Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Παπακωνσταντίνου Καλλιόπη - Κατσίρας Λεωνίδας Πολιτική και Δίκαιο, Β΄ τάξης Γενικού Λυκείου Συγγραφείς: Καλλιόπη Παπακωνσταντίνου –Λεωνίδας Κατσίρας Αίσθημα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Παπακωνσταντίνου Καλλιόπη - Κατσίρας Λεωνίδας Πολιτική και Δίκαιο, Β΄ τάξης Γενικού Λυκείου Συγγραφείς: Καλλιόπη Παπακωνσταντίνου –Λεωνίδας Κατσίρας Αίσθημα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Παπακωνσταντίνου Καλλιόπη - Κατσίρας Λεωνίδας Πολιτική και Δίκαιο, Β΄ τάξης Γενικού Λυκείου Συγγραφείς: Καλλιόπη Παπακωνσταντίνου –Λεωνίδας Κατσίρας Αίσθημα ευθύνης έναντι των μαθητών/τριών μας και στην εκπαιδευτική κοινότητα.

2 Παπακωνσταντίνου Καλλιόπη - Κατσίρας Λεωνίδας Σχολικό έτος 2008 Συμπεριλάβαμε επίκαιρες εξελίξεις: Συνθήκη Λισσαβόνας(9 ο κεφάλαιο) Τοπικά Συμβούλια Νέων (7 ο κεφάλαιο) Δοκιμάστηκε το βιβλίο στην τάξη. (προτάθηκε από εμάς τούτο, αλλά ήταν αδύνατο από το Π.Ι.)

3 Παπακωνσταντίνου Καλλιόπη - Κατσίρας Λεωνίδας Α. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ Δεδομένη από το Π.Ι. καμία δυνατότητα παρέμβασης από συγγραφείς και κριτές.. 10 κεφάλαια. Κάθε θεματική ενότητα κατά μέσο όρο 2,5 σελίδες

4 Παπακωνσταντίνου Καλλιόπη - Κατσίρας Λεωνίδας Πως δουλέψαμε Όχι εξαντλητική παρουσίαση όλων των θεμάτων κάθε θεματικής ενότητας.( ήταν ανέφικτο και όχι ενδεδειγμένο για σχολικό εγχειρίδιο) Δίδουμε κάποια καίρια σημεία ως αφετηρία και παρακινούμε τα παιδιά σε περαιτέρω αναζήτηση, εμβάθυνση, προβληματισμό.

5 Παπακωνσταντίνου Καλλιόπη - Κατσίρας Λεωνίδας Θεωρήσαμε προτιμότερο να δώσουμε λιγότερες γνώσεις που να εξηγούνται επαρκώς για να αφομοιώνονται μέσα στην τάξη. Όχι καταιγισμός επιστημονικής γνώσης που οδηγεί αναπόφευκτα στην αποστήθιση και δεν μπορεί να αφομοιωθεί.

6 Παπακωνσταντίνου Καλλιόπη - Κατσίρας Λεωνίδας Στόχος μαθήματος Καλλιέργεια πολιτικής παιδείας και δημοκρατικής συνείδησης Ενεργοποίηση μαθητών/τριών στα πολιτικά δρώμενα. Διαθεματική προσέγγιση Αποφυγή κατ’ επίφαση επιστημονικότατας που οδηγεί στην αποστήθιση Κινεί το ενδιαφέρον για τα διαπρατευόμενα ζητήματα Παρέχει εργαλεία για αναζήτηση εξειδικευμένης γνώσης Μετουσιώνει τον επιστημονικό λόγο σε ζωντανό, δυναμικό που θίγει την ουσία και δεν αναπαράγει θεωρίες

7 Παπακωνσταντίνου Καλλιόπη - Κατσίρας Λεωνίδας στόχος Η βιωματική μάθηση Άσκηση στην τέχνη του δημοκρατικού διαλόγου Διάχυση της γνώσης στη σχολική κοινότητα και τοπική κοινωνία Φιλοσοφική προσέγγιση της ύλης

8 Παπακωνσταντίνου Καλλιόπη - Κατσίρας Λεωνίδας Φιλοσοφική προσέγγιση της ύλης Θέτουμε κατάλληλα ερωτήματα και οδηγούνται τα παιδιά στην κατάλληλη γνώση. Στοχεύει στην ουσία Εξηγεί το «γιατί» Πχ. 1.Γιατί είναι ασχολούμαστε με την πολιτική; 2.Γιατί ό, τι είναι δίκαιο είναι και ηθικό; 3.Γιατί είναι σημαντική η κοινωνία των πολιτών; 4.κ.ο.κ.

