Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΕΝΔΟΚΡΙΝΩΝ ΑΔΕΝΩΝ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΕΝΔΟΚΡΙΝΩΝ ΑΔΕΝΩΝ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΕΝΔΟΚΡΙΝΩΝ ΑΔΕΝΩΝ

2 ΥΠΟΦΥΣΗ Ενας αδενας με διαστασεις 10*13*6 mm, που
βρισκεται στο κρανιο στη βαση του εγκεφαλου.Εχει δυο μερη: -προσθια υποφυση η αδενουποφυση -οπισθια υποφυση η νευρουποφυση.

3 ΠΡΟΣΘΙΟΣ ΛΟΒΟΣ ΥΠΟΦΥΣΗΣ
Αυτό το τμημα διασχιζεται από 2 αρτηριες, μια από τις οποιες περνα από τον υποθαλαμο που είναι τμημα του εγκεφαλου. Διαμεσου αυτης της αρτηριας διερχονται οι ορμονες που ελεγχουν οι ιδιες τα κυτταρα της υποφυσης.

4 Ορμονες: -ACTH (αδρενοκορτικοτροπος ορμονη) που ερεθιζει το φλοιο των επινεφριδιων. -TSH (θυρεοειδοτροπος ορμονη) που διεγειρει το θυρεοειδη αδενα. -FSH (θυλακιοτροπος ορμονη) που διεγειρει τα ωοθυλακια των ωοθηκων. -LH (ωχρινοτροποιητικη ορμονη) που διεγειρει το ωχρο σωματιο των ωοθηκων.

5 ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΟΡΜΟΝΗ: Πρωτεινικη ορμονη η οποια εκκρινεται σε ολη την ζωη.Εχει 2 βασικες λειτουργιες: -στην αναπτυξη του σωματος. -στο μεταβολισμο.Η STH επιδρα σημαντικα για να διατηρει σταθερα τα επιπεδα της γλυκοζης στο αιμα. Ελλειψη STH προκαλει στο παιδι τον υποφυσιακο νανισμο.

6 Γιγαντισμος και μεγαλακρια:
Υπερεκκριση της STH προκαλει γιγαντισμο στο παιδι και μεγαλακρια στον ενηλικα. Παιδι:αρμονικος γιγαντισμος Ενηλικας:προσβαλλεται από το συνδρομο της υπεραναπτυξης, που εκδηλωνεται στα οστα, στους μυς και το δερμα. -αυξηση περιμετρου κρανιου -προπετεια μετωπου -προεξεχει η γναθος -μεγαλωνουν οι πλευρες -τα χερια και ποδια αυξανουν σε ογκο. Αιτια της μεγαλακριας είναι ενας ογκος της υποφυσης που εκκρινη STH.

7 ΠΡΟΛΑΚΤΙΝΗ: -εκκριση γαλατος, Υπερεκκριση της προκαλει παραγωγη γαλατος, ασχετη με την παρουσια μιας εγκυμοσυνης στις γυναικες (γαλακτορροια) και αναπτυξη του μαζικου αδενα στους αντρες (γυναικομαστια).

8 ΠΑΝΥΠΟΥΠΟΦΥΣΙΑΣΜΟΣ: Μερικες φορες η υποφυση καταστρεφεται στο συνολο της και ετσι εχουμε ελλειψη ολων των ορμονων που παραγει. Αιτια:-ογκοι (κρανιοφαρυγγιωμα) που προσβαλλει νεους και βρεφη. Υποφυσιακη νεκρωση του οπισθιου λοβου της υποφυσης: -μετα από υποτασικη κριση που δημιουργειται στην διαρκεια του τοκετου παρατηρειται μια θρομβωση , δηλ. αποκλεισμος του αγγειακου κλαδου που αγγειωνει την υποφυση με αποτελεσμα την νεκρωση της. -οι γυναικες είναι ανικανες να παραγουν γαλα -δεν επανερχεται ο εμμηνορρυσιακος κυκλος -παρατηρειται καταπτωση -απωλεια τριχων μασχαλης και εφηβαιου -μη ανοχη στο κρυο -υπογλυκαιμια. Όλα τα συμπτωματα οφειλονται σε μια ανεπαρκεια των αδενων-στοχων της υποφυσης (θυρεοειδης,επινεφριδια, ωοθηκες). Θεραπεια:χορηγηση ορμονων που λειπουν.

