Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

5 ο Ερευνητικό Πεδίο: «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΗΜΕΡΑ.». Ομάδα εργασίας: Παπαγγελής Γιώργος, Σκιαδαρέσης Νίκος, Σουλαντίκα Αναστασία,

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "5 ο Ερευνητικό Πεδίο: «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΗΜΕΡΑ.». Ομάδα εργασίας: Παπαγγελής Γιώργος, Σκιαδαρέσης Νίκος, Σουλαντίκα Αναστασία,"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 5 ο Ερευνητικό Πεδίο: «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΗΜΕΡΑ.». Ομάδα εργασίας: Παπαγγελής Γιώργος, Σκιαδαρέσης Νίκος, Σουλαντίκα Αναστασία, Φωτεινού Αλίκη

2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ανώμαλες πολιτικές καταστάσεις, ιδεολογικές και ιδεοληπτικές διεργασίες μιας κοινωνικής προκατάληψης που λειτουργούσε ως ταμπού εμπόδισε μέχρι σήμερα την δυνατότητα ενημέρωσης γύρω από το ζήτημα της σεξουαλικής αγωγής. Αντίθετα, στις μέρες μας η ενημέρωση μπορεί να πραγματοποιηθεί και να προωθήσει την σωστή σεξουαλική αγωγή, αφού έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες και οι προκαταλήψεις έχουν εξαλειφθεί σε μεγάλο βαθμό.

3 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ Το αίτημα λοιπόν, για σωστή, ολοκληρωμένη και επιστημονική ενημέρωση των νέων στα θέματα της σεξουαλικής αγωγής, προβάλλεται σήμερα ολοένα και πιο έντονα. Γονείς, εκπαιδευτικοί και οι ίδιοι οι νέοι απαιτούν, ιδιαίτερα από το σχολείο να προχωρήσει στην καθιέρωση της σεξουαλικής αγωγής στα πλαίσια ενός ευρύτερου προγράμματος Αγωγής της Υγείας, ως μια συμπληρωματική συμβουλευτική διαδικασία στην εκπαίδευση. Ωστόσο, υπάρχουν διάφοροι τρόποι να ενημερωθούν σωστά οι νέοι για την σωματική επαφή και την σεξουαλική συμπεριφορά, όπως η ενημέρωση από οικογενειακούς, αλλά και εξειδικευμένους ιατρικούς φορείς.

4 Παρελθόν Στο παρελθόν, πολλοί ήταν οι παράγοντες που εμπόδιζαν την ενημέρωση των νέων σχετικά με θέματα σεξουαλικής συμπεριφοράς. Αρχικά, οι ιδεολογίες της τότε εποχής, υποστήριζαν ότι το σεξ είναι πράξη απαγορευμένη και ντροπιαστική για τους νέους, καθώς όποιος αναφερόταν σε κάτι σχετικό με τη σεξουαλική πράξη θεωρείτο ξεδιάντροπος και αναιδής. Αυτός ήταν μάλιστα ο λόγος για τον οποίο οι γονείς απέφευγαν τέτοιου είδους συζητήσεις με τα παιδιά τους, πράγμα που οδήγησε στην άγνοια των νέων σχετικά με σεξουαλικά θέματα.

5 Εκπαίδευση Στον τομέα της εκπαίδευσης, είχαν πραγματοποιηθεί κάποιες προσπάθειες ένταξης ενός μαθήματος σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα πλαίσια του σχολείου. Παρ’ όλα αυτά μια τέτοια ενέργεια δεν κατάφερε να παγιωθεί, λόγω των έντονων αντιδράσεων που προκλήθηκαν εξαιτίας των προκαταλήψεων της εποχής. Ακόμη, στο παρελθόν, υπήρχε έλλειψη εξειδικευμένων φορέων ενημέρωσης, αφού γιατροί και ειδικοί δεν αναλάμβαναν να διαπαιδαγωγήσουν τους νέους και να τους ενημερώσουν σχετικά με την διαδικασία της σεξουαλικής πράξης, την προφύλαξη αλλά και τις επιπτώσεις της άγνοιας αυτών. Αυτοί οι παράγοντες λοιπόν, οδήγησαν σε χαοτικές καταστάσεις οι οποίες ωστόσο μπορούν να αποφευχθούν στην σημερινή κοινωνία.

6 Σήμερα Στη σύγχρονη εποχή, τα ταμπού του παρελθόντος και οι προκαταλήψεις έχουν εξαλειφθεί σε μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα η ενημέρωση να είναι περισσότερο εφικτή. Παρ’ όλα αυτά, οι αρμόδιοι φορείς ενημέρωσης, παρέχουν μη έγκυρη πληροφόρηση σχετικά με θέματα σεξουαλικού χαρακτήρα. η οικογένεια, πολύ συχνά, παραγκωνίζει την ενημέρωση των νεωτέρων μελών της για τη σεξουαλική επαφή, διότι βασίζεται αποκλειστικά στην ενημέρωσή τους από τους εκπαιδευτικούς φορείς και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Το σχολείο, δεν προωθεί τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, καθώς δεν υπάρχουν οι κατάλληλες προτροπές από τους ρυθμιστές του εκπαιδευτικού συστήματος. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπως το διαδίκτυο, ενημερώνουν τους νέους ιδιαίτερα συχνά για θέματα σεξουαλικού περιεχομένου, με τον πλουραλισμό πληροφοριών που παρέχουν. Ωστόσο, πολλές φορές παραπληροφορούν και προβάλλουν απόψεις μη έγκυρες και αναξιόπιστες. Αυτό συμβαίνει λόγω του ότι δεν υφίσταται έλεγχος των μεταδιδόμενων πληροφοριών και οι νέοι δεν έχουν αναπτύξει την απαιτούμενη κριτική ικανότητα, ώστε να επεξεργάζονται τον καταιγισμό πληροφοριών που δέχονται.

7 Συμπερασματικά Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι θέμα που στη χώρα μας χρειάζεται επιτακτικά να προωθηθεί, καθ’ ότι είναι εμφανείς οι κίνδυνοι που προκύπτουν από την άγνοια γύρω από σεξουαλικά ζητήματα. Είναι επιτακτική λοιπόν, η ανάγκη προώθησης του θέματος αυτού και ενίσχυσης της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στη χώρα μας, ώστε να βοηθηθεί πάνω απ’ όλα η νεολαία. Φυσικά, η κοινωνία οφείλει στο σύνολο της να στρέψει τους νέους προς αυτή την κατεύθυνση, εξαλείφοντας ολοκληρωτικά τα ταμπού και τις προκαταλήψεις και μεριμνώντας για την σωστή και έγκυρη ενημέρωσή τους. Έτσι μόνο, οι νέοι θα δείξουν ενδιαφέρον για τα σεξουαλικά ζητήματα και η άγνοια με τα αποτελέσματά της θα αφορούν πια το παρελθόν.

8

9

10

11

12

13

14


Κατέβασμα ppt "5 ο Ερευνητικό Πεδίο: «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΗΜΕΡΑ.». Ομάδα εργασίας: Παπαγγελής Γιώργος, Σκιαδαρέσης Νίκος, Σουλαντίκα Αναστασία,"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google