Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Επιτραπέζιο σταφύλι ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ: ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗ ΣΤΑΜΑΤΙΑ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Επιτραπέζιο σταφύλι ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ: ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗ ΣΤΑΜΑΤΙΑ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Επιτραπέζιο σταφύλι ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ: ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗ ΣΤΑΜΑΤΙΑ

2 Επιτραπέζιο σταφύλι Ταξινόμηση σταφυλιών Tα σταφύλια ανάλογα με τη χρήση τους προορίζονται:  για νωπή κατανάλωση (επιτραπέζια),  για αποξήρανση ή για οινοποίηση. Τα επιτραπέζια σταφύλια τα βρίσκουμε σε αφθονία από τον Ιούνιο έως και τον Οκτώβριο. Όσο για τις ποικιλίες που συναντάμε, αυτές είναι πολλές:  με κουκούτσια ή χωρίς,  κόκκινα ή λευκά,  τραγανά ή μαλακά.

3 Επιτραπέζιο σταφύλι Ταξινόμηση σταφυλιών  Cardinal: Πρώιμη έγχρωμη ποικιλία με κουκούτσι. Ωριμάζει από τα μέσα Ιουλίου μέχρι τα μέσα Αυγούστου  Victoria: Πρώιμη λευκή ποικιλία με κουκούτσι, που ωριμάζει από τα τέλη Ιουλίου μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Καλλιεργείται στη βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία.  Ροζακί: Λευκή ποικιλία με κουκούτσι, ωριμάζει από το δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου.

4 Επιτραπέζιο σταφύλι Ταξινόμηση σταφυλιών  Σουλτανίνα: Λευκή ποικιλία χωρίς κουκούτσι, που ωριμάζει από τα μέσα Αυγούστου μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Τη βρίσκουμε κυρίως στην Κρήτη και την Πελοπόννησο.  Μοσχάτο Αμβούργου: Έγχρωμη ποικιλία με κουκούτσι, που ωριμάζει από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Συναντάται κυρίως στη βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία.

5 Επιτραπέζιο σταφύλι Ταξινόμηση σταφυλιών  Ribier: Έγχρωμη ποικιλία με κουκούτσι, που ωριμάζει το Σεπτέμβριο, καλλιεργείται κυρίως στη βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία.  Italia: Λευκή ποικιλία με κουκούτσι, ωριμάζει από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.  Φράουλα: Όψιμη έγχρωμη ποικιλία με κουκούτσι. Ωριμάζει από το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.  Σιδερίτης: Όψιμη έγχρωμη ποικιλία με κουκούτσι που συναντάται κυρίως στην Πελοπόννησο. Ωριμάζει από τις αρχές Οκτωβρίου μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

6 Επιτραπέζιο σταφύλι Στατιστικά στοιχεία για τα επιτραπέζια σταφύλια ΕΤΟΣ ΕΚΤΑΣΗ (στρέμματα) ΠΑΡΑΓΩΓΗ (τόνοι) * ΣΤΡΕΜ. ΑΠΟΔΟΣΗ (κιλά/στρεμ.) ** ΤΙΜΗ (€./κιλό) ΑΚΑΘ. ΑΞΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (σε χιλ. ευρώ) 2002116.480160.957 0,5690.136 2003104.866137.927 0,6488.273 2004121.500142.400 0,4259.808 2005116.800150.000 0,5582.500 2006117.000140.000 0,4765.800 200777.420123.000 0,7794.710 200866.041121.701 1,14138.739 2009 0,52 2010139.253245.666 0,55135.116

7 Επιτραπέζιο σταφύλι Στατιστικά στοιχεία για την έκταση και την παραγωγή Έτη 2002 έως 2010

8 Επιτραπέζιο σταφύλι Στατιστικά στοιχεία για την παραγωγή και την ακαθ. αξία της παραγωγής

9 Εξέλιξη της καλλιέργειας της κορινθιακής σταφίδας Λίγα λόγια για την Κορινθιακή Σταφίδα Η Κορινθιακή Σταφίδα είναι το φυσικό προϊόν που προκύπτει μετά την αποξήρανση των σταφυλιών της αντίστοιχης ελληνικής ποικιλίας αμπέλου με την επιστημονική ονομασία Vitis Vinifera L.

