Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΥΓΙΕΙΝΗ ΑΝΤΡΕΑΣ ΠΗΧΙΔΗΣ. Πολλά μικρά πράγματα που γίνονται από πολλούς μικρούς ανθρώπους σε πολλά μικρά μέρη μπορούν να αλλάξουν το πρόσωπο του κόσμου.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΥΓΙΕΙΝΗ ΑΝΤΡΕΑΣ ΠΗΧΙΔΗΣ. Πολλά μικρά πράγματα που γίνονται από πολλούς μικρούς ανθρώπους σε πολλά μικρά μέρη μπορούν να αλλάξουν το πρόσωπο του κόσμου."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΥΓΙΕΙΝΗ ΑΝΤΡΕΑΣ ΠΗΧΙΔΗΣ

2 Πολλά μικρά πράγματα που γίνονται από πολλούς μικρούς ανθρώπους σε πολλά μικρά μέρη μπορούν να αλλάξουν το πρόσωπο του κόσμου Κινέζικη παροιμία

3

4 Υγεία Σύμφωνα με την Π.Ο.Υ.,είναι η πλήρης σωματική,ψυχική και κοινωνική ευεξία του ανθρώπου και όχι μόνο η απουσία νόσου ή αναπηρίας.(ΣΩΜΑ-ΨΥΧΗ-ΝΟΥΣ σε αρμονία ώστε προκύπτει και συμμετοχή στο κοινωνικό σύνολο)

5 Υγιεινή Κλάδος της Ιατρικής Επιστήμης, εξετάζει τους παράγοντες που επιδρούν θετικά ή αρνητικά στην υγεία και έχει σαν σκοπό τη διατήρηση και προφύλαξη της υγείας και βελτίωση και προαγωγή της.

6 H Υγιεινή στο επάγγελμα της αισθητικού Όλα τα απαιτούμενα μέτρα για τη διαφύλαξη της υγείας στο ινστιτούτο συνοψίζονται στον όρο ΄΄επιχειρησιακή υγιεινή΄΄. Η λέξη υγιεινή είναι ελληνική και προέρχεται από τη θεά των αρχαίων Ελλήνων, την Υγεία. Υπό τη στενότερη έννοια του όρου, η υγιεινή περιλαμβάνει όλα τα μέτρα για τη πρόληψη μεταδοτικών νοσημάτων.

7 Κλάδοι Υγιεινής: Ατομική Υγιεινή Δημόσια και Κοινωνική Σχολική Βιομηχανική Επαγγελματική Νοσοκομειακή Υγιεινή της διατροφής και Υγιεινή της κατοικίας.

8 Ατομική υγιεινή Ασχολείται με τα υγειονομικά προβλήματα του ατόμου και επιδιώκει την προστασία του ατόμου από τα νοσήματα με υγιεινές πρακτικές συνήθειες και προφυλάξεις όπως το πλύσιμο χεριών,του προσώπου,η χρήση καθαρών ενδυμάτων κλπ.

9 Δημόσια και κοινωνική Υγιεινή Ασχολείται με τα υγειονομικά και κοινωνικά νοσήματα μεγάλων ομάδων του πληθυσμού και τους τρόπους προστασίας. Εφαρμόζεται κυρίως από το κράτος π.χ. Υγιεινή Ύδρευση σε όλο το πληθυσμό.

10 Σχολική υγιεινή Βιομηχανική Υγιεινή Ασχολείται με τα υγειονομικά προβλήματα των μαθητών Ασχολείται με τα υγειονομικά προβλήματα στο χώρο της Βιομηχανίας

11 Επαγγελματική Υγιεινή Ασχολείται με τα υγειονομικά προβλήματα στους χώρους εργασίας

12 Νοσοκομειακή Υγιεινή Ασχολείται με τα υγειονομικά προβλήματα των νοσοκομείων Υγιεινή της διατροφής Ασχολείται με τη θέσπιση κανόνων υγιεινής διατροφής

13 Υγιεινή της κατοικίας Όλοι οι παραπάνω κλάδοι της Υγιεινής συμβάλλουν στο να εκπληρώνονται καθημερινά οι σκοποί της

14 Νομικοί κανόνες επιχειρησιακής υγιεινής Νόμος προστασίας κατά της μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών Ο νόμος αυτός ισχύει σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και αφορά στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση μολυσματικών ασθενειών που μεταδίδονται στον άνθρωπο. Σκοπός του νόμου είναι η πρόληψη μεταδοτικών ασθενειών στον άνθρωπο,η έγκαιρη διάγνωση μολυσματικών ασθενειών και η παρεμπόδιση της εξάπλωσης τους.

