Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κακαρά Στυλιανή A17228. Η εξέταση των φυτικών δειγμάτων με βάση τα μορφολογικά τους γνωρίσματα, Η κατάταξή τους σε οικογένειες με την χρήση των κλειδων,

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κακαρά Στυλιανή A17228. Η εξέταση των φυτικών δειγμάτων με βάση τα μορφολογικά τους γνωρίσματα, Η κατάταξή τους σε οικογένειες με την χρήση των κλειδων,"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Κακαρά Στυλιανή A17228

2 Η εξέταση των φυτικών δειγμάτων με βάση τα μορφολογικά τους γνωρίσματα, Η κατάταξή τους σε οικογένειες με την χρήση των κλειδων, Η διαδικασία συντήρησης των φυτικών δειγμάτων, Η προετοιμασία για την παρουσίασή τους με ταμπέλες. Αντικείμενο της πρακτικής μου άσκησης ήταν

3  Σκοπός είναι η εύρεση του λατινικού ονόματός του φυτικού δείγματος. Για την διαδικασία αυτή χρησιμοποιούμε τους εξής όρους o Είδος (species): περιλαμβάνει σύνολο ατόμων κοινής καταγωγής με όμοια μορφολογικά γνωρίσματα που κληρονομούνται σταθερά στους απογόνους o Υποείδος (subspecies): περιλαμβάνει μια μικρότερη μονάδα από το είδος, η οποία αποχωρίστηκε λόγω της εξέλιξης και έχει μικρές διαφορές στα μορφολογικά χαρακτηριστικά o Γένος (genus): περιλαμβάνει άθροισμα συγγενών ειδών, που έχουν τα βασικά γνωρίσματα κοινά και διαφέρουν ως προς τα δευτερεύοντα γνωρίσματα o Οικογένεια (familia, family): περιλαμβάνει άθροισμα συγγενών γενών Εξέταση των φυτικών δειγμάτων με βάση τα μορφολογικά τους γνωρίσματα

4 Η παραπάνω ταξινομικές βαθμίιδες αποτελούν τις κύριες βαθμίδες ταξινόμησης και είναι αυτές που χρησιμοποιούνται συνηθέστερα. Μερικές φορές, όμως χρησιμοποιούνται και δευτερεύουσες ταξινομικές βαθμίδες (υποκλάση, υποτάξη, υποοικογένεια, υπογένος κλπ)

5 Η χρήση των παραπάνω όρων είναι απαραίτητη όχι μόνο για λόγους καθαρά πρακτικούς (ορθή επικοινωνία και συνεννόηση μεταξύ των επιστημόνων), αλλά και για να επιτευχθεί ο τελικός σκοπός της Συστηματικής Βοτανικής, δηλαδή η ανεύρεση των συγγενικών σχέσεων των φυτικών οργανισμών και η κατανόηση και η ερμηνεία της εξέλιξής τους.

6 . Βασική προυπόθεση είναι το δείγμα μας να είναι παρόμοιο με ενα ήδη γνωστο φυτό. Κατά τον προσδιορισμό ενός φυτικού δείγματος, αναγνωρίζουμε ορισμένα χαρακτηριστικά προκειμένου να γίνει η κατάταξη. Βασική προυπόθεση είναι το δείγμα μας να είναι παρόμοιο με ενα ήδη γνωστο φυτό. Σε διαφορετική περίπτωση αναφερόμαστε σε μια καινούρια ταξινομική ομάδα, οπότε πρέπει να περιγραφεί και να ονομαστεί με ενα καινούριο όνομα.

7 κλείδες προσδιορισμού οπτικό στερεοσκόπιο. Για τον προσδιορισμό φυτικού δείγματος χρησιμοποιούμε τις λεγόμενες κλείδες προσδιορισμού (π.χ flora hellenica) και οπτικό στερεοσκόπιο.

8 Οι σημαντικότερες οικογένειες που προσδιοριστηκαν Labiatae Liliacea Leguminosae Compositae

9 Τα φυτά πρέπει να γίνουν επίπεδα και τα τμήματά τους (φύλλα, άνθη) να είναι όσο το δυνατόν ανοικτά (όχι τσαλακωμένα). Αποξηραίνουμε τα φυτά πιέζοντας τα ανάμεσα σε εφημερίδες (ή άλλο απορροφητικό χαρτί) με ένα επίπεδο βάρος (π.χ. βιβλία) Χρειάζεται αλλαγή στις υγρές εφημερίδες κάθε ημέρα (για τις τρεις πρώτες ημέρες). Συνεχίζουμε τις αλλαγές σε όσα δείγματα είναι ακόμη υγρά.

10 Μετά τον προσδιορισμό των φυτικών δειγμάτων, το επόμενο βήμα είναι η τοποθέτηση τους στην καταψυξη. Τα δείγματα είναι τοποθετημένα σε εφημερίδες μέσα σε μεγάλες σακούλες. Οι χαμηλές θερμοκρασίες του herbarium πέρα απο την διατήρηση των δειγμάτων επιτυγχάνουν και την θανάτωση διαφόρων μικροοργανισμών. ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΟ HERBARIUM

11 Είναι πολύ σημαντικό τα φυτικά δείγματα να είναι τελείως στεγνά όταν τα κολλήσουμε στα χαρτόνια. Τα αποξηραμένα δείγματα φυτών τα κολλάμε χρησιμοποιώντας υγρή κόλλα σε χαρτόνια. Κάτω απο κάθε δείγμα αναγράφουμε τη συστηματική του κατάταξη καθώς επίσης την χρονολογία και την περιοχή συλλογής.


Κατέβασμα ppt "Κακαρά Στυλιανή A17228. Η εξέταση των φυτικών δειγμάτων με βάση τα μορφολογικά τους γνωρίσματα, Η κατάταξή τους σε οικογένειες με την χρήση των κλειδων,"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google