Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ναρκωτικά και εθισμοί  Μαθητές του Α3:  Τσέκα Σταυρούλα  Τσαγκλής Δημήτρης  Ξυδιά Δήμητρα  Σταυρόπουλος Φώτης  Τσαχαλίδη Μαρία.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ναρκωτικά και εθισμοί  Μαθητές του Α3:  Τσέκα Σταυρούλα  Τσαγκλής Δημήτρης  Ξυδιά Δήμητρα  Σταυρόπουλος Φώτης  Τσαχαλίδη Μαρία."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ναρκωτικά και εθισμοί  Μαθητές του Α3:  Τσέκα Σταυρούλα  Τσαγκλής Δημήτρης  Ξυδιά Δήμητρα  Σταυρόπουλος Φώτης  Τσαχαλίδη Μαρία

2 Ορισμός Ναρκωτικά είναι οποιαδήποτε ουσία φυσική ή τεχνητή που μπορεί να δράσει στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (Κ.Ν.Σ), και που μπορει να χρησιμοποιηθεί για να αλλάξει κάποιο άτομο τη διάθεση του. Ο όρος "ναρκωτικά", δεν ανταποκρίνεται με ακρίβεια στις ουσίες αυτές, γιατί άλλες από αυτές έχουν κατασταλτική επίδραση και άλλες διεγερτική. Ο πιο σωστός όρος για τα "ναρκωτικά" είναι εξαρτησιογόνες ουσίες καθώς όλες αυτές οι ουσίες προκαλούν σωματική και ψυχική εξάρτηση ή μόνο ψυχική.

3 Μορφές Ναρκωτικών Ελαφρά ναρκωτικά (ψυχεδελικά). Μαριχουάνα- Χασίς: Παράγωγα της ινδικής κάνναβης. Καπνίζεται το άνθος (μαριχουάνα) ή η ρητίνη (χασίς) που παρασκευάζεται σε πλακίδια ή κυλίνδρους χρώματος σκούρου καφέ. Το χασίς έχει περιεκτικότητα σε καθαρό ναρκωτικό 40%, ενώ η μαριχουάνα δεν ξεπερνάει το 12%. Δίνουν ένα συναίσθημα ευεξίας, ηρεμίας και εσωτερικής ικανοποίησης. Οι έννοιες του χώρου και του χρόνου αλλοιώνονται. Αποτελούν κοινωνικό κίνδυνο γιατί ανοίγουν το δρόμο στη δοκιμή των σκληρών ναρκωτικών όπως η ηρωίνη και η μορφίνη. Είναι πολύ διαδεδομένα ειδικά στις ανατολικές χώρες.

4 Σκληρά ναρκωτικά (οπιώδη, αμφεταμίνες). Όπιο, Ηρωίνη, Μορφίνη: Ναρκωτικά που προκαλούν γρήγορη εξάρτηση και εθισμό. Οι χρήστες τους γίνονται σκλάβοι των ναρκωτικών αυτών, μέσα σε λίγες μέρες και κάνουν τα πάντα για να τα προμηθευτούν από τους εμπόρους ναρκωτικών. Η ευεξία και η υποτιθέμενη ευτυχία που προσφέρουν πληρώνονται με τρόπο φοβερό: με γρήγορη ψυχοσωματική καταστροφή και με απώλεια κάθε ηθικής αξίας.

5 Κοκαΐνη:Η κοκαΐνη παράγεται από τα φύλλα του φυτού κόκα. Είναι διεγερτικό και δημιουργεί μεγάλη ευφορία, ακόμη και παραισθήσεις. Στις επιδράσεις περιλαμβάνονται διαστολή των ματιών, τρεμούλα και αϋπνία. Η συχνή εισπνοή από τη μύτη μπορεί να τη βλάψει. LSD: (Λυσεργικό οξύ). Το πιο γνωστό παραισθησιογόνο. Το ναρκωτικό που διαστέλλει τη συνείδηση. Ενας μεγάλος κίνδυνος για τους νέους, που δεν είναι έτοιμοι να εντιμετωπίσουν τις επιδράσεις του. Η λήψη του προκαλεί τροποποίηση στην αντίληψη της πραγματικότητας.