9 ΟΓΚΟΙ ΥΠΟΦΥΣΗΣ Προκαλουν αυξηση της πιεσης (ενδοκρανιακη υπερταση) με τα ακολουθα συμπτωματα: -εντονη κεφαλαλγια -απωλεια ορασης -εμετο όταν το στομαχι είναι αδειο -ακτινολογικα ευρηματα από το τουρκικο εφιππιο που βρισκεται στη βαση του κρανιου που εντοπιζεται η υποφυση. Υπαρχουν ογκοι που εκκρινουν ορμονες και δινουν τα πιο συμπτωματα (μεγαλακρια, υπερπρολακτιναιμια) και ογκοι που δεν εκκρινουν αλλα καταστρεφουν τα εκκριτικα κυτταρα με αποτελεσμα μια ορμονικη ελλλειψη. Θεραπεια: -χειρουργικη -ακτινοβολιες.

10 ΝΕΥΡΟΥΠΟΦΥΣΗ Είναι ο οπισθιος λοβος της υποφυσης.Προερχεται από
τον ιδιο ιστο που προερχεται φυλογενετικα και ο εγκεφαλος. Λειτουργει σαν αποθηκη των ορμονων που παραγονται από τον υποθαλαμο και που φτανουν στην υποφυση. Βασικη ορμονη της νευρουποφυσης είναι η αντιδιουρητικη ορμονη (ADH) που δρα διεγειροντας την επαναρροφηση του νερου από το νεφρο, μειωνοντας την ποσοτηητα των ουρων που παραγονται.

11 Ελλειψη αντιδιουρητικης ορμονης προκαλει Αποιο Διαβητη:
-μεγαλη απωλεια ποσοτητας ουρων ( 4-10 λιτρα) την μερα με αποτελεσμα την μεγαλη ληψη νερου -ένα από τα τεστ είναι η χορηγηση αντιδιουρητικης ορμονης οπου μετα αμεσως εξαφανιζονται τα συμπτωματα. Αιτια:-ογκος οπισθιου λοβου υποφυσης -άλλες αρρωστιες Διακρινεται από: -νεφρικες λοιμωξεις -εντονη διψα μπορει να οφειλεται σε ψυχιατρικες παθησεις -σακχαρωδη διαβητη Θεραπεια: -χορηγηση της ADH.

12 ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ ΑΔΕΝΑΣ -εχει σχημα H.
-εχει 2 πλαγιους λοβους που συνδεονται μεταξυ τους με ένα ισθμο. -βρισκεται μπροστα στην τραχεια στη βαση του λαιμου. -οι ορμονες του θυρεοειδη συνθετονται στις κυψελιδες η θυλακια. Θυρεοειδικες ορμονες: -θυροξινη Τ4 -τριωδοθυρονινη Τ3. Η Τ4 βρισκεται σε μεγαλη ποσοτητα στο αιμα αλλα είναι λιγοτερο δραστικη από την Τ3. Συνδεονται και οι 2 με πρωτεινες και είναι ευκολη και συχνη η μετατροπη της μιας στην άλλη στο επιπεδο των ιστων –στοχων αναλογα με τις αναγκες.

13 ΤΕΣΤ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ
-Ελεγχος στο αιμα FT3,FT4,TSH. -Xορηγηση ραδιενεργου ιωδιου. -Θυρεοειδικο σπινθηρογραφημα.

14 ΥΠΟΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ -εννοουμε την ανεπαρκη λειτουργια του θυρεοειδη.
Αιτια: Πρωτοπαθης -συγγενη ατροφια του αδενα -ελλειψη η ανεπαρκεια των ενζυμων κληρονομικης φυσης (βρογχοκηλη). -ελλειψη ιωδιου (βρογχοκηλη) -φλεγμονωδη αιτια. Όταν εμφανιζεται σε μικρη ηλικια προκαλει καθυστερηση της ψυχοσωματικης αναπτυξης, χονδροειδη χαρακτηριστικα, παχυ δερμα, ομφαλοκηλη. Μυξοιδημα (προσωπο κοιμισμενου, με ξερο δερμα και μισοκλεισμενα βλεφαρα). Απωλεια μαλλιων, υπερευαισθησια στο κρυο, αυξηση σωματικου βαρους, βραγχος φωνης., βραδυκαρδια.