10 Εξέλιξη της καλλιέργειας της κορινθιακής σταφίδας Λίγα λόγια για την Κορινθιακή Σταφίδα Η Κορινθιακή Σταφίδα καλλιεργείται στον ελλαδικό χώρο και ειδικά στα παράλια μέρη της Βόρειας και Δυτικής Πελοποννήσου και στα Ιόνια νησιά, όπου οι εδαφοκλιματικές συνθήκες με την επίδραση της θαλάσσιας αύρας και της ηλιοφάνειας είναι ιδανικές για την παραγωγή ενός, αξεπέραστης ποιότητας, φυσικού προϊόντος. Το εξαίρετο άρωμα και η πλούσια γεύση της την τοποθετούν ως την κορυφαία των σταφίδων.

11 Εξέλιξη της καλλιέργειας της κορινθιακής σταφίδας Λίγα λόγια για την Κορινθιακή Σταφίδα Η Κορινθιακή Σταφίδα διακρίνεται, ανάλογα με την ποιότητά της, κατά σειρά προτεραιότητας, στις παρακάτω κατηγορίες:  VOSTIZZA P.D.O.  Gulf  Provincial Η παγκόσμια γνωστή Κορινθιακή Σταφίδα με το όνομα "ΒΟΣΤΙΤΣΑ" ("VOSTIZZA") θεωρείται ως η ανώτερη ποιότητα Κορινθιακής Σταφίδας και ξεχωρίζει για το υπέροχο άρωμα και την μοναδική γεύση της. Η "ΒΟΣΤΙΤΣΑ" καλλιεργείται αποκλειστικά στην ημιορεινή και ορεινή περιοχή της Αιγιάλειας.

12 Εξέλιξη της καλλιέργειας της κορινθιακής σταφίδας Στατιστικά στοιχεία για την Κορινθιακή Σταφίδα ΕΤΟΣΕΚΤΑΣΗ (στρέμματα) ΠΑΡΑΓΩΓΗ (τ όνοι) ΣΤΡΕΜ. ΑΠΟΔΟΣΗ (κιλ ά/στρεμ.) ΤΙΜΗ (€./κιλό) ΑΚΑΘ. ΑΞΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (σε χιλ. ευρώ) 2002182.14324.7601360,7518.570 2003179.97836.8002040,8230.176 2004179.56642.1702350,6226.145 2005177.56634.5401950,4916.925 2006176.16640.9202320,4719.232 2007176.17020.4101160,7515.308 2008148.00022.338151122.338 2009 1,1 2010 1,2

13 Εξέλιξη της καλλιέργειας της κορινθιακής σταφίδας Στατιστικά στοιχεία για την έκταση και την παραγωγή

14 Εξέλιξη της καλλιέργειας της κορινθιακής σταφίδας Στατιστικά στοιχεία για την παραγωγή και την ακαθ. αξία παραγωγής

15 Εξέλιξη της καλλιέργειας σουλτανίνας Λίγα λόγια για την σουλτανίνα Σταφύλι γενικά μεγάλο, κυλινδροκωνικό, πυκνό έως μέτρια πυκνό. Οι ρώγες απύρηνες μέτριου μεγέθους, ελλειψοειδείς με μέτριο πάχος φλοιού, με κίτρινο-χρυσαφί χρώμα και σάρκα ανθεκτική, γλυκιά, εύγευστη. Ωριμάζει κατά τα τέλη Ιουλίου αρχές Αυγούστου.

16 Εξέλιξη της καλλιέργειας σουλτανίνας Λίγα λόγια για την σουλτανίνα Είναι ποικιλία ζωηρή πολύ παραγωγική, αλλά και ευαίσθητη στις ασθένειες. Συγκεκριμένα, είναι ευαίσθητη στην ξηρασία, στην υπερβολική υγρασία του εδάφους αλλά και στο ψύχος. Επίσης, στον περονόσπορο, το ωίδιο και την ευδεμίδα. Απαιτεί μακρύ κλάδεμα, γιατί οι τρεις πρώτοι κόμβοι της κληματόβεργας είναι άγονοι.

