Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ. Ζωγράφος Αναστάσιος 1778 Μια νύχτα η Ειρήνη είδε το εξής όραμα: μπήκε στον πύργο ένα περιστέρι κρατώντας με το ράμφος του κλαδί ελιάς, το.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ. Ζωγράφος Αναστάσιος 1778 Μια νύχτα η Ειρήνη είδε το εξής όραμα: μπήκε στον πύργο ένα περιστέρι κρατώντας με το ράμφος του κλαδί ελιάς, το."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ

2 Ζωγράφος Αναστάσιος 1778

3 Μια νύχτα η Ειρήνη είδε το εξής όραμα: μπήκε στον πύργο ένα περιστέρι κρατώντας με το ράμφος του κλαδί ελιάς, το οποίο και άφησε πάνω στο τραπέζι. Επίσης, μπήκε και ένας αετός μεταφέροντας στεφάνι από άνθη, το οποίο τοποθέτησε και αυτός επάνω στο τραπέζι. Έπειτα μπήκε από άλλο παράθυρο ένας κόρακας, ο οποίος έβαλε επάνω στο τραπέζι ένα φίδι. Το πρωί που ξύπνησε απορούσε και σκεπτόταν τι άραγε να σημαίνουν αυτά που είδε. Τα διηγήθηκε λοιπόν στον γέροντα Απελλιανό και εκείνος τα ερμήνευσε ως προάγγελμα των στεφάνων της δόξας και του μαρτυρικού της τέλους.

4 Λίγο μετά το όραμα αυτό, ήλθε ένας άγγελος να την κατηχήσει στην χριστιανική πίστη και της έδωσε το όνομα Ειρήνη.

5 Ένας ιερέας, επ ’ ονόματι Τιμόθεος, βάπτισε κρυφά τη νεαρή ηγεμονίδα και τη μετονόμασε Ειρήνη.

6 Αφού βαπτίστηκε, η Ειρήνη ανέτρεψε τα είδωλα του πατέρα της και αντιμετώπισε με ανδρική αποφασιστικότητα τις απειλές του.

7 Σύντομα μαθεύτηκε στην πόλη ότι η κόρη του ηγεμόνα έγινε χριστιανή. Τότε πήγαν οι Πέρσες ιε ­ ρείς στον Λικίνιο και τον έπεισαν να δικάσει την Ειρήνη. Ο πατέρας της αγίας μάταια δο ­ κίμασε να την καλοπιάσει, ούτε κατόρθωσε να την τρομάξει με διάφορες απειλές. Γι ' αυτό θύμωσε τόσο πολύ που διέταξε να δέ ­ σουν τη κόρη του και να την βάλουν ανάμεσα σε αφηνιασμένα άλογα για να την καταπατήσουν και να την θανατώσουν με κλωτσιές. Όμως συνέβη κάτι φοβερό ! Ένα αγριεμένο άλογο, όρμησε ξαφνικά πάνω στον ηγεμόνα, τον κλώτσησε με δύναμη και τον σκότωσε.

8 Όταν η Ειρήνη είδε ότι σκοτώθηκε ο πατέρας της, έτρεξε δίπλα του και ξεχνώντας το κακό που θα της έκανε εκείνος πριν από λίγο, γονάτισε μεγαλόψυχα κι άρχισε να προσεύχεται με δάκρυα στον Θεό. Αμέσως έγινε θαύμα και ο άρχο ­ ντας Λικίνιος που βρισκόταν ξαπλωμένος στο χώμα, αναστήθηκε και σηκώθηκε όρθιος.

9 Μό ­ λις κατάλαβε τι είχε συμβεί, ζήτησε μετανοη ­ μένος συγχώρεση από την κόρη του και απο ­ φάσισε να βαπτιστεί και να γίνει χριστιανός μαζί με τη γυναίκα του και τον δάσκαλο Απελλιανό. Έπειτα, παραιτήθηκε από το υψηλό αξίωμά του κι έζησαν ενάρετα στον εξοχικό τους πύργο, κάνοντας ελεημοσύνες, προσευχές, νηστείες και άλλα χριστιανικά έργα. Μαζί με αυτούς, πλήθος κόσμου που είδε το θαύμα, δόξαζε τον αληθινό Θεό και εγκατέλειπε τις ψεύτικες θρησκείες που λα ­ τρεύονταν μέχρι τότε.

10 Αργότερα, ηγεμόνας της πόλης έγινε ο Σεδεκίας ο οποίος, όταν έμαθε πως η Ειρήνη ήταν χρι ­ στιανή, διέταξε να τη συλλάβουν και να τη ρίξουν σε ένα βαθύ λάκκο, όπου μέσα ζούσαν δηλητηριώδη φίδια.

11 Ύστερα από δεκατέσσερεις μέρες, ο άρχοντας με πλήθος κό ­ σμου, πήγαν να παραλάβουν το πτώμα της νεαρής αγίας αλλά με έκπληξη διαπίστωσαν πως εκείνη ζούσε και τα ερπετά τη σεβόταν και δε την άγγιζαν.

12 Όταν ο βασιλιάς Νουφεριανός επρόκειτο να πεθάνει διέταξε τον έπαρχο να βασανίσει την αγία Ειρήνη. Ο έπαρχος έδεσε με αλυσίδες την αγία Ειρήνη και την έβαλε πάνω σε φωτιά.

13 Άγγελος Κυρίου ήρθε, έσβησε τη φωτιά και προφύλαξε την αγία Ειρήνη. Τότε πίστεψε ο έπαρχος στον Θεό.

14 Η φήμη της αγίας έφθασε έως τον βασιλιά των Περσών Σαβώριο, ο οποίος την συνέλαβε και την αποκεφάλισε.

15 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ. Ζωγράφος Αναστάσιος 1778 Μια νύχτα η Ειρήνη είδε το εξής όραμα: μπήκε στον πύργο ένα περιστέρι κρατώντας με το ράμφος του κλαδί ελιάς, το."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google