Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΘΕΡΜΟ ΘΑΝΟΣ. Η ΙΣΤΟΡΙΑ Η αρχαία πόλη του Θέρμου ήταν η σημαντικότερη σε ολόκληρη την Αιτωλία και διοικητικό και θρησκευτικό κέντρο του Κοινού των Αιτωλών.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΘΕΡΜΟ ΘΑΝΟΣ. Η ΙΣΤΟΡΙΑ Η αρχαία πόλη του Θέρμου ήταν η σημαντικότερη σε ολόκληρη την Αιτωλία και διοικητικό και θρησκευτικό κέντρο του Κοινού των Αιτωλών."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΘΕΡΜΟ ΘΑΝΟΣ

2 Η ΙΣΤΟΡΙΑ Η αρχαία πόλη του Θέρμου ήταν η σημαντικότερη σε ολόκληρη την Αιτωλία και διοικητικό και θρησκευτικό κέντρο του Κοινού των Αιτωλών (Αιτωλική Συμπολιτεία). Μάρτυρας της ιστορίας της πόλης είναι ο αρχαιολογικός χώρος με το μεγάλο πλήθος από δημόσια κτίρια και ναούς. Σήμερα εκεί βρίσκεται και το Αρχαιολογικό μουσείο Θέρμου. Σύμφωνα με τον Πολύβιο[1], η πόλη βρισκόταν σε οροπέδιο που το αποκαλεί "των θερμίων πεδίον", ενώ ονομάζει και την ίδια την πόλη ακρόπολη όλων των Αιτωλών. Κάθε χρόνο, τον Σεπτέμβριο, μαζεύονταν στην πόλη Αιτωλοί που είχαν δικαίωμα ψήφου, για να αποφασίσουν για θέματα πολέμου, ειρήνης και συμμαχιών και για να προβούν σε αρχαιρεσίες των οργάνων της Συμπολιτείας. Η πόλη δεν είχε τείχη. Καταστράφηκε δύο φορές το 218 και το 206 π.Χ, από τον Φίλιππο τον Ε'. Στην πόλη υπήρχε ο μεγάλος ναός του "Θερμίου" Απόλλωνα. Ο ναός έχει διαστάσεις 12 μέτρα πλάτος επί 38 μέτρα ύψος. Είχε δύο κύριες αρχιτεκτονικές φάσεις: την αρχαϊκή, με σημαντικό κεραμοπλαστικό διάκοσμο και τη φάση του 3ου αιώνα π.Χ. Οι κίονές του ήταν ξύλινοι και οι βάσεις τους λίθινες. Επίσης, υπήρχαν άλλοι δύο ναοί, μικρότεροι, του "Λυσείου" Απόλλωνα και της "Λαφρίας" Αρτέμιδας. Άλλα κτίσματα που υπήρχαν στην πόλη είναι δύο στοές, ανατολικά και δυτικά, το "Βουλευτήριο" μία κρήνη καθώς έχουν βρεθεί και προϊστορικά ελλειψοειδή και τετράπλευρα κτήρια και δύο μέγαρα.[2] Η νέα κωμόπολη βρίσκεται περίπου ένα χιλιόμετρο από την αρχαία πόλη. Στο χωριό Μέγα Δένδρο λίγο έξω από την πόλη γεννήθηκε ο Κοσμάς ο Αιτωλός.

3 ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ● ΑΡΓΥΡΟ ΠΗΓΑΔΙ Το χωριό Αργυρό Πηγάδι, ένα χωριό του δήμου σε ύψος 1000 μέτρων κάτω από την κορυφή της Τριανταφυλλιάς ύψους {1817} μέτρων. Το χωριό διαθέτει καφενείο με δυνατότητες προσφοράς φαγητού. Ακόμα πάνω από το καφενείο στεγάζονται και οι ξενώνες του χωριού.

4 ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ● ΛΙΜΝΗ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ Γύρω από τη λίμνη υπάρχουν μικροί παραλίμνιοι οικισμοί. Στις βόρειες όχθες της Τριχωνίδας, τα κυριότερα χωριά της περιοχής είναι το Παναιτώλιο και το Καινούργιο που μαζί με την Νέα Αβώρανη αποτελούσαν έως το 2010 τον Δήμο Θεστιέων. Σημαντικοί σταθμοί είναι επίσης τα χωριά Παραβόλα, Παντάνασσα, Ντουγρι και Μυρτιά, γνωστό για τα λουτρά και τους πορτοκαλεώνες του. Στην περιοχή της Μακρυνείας, τα χωριά γύρω από τη λίμνη είναι η Γαβαλού, η Ματαράγκα, οι Παπαδάτες, η Γραμματικού, το Τριχώνιο, ο Άγιος Ανδρέας (Μπουρλέσια), ο Δαφνιάς και η Καψοράχη,. Το διοικητικό, εμπορικό, συγκοινωνιακό και πολιτιστικό κέντρο της ευρείας περιοχής της ορεινής Τριχωνίδας αποτελεί το Θέρμο που είναι χτισμένο Β/Α της λίμνης σε υψόμετρο 360 μέτρων και αποτελεί την έδρα του ομώνυμου δήμου.