17 Εξέλιξη της καλλιέργειας σουλτανίνας Στατιστικά στοιχεία γα την σουλτανίνα ΕΤΟΣ ΕΚΤΑΣΗ (στρέμματα) ΠΑΡΑΓΩΓΗ (τ όνοι) ΣΤΡΕΜ. ΑΠΟΔΟΣΗ (κιλ ά/στρεμ.) ΤΙΜΗ (€./κιλό) ΑΚΑΘ. ΑΞΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (σε χιλ. ευρώ) 2002274.04311.147 (ζημιές) 0,384.236 2003239.71219.600 0,519.996 2004224.98635.840 0,3813.619 2005226.01529.840 0,3610.742 2006216.06539.400 0,311.820 2007216.10015.880(ζημιές)0,548.575 2008213.72524.004 0,512.002 2009 0,53 2010 0,45

18 Εξέλιξη της καλλιέργειας σουλτανίνας Στατιστικά στοιχεία για την έκταση και την παραγωγή Έτη 2002 έως 2010

19 Εξέλιξη της καλλιέργειας σουλτανίνας Στατιστικά στοιχεία για την παραγωγή και την ακαθ. αξία παραγωγής Έτη 2002 έως 2010

20 Παραγωγή μούστου – κρασιού Το κρασί είναι αλκοολούχο ποτό προϊόν της ζύμωσης των σταφυλιών ή του χυμού τους -μούστος. Ποτά παρεμφερή του κρασιού παράγονται επίσης από άλλα φρούτα ή άνθη ή σπόρους, αλλά η λέξη κρασί από μόνη της σημαίνει πάντα κρασί από σταφύλια. Το κρασί είναι ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για διάφορους λόγους. Είναι αφενός ένα δημοφιλές ποτό που συνοδεύει και ενισχύει ένα ευρύ φάσμα ευρωπαϊκών και μεσογειακών γεύσεων, από τις πιο απλές και παραδοσιακές ως τις πιο σύνθετες και αφετέρου αποτελεί σημαντικό γεωργικό προϊόν που αντικατοπτρίζει την ποικιλία του εδάφους και το κλίμα ενός τόπου. Το κρασί χρησιμοποιείται επίσης σε θρησκευτικές τελετές σε πολλούς πολιτισμούς ενώ το εμπόριο κρασιού είναι ιστορικής σπουδαιότητας για πολλές περιοχές.

21 Παραγωγή μούστου – κρασιού Το κρασί είναι αλκοολούχο ποτό προϊόν της ζύμωσης των σταφυλιών ή του χυμού τους -μούστος. Οι ρώγες του σταφυλιού, που αποτελεί και την πρώτη ύλη του κρασιού, περιέχουν:  σάκχαρα,  οργανικά οξέα και  νερό (πάνω από 70%). Η περιεκτικότητα σε αυτές τις ουσίες εξαρτάται:  από την ποικιλία,  το υπέδαφος,  τις κλιματικές συνθήκες,  την ωρίμανση του σταφυλιού. Μετά την διαδικασία του τρύγου (συγκομιδής), ακολουθεί η γλευκοποίηση, η διαδικασία δηλαδή κατά την οποία εξάγεται το γλεύκος (ή συνήθως μούστος) από το σταφύλι.

22 Παραγωγή μούστου – κρασιού Παραγωγή μούστου. Για την έκθλιψη του μούστου χρησιμοποιούνται διάφορες μέθοδοι, συνηθέστερα με χρήση ειδικών μηχανημάτων που λειτουργούν συνθλίβοντας το σταφύλι ανάμεσα σε περιστρεφόμενους κυλίνδρους. Σημαντικό Κατά τη γλευκοποίηση, επιβάλλεται η αφαίρεση των κοτσανιών (αποβοστρύχωση) του σταφυλιού, καθώς είναι επιζήμια τόσο για την γεύση του τελικού κρασιού, όσο και για την υγεία του καταναλωτή.

