Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ονειροπόλα μαθήτρια Μυρτώ, την ώρα του μαθήματος, είδε ένα όραμα που την συγκλόνησε: η σύζυγος του Ανδρόνικου φυλακίζεται στον ίδιο κελί που ήταν.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ονειροπόλα μαθήτρια Μυρτώ, την ώρα του μαθήματος, είδε ένα όραμα που την συγκλόνησε: η σύζυγος του Ανδρόνικου φυλακίζεται στον ίδιο κελί που ήταν."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2

3 Η ονειροπόλα μαθήτρια Μυρτώ, την ώρα του μαθήματος, είδε ένα όραμα που την συγκλόνησε: η σύζυγος του Ανδρόνικου φυλακίζεται στον ίδιο κελί που ήταν κι αυτος Εντωμεταξύ η μεγάλη της αδερφή, η Ανθή, ανακοίνωσε στην οικογένειά της, πως σκοπεύει να γίνει ξεναγός.

4  Η Μυρτώ με την αδερφή της πηγαίνουν στην Σχολή Ξεναγών και την ώρα που παρακολουθούν το μάθημα της Ιστορίας, η Μυρτώ και πάλι οραματίζεται, τον Κάσσανδρο και την Θεσσαλονίκη.  Στην συνέχεια πηγαίνουν σε μία κοντινή πιτσαρία, με τη συνοδεία δύο νεαρών αγοριών.

5  Στο σπίτι της Μυρτώς επικρατεί αναστάτωση, γιατί ένα σκυλάκι που πήρε η μητέρα της, δάγκωσε το δάχτυλο της αδερφής της, της Ανθής.  Η Μυρτώ καταφέρνει να πλησιάσει το τρομαγμένο ζώο, τον Όλιβερ και τελικά αποφασίζουν να τον κρατήσουν στο σπίτι

6  Η Μυρτώ συναντιέται με τον νεαρό Μάκη, σπουδαστή στη Σχολή Ξεναγών, για να της πει το μάθημα της Ιστορίας, όπως της είχε υποσχεθεί.  Της υπενθυμίζει την εξέχουσα γεωστρατηγική θέση που είχε η πόλη της Θεσσαλονίκης και την διορθώνει λέγοντάς την ότι τα τείχη της Θεσσαλονίκης πρωτοχτίστηκαν στην ελληνιστική εποχή. Έπειτα αναφέρεται στα προνόμια και το δικαίωμα που είχε η πόλη να κόβει δικό της νόμισμα και τέλος μιλάει για όλους αυτούς που > από την πόλη.

7  Η Μυρτώ, μαζί με την αδερφή της, πηγαίνουν στην εκκλησία του Αϊ-Δημήτρη, όπου τους ξεναγεί ο καλύτερος καθηγητής της Σχολής.  Μαθαίνουν πως ο ναός χτίστηκε προς τιμήν του Δημητρίου, ο οποίος ήταν αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού, όταν αυτοκράτορας ήταν ο Μαξιμιανός Γαλέριος. Αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να γίνει χριστιανός και μάλιστα να διδάσκει την χριστιανική θρησκεία.

8  Στην συνέχεια η Μυρτώ βλέπει και πάλι ένα όραμα : βρίσκεται στο στάδιο, ανάμεσα σ΄ ένα πλήθος που φωνάζει, βρίζει, γελάει. Ο Γαλέριος περιμένει να του φέρουν μπροστά του τον Δημήτριο. Όταν ο Δημήτριος έρχεται, στέκεται μπροστά του με θάρρος, ομολογώντας την πίστη του στον Χριστό, εξοργίζοντας τον Γαλέριο, ο οποίος διατάζει αμέσως να τον φυλακίσουν. Στην συνέχεια ο Νέστορας, έρχεται αντιμέτωπος στην αρένα με τον τρομακτικό Λυαίο και τον νικάει, έχοντας την ευλογία του Δημητρίου, θυμώνοντας ακόμα περισσότερο τον Γαλέριο, που διατάζει να θανατωθούν και οι δύο.

9  Ξυπνώντας από το όραμα η Μυρτώ, διαπιστώνει ότι η ξενάγηση συνεχίζεται και μάλιστα ακούει κάτι που δεν ήξερε : το πρώτο διάταγμα ανεξιθρησκείας το έβγαλε ο Γαλέριος το 311 μ.Χ.