15 Νόμος προστασίας κατά της μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών(συνέχεια ) Ορισμένοι επαγγελματίες υποχρεούνται σε ιατρικό έλεγχο,ώστε να διαπιστωθεί αν πάσχουν από κάποιο μεταδιδόμενο νόσημα.

16 Μολυσματικές ασθένειες Ανεμοβλογιά (varicella) Ανεμοβλογιά (varicella) Ελονοσία (Μαλάρια) Ερυθρά (rubella) Ερυθρά (rubella) Ηπατίτιδα Α και Ηπατίτιδα Β Ιλαρά Κοκίτης Λοιμώδες Ερύθημα ή Πέμπτη Νόσος Λοιμώδης Μονοπυρήνωση (Αδενικός Πυρετός) Μαγουλάδες Μόλυνση απο τον ιό HIV (AIDS) Μόλυνση απο τον ιό HIV (AIDS) Νόσος Kawasaki Νόσος Kawasaki Οστρακιά (Σκαρλατίνα) Ροδάνθη Βρεφική Τέτανος Τυφοειδής Πυρετός Χέρι - Πόδι - Στόμα (Coxsackie A16) Χέρι - Πόδι - Στόμα (Coxsackie A16)

17 Η διάταξη περί υγιεινής Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στα διάταξη περί υγιεινής αποσκοπούν στην προστασία τόσο των εργαζομένων, όσο και των πελατών. Σκοπός αυτής της διάταξης είναι η παρεμπόδιση της εξάπλωσης ασθενειών που μεταδίδονται μέσω του αίματος π.χ. ηπατίτιδα C και Β,AIDS.

18 Η διάταξη περί υγιεινής(συνέχεια) Αυτό που επισημαίνεται ιδιαίτερα στη διάταξη περί υγιεινής είναι ότι οι φορείς των παραπάνω ασθενειών δεν ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους ανθρώπους. Γι αυτό θα πρέπει να θεωρείται πάντα πιθανό ότι το αίμα και τα άλλα υγρά του σώματος ενός ατόμου μπορεί να είναι μολυσματικά.

19 Αποφυγή μολυσματικών ασθενειών Υγιεινή σημαίνει στη κυριολεξία, αποφυγή των μολυσματικών ασθενειών. Οι επαγγελματίες στα ινστιτούτα είναι υπεύθυνοι να μη μεταδοθούν στους πελάτες/πελάτισσες μολυσματικές ασθένειες. Οι μολύνσεις προκαλούνται από παθογόνους μικροοργανισμούς.

20 Παθογόνοι μικροοργανισμοί Μέχρι το 19 ο αιώνα,δεν ήταν γνωστοί Ο άνθρωπος ήταν αβοήθητος απέναντι στις μολυσματικές ασθένειες 25 εκατομμύρια άνθρωποι ( δηλαδή το ένα τέταρτο του πληθυσμού τότε) υπήρξαν θύματα πανώλης από το 1349-1351. Η χολέρα και η ευλογιά έλαβαν διαστάσεις επιδημίας και οδήγησαν στο θάνατο εκατομμύρια ανθρώπους.

21 Παθογόνοι μικροοργανισμοί( συνέχεια) Θεωρήθηκαν από τον άνθρωπο ως θεϊκή τιμωρία ή έργο του κακού Θεωρήθηκε ότι η διάδοση τους οφειλόταν στην κακή ποιότητα του αέρα, χρησιμοποίησαν αρώματα και αιθέρια έλαια. Τον 17 ο αιώνα ανακαλύπτονται οι πρώτοι μικροοργανισμοί και 200 χρόνια μετά ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται ότι οι μικροοργανισμοί προκαλούν τις ασθένειες.