23 Παραγωγή μούστου – κρασιού Παραγωγή μούστου. Στη συνέχεια ακολουθεί η τελική διαδικασία της ζύμωσης. Το οινόπνευμα που περιέχει το κρασί παράγεται από τα σάκχαρα του μούστου με την αντίδραση της αλκοολικής ζύμωσης, που επιτελείται από ειδικά ένζυμα, τις ζυμάσες των ζυμομυκήτων. Οι ζυμομύκητες υπάρχουν αδρανοποιημένοι στο φλοιό των σταφυλιών και καθώς έρχονται σε επαφή με το μούστο, πολλαπλασιάζονται και επιτελούν τη ζύμωση. Εκτός από αιθυλική αλκοόλη παράγεται και διοξείδιο του άνθρακα αλλά και μια σειρά δευτερευόντων προϊόντων και ενώσεων με καθοριστική σημασία πολλές φορές για την ποιότητα του οίνου. αλκοολικήςδιοξείδιο του άνθρακα

24 Παραγωγή μούστου – κρασιού Παραγωγή μούστου. Η διαδικασία της ζύμωσης διαρκεί συνήθως 8-25 ημέρες. Είναι σύνηθες, να παρατείνεται ή να διακόπτεται η ζύμωση με τεχνητά μέσα, κυρίως μέσω της διατήρησης της θερμοκρασίας σε χαμηλά ή υψηλά επίπεδα αντίστοιχα. Ο χρόνος της ζύμωσης είναι καθοριστικός για το κρασί που θα παραχθεί τελικά. Επιπλέον γίνεται συνήθως λόγος για λευκή και ερυθρή οινοποίηση, ανάλογα με το χρώμα του παραγόμενου κρασιού.

25 Παραγωγή μούστου – κρασιού Παραγωγή μούστου. Ιδιαίτερη αξία έχει τέλος και η διαδικασία ωρίμανσης του κρασιού. Θεωρείται γενικά πως ένα κρασί γίνεται καλύτερο όσο παλιώνει, ωστόσο διαφορετικά είδη κρασιού χαρακτηρίζονται και από διαφορετική διάρκεια ζωής. Επιπλέον ένα κρασί μπορεί να υποστεί και γήρανση, οπότε και δεν πρέπει να καταναλώνεται. Κύρια επιδίωξη αποτελεί στην πράξη η αργή και ελεγχόμενη οξείδωση του κρασιού. Η διάρκεια της ωρίμανσης του ποικίλλει και συνήθως κυμαίνεται από μερικούς μήνες έως λίγα χρόνια. Γενικά ελάχιστα κρασιά έχουν διάρκεια ζωής άνω των 50 ή 100 ετών, ενώ τα περισσότερα φθάνουν στην ποιοτική τους κορύφωση εντός μερικών χρόνων.

26 Παραγωγή μούστου – κρασιού Ονοματοδοσία και ταξινόμηση Τα κρασιά είτε ονομάζονται από την ποικιλία σταφυλιών τους είτε από τον τόπο παραγωγής τους. Ιστορικά, τα κρασιά από την Αυστραλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και τη Γερμανία ονομάστηκαν αποκλειστικά από την ποικιλία σταφυλιών τους, ενώ κρασιά από τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία ή την Ελλάδα προσδιορίστηκαν κυρίως από το γεωγραφικό τόπο παραγωγής τους.ΑυστραλίαΗνωμένες Πολιτείες ΑμερικήςΓερμανίαΓαλλίαΙσπανίαΙταλίαΕλλάδα Σημαντικό διακριτικό κάθε κρασιού είναι και το χρώμα του. Τα κρασιά διακρίνονται γενικά σε λευκά, κόκκινα και ροζέ. Είναι λανθασμένη η γενικευμένη άποψη πως το χρώμα του σταφυλιού καθορίζει και το χρώμα του κρασιού. Στην πραγματικότητα οι χρωστικές ουσίες του σταφυλιού περιέχονται στα στερεά μέρη του (στέμφυλα) και επομένως το χρώμα του σταφυλιού παρέχει το χρώμα του κρασιού μόνο αν και τα στερεά του μέρη συμμετέχουν στην διαδικασία της ζύμωσης. Ο μούστος τόσο των κόκκινων όσο και των ανοιχτόχρωμων ποικιλιών διαθέτει το ίδιο ανοιχτό χρώμα. Έτσι, κόκκινο κρασί παράγεται από ποικιλίες κόκκινων (ή μαύρων) σταφυλιών με την προϋπόθεση ότι τα στερεά τους μέρη συμμετέχουν στη ζύμωση, ενώ λευκά κρασιά μπορούν να παραχθούν από οποιαδήποτε ποικιλία εφόσον τα στερεά μέρη των σταφυλιών διαχωριστούν στη διαδικασία της ζύμωσης. Τα ροζέ κρασιά, παράγονται όπως και τα κόκκινα, με τη διαφορά ότι τα στερεά μέρη των σταφυλιών παραμένουν στη ζύμωση για ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, συνήθως μικρότερο από μία ημέρα.