10

11 Παλιότερα η οδός Εγνατία ήταν ένας δρόμος τόσο στενός που περνούσε κάτω από την Καμάρα.Δυο νεαροί προκειμένου να συναντηθούν με τις κοπέλες που ήταν ερωτευμένοι, σκέφτηκαν το εξής κόλπο: φορούσαν σεντόνια και αλυσίδες και γύριζαν τη νύχτα κάτω από την Καμάρα, παριστάνοντας τα φαντάσματα. Οι γείτονες φοβισμένοι κλειδαμπαρώνονταν στα σπίτια τους, και οι ερωτευμένοι αντάμωναν ανενόχλητοι. Άλλος θρύλος λέει πως οι γάμοι επί Τουρκοκρατίας γίνονταν μόνο νύχτα και η γαμήλια πομπή δεν επιτρεπόταν να περάσει κάτω από την Καμάρα γιατί το στοιχειό θ’ άρπαζε τη νύφη. Έτσι η πομπή έκανε τον γύρο της Ροτόντας. Αυτό μάλλον βασίζεται σε πραγματικό γεγονός. Φαίνεται πως κάποιος νέος που αγαπιόταν με μια κοπέλα και οι δικοί της δεν τον ήθελαν γιατί ήταν φτωχός,την έκλεψε παριστάνοντας το στοιχειό. Οι γιαγιάδες μας κατέφευγαν σε πολλά τεχνάσματα για να περάσει το δικό τους.

12 Άλλος θρύλος λέει πως όποιος περνούσε νυχτιάτικα κάτω από την Καμάρα, έβγαινε ένας μεγάλος δράκος και τον έτρωγε. Αυτή η παράδοση συνδέεται με τη σφαγή των Θεσσαλονικέων στον ιππόδρομο επί μεγάλου Θεοδοσίου. Ο Γότθος διοικητής της πόλης Βουτέριχος συνέλαβε τον καλύτερο ηνίοχο την παραμονή των αρματοδρομιών. Αν και ο λαός τον παρακάλεσε να τον ελευθερώσει εκείνος αρνήθηκε. Τότε ο λαός εξαγριωμένος σκότωσα πολλούς άρχοντες και τον Βουτέριχο με τη φρουρά του. Ο Θεοδόσιος επειδή φοβήθηκε την εκδίκηση των Γότθων έσφαξε 7.000 Θεσσαλονικείς στον ιππόδρομο.

13 Στο Ρετζίκι ή Ουρεντζίκ, όπως λεγόταν επί τουρκοκρατίας είχαν τα εξοχικά τους Ευρωπαίοι έμποροι που ζούσαν στη Θεσσαλονίκη. Μεταξύ τους υπήρχε και κάποιος Θεσσαλονικιός έμπορας, Άγγλος στη καταγωγή, ο Τζέκης Άμποτ. Αυτός είχε κάνει τρανταχτή περιουσία πουλώντας βδέλλες! Εκείνο τον καιρό οι βδέλλες ήταν περιζήτητες. Οι γιατροί τις χρησιμοποιούσανε γιατί πίστευαν πως σε κάθε αρρώστια επιβάλλεται να φύγει το περιττό αίμα. Οι βδέλλες του Χορτιάτη ήταν ξακουστές κι ο Άμποτ τις έκανε εξαγωγή. Έριχναν ένα άλογο σε στεκούμενα νερά κι αυτά τα σκουλήκια που ρουφούν αίμα, κολλούσαν πάνω του. Ο Άμποτ πουλούσε ένα φράγκο τη βδέλλα κι έτσι έγινε πάμπλουτος.

14 11-15 ΑΡΗΣ

15  904 μ.Χ : ΤΡΟΜΕΡΟΙ ΑΡΑΒΕΣ ΣΑΡΑΚΗΝΟΙ ΑΛΩΝΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ  ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΠΕΤΡΩΝΑΣ : ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ ΣΑΡΑΚΗΝΩΝ ΕΊΝΑΙ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

16  29 ΙΟΥΛΙΟΥ φτάνουν οι Σαρακηνοί.  54 καράβια με πλήρωμα 200 αντρών το καθ΄ένα.  Λέων ο Τριπολίτης αρχηγός  Άγριες επιθέσεις σε κατοίκους της πόλης.  Εισβολή στον ναό του Αη Γιώργη  22.000 αιχμάλωτοι για τα σκλαβοπάζαρα  961 μ.Χ σπουδαία νίκη του στρατηγού Νικηφόρου Φωκά

17  ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΦΙΛΕΣ ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΙ ΚΟΙΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

18  ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ :  O Συμεών ( 30 χρόνια)  Ο Σαμουήλ ( 40 χρόνια)

19  Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΑΙΖΕΙ ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΟ ΡΟΛΟ  ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΗΤΑΝ ΤΟ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΟΚΤΟΝΟΥ  ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΡΟΛΟ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

20  ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ  ΛΕΗΛΑΤΗΣΑΝ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΠΌ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΑΝΑΒΛΙΖΕ ΜΥΡΟ  ΕΧΑΣΑΝ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΣΤΟΝ ΣΤΡΥΜΩΝΑ

