Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

1 Το Α1 πρότζεκτ του ΓΕ.Λ. Νέας Ζίχνης παρουσιάζει την ερευνητική εργασία με τίτλο.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "1 Το Α1 πρότζεκτ του ΓΕ.Λ. Νέας Ζίχνης παρουσιάζει την ερευνητική εργασία με τίτλο."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 1 Το Α1 πρότζεκτ του ΓΕ.Λ. Νέας Ζίχνης παρουσιάζει την ερευνητική εργασία με τίτλο

2 ASTYNOMIKH /\O Γ OTEXNIA

3

4 4 Τι είναι η αστυνομική λογοτεχνία; H Αστυνομική Λογοτεχνία είναι το λογοτεχνικό είδος που ασχολείται με την λύση των εγκλημάτων, τον εντοπισμό τους, με τους εγκληματίες και τα κίνητρά τους. Συνήθως διακρίνεται από την επικράτηση της φαντασίας.

5 5 Βασικά συστατικά του αστυνομικού μυθιστορήματος Θύμα Θύτης Βασικοί ύποπτοι Αστυνομικός / ντετέκτιβ

6 6 Το θύμα Το θύμα είναι η σταθερά του αστυνομικού μυθιστορήματος. Το μυθιστόρημα πάντα ξεκινά από το τέλος, την τελεσμένη πράξη (δηλ.το έγκλημα), και κατευθύνεται στα γεγονότα που προηγήθηκαν αυτής.

7 7 Ο θύτης και οι ύποπτοι Κεντρικός χαρακτήρας του μυθιστορήματος είναι ο θύτης, το προς αναζήτηση πρόσωπο. Ο θύτης συνήθως προέρχεται από το κοντινό περιβάλλον του θύματος. Ο θύτης θα πρέπει να έχει αναφερθεί στην ιστορία έστω και μία φορά.

8 8 Το κίνητρο του φόνου Το κίνητρο του φόνου αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ιστορία. Ωθεί τον αναγνώστη να συμμετάσχει στη λύση του μυστηρίου.

9 9 Ο ντετέκτιβ Βοηθός στην προσπάθεια λύσης του μυστηρίου είναι συνήθως ο ντετέκτιβ. Αυτός στο τέλος αποκαθιστά τη δικαιοσύνη και τιμωρεί ή οδηγεί σε τιμωρία το θύτη, πράγμα που δε συμβαίνει πάντοτε στην κοινωνία.

10 10 Η αστυνομική λογοτεχνία συνδέεται με : Την εγκληματολογία Στο αστυνομικό μυθιστόρημα αντανακλώνται οι γενικότερες αντιλήψεις για το έγκλημα, την τιμωρία, το θύμα, το θύτη. Την ανακριτική Ανακριτικές μέθοδοι, όπως σκιαγράφηση της εγκληματικής φυσιογνωμίας, ανάλυση του εγκλήματος, συλλογή αποδεικτικών στοιχείων εμφανίζονται σε όλα τα αστυνομικά μυθιστορήματα.

11 11 Τα μαθηματικά Η μαθηματική λογική χρησιμοποιείται ως εργαλείο εξιχνίασης εγκλημάτων. Τα μαθηματικά, άλλωστε, είναι η κατεξοχήν επιστήμη της απόδειξης.

12 12 Η ιστορία της αστυνομικής λογοτεχνίας: Το πρώτο γενικά παραδεκτό αστυνομικό αφήγημα θεωρείται το έργο του Έντγκαρ Άλαν Πόε "Οι φόνοι της οδού Μοργκ" (1841) με ήρωα τον ερασιτέχνη ντετέκτιβ Ωγκύστ Ντυπέν.

13 13 Στην Αγγλία ο σερ Άρθουρ Κόναν Ντόυλ δημιούργησε το θρυλικό ντετέκτιβ Σέρλοκ Χολμς (1886). Στην Αγγλία επίσης από το Μεσοπόλεμο και εξής η Αγκάθα Κρίστι δημιούργησε τον Ηρακλή Πουαρώ και τη μις Μαρπλ. Στη Γαλλία, λίγο μετά το Μεσοπόλεμο, ο Ζωρζ Σιμενόν θα δημιουργήσει τον επιθεωρητή Μαιγκρέ.