27 Παραγωγή μούστου – κρασιού Ονοματοδοσία και ταξινόμηση Τα κρασιά ταξινομούνται ακόμα με το έτος της συγκομιδής σταφυλιών (τρύγος). Συνήθως παράγονται από σταφύλια της συγκομιδής ενός έτους και χρονολογούνται με βάση το έτος αυτό. Επιπλέον υπάρχουν κάποιες ειδικές κατηγορίες κρασιών όπως είναι ο αφρώδης οίνος, ο οποίος περιέχει και το διοξείδιο του άνθρακα ("ανθρακικό") που παράγεται κατά τη διάρκεια της ζύμωσης. Το διοξείδιο αυτό δεν εισάγεται επιπρόσθετα στο μπουκάλι εμφιάλωσης, όπως γίνεται στα αναψυκτικά καθώς αυτή η μέθοδος απαγορεύεται. Για τον εγκλωβισμό του διοξειδίου στη φιάλη χρησιμοποιούνται διάφορες μέθοδοι, είτε μέσω της εμφιάλωσης του κρασιού πριν ολοκληρωθεί η ζύμωση, είτε μέσω της ολοκλήρωσης της ζύμωσης σε αεροστεγείς δεξαμενές. Εκλεκτότερο παράδειγμα αφρώδους οίνου είναι η γαλλική Σαμπάνια. Τα κρασιά μπορούν να ταξινομηθούν επίσης ως ξηρά, γλυκά ή ημίγλυκα. Η γλυκύτητα των κρασιών μπορεί να μετρηθεί κατά τη διαδικασία της συγκομιδής αν και στην πράξη καθορίζεται από το ποσό της ζάχαρης που παραμένει στο κρασί μετά από τη ζύμωση. Έτσι, το ξηρό κρασί δεν περιέχει υπόλοιπο ζάχαρης.

28 Παραγωγή μούστου – κρασιού Ποικιλίες κρασιών Κόκκινα κρασιά Barolo - ΙταλίαΙταλία Beaujolais - ΓαλλίαΓαλλία Bordeaux - Γαλλία Burgundy - Γαλλία Cabernet Sauvignon - Γαλλία, Καλιφόρνια, Αυστραλία, Μο λδαβία,ΕλλάδαΚαλιφόρνιαΑυστραλίαΜο λδαβίαΕλλάδα Carmenere - ΧιλήΧιλή Chianti - Ιταλία Merlot - Γαλλία, Καλιφόρνια, Ουάσινγκτον, Χιλή, ΕλλάδαΟυάσινγκτον Pinot Noir - Γαλλία, Καλιφόρνια, ΌρεγκονΌρεγκον Rioja - Ισπανία Valpolicella - Ιταλία Zinfandel - Καλιφόρνια Λευκά κρασιά Chardonnay - Γαλλία, Καλιφόρνια, Αυστραλία, Ελλάδα Chablis - Γαλλία Frascati - Ιταλία Gewurztraminer - Γαλλία (Αλσατία), Γερμανία, Σλο βακίαΑλσατίαΓερμανίαΣλο βακία Liebfraumilch - Γερμανία Pinot Gris/Pinot Grigio - Γαλλία, Ιταλία, Όρεγκον Pouilly-Fuissé - Γαλλία Riesling - Γαλλία (Αλσατία), Γερμανία Sauvignon Blanc - Γαλλία, Καλιφόρνια, Νέα Ζηλανδία, ΕλλάδαΝέα Ζηλανδία Soave - Ιταλία Αφρώδης οίνος Champagne - Γαλλία Cava - Ισπανία Prosecco - Ιταλία Sekt - Γερμανία, Σλοβακία Στην Ελλάδα, κύριες αμπελοοινικές περιοχές είναι η Πελοπόννησος, η Κρήτη, η Στερεά Ελλάδα και Εύβοια, η Μακεδονία και η Θράκη. Σημαντικές αμπελουργικές εκτάσεις υπάρχουν επίσης στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, στα Δωδεκάνησα και στη ΘεσσαλίαΠελοπόννησοςΚρήτηΣτερεά ΕλλάδαΕύβοιαΜακεδονίαΘράκηΑιγαίουΙονίουΔωδεκάνησαΘεσσαλία