21  ΔΥΟ ΦΙΛΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ

22  Η ΦΡΑΓΓΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΡΑΤΗΣΕ 18 ΧΡΟΝΙΑ  Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΕΦΤΕΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗ ΒΑΤΑΤΣΗ

23

24 ΗΗ Μυρτώ, αποκαλύπτει στους φίλους της το ιδιαίτερο χάρισμά της, δηλαδή να ζει και να μεταφέρεται σε ιστορικές εποχές του παρελθόντος και να τις βλέπει σαν όραμα. ΌΌραμα:«Ανδρόνικου Κομνηνού»

25  14 ος αιώνας : Εμφύλιοι πόλεμοι Ξένες επιδρομές Στην Θεσσαλονίκη αποκλεισμός – πρόσφυγες – πείνα – εξαθλίωση – τοκογλύφοι  Πνευματική άνθηση –αρχαίο ελληνικό πνεύμα  Ανάπτυξη ζωγραφικής – Μακεδονική Σχολή – Μανουήλ Πανσέληνος

26 11339 Ησυχαστικές Έριδες : Ησυχαστές - Ομφαλόψυχοι (τάχτηκαν αριστοκράτες) Καλαβρός Μοναχός Βαρλαάμ (τάχτηκαν διανοούμενοι και λαός) Ζηλωτές-Μέσοι-Αστοί (ευκατάστατοι και ξύπνιοι).

27 ΖΗΛΩΤΕΣ : Δημοκρατικό κόμμα υπέρ της ελευθερίας και της δικαιοσύνης. Επανάσταση Ζηλωτών : 1342 έως 1349 Η Μυρτώ ξαναβλέπει όραμα. Τους ΖΗΛΩΤΕΣ στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου.

28

29

30  Ο Πέτρος με την Ανθή επισκέπτονται το μουσείο και συναντούν τυχαία τον Μάκη με την Δήμητρα….  Οι ερωτήσεις του Μάκη για τις λεπτομέρειες και την αξία των αρχαίων αντικειμένων τους φαίνονται περίεργες και ύποπτες!!!

31

32 Η Μυρτώ άφησε ένα τριαντάφυλλο στην έδρα για τον Γεωργίου.Ο Γεωργίου μπήκε στην τάξη.Η Μυρτώ και ο Μάκης ακόμα μιλούσαν και ξαφνικά επικρατούσε ησυχία.Ο Γεωργίου εξήγησε στα παιδιά ότι τελειώνουν με το βυζαντινό μέρος της ιστορίας της πόλης μας και ότι μπαίνουνε στην Τουρκοκρατία.Ο Γεωργίου είπε ότι το 1423 ο Ανδρόνικος αναγκάζεται να παραδώσει τη Θεσσαλονίκη στους Βενετούς για να την προστατέψουν.Οι Βενετοί όμως δεν κάνουν τίποτα σχεδόν για την άμυνά της.Οι Τούρκοι μπαίνουν στην Πόλη και φέρονται πολύ σκληρά στο λαό.Όταν ο σουλτάνος Μουράτ μπήκε στην πόλη μας πήγε να προσκυνήσει και να ευχαριστήσει τον Αλλάχ.Ο Γεωργίου σταμάτησε μια στιγμή, κοίταξε το λουλούδι και είπε ότι του θύμισε μια Τούρκικη παράδοση για την άλωση της πόλης μας.Αφού ο Γεωργίου τους ανέφερε την Τουρκική παράδοση συνέχισε λέγοντας ότι η πόλη είχε γίνει ξανά πλούσια εμπορική και βιομηχανική.Οι αλλαγές στην πόλη της Θεσσαλονίκης ήταν πολλές και σημαντικές.Καθώς μια μέρα ξαφνικά οι καμπάνα του Α’ι’ –Μηνά σταμάτησε να χτυπά.Η Μυρτώ προσπάθησε να δει ότι γινόταν,είδε ένα μπουλούκι γενίτσαρους να σπρώχνουν έναν Έλληνα.Το ίδιο

33 με τη Μυρτώ έβλεπε και η Βελίνκω.Η κυρά Μαριόγκα προειδοποίησε τη Μυρτώ να μην πάει πουθενά.στη συνέχεια περιεγραψε στη Μυρτώ τα βασανιστήρια που τραβούσαν οι συμπολίτες τους.

34  Ο Μάκης προτείνει στη Μυρτώ να την πάει στο σπίτι της μιας που έχει πολύ διάβασμα με τη μοτοσικλέτα του.Αυτός αντί να την πάει στο σπίτι την πηγαίνει στην παραλία.Ο Μάκης ήθελε να την ρωτήσει αν ήθελαν να κάνουν δεσμό,η Μυρτώ όμως δεν αισθανόταν ακόμα έτοιμη και του το εξήγησε χωρίς όμως αυτός να την πιστέψει.Ανεβήκαν πάλι στη μηχανή για να επιστρέψουν,η οδήγηση του Μάκη όμως ήταν πολύ επικύνδινη με αποτέλεσμα να χτυπήσουν στο πλευρό ενός λεοφορείου και η Μυρτώ να χτυπήσει το κεφάλι της στο φτερό του.