9 Παπακωνσταντίνου Καλλιόπη - Κατσίρας Λεωνίδας Επιτυχία του βιβλίου θα είναι: Αν τα παιδιά μπορούν να επιχειρηματολογήσουν και συμμετάσχουν με επιτυχία σε συζητήσεις που σχετίζονται με τα θέματα που πραγματεύεται το βιβλίο Στόχος μας: Να προσφέρουμε στην εκπαιδευτική κοινότητα μια βάση γόνιμης συζήτησης με την Πολιτική και το Δίκαιο.

10 Παπακωνσταντίνου Καλλιόπη - Κατσίρας Λεωνίδας Συμβολή πανεπιστημιακών δασκάλων Συμμερίστηκαν το εγχείρημά μας Συνεισέφεραν εκτός από τις γνώσεις τους, την πολύτιμη εμπειρία τους από την πολλαπλή συμμετοχή τους σε ελληνικά και διεθνή φόρουμ πολιτικής διαβούλευσης.

11 Παπακωνσταντίνου Καλλιόπη - Κατσίρας Λεωνίδας ΕΙΔΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ 1. Σύγχρονες θέσεις: Το βιβλίο προωθεί σύγχρονες θέσεις. π.χ. Ενεργό πολιτική συμμετοχή Αναγκαιότητα προστασίας περιβάλλοντος Ισότιμη αντιμετώπιση των δύο φύλων

12 Παπακωνσταντίνου Καλλιόπη - Κατσίρας Λεωνίδας Επίκαιρα κοινωνικά θέματα με πολυπρισματικό χαρακτήρα Ενδεικτικά σας αναφέρω –η βιο-ηθική, –έγκλημα και διαδίκτυο, (προστασία παιδιών), safeline –η κλωνοποίηση και οι ηθικές διαστάσεις της, –Συνήγορος δικαιωμάτων του Πολίτη και του Παιδιού –Σύγχρονες μορφές εργασίας και εργασιακών σχέσεων –Παιδική εργασία (στοιχεία Ο.Η.Ε.) –Περιβαλλοντικά εγκλήματα, κ.α.

13 Παπακωνσταντίνου Καλλιόπη - Κατσίρας Λεωνίδας Οι θέσεις αυτές προβάλλονται σ’ όλα σχεδόν τα κεφάλαια π.χ. Η προστασία του περιβάλλοντος Στο 1 ο κεφάλαιο για την πολιτική Στο 4 ο κεφάλαιο για τα μεταλλαγμένα προϊόντα Στο 6 ο κεφάλαιο ως κατοχυρωμένο συνταγματικό δικαίωμα Στο 7 ο κεφάλαιο ως αίτημα κοινωνικών κινημάτων Στο 9 ο κεφάλαιο ως πολιτική της Ε.Ε. Στο 1 ο κεφάλαιο ως αντικείμενο διεθνών Μ.Κ.Ο.

