Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΣΑΓΚΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΗ Υπεύθυνος : Γ. Αϊβαλάκις, Αν. Καθ. ΑΘΗΝΑ 2012.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΣΑΓΚΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΗ Υπεύθυνος : Γ. Αϊβαλάκις, Αν. Καθ. ΑΘΗΝΑ 2012."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΣΑΓΚΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΗ Υπεύθυνος : Γ. Αϊβαλάκις, Αν. Καθ. ΑΘΗΝΑ 2012

2 Η πειραματική διαδικασία πραγματοποιήθηκε κατά την περίοδο από 1 η Ιουλίου 2012 μέχρι 10 Σεπτεμβρίου 2012 τόσο στις εγκαταστάσεις του γηπέδου «Γ.Καραισκάκης» όσο και στο εργαστήριο Φυσιολογίας και Μορφολογίας Φυτών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η μελέτη βασίστηκε σε υβρίδιο των ειδών Cynodon dactylon x C. transvaalensis (αγριάδα) και στην επίδραση της λίπανσης και καλλιεργητικών τεχνικών στην ανάπτυξη του υπέργειου και του ριζικού συστήματος. Δείγματα υπέργειου και ριζικού συστήματος ελήφθησαν για την πραγματοποιήση μετρήσεων μορφολογικών και φυσιολογικών παραμέτρων.

3 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η αγριάδα (Cynodon dactylon, Κυνόδους ο δάκτυλος) είναι ποώδες πολυετές αυτοφυές φυτό χαμηλής ανάπτυξης. Ανήκει στο γένος Cynodon της οικογένειας Poaceae. Η εξάπλωση του φυτού γίνεται με στόλωνες και ριζώματα. Χρησιμοποιείται για δημιουργία χλοοταπήτων και ως καλλωπιστικό φυτό για εδαφοκαλύψεις, ιδιαίτερα σε περιοχές με θερμά κλίματα λόγω της μεγάλης ανθεκτικότητας της στην ξηρασία. Είναι ένα σε μεγάλο βαθμό επιθετικό προς τα άλλα είδη φυτό, αναπτυσσόμενο πολλές φορές σε βάρος άλλων καλλιεργειών. Γι' αυτό αποτελεί σε ορισμένες περιοχές ζιζάνιο, δύσκολο να εκριζωθεί. Το ύψος του σε ελέυθερη ανάπτυξη κυμαίνεται από 10 έως 50 εκ. Υπάρχουν διάφορα είδη, ανάλογα με τις περιοχές-συναντάται ακόμα και σε περιοχές με υψόμετρο τα 2000μ.

4 Είναι φαρμακευτικό φυτό με πολλές χρήσιμες ιδιότητες. Είναι το νούμερο ένα χόρτο για την αντιμετώπιση της πέτρας στα νεφρά (σε συνδυασμό και με ρίζες μαϊντανού), της πέτρας στη χολή και της ψαμίασης. Κάνει πάρα πολύ καλό σε όλο το ουροποιητικό σύστημα και τις ουρικές λοιμώξεις, όπως κυστίτιδα, ουριθρίτιδα, προστατίτιδα (σε συνδυασμό και με φλαμούρι και αχιλλέα). Άριστο για την θεραπεία του προστάτη. Αυξάνει την διούρηση και καθαρίζει τον οργανισμό από τοξίνες. Βοηθάει στους ρευματισμούς και στην αντιμετώπιση του διαβήτη. Αναφέρεται επίσης ως αντιφλεγμονώδες, για τις ασθένειες του συκωτιού και κατά του εκζέματος.

5 Λόγω της αθεκτικότητάς του στην ξηρασία, της χαμηλής του ανάπτυξης, της γρήγορης επισκευής του, της αντοχής του στην αλατότητα και της πυκνότητάς του χρησιμοποιείται εκτενώς ως χλοοτάπητας σε γήπεδα του γκολφ, γήπεδα και πάρκα, σε χώρους αποκατάστασης, σε παραθαλάσσιες περιοχές και βοσκοτόπια.

