Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Γ΄ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Γ΄ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Γ΄ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ

3 ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΡΟΗΣ ΜΕ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

4 Εφαρμογή Σχεδίου Εργασίας για το σχολικό έτος 2007 – 2008 με θέμα: Διευκολύνοντας την μετάβαση των νηπίων στο Δημοτικό Σχολείο

5 Πανελλαδική συμμετοχή 482 ολοήμερα νηπιαγωγεία (σε σύνολο 2.766) Συμμετοχή σε επίπεδο Μαγνησίας 10 ολοήμερα νηπιαγωγεία (σε σύνολο 56) 4 στο Βόλο 1 στα Κάτω Λεχώνια 1 στη Ζαγορά 1 στην Αμαλλιάπολη 1 στη Σκόπελο 1 στο Στεφανοβίκειο και 1 στα Κανάλια

6 Σκοπός Η εκπαιδευτική αναβάθμιση του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου. Η σύνδεσή του με της άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης. Η συστηματική και ολοκληρωμένη προετοιμασία των νηπίων για το Δημοτικό Σχολείο.

7 Άμεσα ωφελούμενοι (νήπια, νηπιαγωγοί, γονείς νηπίων). Έμμεσα ωφελούμενοι (μαθητές - δημοτικού, εκπαιδευτικοί – δημοτικού).

8 Ποιοι εμπλέκονται Τα νήπια και τα προνήπια. Οι γονείς τους. Η προισταμένη του νηπιαγωγείου κ.Σίμου Αγορίτσα και η νηπιαγωγός και συντονίστρια του έργου κ. Καραγγελή Ανθή. Ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου κ. Μωραίτης Νικόλαος και ο Σ. Δ. με συνεργάτες την κ. Γιωργάκη Ιωάννα και τον κ. Βοικλή Επαμεινώνδα γυμναστή. Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου. Ο προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η επόπτρια του προγράμματος (Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής).

9 Ενδεικτικές ενέργειες και δράσεις Επισκέψεις γνωριμίας και εξοικείωσης Ανάπτυξη σχεδίων εργασίας. Ευαισθητοποίηση και ενημέρωση γονέων και φορέων της τοπικής κοινωνίας. Οργάνωση εκθέσεων, θεατρικών δρώμενων και άλλων εκδηλώσεων. Δράσεις για την έγκαιρη διάγνωση των μαθησιακών και άλλων δυσκολιών.

10 Πραγματοποιείται έρευνα από την εταιρία (V-PRC), «Δημοσκοπήσεις – Πολιτικές και Κοινωνικές Έρευνες – ΒΙ ΠΙ ΑΡ ΣΙ – Ανώνυμη Εμπορική και Εκδοτική και Εκδοτική Εταιρεία» Θα αξιολογηθούν οι θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις του προγράμματος τόσο: προς τους άμεσα ωφελούμενους (νήπια, νηπιαγωγοί, γονείς νηπίων), όσο και προς τους έμμεσα ωφελούμενους (μαθητές - δημοτικού, εκπαιδευτικοί – δημοτικού). Αξιολόγηση

11 Μετάβαση Ένα ατομικό, προσωπικό, μοναδικό βίωμα συνδεδεμένο με αλλαγές ρόλων και περιβαλλοντικών συνθηκών, (Μogel, 1984). Η είσοδος του νηπίου στο Δημοτικό Σχολείο, η μετάβασή του σε ένα νέο και άγνωστο περιβάλλον, συνδέεται με συγκεκριμένες προσδοκίες και ενθουσιασμό ενώ ταυτόχρονα μπορεί να συνδυαστεί με ποικίλους βαθμούς έντασης και ανησυχίας.

12 ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

13 Προσδοκίες των γονιών Το νηπιαγωγείο χώρος παιχνιδιού Το δημοτικό χώρος μαθήματος Ποιότητα νηπιαγωγείου = σχολειοποίηση Προτεραιότητα: οι γνωστικές ικανότητες (Γενειατάκη, 1990. Πανταζής, 2001. Dockett & Perry, 2004.)

14 Προσδοκίες των εκπαιδευτικών Η προσωπική θεωρητική αντίληψη για το θέμα. Το κοινωνικό – οικονομικό υπόβαθρο των μαθητών. Η ανορθόδοξη άντληση πληροφοριών για τους μαθητές. (Broun, 1997. Ματσαγγούρας, 1998. Dockett & Perry, 2004.)

15 Προσδοκίες των παιδιών Καθρεφτίζουν τις προσδοκίες των ενηλίκων και των μεγαλύτερων παιδιών. Διαμορφώνουν συμβατικές αντιλήψεις. Πιστεύουν ότι το δημοτικό είναι δύσκολο. Υποστηρίζουν ότι στο νηπιαγωγείο μαθαίνουν πολλά αλλά τα μαθαίνουν μόνα τους. (Γκότοβος, 1994. Docket & Perry, 2001. Brostrom, 2003. Einarsdottir, 2003.)