15 Διαγνωση: -κλινικη εικονα -εργαστηριακος ελεγχος -μειωμενη προσληψη ραδιενεργου ιωδειου από το θυρεοειδη , αυξηση της χοληστερολης στο αιμα.

16 Διακρινουμε τον πρωτοπαθη από τον
δευτεροπαθη με την μετρηση της TSH που είναι ψηλη στον πρωτοπαθη αλλα απουσιαζει στον δευτεροπαθη. Θεραπεια: Θυροξινη.

17 ΥΠΕΡΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ Αιτια: Νοσος Basedow :
-τοξικο υπερλειτουργικο αδενωμα. Νοσος Basedow : -πιο συχνη σε γυναικες μεταξυ χρονων -ο αδενας είναι διαχυτα και ομοιομορφα διογκωμενος -αδυνατα ατομα παρα την αυξηση της ορεξης -ματια που προεξεχουν από τις οφθαλμικες κογχες -νευρικοτητα -τρομος χεριων -ασταθης χαρακτηρας -ταχυκαρδια -σπινθηρογραφημα με αδενα ομοιομορφα διογκωμενο Θεραπεια: Αντιθυρεοειδικα φαρμακα που μπλοκαρουν χημικα την συνθεση θυρεοειδικων ορμονων -καταστροφει του αδενα με ραδιενεργο ιωδιο. -χειρουργικη αφαιρεση.

18 Τοξικο αδενωμα (υπερλειτουργικο):
-καλοηθης ογκος που υπερεκκρινει θυρεοειδικες ορμονες -μπορει να ψηλαφισουμε ένα η περισσοτερα οζιδια στο υψος του αδενα -ιδια συμπτωματα με νοσο Basedow εκτος την προβολη των βολβων του ματιου -εργαστηριακα ψηλα επιπεδα Τ3, Τ4 με αυξημενη προσληψη ραδιενεργου ιωδιου από τον αδενα. -στο σπινθηρογραφημα εμφανιζονται μια η περισσοτερες περιοχες με αυξημενη προσληψη, ενώ ο υπολοιπος αδενας είναι λειτουργικα σιωπηλος.

19 ΘΥΡΕΟΕΙΔΙΤΙΔΑ Είναι φλεγμονη του θυρεοειδους αδενα που μπορει να
είναι χρονια η οξεια. Οι οξειες μορφες προκαλουνται από βακτηριδια, ιους. Σε ορισμενες περιπτωσεις δεν μπορουμε να προσδιορισουμε την ακριβη αιτια. Ο αδενας αυξανεται σε ογκο, -είναι επωδυνος στην ψηλαφιση -το δερμα πανω από τον αδενα είναι κοκκινο -υπαρχει πυρετος.

20 Θεραπεια:-αντιμικροβιακη αγωγη
-κορτιζονη. Σε σπανιες περιπτωσεις επακολουθει υποθυρεοειδισμος.

21 Χρονια θυρεοειδιτιδα:
-Η πιο σημαντικη λεγεται Hashimmoto -Προσβαλλει πιο συχνα γυναικες μεσης ηλικιας -Αιτιο:ανοσοβιολογικος μηχανισμος -αρχικα ο αδενας διογκωνεται και υπερλειτουργει -στη συνεχεια ο ενδοκρινης αδενας αντικαθισταται με ινωδη ιστο με αποτελεσμα τον υποθυρεοειδισμο.

22 ΟΓΚΟΙ ΤΟΥ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗ -καλοηθεις (αδενωματα) -κακοηθεις (καρκινος)
-τα αδενωματα συμφωνα με την ιστολογικη τους συσταση μπορει η όχι να παραγουν θυρεοειδικες ορμονες. -αυτοι οι λειτουργικοι ογκοι συμπεριφερονται στο σπινθηρογραφημα σαν θερμοι οζοι (με αυξημενη προσληψη), -οι αλλοι συμπεριφερονται σαν ψυχροι οζοι (χωρις προσληψη ιωδιου).

