Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Σοφοκλής Φωτεινή Πούλιου Αναστασία Σίδερη. Τα θέματα της παρουσίασής μας: Λίγα λόγια Έργα Η αντίληψη στα έργα του Ο Σοφοκλής ως ποιητής και άνθρωπος Απόφθεγμα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Σοφοκλής Φωτεινή Πούλιου Αναστασία Σίδερη. Τα θέματα της παρουσίασής μας: Λίγα λόγια Έργα Η αντίληψη στα έργα του Ο Σοφοκλής ως ποιητής και άνθρωπος Απόφθεγμα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Σοφοκλής Φωτεινή Πούλιου Αναστασία Σίδερη

2 Τα θέματα της παρουσίασής μας: Λίγα λόγια Έργα Η αντίληψη στα έργα του Ο Σοφοκλής ως ποιητής και άνθρωπος Απόφθεγμα και συμπεράσματα

3 Λίγα λόγια Ο Σοφοκλής (496 π.Χ.- 406 π.Χ.) ήταν Έλληνας τραγικός ποιητής της κλασικής εποχής. Γεννήθηκε στον Κολωνό της Αθήνας. Ήταν γιος του Σοφίλλου, εύπορου Αθηναίου. Έγραψε περίπου 120 έργα, από τα οποία παραδίδονται ολοκληρωμένες μόνο επτά τραγωδίες. Συνδέθηκε στενά με πολιτικές και πνευματικές προσωπικότητες της εποχής, όπως με τον Περικλή, τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα και κατέλαβε διάφορα υψηλά αξιώματα στην πολιτική, στις θρησκευτικές λατρείες και στις τέχνες.

4 Έργα Οι επτά ακέραιες τραγωδίες: Αντιγόνη Αίας Αντιγόνη Τραχίνιαι Οιδίπους τύραννος Ηλέκτρα Φιλοκτήτης Oιδίπους επί Κολωνώα Ανολοκλήρωτο έργο: Ο Σοφοκλής συνέγραψε 123 τραγωδίες, είναι όμως γνωστές κατ' όνομα οι 114, από τις οποίες έχουν διασωθεί μόνο 7 ολοκληρωμένες

5 Η αντίληψη στα έργα του Στο επίκεντρο των έργων τού Σοφοκλή βρίσκεται το άτομο, το οποίο έρχεται σε αναπόφευκτη, τραγική και ένοχη σύγκρουση με την τάξη που εκπροσωπούν οι θεοί. Αν και ιδιαίτερα ευσεβής στη ζωή του ο Σοφοκλής, πράγμα που επηρεάζει τα έργα του, δίνει μεγαλύτερο βάρος στην ανθρώπινη στάση έναντι αυτής των θεών, παρότι το πεπρωμένο των ανθρώπων είναι αναπόδραστα προδιαγεγραμμένο από τις βουλές των θεών, οι οποίες δεν είναι όμως πια αυθαίρετες και τυχαίες, όπως σε παλαιότερους τραγικούς, αλλά σκόπιμες και μελετημένες.

6 Ο Σοφοκλής ως: Ποιητής Έργο του Σοφοκλή που έπαιρνε μέρος στους αγώνες, ποτέ δεν βγήκε τρίτο. Πάντα οι κριτές τιμούσαν το Σοφοκλή με το πρώτο ή το δεύτερο βραβείο. Άνθρωπος Ο Σοφοκλής αγαπούσε πολύ την πόλη του και τους κατοίκους της και οι Αθηναίοι του ανταπέδωσαν αυτή την αγάπη με το παραπάνω.

7 ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ «Η καλύτερη τακτική είναι να χρησιμοποιεί κανείς τη δύναμή του για να κάνει όσο το δυνατόν περισσότερα καλά.» Η αναφορά σε αυτό το απόφθεγμα γίνεται ώστε να συμπυκνώσουμε τις αντιλήψεις του ποιητή και την στάση του όχι μόνο στην ζωή αλλά και στο έργο του. Ο Σοφοκλής, ένας πολύ σπουδαίος κλασικός ποιητής όπου με το έργο του σημάδεψε και θα σημαδεύει για πάντα την ανθρωπότητα.


Κατέβασμα ppt "Σοφοκλής Φωτεινή Πούλιου Αναστασία Σίδερη. Τα θέματα της παρουσίασής μας: Λίγα λόγια Έργα Η αντίληψη στα έργα του Ο Σοφοκλής ως ποιητής και άνθρωπος Απόφθεγμα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google