16 Ενδεικτικές διαφορές Νηπιαγωγείου - Α΄ τάξης. Δραστηριότητες προσαρμοσμένες στα ενδιαφέροντα των παιδιών. Βιωματική χρήση συγκεκριμένων υλικών Κυρίως παιγνιώδη μορφή. Ελευθερία κινήσεων στο χώρο. Έμφαση στο μαθησιακό περιβάλλον. Διδακτέα ύλη εκ των προτέρων καθορισμένη. Χρήση συγκεκριμένου βιβλίου. Σπανίως παιγνιώδη μορφή. Η κίνηση στο χώρο θεωρείται ενοχλητική. Κυρίως χρήση βιβλίων, τετραδίων, εργασιών και του πίνακα.

17 Η παρέμβαση Επισκέψεις γνωριμίας στην Α΄ τάξη, στο Γυμναστήριο και στο διδακτήριο γενικά Δράσεις από κοινού με την Α΄ τάξη και με τους άλλους μαθητές, (επίσκεψη στο εργαστήριο του πηλού, αποκριάτικο πάρτι, παράσταση κουκλοθεάτρου. Διοργάνωση ημερίδας για ευαισθητοποίηση και ενημέρωση γονέων, εκπαιδευτικών και τοπικής κοινωνίας. Δημοσιοποίηση του προγράμματος, αφίσες, προσκλήσεις κ.λ.π. Δράσεις για έγκαιρη αντιμετώπιση μαθησιακών ή συμπεριφορικών προβλημάτων των νηπίων.

18 Μ’ αρέσει η γυμναστική

19 Να γινόμαστε ζευγάρι!

20 Επισκέπτες χωρίς δώρα;

21

22 Εκπαιδευτική εκδρομή με τους φίλους μου της πρώτης.

23 Κουκλοθέατρο για όλους;

24 Μικρούς και μεγάλους!!!

25 Στοχοθεσία Θετική στάση απέναντι στο άγνωστο σχολείο. Κοινωνικοποίηση των παιδιών. Άμβλυνση των φοβιών. Έκφραση συναισθημάτων. Εμβολιασμός με ρεαλιστικές ιδέες για το νέο παιδαγωγικό πλαίσιο.

26 Ο τρόπος που διαχειρίζομαι τα συναισθήματά μου. Η σχέση μου με τους άλλους. Η συμπεριφορά μου. Οι επιδόσεις μου στο σχολείο. Καύσιμα για τον πύραυλο της αυτοεκτίμησης

27 Προς τους γονείς Ας ενθαρρύνουμε τα παιδιά για θετική προσμονή και ενθουσιασμό απέναντι στο Δημοτικό Σχολείο. Ας μοιραστούμε μαζί τους τις δικές μας εμπειρίες. Προσέχουμε την αυστηρή κριτική. Τη σύγκριση με άλλα παιδιά. Ας φρενάρουμε όταν η υπομονή μας τελειώνει, μην γκαζώνουμε. Ας συνεργαστούμε δημιουργικά με το δάσκαλο/ α, χωρίς να τον αμφισβητούμε.

28 Ας δώσουμε στα λάθη των παιδιών την αξία που τους αρμόζει! Μην τα υπερεκτιμούμε! Απλώς μας βοηθούν να καταλάβουμε πως πρέπει να υποστηρίξουμε το παιδί μας. Ας καταργήσουμε φράσεις όπως: Πω πω χάλια γράμματα! Που έχεις το μυαλό σου; Η αδερφή σου δεν με κούρασε καθόλου στην Α΄ τάξη. Και ας τις αντικαταστήσουμε με αυτές: Μπράβο έκανες πολύ καλή προσπάθεια! Μου αρέσει ο τρόπος που δουλεύεις! Είναι πολύ ενδιαφέρον ο τρόπος που το σκέφτηκες! Έχεις καμιά ιδέα πώς να αλλάξει αυτή η λέξη αφού δεν σου αρέσει;

29 Προς τις νηπιαγωγούς Η σχολειοποίηση του νηπιαγωγείου καταφέρνει να μειώσει τα εσωτερικά κίνητρα των νηπίων. Η συνεργασία με τους γονείς προυποθέτει θεμελίωση αξιόπιστης σχέσης μέσα από συστηματική επικοινωνία. Η ενημέρωση προς την άλλη βαθμίδα όταν μας ζητηθεί πρέπει να στηρίζεται σε αποδείξεις έργων του παιδιού και όχι σε προσωπικές εκτιμήσεις γιατί αυτό κρύβει κινδύνους!

30 Προς τους δασκάλους Η προσαρμογή του νηπίου στο Δημοτικό είναι η δική σας σκυτάλη. Η ερμηνεία της αποτυχίας ή της επιτυχίας από τον μαθητή επηρεάζεται κατά πολύ από τη δική σας στάση. Ας επιτρέψουμε σε κάθε παιδί να κατακτήσει τη γνώση με χαρά.

31 Αυτά που ενώνουν όλους εμάς που ασχολούμαστε με την εκπαίδευση είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν!!!!!!!!

32


Κατέβασμα ppt "Γ΄ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google