6 Αμφεταμίνες: Από τις πιο επικίνδυνες κατηγορίες χημικών ουσιών που κυκλοφορούν. Διεγείρουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, δημιουργούν περιορισμό της πνευματικής και μυϊκής κόπωσης και βελτίωση της διάθεσης του ανθρώπου και διάθεση για εργασία. Ακόμη προκαλούν αύξηση των μυϊκών δυνάμεων. Χρησιμοποιούνται ευρύτατα από άτομα που θέλουν να μην κοιμηθούν τη νύχτα για να εργαστούν, από αθλητές για να αυξήσουν τις δυνάμεις και τις επιδόσεις τους (ντοπάρισμα), από γυναίκες για να μειώσουν την όρεξη του φαγητού και να μην παχαίνουν, από κακοποιούς για να έχουν θάρρος και ψυχραιμία κατά τη διάπραξη εγκλημάτων.

7 Βαρβιτουρικά: Επιδρούν ως καταπραϋντικά και υπνωτικά. Χρησιμοποιούνται για την καταστολή του κεντρικού νευρικού συστήματος. Γίνονται εύκολα συνήθεια και απαιτούν όλο και μεγαλύτερες δόσεις. Έτσι μετατρέπονται σε ναρκωτικά και γίνονται επικίνδυνα. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος όταν η λήψη τους συνδυάζεται με οινοπνευματώδη ποτά ή άλλα ναρκωτικά. Χορηγούνται κατόπιν οδηγίας γιατρού και κυκλοφορούν σε ταμπλέτες, κάψουλες και ενέσεις. Από τη χρήση τους έχουν προκληθεί πολλοί θάνατοι.

8 Ιστορική Αναδρομή Στην Οδύσσεια ο Όμηρος μιλά για ένα αρκετά μυστηριώδες φυτό, το «νηπενθές». Όποιος έπινε από αυτό θα περνούσε τη μέρα του ευτυχής. Οι Ευρωπαίοι, οι Αιγύπτιοι και οι ανατολικοί λαοί δέχονταν τα θαυματουργά ερεθίσματα και τη φθοροποιό δράση των ναρκωτικών έστω κι αν αγνοούσαν τη διασπαστική τους ικανότητα.Ο όρος ναρκωτικό πιστεύεται ότι προτάθηκε από τον Γαληνό για να περιγράψει δραστικές ουσίες που μουδιάζουν ή νεκρώνουν, προκαλώντας απώλεια αισθήσεων ή παράλυση. Ο όρος νάρκωση χρησιμοποιήθηκε αρχικά από τον Ιπποκράτη για τη διαδικασία ή την κατάσταση της έλλειψης αισθήσεων. Ο Γαληνός ανέφερε τη ρίζα μανδραγόρα, τους σπόρους του φυτού altercus και το χυμό παπαρούνας (όπιο) σαν βασικά παραδείγματα. Επειδή ο όρος χρησιμοποιείται συχνά με ευρύτερη έννοια, ανακριβώς και εκτός ιατρικού περιεχομένου, οι περισσότεροι επαγγελματίες του ιατρικού χώρου προτιμούν τον πιο ακριβή όρο «οπιοειδή», ο οποίος αναφέρεται σε φυσικές, ημι-συνθετικές και συνθετικές ουσίες οι οποίες συμπεριφέρονται φαρμακολογικά όπως η μορφίνη, το κύριο ενεργό συστατικό του φυσικού οπίου.

9 Φαινόμενο «σίσα» Πρόκειται για την ουσία «σίσα», που κοστίζει τρία ευρώ - Λόγω της κρίσης έχουν στραφεί σε αυτήν 7 στους 10 χρήστες... Το γεγονός ότι η οικονομική κρίση οδηγεί αργά ή γρήγορα, μεταξύ άλλων, και στην αύξηση της χρήσης ναρκωτικών, και μάλιστα φθηνών ναρκωτικών, δεν είναι είδηση –το έχουν επισημάνει επανειλημμένως οι ειδικοί.

10 Συμπτώματα ΑναΑν παρατηρηθούν αλλαγές στη συμπεριφορά ενός παιδιού, οι γονείς δεν πρέπει: Να αδιαφορήσουν ή να το θεωρήσουν σημάδι εφηβείας. Μπορεί φυσικά και να είναι έτσι, αλλά ο συνδυασμός επιθετικότητας, διαρκούς και υπερβολικού θυμού, κατάθλιψης, επαναστατικής συμπεριφοράς και κακής απόδοσης στο σχολείο αποτελούν ενδείξεις χρήσης ναρκωτικών.