23 -οι λειτουργικοι οζοι μπορει να φτασουν στο
σημειο να αντικαταστησουν τον αδενα η μεχρι και να προκαλεσουν υπερθυρεοειδισμο. -τα καρκινωματα είναι συνηθως ψυχροι οζοι. Η θεραπεια ποικιλλει αναλογα με την ιστολογικη φυση του ογκου. Γενικα ολοι ψυχροι οζοι αφαιρουνται.

24 ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ
Είναι 4 μαζες με διαστασεις μπιζελιου. Τα κυτταρα των παραθυρεοειδων εκκρινουν μια ορμονη την παραθορμονη. Η ορμονη αυτή διατηρει τα επιπεδα ασβεστιου στο αιμα σταθερα. Αυτό πετυχενεται αυξανοντας την εντερικη απορροφηση του ασβεστιου και από κει απορροφαται από τα οστα οπου είναι αποθηκευμενο. Η παραγωγη αυτης της ορμονης ελεγχεται από τα επιπεδα ασβεστιου στο αιμα. Η υπασβεστιαιμια διεγειρει την παραγωγη ενώ η υπερασβεστιαιμια τη μειωνει.

25 Εργαστηριακος ελεγχος:
-ασβεστιο και φωσφορο αιματος -ασβεστιο και φωσφορο ουρων -ακτινογραφια σκελετου.

26 ΥΠΟΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ
Είναι η πρωτοπαθης ανεπαρκεια των παραθυρεοειδων.Συνηθως η υπολειτουργια είναι δευτεροπαθης μετα από αφαιρεση του θυρεοειδη η προσωρινα σε τραυματα η θλαση του λαιμου που ελαττωνουν προσκαιρα την αιματωση στους αδενες. -υπαρχει μειωση του ασβεστιου αιματος. -κλινικα εχουμε νευρομυικη διεγερση -τετανια -μυρμηγκιασματα στα ακρα -μυικοι σπασμοι κυρια στα χερια και ποδια μεχρι να φτασει σε γενικευμενους σπασμους. Θεραπεια: -ασβεστιο και βιταμινη D.

27 ΥΠΕΡΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ
Πρωτοπαθη βλαβη:εντοπιζεται στους παραθυρεοειδεις. Δευτεροπαθη όταν η υπερεκκριση παραθορμονης πραγματοποιειται σε απαντηση μιας μειωσης του ασβεστιου στο αιμα. Πρωτοπαθεις μορφες είναι το 90% των περιπτωσεων με την παρουσια αδενωματος των παραθυρεοειδων αδενων. Οι χρονιες παθησεις των νεφρων προκαλουν απωλεια ασβεστιου διαμεσου της νεφρικης διηθησης, είναι η πιο συχνη αιτια δευτεροπαθη υπερπαραθυρεοειδισμου.

28 Υπερασβεστιαιμια: -αυξηση ογκου ουρων -μυικη αδυναμια -ναυτια,εμετο, αλλοιωσεις των οστων από ευκολα καταγματα, πιθανοι σχηματισμοι λιθων ασβεστιου στα νεφρα. Θεραπεια πρωτοπαθους υπερθυρεοειδισμου: Χειρουργικη αφαιρεση αδενωματος Στην δευτεροπαθη μορφη αντιμετωπισει του αιτιου που προκαλει την αυξηση του ασβεστιου.

29 ΠΑΡΑΘΟΡΜΟΝΗ: -όταν το ασβεστιο στο αιμα είναι χαμηλο οι παραθυρεοειδεις αδενες εκκρινουν την παραθορμονη που διεγειρει την απελευθερωση του ασβεστιου από τα οστα που φερεται στο αιμα. -ρυθμιζει την μειωση του φωσφορου από το νεφρο που δημιουργει μια καινουρια ισορροπια μεταξυ ασβεστιου και φωσφορου που φρεναρει τη συνθεση και την απελευθερωση της παραθυρεοειδικης ορμονης.

30 ΑΔΕΝΕΣ ΕΠΙΝΕΦΡΙΔΙΩΝ -είναι 2 ,ζυγιζουν 5-6 γρ ο καθενας
-βρισκονται στο πανω πολο του κάθε νεφρου -αποτελουνται από ένα εξωτερικο στρωμα το φλοιο των επινεφριδιων -και από ένα εσωτερικο τμημα το μυελο των επινεφριδιων.

