Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η Υποτακτική στα αρχαία χρησίμευε για να δηλώσει :  προτροπή  απορία  άρνηση  προσδοκία  επανάληψη.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η Υποτακτική στα αρχαία χρησίμευε για να δηλώσει :  προτροπή  απορία  άρνηση  προσδοκία  επανάληψη."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Η Υποτακτική στα αρχαία χρησίμευε για να δηλώσει :  προτροπή  απορία  άρνηση  προσδοκία  επανάληψη

3 Μπορείς να σκεφτείς με ποιον τρόπο δηλώνουμε στα νέα προσδοκία ή προτροπή; Προσπάθησε να φτιάξεις προτάσεις που να δηλώνουν : α) προτροπή β) προσδοκία γ) άρνηση

4 Ας μην βρέξει αύριο για να γίνει ο αγώνας! Να βγείτε λιγάκι απόψε. Όχι, να μην βγείτε καθόλου απόψε. Βρες τι δηλώνουν οι παραπάνω προτάσεις (προσδοκία, προτροπή, άρνηση)

5 ἀναλάβωμεν (=ας αναλάβουμε) ἐξ ἀρχῆς τίς ἡ κατηγορία ἐστίν. Ὃ σύ μισεῑς, ἑτέρῳ μή ποιήσῃς (να μην κάνεις). Ἓνεκα χρημάτων μηδένα θεῶν ὀμόσῃς (για χρήματα σε κανένα θεό να μην ορκιστείς). Μπορείς να βρεις τα ρήματα που βρίσκονται σε Υποτακτική; Τι δηλώνουν (προσδοκία, προτροπή); Τι παρατηρείς για τις καταλήξεις των ρημάτων;

6 Οι καταλήξεις της Υποτακτικής είναι ω και η Το «ο» και το «ου» της Οριστικής γίνεται «ω», το «ε» γίνεται «η», και το «ει» γίνεται « ῃ » Με βάση τα παραπάνω αντικατάστησε τις καταλήξεις της Οριστικής στο ρήμα λύω με αυτές της Υποτακτικής.

7 λύ- ω λύ- εις λύ- ῃ ς λύ- ει λύ- ῃ λύ- ομεν λύ- ωμεν λύ- ετε λύ- ητε λύ- ουσι(ν) λύ- ωσι(ν)

8 Τώρα που μάθαμε την Υποτακτική στον Ενεστώτα ας δούμε πώς σχηματίζεται και στους άλλους χρόνους Στον Αόριστο το μόνο που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι υπάρχει ένα «σ» πριν τις καταλήξεις του Ενεστώτα Π.χ. λύ-ω λύ-σ-ω Μας θυμίζει τον Μέλλοντα στην Οριστική; Ποιες νομίζετε ότι είναι οι διαφορές ανάμεσα στην Οριστική Μέλλοντα και την Υποτακτική Αορίστου; Θυμηθείτε τις καταλήξεις του Μέλλοντα

9 Ας σχηματίσουμε την Υποτακτική Αορίστου: λύ-ω λύ-σ-ω λύ- ῃ ς λύ-σ- ῃ ς λύ- ῃ λύ-σ- ῃ λύ-ωμεν λύ-σ-ωμεν λύ-ητε λύ-σ-ητε λύ-ωσι(ν) λύ-σ-ωσι(ν)

10 Η Υποτακτική στον Παρακείμενο σχηματίζεται με 2 τρόπους: 1) Βάζοντας τις καταλήξεις της Υποτακτικής που μάθαμε στο θέμα του Παρακειμένου 2) Χρησιμοποιώντας την μετοχή Παρακειμένου και το βοηθητικό ρήμα ε ἰ μί (=είμαι) στην Υποτακτική, που σχηματίζεται ακριβώς με τις καταλήξεις που μάθαμε. Με βάση τα παραπάνω, όσα μάθαμε και χρησιμοποιώντας τις γνώσεις σας να σχηματίσετε την Υποτακτική Παρακειμένου και με τους 2 τρόπους.


Download ppt "Η Υποτακτική στα αρχαία χρησίμευε για να δηλώσει :  προτροπή  απορία  άρνηση  προσδοκία  επανάληψη."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google