29 Παραγωγή μούστου – κρασιού Ποικιλίες που καλλιεργούνται στην Ελλάδα: Από κόκκινα σταφύλια Αγιαννιώτικο Αγιωργίτικο Αηδάνι μαύρο Αυγουστιάτης Βερτζαμί Βοϊδόματο Γαλανό Δημινίτης Ζαλοβίτικο Θειακό Θράψα Κολλινιάτικο Κολινδρινό Κοτσιφάλι Κρασάτο Λαδικινό Λιάτικο Λημνιό Μαντηλαριά Μαυράθηρο Μαυράκι Μαυροδάφνη Μαύρο Μεσενικόλα Μοσχάτο Αμβούργου ΜοσχοφίλεροΜοσχοφίλερο (δίνει λευκό κρασί) Νεγκόσκα ΞινόμαυροΞινόμαυρο* Σταυρωτό Παμίτι Πατρινό Πετροκόριθο Πρεκνιάρικο Ρωμέικο Σμυρνέικο Σταυροχιώτικο Συκιώτης Τσαρδάνα Φειδιά Φωκιανό Χαραμπραΐμι Από λευκά σταφύλια Αγούμαστος Αθήρι Αηδάνι Αρακλινό Ασπρούδα Ασπροχιώτικο Ασύρτικο Αυγουλάτο Βαρδέα Βηλάνα Βιδιανό Βολίτσα Γαϊδουριά Γουστολίδι Δαφνιώτικο Ζουμιάτικο Κακοτρύγης Κατσανό Κοντοκλάδι Μαλαγουζιά Μαλουκάτο Μονεμβασιά Μοσχάτο Σάμου Μοσχάτο Λευκό Μοσχάτο Αλεξανδρείας Μπατίκι Ντεμπίνα Παύλος Πετρουλιανός Πλυτό Ροδίτης Ροκανιάρης Ρομπόλα Σαββατιανό Τσαούσι

30 Παραγωγή μούστου – κρασιού Παραγωγή μούστου.

31 Παραγωγή μούστου – κρασιού Παραγωγή μούστου. ΕΤΟΣ ΕΚΤΑΣΗ (στρέμματα) ΠΑΡΑΓΩΓΗ (τόνοι) ΣΤΡΕΜ. ΑΠΟΔΟΣΗ (κιλά/στρεμ.) ΤΙΜΗ (€./κιλό) ΑΚΑΘ. ΑΞΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (σε χιλ. ευρώ) 2002728.400309.8004250,3196.038 2003722.971380.4005260,4152.160 2004 550.580 0,29159.668 2005 497.425 0,32159.176 2006 397.034 0,27107.199 2007 340.000 0,37125.800 2008 147.331 0,4261.879 2009 119.969

32 Παραγωγή μούστου – κρασιού Στατιστικά στοιχεία για την έκταση και την παραγωγή

33 Παραγωγή μούστου – κρασιού Στατιστικά στοιχεία για την παραγωγή και την ακαθ. αξία παραγωγής

34


Κατέβασμα ppt "Επιτραπέζιο σταφύλι ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ: ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗ ΣΤΑΜΑΤΙΑ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google