5 ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ● ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Εδώ στα χρόνια της σκλαβιάς, λειτουργούσε, κατά την παράδοση, Κρυφό Σχολειό. Μοναδική στο είδος της είναι η κρύπτη του μοναστηριού κάτω από τη γη, ανάμεσα στα κυπαρίσσια όπου ο επισκέπτης σήμερα έχει την ευκαιρία να δει την αναπαράσταση των κέρινων ομοιωμάτων των μαθητών και του καλογεροδιδάσκαλου. Στο μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής δίδαξε ο ιεροδιδάσκαλος Προκόπιος Γιαννέλος ο Αιτωλός από το Δρυμώνα (Μπερίκο), ο οποίος μάλιστα, σύμφωνα με τη παράδοση υπήρξε και ο πρώτος δάσκαλος του Κοσμά του Αιτωλού. Στη μνήμη της Αγίας Παρασκευής στις 26 Ιουλίου κάθε χρόνο, γίνεται μεγάλο πανηγύρι στην πλατεία του συνοικισμού της Μάνδρας του Θέρμου

6 ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ ● ''Θέρμιος Απόλλων'' Στο λόφο Πανόραμα του Θέρμου Τριχωνίδας βρίσκεται το νεόχτιστο ξενοδοχείο "Θέρμιος Απόλλων". Το ξενοδοχείο μας υποδέχεται τους πελάτες του με ζεστασιά και την προσωπική φροντίδα μιας οικογενειακής επιχείρησης συνδυάζοντας όμως άψογα και τον επαγγελματισμό. Στο χώρο μας θα βρείτε ησυχία, άνεση, ξεκούραση και άριστη διαμονή. Αν είστε λάτρης της φύσης, του κυνηγιού, της ορειβασίας, των extreme sports rafting & kayak ή ακόμα και των απλών περιπάτων μέσα στα δάση, σας περιμένουμε. Η περιοχή και ο χώρος μας προσφέρουν ιδανικό περιβάλλον για διακοπές όλο το χρόνο.

7 Χρήσιμες πληροφορίες Το Μοναστήρι του Αγίου Κοσμά είναι στο χωριό Μέγα Δένδρο, 2 χιλιόμετρα βόρεια του Θέρμου. Πατρίδα του Κοσμά του Αιτωλού. Το Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής βρίσκεται στη Μάνδρα 4 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Θέρμου. Εκεί θα βρείτε το "Κρυφό Σχολειό" με κέρινα ομοιώματα. Το Μοναστήρι της Μυρτιάς βρίσκεται 6 χιλιόμετρα δυτικά του Θέρμου και είναι αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου. Ιδρύθηκε το1491, σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στα 100μέτρα από το Αρχαίο Θέρμο. Τα πλέον σημαντικά ευρήματα των ανασκαφών στο αρχαίο Θέρμο είναι τα πολλά οικοδομήματα και οι στοές της αγοράς των Αιτωλών καθώς και τα βάθρα των ανδριάντων ή άλλων αναθημάτων που έστεκαν μπροστά στις στοές, τα οποία σύμφωνα με τον ιστορικό Πολύβιο ανέρχονταν, τον καιρό της ακμής της Συμπολιτείας, σε 2.000. Περιλαμβάνει ευρήματα από τις ανασκαφές στο ναό του Θέρμιου Απόλλωνα και την Καλυδώνα, πήλινα είδωλα από τη Χρυσοβίτσα, ρωμαϊκές στήλες κ.ά. Ο Ναός του Αγίου Νικολάου βρίσκεται στο χωριό Αγία Σοφία, 3 χιλιόμετρα δυτικά του Θέρμου. Είναι κτισμένος στις βάσεις του ναού της Άρτεμης.

8 Χρήσιμα τηλέφωνα Αστυνομία: 26440 22248 ΟΤΕ: 26440 22399 ΕΛΤΑ: 26440 22285 Ταξί: 26440 22442, 26440 22302 Δήμος: 26440 22264


Κατέβασμα ppt "ΘΕΡΜΟ ΘΑΝΟΣ. Η ΙΣΤΟΡΙΑ Η αρχαία πόλη του Θέρμου ήταν η σημαντικότερη σε ολόκληρη την Αιτωλία και διοικητικό και θρησκευτικό κέντρο του Κοινού των Αιτωλών."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google