6 Πηγή: Δρ. Α.-Ε. Νικολοπούλου

7 ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ A.ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ Σε πειραματικά τεμάχια διαστάσεων 1m x 1m είχε πραγματοποιηθεί απομάκρυνση (Koro cultivation) του επιφανειακού στρώματος για βάθος 1cm ( Κ 1), 3cm ( Κ 2) και 4cm ( Κ 3). Για κάθε βάθος εφαρμόστηκαν οι παρακάτω λιπάνσεις : Control (0 kg) Αζωτούχος λίπανση 100% NH 4 NO 3 (100kg/10ha) (Stanford et al., 2005) Λίπανση με άζωτο και φώσφορο 100% NH 4 NO 3 (100kg/10ha) + P 2 O 5 (100kg/10ha) Το πειραματικό σχέδιο ήταν υποδιαιρεμένα τεμάχια. Η συχνότητα λίπανσης ήταν κάθε 15d Η άρδευση πραγματοποιούνταν αυτόματα, με 6mm H 2 O

8 Πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες φυτικών ιστών και εδάφους. Σε εβδομαδιαία βάση λαμβάνονταν μετρήσεις της επιμήκυνσης προσημειωμένων στολόνων, καθώς και η (%) κάλυψη περιοχής επιφάνειας 20 Χ 20 cm.

9 Β. ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Από την κάθε επανάληψη κάθε μεταχείρησης επιλέχθηκαν τυχαία 3 στόλονες (3 επαναλήψεις), στους οποίους μετρήθηκε το μήκος, το νωπό βάρος, ο αριθμός των κόμβων. Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν για ξήρανση στους 75 ο C για λήψη και μέτρηση ξηρού βάρους. Πραγματοποιήθηκε επίσης μέτρηση της συγκέντρωσης της χλωροφύλλης (Liakopoulos and Spanorigas, 2012). Δείγματα από πλήρως εκπτυγμένα φύλλα λειοτριβήθηκαν σε γουδί με τη χρήση παγωμένου υδατικού διαλύματος ακετόνης 80%. Ογκομετρήθηκε και συμπληρώθηκε με διάλυμα ακετόνης έως 3ml Μετρήθηκε η απορρόφηση σε φασματοφωτόμετρο (UV-160A, SHIMADZU) και σε μήκη κύματος 720nm, 663 nm και 647nm Στο ριζικό σύστημα προσδιορίστηκε το ξηρό βάρος σε συγκεκριμένο όγκο υποστρώματος

10 Ενδεικτικά αποτελέσματα στο τέλος του πειράματος Σχ. 1. Μέσο μήκος προσημειωμένων στολώνων 42 ημέρες μετά την έναρξη των επεμβάσεων λίπανσης. Κ1, Κ2, Κ3: βάθος μηχανικής επέμβασης, C: Control, N: Αζωτούχος λίπανση, NP: Αζωτούχος και Φωσφορική λίπανση Σχ. 2 Ξηρό βάρος στολώνων 42 ημέρες μετά την έναρξη των επεμβάσεων λίπανσης ανά αριθμό κόμβων. Κ1, Κ2, Κ3: βάθος μηχανικής επέμβασης, C: Control, N: Αζωτούχος λίπανση, NP: Αζωτούχος και Φωσφορική λίπανση

11 Η επιμήκυνση των στολώνων και το ξηρό βάρος τους φάνηκε να επηρεάστηκε τόσο από το βάθος της μηχανικής απομάκρυνσης της φυλλικής επιφάνειας, όσο και από το είδος της λίπανσης που εφαρμόστηκε (Σχ. 1, Σχ. 2). Η εφαρμογή αζωτούχου λίπανσης αύξησε το τελικό μήκος και το ξηρό βάρος των στολώνων όταν το βάθος αφαίρεσης της επιφάνειας ήταν 1cm (Stanford et al., 2005). Η αύξηση του μήκους που παρατηρήθηκε στα δυο μεγαλύτερα βάθη, ήταν αυξημένη στις επεμβάσεις με φωσφορική λίπανση.

12 Βιβλιογραφία Bunnell BT, McCarty LB, Faust J E, Bridges WC, and Rajapakse NC (2005) Quantifying a Daily Light Integral Requirement of a ‘TifEagle’ Bermudagrass Golf Green. Crop Sci. 45: 569–574 Guertal E A, and Evans D L (2006) Nitrogen Rate and Mowing Height Effects on TifEagle Bermudagrass Establishment. Crop Sci. 46: 1772–1778 Hanna WW, and Anderson WF (2008). Development and Impact of Vegetative Propagation in Forage and Turf Bermudagrasses. Agron. J. 100: S-103–S-107 Liakopoulos G, and Spanorigas I (2012) Foliar anthocyanins in Pelargonium x hortorum are unable to alleviate light stress under photoinhibitory conditions. Photosynthetica 50 :254 – 262 Stanford RL, White R H, Krausz JP, Thomas JC, Colbaugh P, and Abernathy SD (2005) Temperature, Nitrogen and Light Effects on Hybrid Bermudagrass Growth and Development. Crop Sci. 45: 2491–2496


Κατέβασμα ppt "ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΣΑΓΚΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΗ Υπεύθυνος : Γ. Αϊβαλάκις, Αν. Καθ. ΑΘΗΝΑ 2012."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google