22 Μολυσματικές ασθένειες,θεραπεία και πρόληψη Παθογόνοι μικροοργανισμοί Δερματικές παθήσεις Άλλες ασθένειες Φάρμακα Φαρμακευτική πρόληψη Γενική πρόληψη ΒακτήριαΑκμή Τύφος,σύφιλη, φλεγμονή πνευμόνων Αντιβιοτικά (Πενικιλίνη) Εμβολιασμός Αποφυγή μολυσματική ς πηγής Ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού Απολύμανση Ιοί Κρεατοελιές Γρίπη, Συνάχι, AIDS. Κανένα μέχρι τώρα Εμβολιασμός (αν υπάρχουν εμβόλια) ΜύκητεςΛειχήνες (μικροσπόρια στα πόδια,χέρια γένια) Μύκητες του οργανισμού Μυκητοκτόνα ( Αντιμυκητησιακά) Καμία

23 Μολύνσεις και τρόποι μετάδοσης Με τον όρο ΄΄ μόλυνση ΄΄ εννοούμε γενικά τη μεταφορά,τη μετάδοση και τη διείσδυση στον οργανισμό παθογόνων οργανισμών. Οι παθογόνοι οργανισμοί (βακτήρια, ιοί,μύκητες)εισχωρούν μέσα από τις κοιλότητες του σώματος, από τις βλεννογόνους μεμβράνες ή από τις πληγές οπότε και το σύστημα άμυνας του οργανισμού προσπαθεί να τους εξουδετερώσει.

24 Μολύνσεις και τρόποι μετάδοσης (συνέχεια) Οπότε προκύπτει μάχη μεταξύ άμυνας οργανισμού και παθογόνων οργανισμών. Αν χάσει το σύστημα άμυνας του οργανισμού τότε το άτομο αρρωσταίνει! Το διάστημα από τη μόλυνση μέχρι την εκδήλωση της ασθένειας ονομάζεται περίοδος επώασης μιας νόσου.

25 Μολύνσεις και τρόποι μετάδοσης (συνέχεια) Άμεση μετάδοση Μέσω σταγονιδίων. Μετάδοση παθογόνων μικροοργανισμών μέσω της εισπνοής σταγονιδίων μετά το φτάρνισμα ή το βήξιμο ενός μολυσμένου ατόμου. Μέσω επαφής. Μετάδοση παθογόνων μικροοργανισμών μέσω σωματικής επαφής π.χ. μέσω χειραψίας, πληγής, σεξουαλικής επαφής.

26 Μολύνσεις και τρόποι μετάδοσης (συνέχεια) Μέσω αυτομόλυνσης. Αποτελεί μια ειδική μορφή μόλυνσης μέσω της επαφής. Εδώ μεταφέρονται παθογόνοι μικροοργανισμοί από ένα άρρωστο σημείο του δέρματος σε ένα άλλο σημείο του σώματος π.χ. μυκητιάσεις ή από τα χέρια στο στόμα π.χ. Ηπατίτιδα Α.(Βοηθητικά προστατευτικά μέσα γάντια και μάσκα).

27 Μολύνσεις και τρόποι μετάδοσης (συνέχεια) Έμμεση μετάδοση Οι παθογόνοι οργανισμοί μεταφέρονται μέσω ενδιάμεσων φορέων π.χ. Παρασιτικών ζωυφίων,όπως οι ψείρες ή η ψώρα Μολυσμένων τροφίμων Εργαλείων, χεριών, τριχών, πετσετών ή ρούχων.

28 Μέτρα υγιεινής στο επάγγελμα της αισθητικού Παθογόνοι μικροοργανισμοί,όπως ιοί, βακτήρια ή μύκητες μεταδίδονται με διάφορους τρόπους π.χ. από τα χέρια, από εργαλεία που δεν είναι σωστά καθαρισμένα, ακάθαρτες επιφάνειες κ.α.

29 Μέτρα υγιεινής στο επάγγελμα της αισθητικού ( συνέχεια ) Ειδικά για το επάγγελμα της αισθητικού,από και την διάταξη περί υγιεινής απορρέουν οι εξής υποχρεώσεις : ‘Όποιος εκτελεί εργασίες που μπορεί να τραυματίσουν το δέρμα ή τη βλεννογόνο μεμβράνη πρέπει πρώτα να πλένει πολύ καλά τα χέρια του και να τα απολυμαίνει, καθώς και να απολυμαίνει τις επιφάνειες του δέρματος και της βλεννογόνου μεμβράνης που πρόκειται να περιποιηθεί.

