τσαγιού. Φυσικά, για κάθε μορφή καρκίνου δίνονται και πιο συγκεκριμένες συστάσεις, τις οποίες, όποιος ενδιαφέρεται, θα πρέπει να αναζητά από το θεράποντα ιατρό του. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει κάποιος που ασθενεί από καρκίνο ή που έχει στην οικογένειά του ιστορικό κληρονομικότητας να διαμορφώνει αυτόβουλα το προσωπικό του διαιτολόγιο

22

23 ΠΟΙΑ ΦΟΤΩΓΡΑΦΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΗ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΗ ???

24

25 ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ Η ΚΑΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ; Η διατροφή μας συσχετίζεται άμεσα με το φυσικό περιβάλλον στο οποίο ζούμε (κλίμα, γεωγραφικός χώρος, χλωρίδα και πανίδα) το στενό και ευρύτερο οικονομικό-κοινωνικό πλαίσιο (οικογένεια, σχολείο, δομές υγείας, πρόνοιας) και την γενική εικόνα υγείας που παρουσιάζει κάθε άτομο (γενετικοί, βιολογικοί και κληρονομικοί παράγοντες). Σε μια περίοδο όπου αλλάζουν τα δεδομένα, ο τρόπος διατροφής μας και η ποιότητα της τροφής επηρεάζονται άμεσα και δραματικά. Σύμφωνα με τον παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), κακή διατροφή1 ορίζεται ως η ελλιπής ή υπερβολική πρόσληψη τροφής και θρεπτικών συστατικών. Επιπλέον, όταν ένα άτομο δεν αξιοποιεί την ενέργεια που παίρνει από το φαγητό, λόγω διάρροιας ή άλλων ασθενειών ( υποσιτισμός δευτέρου βαθμού) προσλαμβάνει υπερβολικές θερμίδες (υπερφαγία).

26 ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ Η ΕΦΗΒΕΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ; Κατά τη διάρκεια της εφηβείας συμβαίνουν μεγάλες σωματικές αλλαγές που προκαλούν ποικίλες συναισθηματικές αντιδράσεις στο άτομο, όπως άγχος, ανασφάλεια, ευαισθησία στα σχόλια των άλλων, αμηχανία, περιέργεια, θαυμασμό και άλλα. Πρόκειται για ένα σοκ για τον έφηβο, ο οποίος καλείται να το διαχειριστεί, με την βοήθεια των γονέων ή ανθρώπων που εμπιστεύεται από τον κύκλο του.

27 Η διατροφή, επίσης, των εφήβων αλλάζει γιατί χρειάζονται περισσότερη ενέργεια, λόγω των σωματικών αλλαγών (γέννηση νέων κυττάρων) και δραστηριοτήτων. Καλό είναι βέβαια οι έφηβοι να λαμβάνουν όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την ηλικία τους, το οποίο συναντάται δύσκολα στις μέρες μας λόγω των πολλών ωρών στο σχολείο, του φορτωμένου προγράμματος και των γονέων που είναι απασχολημένοι. Θεωρούν επίσης ότι είναι ντροπή να πάρουν φαγητό από το σπίτι γιατί δεν είναι κούλ. Έχουν συνδέσει την έξοδο τους με ένα γρήγορο αλλά ανθυγιεινό σνακ, π.χ. παγωτό, πίτσα, γύρο, γιατί «παραβαίνουν τους κανόνες του σπιτιού» και νιώθουν μεγαλύτερη ανεξαρτησία (δεν θα φάω σπίτι μου αυτό που έφτιαξε η μαμά μου γιατί μεγάλωσα πλέον!).

28 Η ανησυχία προκαλείται όταν οι έφηβοι επιθυμούν να ελέγξουν το βάρος του σώματος τους και κινδυνεύουν να αποκτήσουν μη φυσιολογικές διατροφικές συνήθειες ή και να αναπτύξουν διατροφικά προβλήματα. διατροφικές συνήθειες Τα κορίτσια θέλουν να είναι αδύνατα και τα αγόρια πιο μυώδη, ως καθρέφτισμα στις σύγχρονες τάσεις του γυναικείου και ανδρικού προτύπου αντίστοιχα. Ως αποτέλεσμα υιοθετούν διαστρεβλωμένη αντίληψη για το σώμα τους και το αξιολογούν αρνητικά, αντίθετα με την πραγματικότητα και προχωρούν σε ακραίες λύσεις.

29 Η εκδήλωση των διατροφικών διαταραχών είναι πολύ πιο συχνή στα κορίτσια γιατί η ταυτότητα τους συνδέεται με το σώμα και την φυσική τους κατάσταση (Μακρή-Μπότσαρη, 2009) ενώ ένα αγόρι που «έχει παραπάνω κιλά» μοιάζει γλυκούλης. Μπορείτε να φανταστείτε την ψυχολογία του έφηβου σαν ένα μεγεθυντικό φακό, με τον οποίο τα προσλαμβανόμενα κοινωνικά μηνύματα- σχετικά με το φαγητό, τη μόδα, το σώμα, και τη γυμναστική-αποκτούν μεγαλύτερη σημασία και διάσταση στο μυαλό του και διαιωνίζονται μέσα από τις συζητήσεις με τους συνομηλίκους

30

31 ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ


Κατέβασμα ppt "ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ ΜΠΕΛΛΕΝΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2014-15 ΑΡΓΥΡΟΥΛΑ ΙΣΙΔΩΡΑ ΛΙΒΑΝΟΥ ΜΑΝΟΛΗΣ ΜΑΧΑΙΡΑΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΝΕΜΠΟΤΑΚΗΣ ΘΕΟΦΑΝΙΑ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google