14 14 Το αστυνομικό μυθιστόρημα στην Ελλάδα Στην Ελλάδα το αστυνομικό αφήγημα έγινε γνωστό μέσα από τα περιοδικά "Μάσκα" και "Μυστήριον". Το 1953 εμφανίζεται ο Γιάννης Μαρής με το "Έγκλημα στο Κολωνάκι" και τον αστυνόμο Μπέκα. Ο Πέτρος Μάρκαρης, με ήρωά του τον αστυνόμο Κώστα Χαρίτο, δημιουργεί ακόμα και σήμερα.

15 15 Διαβάσαμε : Τους "Δέκα μικρούς νέγρους" (And then there were none) της Αγκάθα Κρίστι "Το σκυλί των Μπάσκερβιλ" (The hound of the Baskervilles) του Άρθουρ Κόναν Ντόυλ Το "Έγκλημα στο Κολωνάκι" του Γιάννη Μαρή Το διήγημα "Η δολοφονία ενός αθανάτου" του Πέτρου Μάρκαρη

16 16 Αγκάθα Κρίστι Γεννήθηκε το 1890 στο Ντέβον της Αγγλίας. Άρχισε να γράφει με ενθάρρυνση της αδελφής της. Στο πρώτο της βιβλίο παρουσίασε το θρυλικό ντετέκτιβ Ηρακλή Πουαρώ. Στη Μέση Ανατολή, όπου συνόδευσε τον αρχαιολόγο σύζυγό της, δημιούργησε τη Μις Μαρπλ. Μέχρι το θάνατό της το 1976 είχαν πουληθεί πάνω από 400 εκατομμύρια αντίτυπα των βιβλίων της σε περισσότερες από 100 γλώσσες.

17 17

18 18 Δέκα μικροί νέγροι 1939

19 19 Πλοκή  Δέκα άνθρωποι μέσα σ' ένα σπίτι πάνω σ' ένα απομονωμένο νησί. Καλεσμένοι ενός αινιγματικού ζευγαριού και φαινομενικά άσχετοι μεταξύ τους. Ατμόσφαιρα μυστηρίου που επιτείνεται από τους στίχους ενός παιδικού τραγουδιού, σύμφωνα με το οποίο δέκα μικροί νέγροι χάνονται ένας – ένας μέχρι να μη μείνει κανείς. Όταν οι δέκα καλεσμένοι αρχίζουν να δολοφονούνται, ο φόβος αρχίζει να κυριαρχεί. Ποιος είναι ο δολοφόνος;

20 20 Κριτική του βιβλίου Ένα άψογο σενάριο και μια πέρα από κάθε φαντασία εξέλιξη που σε αφήνει άφωνο για το πώς το συνέλαβε η συγγραφέας του και κυρίως, πώς κατάφερε να το κάνει πράξη. Η ίδια η Αγκάθα Κρίστι ισχυριζόταν πως τα γεγονότα δεν της έβγαιναν για πάρα πολλούς μήνες και αναγκαζόταν να γράφει και να ξαναγράφει μέχρι να βρει τους ιδανικούς συνδυασμούς.

21 21 Βαθμολογία Μ.Ο. Βαθμολογίας 9,9 / 10

22 22 Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόυλ Ο Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόυλ (1859-1930) ήταν Σκωτσέζος γιατρός και συγγραφέας, ιδιαίτερα γνωστός ως ο δημιουργός του ντετέκτιβ Σέρλοκ Χολμς. Ήταν π ολυγραφότατος και τα έργα του π εριλαμβάνουν ιστορίες ε π ιστημονικής φαντασίας, ιστορικά, θεατρικά έργα, ρομαντικά διηγήματα και αληθινές ιστορίες. Εντούτοις, θεωρείται α π ό τους π ιο διάσημους συγγραφείς αστυνομικών μυθιστορημάτων.