30 Μέτρα υγιεινής στο επάγγελμα της αισθητικού( συνέχεια ) Κατά την εκτέλεση της εργασίας πρέπει να χρησιμοποιούνται γάντια μιας χρήσης. Για κάθε καινούργιο πελάτη το άτομο που τον περιποιείται πρέπει να φοράει και καινούργια γάντια μιας χρήσης. Εργαλεία και μέσα στο ινστιτούτο που δεν μπορούν να προκαλέσουν άμεσα κάποιο τραυματισμό του δέρματος,όμως μπορεί κατά τη χρήση τους να προκληθεί τραυματισμός,

31 Μέτρα υγιεινής στο επάγγελμα της αισθητικού( συνέχεια ) Πρέπει να καθαρίζονται μετά από κάθε χρήση και να απολυμαίνονται τουλάχιστον μια φορά ημερησίως. Οι επιφάνειες εργασίας στο ινστιτούτο πρέπει να είναι από υλικό που καθαρίζεται και απολυμαίνεται εύκολα. Πρέπει να καθαρίζονται πολύ καλά και να απολυμαίνονται τουλάχιστον μια φορά ημερησιώς.

32 Μέτρα υγιεινής στο επάγγελμα της αισθητικού( συνέχεια ) Μυτερά και αιχμηρά εργαλεία π.χ. Ξυράφια,βελόνες πρέπει να απορρίπτονται στα σκουπίδια μόνο μέσα σε συσκευασίες που αποκλείουν το ενδεχόμενο τραυματισμού. Εάν έχουν έρθει σε επαφή με αίμα θα πρέπει πρώτα να απολυμαίνονται.

33 Μέτρα υγιεινής στο επάγγελμα της αισθητικού( συνέχεια ) Επειδή πάντοτε υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθεί κάποιος μικρός τραυματισμός, που πιθανόν να μη γίνει άμεσα αντιληπτός, πρέπει όλα τα εργαλεία στο ινστιτούτο να καθαρίζονται πολύ καλά τουλάχιστον μια φορά ημερησίως.

34 Προετοιμασία Εργαλείων ινστιτούτου αισθητικής Άμεση απολύμανση με ένα απολυμαντικό διάλυμα για την αποτροπή σχηματισμού βακτηρίων. Καλός καθαρισμός για την εξάλειψη τυχόν υπολειμμάτων ακαθαρσιών ή απολυμαντικού μέσου. Εάν ένα εργαλείο έχει λερωθεί ολόκληρο και ΄ ΄ κολλάει΄ ΄ ίσως να απαιτείται ο δραστικός μηχανικός καθαρισμός του.

35 Μέτρα υγιεινής στο επάγγελμα της αισθητικού( συνέχεια ) Τέλος η συντήρηση και η σωστή φύλαξη τους (σε ένα καθαρό και στεγνό μέρος). Η επιλογή κατάλληλου απολυμαντικού μέσου Εξαρτάται από το υλικό των εργαλείων και μηχανημάτων Βάσει της Διάταξης περί υγιεινής, διακρίνονται οι χημικές και οι θερμικές μέθοδοι απολύμανσης.

36 Μέθοδοι απολύμανσης Χημικές Το εργαλείο βυθίζεται μέσα σε ένα απολυμαντικό μέσο. Θερμική Βρασμός με νερό. Για τα ρούχα και το νερό αρκεί το πλύσιμο στους 95 βαθμούς κελσίου ‘η η τοποθέτηση τους μέσα σε ένα απολυμαντικό διάλυμα για υφάσματα.

37 ΥΓΙΕΙΝΗ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ Χώροι ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ είναι χώροι εργασίας και βοηθητικοί χώροι που εξυπηρετούν τις ανάγκες των καταστημάτων αυτών. Οπότε είναι λογικό ότι κάθε χώρος εργασίας θα πρέπει να εξασφαλίζει την άνεση, λειτουργικότητα και σαφώς να προϋποθέτει την Υγεία των εργαζομένων, των πελατών, επισκεπτών και γενικότερα Δημόσια Υγεία.

38 Υγειονομικός έλεγχος ινστιτούτου αισθητικής Από επόπτες Δημόσιας Υγείας της Υγειονομικής Υπηρεσίας, αν πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζει η υγειονομική νομοθεσία! Κατά τον έλεγχο εξετάζονται όλοι οι χώροι, όπως: Οίκημα,εμβαδόν, ύψος, τοίχοι, δάπεδο, αερισμός, φωτισμός, ύδρευση, αποχέτευση, αποχωρητήρια κ.α.