14 Παπακωνσταντίνου Καλλιόπη - Κατσίρας Λεωνίδας Σύνδεση παρεχόμενης γνώσης σ’ όλα τα κεφάλαια π.χ. Θέματα πολιτικών της Ε.Ε. αναφέρονται σε πολλά κεφάλαια Στο 2 ο για την έννομη τάξη που αποτελεί δίκαιο της Ε.Ε. Στο 5 ο στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση Στο 6 ο στην προστασία των δικαιωμάτων

15 Παπακωνσταντίνου Καλλιόπη - Κατσίρας Λεωνίδας 2. Κειμενικότητα Χρησιμοποιείται λόγος με δυναμισμό, μικρές προτάσεις που διατηρούν το ενδιαφέρον του αναγνώστη και τον καλούν σε διάλογο. Διαφυλική διατύπωση Τήρηση αξιολογικής ουδετερότητας σ’ όλα τα επίπεδα (ανάπτυξη -διατύπωση θεμάτων)

16 Παπακωνσταντίνου Καλλιόπη - Κατσίρας Λεωνίδας 3. Πρώτη σελίδα κάθε κεφαλαίου Περιεχόμενα Ερωτήσεις : προϊδεάζουν για την ύλη του κεφαλαίου παρέχουν ερεθίσματα για σκέψη παρέχουν σφαιρική αντίληψη για το αντικείμενο του κεφαλαίου Λέξεις-κλειδιά: «ξεκλειδώνουν την ύλη κάθε κεφαλαίου Αποτελούν «ορόσημα» σε κάθε κεφάλαιο. Η εξήγησή τους βοηθάει στην κατανόηση και συστηματοποίηση της ύλης.

17 Παπακωνσταντίνου Καλλιόπη - Κατσίρας Λεωνίδας 4. Στήλη παραθεμάτων Εμπλουτίζει την παρεχόμενη γνώση, Διανθίζει και επεκτείνει τον προβληματισμό Χρησιμοποιούνται αποσπάσματα: Φιλοσοφίας, αρχαιολογίας, ιστορίας, επαγγελματικού προσανατολισμού, λογοτεχνικά κείμενα, αποσπάσματα από το διαδίκτυο, τον τύπο ή χαρακτηριστικές διατάξεις νόμων.

18 Παπακωνσταντίνου Καλλιόπη - Κατσίρας Λεωνίδας Στήλη παραθεμάτων Σύνδεση με την σύγχρονη πραγματικότητα Διεύρυνση της διαθεματικότητας Είναι συνυφασμένα με το κείμενο. Αποτελούν προϊόν: έρευνας, αποθησαύρισης από την βιβλιογραφία (ελληνική και ξένη), τον τύπο και το διαδίκτυο.

19 Παπακωνσταντίνου Καλλιόπη - Κατσίρας Λεωνίδας 5. Εικονογράφηση του βιβλίου Πίνακες έργων τέχνης: καλλιέργεια αισθητικής αγωγής Καταδεικνύει τους ποικίλους τρόπους που προσλαμβάνεται ένα έργο τέχνης. Συνυφασμένοι με το κείμενο και τα παραθέματα Αποτελούν ελκυστικό τρόπο εισαγωγής στο μάθημα.

20 Παπακωνσταντίνου Καλλιόπη - Κατσίρας Λεωνίδας 6. Πίνακες έργων τέχνης Αποτελεί ευκαιρία να γνωρίσουν τα παιδιά σημαντικά έργα τέχνης ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, διαφόρων ρευμάτων και εποχών. Έτσι: δίδεται το έναυσμα για αναζήτηση πληροφοριών και στοιχείων για τους καλλιτέχνες και την εποχή τους.

21 Παπακωνσταντίνου Καλλιόπη - Κατσίρας Λεωνίδας 7. Οι δραστηριότητες Διαδραστικός χαρακτήρας (τον καλεί σε συμμετοχή και δράση) Πολλές προτεινόμενες δραστηριότητες: π.χ. έκδοση μαθητικής εφημερίδας. Προτείναμε πολλές και δοκιμασμένες στην τάξη πρωτότυπες δραστηριότητες.

22 Παπακωνσταντίνου Καλλιόπη - Κατσίρας Λεωνίδας Ομαδικές δραστηριότητες Τα παιδιά ασκούνται στον συλλογικό τρόπο δουλειάς. Διαπιστώνουν στην πράξη τη χρησιμότητα και αναγκαιότητα της διαθεματικής προσέγγισης. Ασκήσεις Σ/Λ, Πολλαπλής επιλογής, Κατανόησης, Αναθέσεις Εργασιών, Σχεδιασμός ποσοτικών ερευνών και παραπομπές σε βιβλιογραφία και διαδικτυακούς τόπους.