23 23

24 24 Το σκυλί των Μπάσκερβιλ 1902

25 25 Πλοκή Ο γιατρός Μόρτιμερ επισκέπτεται τον ντετέκτιβ Σέρλοκ Χολμς και του δείχνει ένα χειρόγραφο που εξιστορούσε το θάνατο του Χούγκο Μπάσκερβιλ, που βρέθηκε κατασπαραγμένος στο βάλτο. Μερικοί είπαν ότι είχαν δει ένα άγριο σκυλί να κυνηγάει τον Χούγκο. Στο τέλος, το χειρόγραφο προειδοποιούσε όλους τους απόγονους του Μπάσκερβιλ ότι τους περίμενε ο ίδιος θάνατος, αν τολμούσαν να περάσουν νύχτα από το βάλτο. Από τότε πολλοί Μπάσκερβιλ βρήκαν μυστηριώδη θάνατο στο βάλτο. Και επειδή τώρα ερχόταν από τον Καναδά ο τελευταίος Μπάσκερβιλ, ο σερ Χένρυ, έπρεπε να βρεθεί τρόπος να εμποδισθεί. Ο Σέρλοκ Χολμς θα χρειαστεί όλες του τις δυνάμεις, καθώς και την ανεκτίμητη βοήθεια του δόκτορα Γουάτσον, για να λύσει το μυστήριο της πολύπλοκης αυτής υπόθεσης.

26 26 Κριτική Το μυθιστόρημα ήταν αρκετά καλό, αν και σε μερικά σημεία γινόταν βαρετό λόγω των υπερβολικών λεπτομερειών και των περιγραφών. Ωστόσο, δεν ήταν καθόλου εύκολο για τον αναγνώστη να λύσει το μυστήριο. Εντυπωσιακός είναι ο τρόπος σκέψης του Σέρλοκ Χολμς.

27 27 Βαθμολογία Μ.Ο. Βαθμολογίας 6,5 / 10

28 28 Γιάννης Μαρής Ο Γιάννης Τσιριμώκος (γνωστός ως Γιάννης Μαρής) γεννήθηκε το 1916. Φοίτησε στη Νομική Σχολή της Θεσ/νίκης. Έγραφε ακούραστα για 25 και πλέον χρόνια αφήνοντας πίσω του πλειάδα αστυνομικών μυθιστορημάτων. Υπήρξε πολυμαθέστατος και διέθετε το «χάρισμα του προφορικού λόγου». Πέθανε το 1979 από καρκίνο του εγκεφάλου.

29 29

30 30 Έγκλημα στο Κολωνάκι 1953

31 31 Πλοκή Όταν ο ζωγράφος Καρνέζης βρίσκεται νεκρός και η αστυνομία συλλαμβάνει τον χρηματιστή Φλωρά, ο Δημήτρης, γιος του Φλωρά, αποφασίζει να βρει τον πραγματικό δολοφόνο. Οι υποψίες του στρέφονται στη Μυρτώ, κόρη του πλοιάρχου Καψή τον οποίο εκτέλεσαν οι Γερμανοί, μετά από προδοσία του Καρνέζη. Ο Δημήτρης και η Μυρτώ, που τελικά είναι αθώα,ερωτεύονται. Οι έρευνές τους τους οδηγούν σε μια σπείρα λαθρεμπόρων, στην οποία ο Καρνέζης ήταν αρχηγός. Με τη βοήθεια του υπαστυνόμου Μπέκα αποκαλύπτεται ότι ο ίδιος ο Καρνέζης σκηνοθέτησε τον φόνο του.

32 32 Κριτική Το “Έγκλημα στο Κολωνάκι” δεν είναι αριστούργημα, έχει όμως όλα τα συστατικά ενός καλού αστυνομικού μυθιστορήματος, γρήγορη πλοκή, πολύ μυστήριο, αγωνία μέχρι το τέλος και άψογες περιγραφές, αν και θα μπορούσαν να λείπουν κάποια στοιχεία υπερβολής. Δεν μπορείς να φανταστείς εύκολα τον ένοχο, καθώς εμπλέκονται πολλά πρόσωπα που φαίνονται ύποπτα. Η ιστορία έχει απρόσμενη κατάληξη και αυτό είναι τρομερό αττού για τα αστυνομικά μυθιστορήματα.