39 Προστασία της εργασίας στο επάγγελμα της αισθητικού Γενική προστασία της εργασίας: αφορά ρυθμίσεις που προστατεύουν τη ζωή και υγεία των εργαζομένων. Κοινωνική προστασία εργασίας: Περιέχει γενικές διατάξεις όπως διατάξεις για τα ωράρια εργασίας,για το δικαίωμα παραίτησης, και για την προστασία της νεανικής εργασίας.

40 Γενική προστασία της εργασίας Στους κανόνες της ΄΄ Γενικής προστασίας ης εργασίας ΄΄ που ισχύουν στο επάγγελμα της αισθητικού περιλαμβάνονται: Η διάταξη για τους εργασιακούς χώρους: ορίζει τα πρότυπα του εργασιακού χώρου π.χ. αερισμός, φωτισμός, υλικό πατώματος, κάπνισμα κ.α. Η διάταξη για επικίνδυνες ουσίες: ορίζει ορθή διατήρηση και φύλαξη επικίνδυνων ουσιών σε κατάλληλες συνθήκες και χώρους ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία κι περιβάλλον.

41 Γενική προστασία της εργασίας (συνέχεια) Για την πρόληψη ατυχημάτων και την αποφυγή μολυσματικών ασθενειών το Υπουργείο Υγείας Ελλάδας έχει εκδώσει δυο σημαντικές οδηγίες : Οι γενικές διατάξεις για την αποφυγή ατυχημάτων Οι τεχνικοί κανόνες για τις επικίνδυνες ουσίες που χρησιμοποιούνται στα κομμωτήρια,ινστιτούτα αισθητικής.

42 Προσωπικό ινστιτούτων αισθητικής Οι εργαζόμενοι ανεξαρτήτως της σχέσης τους με την επιχείρηση,θα πρέπει να είναι καθαροί,να έχουν κομμένα νύχια, περιποιημένα και καθαρά μαλλιά και (γενειάδα αν διατηρούν τέτοια).Θα έχουν βιβλιάριο υγείας σε ισχύ ενώ νοείτε προς όφελος η ‘’στολή’’ ως ενδυμασία,π.χ. λευκή ή ανοιχτόχρωμη μπλούζα κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.

43 Επιπρόσθετες προϋποθέσεις καλής λειτουργίας των ινστιτούτων αισθητικής Μέσα σε αυτούς τους χώρους δε πρέπει να υπάρχουν κατοικίδια ζώα Ψεκασμός με εντομοκτόνα, εντομοαπωθητικά κλπ, σε τακτά χρονικά διαστήματα ιδιαίτερα αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει πρόβλημα.

44 Ορθή συλλογή και αποκομιδή απορριμμάτων Απόλυτη καθαριότητα σε όλα τα έπιπλα, μηχανήματα, ενδύματα και λοιπούς βοηθητικούς χώρους και εργαλεία.

45 Ρόλος και καθήκοντα υπευθύνου Η ορθή διαχείριση των πόρων ούτως ώστε να διεκπεραιωθεί το έργο της εργασίας με ασφάλεια και υγεία!

46 Καθήκοντα εργοδοτούμενων Ο σεβασμός προς τη τέχνη και εργασία στα πλαίσια παροχής υπηρεσίας με ποιότητα και ασφάλεια.

47 Πιθανές συνέπειες μη συμμόρφωσης Απώλεια πελατείας-οικονομική καταστροφή Απώλεια αδειών π.χ. λειτουργίας κλπ ‘’Επαγγελματικά νοσήματα’’ δηλαδή νοσήματα που προκαλούνται κατά την άσκηση του επαγγέλματος, όπως κιρσοί,λιποθυμίες,ηλεκτροπληξία, εγκαύματα, αλλεργικές δερματοπάθειες, δηλητηριάσεις κ.α.

48 Ατυχήματα, τραυματισμοί Εύκολη κόπωση σωματική και ψυχολογική Επαναλαμβανόμενα λάθη Επαγγελματική εξουθένωση (burn out)


Κατέβασμα ppt "ΥΓΙΕΙΝΗ ΑΝΤΡΕΑΣ ΠΗΧΙΔΗΣ. Πολλά μικρά πράγματα που γίνονται από πολλούς μικρούς ανθρώπους σε πολλά μικρά μέρη μπορούν να αλλάξουν το πρόσωπο του κόσμου."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google