35  Η Μυρτώ βρίσκεται στο σπίτι της ξαπλωμένη για προληπτικούς λογους οπού την επισκέφτηκαν ο Πέτρος και ο Στέφανος για να τη δουν.ο Μάκης βρίσκεται στο νοσοκομείο για το πόδι του.Οι δύο επισκέπτες σύζητουν για την περίεργη συμπεριφορά του Μάκη και το μυστήριο που κρύβεται στο κτήμα του.Αποφασίζουν να πάνε στο κτήμα μετά από μερικές μέρες και μόλις έφτασαν βγάλανε τα σκεπάρνια και αρχίσανε το σκάψιμο.Μετά από καμιά ώρα σκάψιμο πέσανε σε μια πλάκα που όταν την σήκωσαν εμφανίστηκε από κατω ένα κομμάτι φελιζόλ και προσπάθησαν να το τραβήξουν έξω.Ο Πέτρος κατέβηκε με το σχοινί κάτω και έβγαλε το φακό.Βρισκόταν σε ένα μακεδονικό τάφο οπού υπηρχαν παντού γύρω του αγγεία,τρίποδες και σκεύη.Όταν ανέβηκε πάνω είπε στον Στέφανο για όλα αυτά που είχε δει εκέι κάτω.Τελικά ο Μάκης τον είχε βρει και έκανε τον ανήξερο.Οι δυο φίλοι συζητούν για το τι θα κάνουνε από δω και πέρα.

36  Tην ώρα του μαθήματος,ο Γεωργίου εξηγεί στα παιδιά τις εξελίξεις που πήραν μέρος στη Θεσσαλονίκη στο τέλος του περασμένου αιώνα.Εξιστορεί την περιπέτεια που είχε μια σλαβόφωνη κοπέλα και τη μάνα της που την ψάχνει μετά την απόφασή της να εξισλαμιστεί.Τους μιλάει επίσης για τον Βαλκανικό πόλεμο και την ήττα των Τούρκων.Τέλος τους περιγράφει μια από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές που ξέσπασε στη Θεσσαλονίκη,και την προσπάθεια των κατοίκων και των πυροσβεστων να τη σβήσουν.Η φωτια εκείνη έκαψε σχεδόν τη μισή πόλη το 1917.Τέσσερεις άνθρωποι χάσαν τη ζωή του,70000 μείνανε άστεγοι.μα το κυριότερο κάηκε ο ναός του Αγίου Δημητρίου.Το απότελεσμα όμως που έφερε αυτή η πυρκαγιά είχε και τη θετική του πλευρά,καθώς η αναστήλωσή της την έκανε μια από τις ωραιότερς πόλεις της χώρας μας.

37  Ο Πέτρος πηγαίνει στο νοσοκομείο να δει τον Μάκη.Όταν μπαίνει στο δωμάτιο τον ρωτάει για τον τάφο που υπάρχει στο κτήμα του.Ο Μάκης του λέει πως σκέφτεται να τον δηλώσει χωρις ιδιαίτερη σιγουριά.τελικά ο Πέτρος τον πείθει να το κανει και να εξηγήσει και στη Μυρτώ τι ακριβώς συμβαίνει.Πιστεύει πως αν είναι ειλικρινής ίσως τα πράγματα μετάξυ τους αλλάξουν προς το καλύτερο.

38 Ν Ι Κ Ο Λ Ε Τ Α Τ Ο Υ Λ Ο Υ Π Α : 1, 2, 3, 4, 5 Α Ι Μ Ι Λ Ι Α Ν Ο Β Ι Ο Λ Ε Ν Α : 6, 7, 8, 9, 1 0 Α Ρ Η Σ Τ Σ Ι Ο Λ Π Ι Δ Η Σ : 1 1, 1 2, 1 3, 1 4, 1 5 Γ Ι Ω Ρ Γ Ο Σ Χ Α Τ Ζ Η Γ Ι Α Ν Ν Η Σ : 1 6, 1 7, 1 8 Δ Ο Μ Ν Α Τ Ρ Α Χ Α Ν Α : 1 9, 2 0, 2 1, 2 2, 2 3 ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ Ε1 ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ Ε1


Κατέβασμα ppt "Η ονειροπόλα μαθήτρια Μυρτώ, την ώρα του μαθήματος, είδε ένα όραμα που την συγκλόνησε: η σύζυγος του Ανδρόνικου φυλακίζεται στον ίδιο κελί που ήταν."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google