31 ΜΥΕΛΟΣ ΕΠΙΝΕΦΡΙΔΙΩΝ Τα κυτταρα της μυελωδους μοιρας των επινεφριδιων
λεγονται και χρωμιοφιλα. Τα κυτταρα αυτά επισης βρισκονται και στις μικρες μαζες που είναι διασκορπισμενες στο υπογαστριο και το θωρακα. Εκκρινουν , συγκεντρωνουν σε μικρα κοκκια και φερνουν Στην κυκλοφορια ορμονικες ουσιες που λεγονται κατεχολαμινες (αδρεναλινη, νοραδρεναλινη). Οι ορμονες αυτές προκαλουν αυξηση του καρδιακου ρυθμου, μεταβολες της αρτηριακης πιεσης ,ταχυπνοια, αυξηση σακχαρου στο αιμα.

32 Συμπτωματα: -αυξηση της πιεσης, παροξυσμικες κρισεις -καφαλαγια, ταχυκαρδια, εφιδρωση, διαταραχες ορασης. Εργαστηριακα γινεται προσδιορισμος των κατεχολαμινων στα ουρα. Θεραπεια: Φαρμακευτικη θεραπεια -χειρουργικη αφαιρεση του ογκου.

33 ΦΑΙΟΧΡΩΜΟΚΥΤΩΜΑ Είναι ογκος των χρωμιοφιλων κυτταρων που
υπερπαραγει κατεχολαμινες. Βρισκεται στο μυελο των επινεφριδιων αλλα και σε άλλες εδρες που βρισκομαι αυτά τα κυτταρα. Συνηθως είναι καλοηθης ογκος αλλα σε ποσοστο 6% είναι κακοηθης και προκαλει μεταστασεις

34 ΦΛΟΙΟΣ ΕΠΙΝΕΦΡΙΔΙΩΝ Μοιραζεται μαζι με τις γοναδες (ορχεις, οωθηκες) και τον πλακουντα την ικανοτητα να παραγουν ορμονες που λεγονται στεροειδη και προερχονται διαμεσου ειδικης δρασης των ενζυμων από τη χοληστερολη. Οι ορμονες διαιρουνται σε: -γλυκοκορτικοειδη (κορτιζολη,κορτικοστερονη) .δρουν στο μεταβολισμο του γλυκαγονου .αυξανουν τη γλυκοζη στο αιμα .διεγειρουν το σχηματισμο γλυκοζης από τις πρωτεινες .αναστελλουν την αντιδραση των ιστων στις φλεγμονες

35 -αλατοκορτικοειδη (αλδοστερονη)
.βοηθουν την επαναρροφηση του Να (και επομενως του νερου) και την αποβολη καλιου στα νεφρα.-ανδρογονα (διυδροεπιανδροστερονη,ανδροστενοδιονη,ανδροστερονη). κινητοποιουν την εμφανιση των δευτερευοντων χαρακτηριστικων του αντρικου φυλου (τονος φωνης, κατανομη των μυικων μαζων και των τριχων) διεγειρουν τη σπερματογενεση μαζι με την τεστοστερονη που είναι προιον των ορχεων.

36 ΥΠΕΡΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΦΛΟΙΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΝΕΦΡΙΔΙΩΝ
-συνδρομο Cushing όταν εχουμε υπερπαραγωγη κορτιζολης -συνδρομο Conn όταν προκειται για υπερπαραγωγη αλδοστερονης -επινεφριδιογεννητικο συνδρομο όταν εχουμε υπερπαραγωγη ανδρογονων

37 ΣΥΝΔΡΟΜΟ CUSHING Υπερπαραγωγη κορτιζολης
-70% οφειλεται σε υπερπλασια των επινεφριδιων λογω υπερπαραγωγης ΑCTH από ένα ογκο της υποφυσης -15% είναι δευτεροπαθες από ένα αδενωμα (καλοηθη ογκο) επινεφριδιακο. -10% εχει σχεση με ένα επινεφριδιακο καρκινωμα.

