Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ και ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ Αντωνία Παπαδάκη Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Ν. Πέλλας.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ και ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ Αντωνία Παπαδάκη Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Ν. Πέλλας."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ και ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ Αντωνία Παπαδάκη Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Ν. Πέλλας

2 1.Κριτική ή Χειραφετική Παιδαγωγική 2.Μαθητοκεντρικό σχολείο -Θετικό κλίμα στην τάξη - Δημοκρατικές διαδικασίες

3  Χρήση ποικιλίας τεχνικών και ανατροφοδοτήσεων στη διδασκαλία  Παρώθηση  Βιωματικότητα  Ενεργός συμμετοχή των μαθητών  Αυτενέργεια  Συνδιερεύνηση

4  Ρυθμιστική συμπεριφορά εκπαιδευτικού

5 Ακόμη:  Απαιτήσεις κατάλληλες για τους μαθητές  Επιδίωξη και γενικότερων σκοπών αγωγής  Ευελιξία  Ο ρυθμός διδασκαλίας προσαρμοσμένος στο ρυθμό μάθησης των μαθητών  Φυσική συμπεριφορά προς τους μαθητές

6 Ρόλος του εκπαιδευτικού  Γνώση του μαθητικού δυναμικού της τάξης  Θέσπιση κανόνων και όρων  Καλός προγραμματισμός  Οργάνωση του μαθήματος  Δημιουργία κατάλληλων συνθηκών εργασίας και συνεργασίας  Ενεργοποίηση της σκέψης των μαθητών  Εφαρμογή τεχνικών μεταγνώσης

7 Για κάθε γνωστικό αντικείμενο λαμβάνουμε υπόψη:  Το ΑΠΣ  Το ΔΕΠΠΣ  Τις οδηγίες διδασκαλίας  Τα βιβλία του καθηγητή  Τον τρόπο αξιολόγησης (ΠΔ 319/2000)

8 Αξιολόγηση μαθητών ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ  Η παρώθηση, η ενθάρρυνση και η σωστή αυτοαντίληψη του παιδιού.  Η διάγνωση των κλίσεων και των ικανοτήτων του από το δάσκαλο καθώς και των μαθησιακών δυσκολιών που τυχόν αυτό αντιμετωπίζει.  Η ανατροφοδότηση της διδασκαλίας και της μάθησης για την προαγωγή του παιδευτικού έργου.

9 Οι παιδαγωγικές διαδικασίες της αξιολόγησης αποβλέπουν:  Στη διάγνωση της ατομικής και συλλογικής προόδου, των ικανοτήτων, ενδιαφερόντων και ιδιαιτεροτήτων του μαθητή.  Στη διάγνωση επίτευξης των στόχων μάθησης.  Στον εντοπισμό και συνεπώς στην εξάλειψη των ελλείψεων που επισημάνθηκαν.  Στο σχεδιασμό των επομένων σταδίων μάθησης.  Στην ενδεδειγμένη κινητοποίηση του μαθητή.

10 ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΔΟΣΗΣ  Η ατομικότητα του μαθητή  Η κοινωνική ομάδα στις μαθησιακές διαδικασίες στην οποία συμμετέχει ο μαθητής.  Οι προδιαγραφές και οι στόχοι μάθησης.

11 ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Συνεχής αποσπασματική ΑΡΧΙΚΗ Ή ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΤΙΚΗ Ή ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΤΕΛΙΚΗ Ή ΣΥΝΟΛΙΚΗ

12 ΣΤΑΔΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ 1.Προσδιορισμός του κεντρικού διδακτικού στόχου, των κριτηρίων και των προϋποθέσεων αξιολόγησης. 2. Επιλογή της τεχνικής. 3.Ερμηνεία των πληροφοριών. 4.Έκφραση –αποτύπωση του αποτελέσματος της αξιολόγησης. 5. Ανατροφοδότηση-λήψη ενισχυτικών και διορθωτικών διδακτικών-παιδαγωγικών μέτρων.


Κατέβασμα ppt "ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ και ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ Αντωνία Παπαδάκη Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Ν. Πέλλας."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google