11 Στάση γονέων Εκτός από την εξασφάλιση ενός ήρεμου οικογενειακού περιβάλλοντος, οι γονείς πρέπει: Να είναι σε επαγρύπνηση σχετικά με τις παρέες των παιδιών τους και τα μέρη που συχνάζουν. Η συνεχής ενημέρωση των γονέων για το πού βρίσκεται το παιδί τους. Να ωθήσουν τα παιδιά τους σε αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες (όπως κολύμβηση, μπάσκετ, θέατρο, χορό, μουσική κλπ). Να φροντίζουν οι ίδιοι να γίνονται φωτεινά παραδείγματα αποφεύγοντας να κάνουν υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ, να μην καπνίζουν και να μην κάνουν χρήση ναρκωτικών Η γνωριμία με τους γονείς των φίλων του παιδιού, δεν αποτελούν συστάσεις ή υπερβολές αλλά κανόνες.

12 Διαδεδομένη η χρήση κάνναβης ανάμεσα στους μαθητές Η κάνναβη είναι η πιο διαδεδομένη παράνομη ουσία στους μαθητές όλων των χωρών της Ευρώπης, πλην της Ελλάδας και της Σουηδίας, όπου τα παιδιά πειραματίζονται συχνότερα με διαλύτες (βενζίνη, μπογιές, βερνίκι, μπλάνκο κ.ά.). Χρήση κάνναβης τουλάχιστον μία φορά έχει κάνει το 5% (στη Πορτογαλία και στη Φινλανδία) Ως το 40% (στην Ιρλανδία και στη Βρετανία) των νέων ως 16 ετών. Οι διαλύτες στις υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατέχουν τη δεύτερη θέση στους νέους ηλικίας 15-16 ετών. Τα ποσοστά χρήσης κυμαίνονται στο 3%-4% (στη φλαμανδική κοινότητα του Βελγίου, στην Ισπανία και στο Λουξεμβούργο).

13 Χρήση άλλων ναρκωτικών ουσιών Χρήση αμφεταμινών αναφέρει: το 1%-13% των νεαρών ηλικίας 15-16 ετών (2%- 8% στις περισσότερες περιπτώσεις) χρήση «έκστασης» το 1%-9%, LSD και παραισθησιογόνων το 1%-10% (2%-5% στις περισσότερες περιπτώσεις). Κοκαΐνη έχει δοκιμάσει το 1%-3% των μαθητών. Ηρωίνη κάτω από το 1%, αν και το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 2% στη Δανία, στην Ιρλανδία, στην Ιταλία και στη Βρετανία.

14 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΌΓΙΟ Οι παρακάτω απαντήσεις λήφθηκαν από τους μαθητές της Γ'Λυκείου και σχετίζονται με την χρήση ναρκωτικών ουσιών σε νεαρή ηλικία.

15 1.Στην ερώτηση "Ποια είναι η γνώμη σας για την χρήση ναρκωτικών ουσιών από έφηβους"; Την κατακρίνω 32/50 Την επιβραβεύω 5/50 Δεν με αφορά 13/50

16 2.Στην ερώτηση "Τι πιστεύετε ότι αυξάνει τον αριθμό χρηστών των ναρκωτικών ουσιών σε νεαρή ηλικία"; Τα άτομα που συναναστρέφονται 28/50 Οικογενειακά προβλήματα 9/50 Περιέργεια 13/50

17 3.Στην ερώτηση "Έχετε μπει στον πειρασμό να δοκιμάσετε κάποια ναρκωτική ουσία"; Ναι(έστω και μια φορά) 5/50 Όχι(Δεν το έχω σκεφτεί) 36/50 Ναι,αλλά δεν έχω δοκιμάσει 9/50

18 4.Στην ερώτηση "Έχετε βρεθεί ποτέ μπροστά σε χρήση ναρκωτικών"; Ναι 22/50 Όχι 28/50

19 5.Στην ερώτηση "Παρόλο που γνωρίζετε τις επιπτώσεις των ναρκωτικών θα κάνατε χρήση"; Ναι 3/50 Όχι 47/50

20 Πηγές https://no.wikipedia.org/wiki/Narkotika_(rusmiddel) http://www.boro.gr/14172/shisato-elliniko-narkotiko- ton-2-euro-pou-therizei http://www.neaygeia.gr/page.asp?p=499 http://konalina.blogspot.gr/p/blog-page.html


Κατέβασμα ppt "Ναρκωτικά και εθισμοί  Μαθητές του Α3:  Τσέκα Σταυρούλα  Τσαγκλής Δημήτρης  Ξυδιά Δήμητρα  Σταυρόπουλος Φώτης  Τσαχαλίδη Μαρία."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google