23 Παπακωνσταντίνου Καλλιόπη - Κατσίρας Λεωνίδας Ομαδικές δραστηριότητες Παράδειγμα: ομαδική εργασία ψήφισης νόμου στην τάξη (5 ο κεφάλαιο) για την προστασία του περιβάλλοντος με αντικείμενο την ανακύκλωση ή εξοικονόμηση ενέργειας, ο οποίος μπορεί να καταστεί δεσμευτικός για όλη την σχολική κοινότητα.

24 Παπακωνσταντίνου Καλλιόπη - Κατσίρας Λεωνίδας Ομαδικές δραστηριότητες Χρήσιμα εργαλεία: Τα σχολικά προγράμματα δραστηριοτήτων, π.χ. περιβαλλοντικής, Υγείας, Κ.Ε.Θ.Ι., Αγώνων αντιλογίας, Βουλή των εφήβων. Περισσότερα στο βιβλίο καθηγητή.

25 Παπακωνσταντίνου Καλλιόπη - Κατσίρας Λεωνίδας Το βιβλίο «Πολιτική και Δίκαιο» Απευθύνεται σε μαθητές με συγκεκριμένη γνωστική και βιολογική ωριμότητα. Να προβληματίσουμε τα ανήσυχα εφηβικά πνεύματα με την ώριμη μας σκέψη.

26 Παπακωνσταντίνου Καλλιόπη - Κατσίρας Λεωνίδας ευχαριστίες Σε όσουν διευθυντές σχολείων δέχτηκαν να διδάξουμε πειραματικά το βιβλίο στην τάξη. Στο Διευθυντή του ΓΕΛ Καρπενησίου, Στους Διευθυντές 1 ου, 4 ου ΓΕΛ Λαμίας Στο διευθυντή ΓΕΛ Αλμυρού Μαγνησίας Στο Διευθυντή ΓΕΛ Αμφίκλειας Στον Διευθυντή ΓΕΛ Αταλάντης Στην Διευθύντρια ΓΕΛ Αγίου Γεωργίου Λιβαδειάς Στον Διευθυντή ΓΕΛ Στυλίδας Στον Διευθυντή ΓΕΛ Αυλίδας Εύβοιας

27 Παπακωνσταντίνου Καλλιόπη - Κατσίρας Λεωνίδας ευχαριστίες Στην κ. Ηλιοπούλου Αγγελική, Σχολικό Σύμβουλο ΠΕ13, Αθήνας, που σε συνεργασία με την καθηγήτρια κ. Πολιτοπούλου (17 ο ΓΕΛ Αθήνας) πραγματοποίησαν δειγματική διδασκαλία στο νέο βιβλίο Στην κ. Ελευθερία Ανδρέου, καθηγήτρια Ιδιωτικού Λυκείου Γείτονα, πραγματοποίησε δειγματική διδασκαλία στο νέο βιβλίο Στην κ. Αλεξάνδρα Μάρα, διευθύντρια Πειραματικού Λυκείου Θεσσαλονίκης, που δέχτηκε να γίνει δειγματική διδασκαλία στο σχολείο της για το νέο βιβλίο.

28 Παπακωνσταντίνου Καλλιόπη - Κατσίρας Λεωνίδας Ευχαριστίες Το βιβλίο μας το αφιερώνουμε στους μαθητές και μαθήτριες της Β΄ τάξης Γενικού Λυκείου με την ελπίδα να διαμορφώσουν ένα καλύτερο και δικαιότερο κόσμο. Οι συγγραφείς: Καλλιόπη Παπακωνσταντίνου –Λεωνίδας Κατσίρας


Κατέβασμα ppt "Παπακωνσταντίνου Καλλιόπη - Κατσίρας Λεωνίδας Πολιτική και Δίκαιο, Β΄ τάξης Γενικού Λυκείου Συγγραφείς: Καλλιόπη Παπακωνσταντίνου –Λεωνίδας Κατσίρας Αίσθημα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google