33 33 Βαθμολογία Μ.Ο. Βαθμολογίας 8,5 / 10

34 34 Πέτρος Μάρκαρης Γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη το 1937, είναι Έλληνας συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων. Γράφει στα ελληνικά και κάνει μεταφράσεις στα τουρκικά και γερμανικά. Γνωστά έργα του, που μεταφέρθηκαν στη μικρή οθόνη, το "Νυχτερινό δελτίο" και η "Άμυνα ζώνης"

35 35

36 36 Η δολοφονία ενός αθανάτου

37 37 Πλοκή Ένα μυστήριο ξετυλίγεται γύρω τη δολοφονία του διάσημου συγγραφέα, Λάμπρου Σπαχή. Ο ντετέκτιβ προσπαθεί να ξεδιαλύνει το μυστήριο ξεκινώντας από το οικογενειακό του περιβάλλον και το υπηρετικό προσωπικό του θύματος. Στη συνέχεια, ανακρίνει τον εκδότη του, ο οποίος τον παραπέμπει στην ανάκριση κάποιων συναδέλφων του υποψήφιων για εισαγωγή στην Αθηναϊκή Ακαδημία. Υποψήφιος ήταν και το θύμα. Αναζητώντας ένα έγκλημα που συνέβη στη Θεσσαλονίκη παλαιότερα με πρωταγωνιστές υποψήφιους ακαδημαϊκούς, φτάνει στη λύση του μυστηρίου.

38 38 Κριτική Ο τρόπος με τον οποίο αφηγείται ο Μάρκαρης είναι απολαυστικός, οι χαρακτήρες διαγράφονται με ενάργεια, οι περιγραφόμενες καταστάσεις είναι αληθοφανείς, οι ήρωες ζουν μια πραγματική ζωή. Ο Μάρκαρης επιθυμεί να σκανδαλίσει, αφού προηγουμένως κινητοποιήσει τα φαιά κύτταρα του εγκεφάλου των αναγνωστών του.

39 39 Βαθμολογία Αν το βαθμολογούσαμε, με άριστα το 10 θα βάζαμε στο διήγημα... 6,5

40 40 Ερωτηματολόγιο Συντάξαμε ένα ερωτηματολόγιο, το οποίο δόθηκε προς συμπλήρωση στους μαθητές της Α΄ Λυκείου. "Θα θέλατε να διδάσκεται η αστυνομική λογοτεχνία ως μάθημα στο σχολείο;" Στην ερώτηση "Θα θέλατε να διδάσκεται η αστυνομική λογοτεχνία ως μάθημα στο σχολείο;" οι μαθητές απάντησαν : Ναι :28 Όχι :15

41 41 Διηγήματα Γράψαμε τα δικά μας αστυνομικά διηγήματα. Ο κήπος με τις μαργαρίτες Υπόθεση 3 : Λάθος έγκλημα Εκδίκηση Operation South Europe Το ματωμένο πάρκο Καινούριος Γελωτοποιός Δεν έχει σημασία τι ξέρεις, αλλά τι μπορείς ν΄ αποδείξεις

42 42 Ήταν μία εργασία του Α1 πρότζεκτ ΟΜΑΔΑ 1 Κωνσταντινίδης Πέτρος Λαπούσης Μάριος Σουτλέτσης Παναγιώτης ΟΜΑΔΑ 2 Κωνσταντινίδου Σοφία Μαγγανάρη Πετρούλα Ματενόγλου Δήμητρα Τσίλιος Γιώργος

43 43 ΟΜΑΔΑ 3 Αβραμίδου Άννα Γιαστικτσή Μαρία Μπάμπου Ελένη Τσιαρδάκη Μαρίνα ΟΜΑΔΑ 4 Αγγελούση Αθανασία Αλιώζη Γεωργία Αραμπατζή Σοφία Καρυοφύλλη Δέσποινα

44 44 Υ π εύθυνη καθηγήτρια Εξίογλου Μαρία

45 45 Η εργασία και όλο το υλικό μας θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΓΕ. Λ. Νέας Ζίχνης Εκεί μ π ορείτε να βρείτε και τα ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ π ου γράψαμε.

46 46 Ευχαριστούμε για την π ροσοχή σας!

47 47 T E /\ O S


Κατέβασμα ppt "1 Το Α1 πρότζεκτ του ΓΕ.Λ. Νέας Ζίχνης παρουσιάζει την ερευνητική εργασία με τίτλο."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google