38 Κλινικα συμπτωματα: -στρογγυλο πανσεληνοειδες προσωπο -συσσωρευση λιπους στον τραχηλο και ραχη -δερμα λεπτο με ραβδωσεις πορφυρου χρωματος -ευκολη κουραση -διαβητης -αμηνορροια στην γυναικα, υπερτριχωση, ακμη -υπερταση

39 Εργαστηριακα: Θεραπεια: -αυξηση κορτιζολης στο αιμα και τα 17-
-αυξηση κορτιζολης στο αιμα και τα 17- υδροκορτικοστεροειδη -παρουσια υπερπλασιας ,αδενωματος η καρκινωματος που διακρινεται με τις μεθοδους διεγερσης και αναστολης. Θεραπεια: -σε φλοιοεπινεφριδιακο αδενωμα η καρκινωμα χειρουργικη αφαιρεση -σε δευτεροπαθη υπερπλασια από ογκο της υποφυσης μπορει να γινει αμφοτεροπλευρα αφαιρεση των επινεφριδιων και μετα θεραπεια με ορμονες.

40 ΣΥΝΔΡΟΜΟ CONN Οφειλεται σε ογκο των επινεφριδιων που παραγει
αλδοστερονη. Συμπτωματα: -μυικη αδυναμια,μυικες κραμπες πολυουρια λογω απωλειας καλιου -καφαλαλγια το πρωι,δυσπνοια με προσπαθεια, βουισματα λογω υπερτασης. Εργαστηριακα χαμηλο καλιο αιματος και αυξημενο νατριο. Θεραπεια: -χειρουργικη αφαιρεση του ογκου

41 Δευτεροπαθης υπεραλδοστερονισμος
-οφειλεται σε ερεθισματα που προερχονται από εξω από τον αδενα. Θεραπεια: Αντιμετωπιση του αιτιου Χρηση αντι-αλδοστερονικων φαρμακων.

42 ΕΠΙΝΕΦΡΙΔΙΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ
Δυο τυποι : -συγγενες και επικτητο Στο συγγενες υπαρχει ένα μειονεκτημα ορισμενων ενζυμων με αποτελεσμα υπερπαραγωγη ανδρογονων, η καποιο μειονεκτημα στην αλδοστερονη (γρηγορη απωλεια καλιου που στο νεογνο προκαλει σοβαρη αφυδατωση). Οι επικτητες μορφες οφειλονται σχεδον παντα σε ογκο που παραγει ανδρογονα προκαλωντας στη γυναικα τον ανδρογεννητισμο (αμηνορροια, υπερτριχωση, ακμη, υπερτροφια της κλειτοριδας). Στον αντρα ψευδοενηβωση με πρωιμη εμφανιση των χαρακτηριστικων του αντρα. Θεραπεια: Χειρουργικη.

43 ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΦΛΟΙΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΝΕΦΡΙΔΙΩΝ
Νοσος του Αddison. Σπανια παθηση που εχει σχεση με την καταστροφη του φλοιου των επινεφριδιων από φυματιωση -ιδιοπαθη ατροφια -αιμορραγιες -μεταστασεις. Παρουσιαζεται μειωμενη λειτουργια του αδενα που εκκρινει μια μικρη μονο ποσοτητα ορμονων: -αλατοκορτικοειδη -γλυκοκορτικοειδη Οι ορμονες αυτές ρυθμιζουν πολλες δραστηριοτητες του μεταβολισμου και η ελλειψη τους ειδικα της κορτιζολης είναι υπευθυνη για τα συμπτωματα του συνδρομου.

44 Συμπτωματα: -αδυναμια,απωλεια βαρους, ευερεθιστοτητα, ανορεξια, ναυτια, εμετος, διαρροια. -παρουσια μελαχρωματικων πεδιων στο δερμα, κυρια στα μερη που τα βλεπει ο ηλιος. -αρτηριακη υποταση -χαμηλες τιμες νατριου στο αιμα -υψηλες τιμες καλιου -κορτιζολη στο αιμα και ουρα χαμηλη. Θεραπεια: Χορηγηση ορμονων που λειπουν κυριως κορτιζολης και εκεινων με αλατοκορτικοειδη συνθεση.


Κατέβασμα ppt "ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΕΝΔΟΚΡΙΝΩΝ ΑΔΕΝΩΝ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google