Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Και όμως, είναι αλήθεια. Οι γόβες της Ευτέρπης έχουν «σκοτώσει» τον αντρικό πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένου και του συζύγου της, του Κλέαρχου, ενός καθ’

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Και όμως, είναι αλήθεια. Οι γόβες της Ευτέρπης έχουν «σκοτώσει» τον αντρικό πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένου και του συζύγου της, του Κλέαρχου, ενός καθ’"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Και όμως, είναι αλήθεια. Οι γόβες της Ευτέρπης έχουν «σκοτώσει» τον αντρικό πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένου και του συζύγου της, του Κλέαρχου, ενός καθ’ όλα συμπαθέστατου φορτηγατζή. Και βέβαια όχι για τους λόγους που φαντάζεσαι. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα απ' την αρχή. Οι γόβες της Ευτέρπης και… η Πίεση!!!

3 Η Ευτέρπη έχει ένα μεγάλο ελάττωμα. Της αρέσει να κυκλοφορεί με γόβες. Παντού! Στα ψώνια, στο λεωφορείο, στην παραλία, στο σπίτι. Τώρα βέβαια θα μου πείτε... κανείς δεν είναι τέλειος. Ποιον ενοχλούν οι γόβες της Ευτέρπης; Αυτό ακριβώς αναρωτιέται και η Ευτέρπη κι ανεβάζει την πίεση του Κλέαρχου. Διότι κάθε φορά που τον πατάει τον ξενυχιάζει και διότι πλήρωσε ο άνθρωπος αδρά το παρκέ του σαλονιού και τάκα τάκα τα τακουνάκια της Ευτέρπης, κοντεύει να καταντήσει σαν άσφαλτος μετά από κατολίσθηση...! -Βρε κούκλα μου, γκρινιάζει συχνά πυκνά, κάνε κάτι... σε παρακαλώ! -Και τι θες να κάνω δηλαδή; ρωτάει αφελώς δήθεν η Ευτέρπη. -Το λιγότερο που μπορείς να κάνεις είναι να αγοράσεις ένα ζευγάρι ανθρώπινα παπούτσια με φαρδύτερη σόλα! Αν δεν θες, τότε θα πρέπει να αδυνατίσεις! Τι σου φταίμε εγώ και το παρκέ και μας έχεις αλλάξει τα φώτα; Αλλά η Ευτέρπη πολύ λίγο φαίνεται να νοιάζεται κι έτσι το δράμα του Κλέαρχου και του παρκέ του σαλονιού συνεχίζεται... Τι είναι όμως αυτό που ταλαιπωρεί το πάτωμα και τα πόδια του Κλέαρχου;

4 Ποιος είναι ο λόγος που ο Κλέαρχος ζητάει από την Ευτέρπη είτε να αδυνατίσει είτε να αγοράσει παπούτσια με φαρδύτερη σόλα; Τι ξέρει ο Κλέαρχος που δεν το ξέρουμε εμείς; Λοιπόν, τα πράγματα μοιάζουν και είναι αρκετά απλά. Ο Κλέαρχος γνωρίζει το φυσικό μέγεθος που λέγεται πίεση. Ισχυρίζεται λοιπόν, ότι αν αδυνατίσει η Ευτέρπη ή αν αγοράσει παπούτσι με μεγάλη επιφάνεια σόλας, η πίεση που θα ασκεί στα πόδια του (όταν τον πατάει) και στο παρκέ του σαλονιού, θα είναι μικρότερη. Τι λες έχει δίκιο; Θα σε βοηθούσε ίσως να καταλάβεις τι συμβαίνει, αν σκεφτείς με ποιον τρόπο καρφώνουμε ένα καρφί στον τοίχο. Τοποθετούμε την μύτη του σε αυτόν και χτυπάμε με το σφυρί την πλατιά του μεριά. Θα σκεφτόσουν ποτέ να χτυπήσεις το καρφί με το χέρι σου ή να το κρατήσεις ανάποδα; Μάλλον όχι! Τι είναι λοιπόν αυτό που εμπειρικά ή διαισθητικά γνωρίζεις και καταφέρνεις να καρφώνεις με τον σωστό τρόπο; Δεν είναι τίποτε άλλος από το φυσικό μέγεθος που ονομάζεται Πίεση και συμβολίζεται με το γράμμα P. Πίεση ονομάζουμε το πηλίκο του μέτρου της δύναμης που ασκείται κάθετα σε μία επιφάνεια προς το εμβαδόν της επιφάνειας αυτής. Δηλαδή: F A F, είναι η δύναμη που ασκείται κάθετα στην επιφάνεια και Α, είναι το εμβαδόν της επιφάνειας. Η μονάδα μέτρησης της Πίεσης στο S.I. είναι το Pascal Η πίεση είναι μονόμετρο μέγεθος!

5 Ας δούμε μερικά παραδείγματα ακόμη… Ο Κλέαρχος όταν πηγαίνει στο χιονοδρομικό κέντρο για σκι, βυθίζεται λιγότερο στο χιόνι, αν φορά χιονοπέδιλα. Επίσης το φορτηγό του έχει πολλά λάστιχα για να ασκούν λιγότερη πίεση στο οδόστρωμα αφού: Όταν μεγαλώνει το εμβαδόν, μικραίνει η πίεση.

6 Ας δούμε τώρα τον Κλέαρχο και την Ευτέρπη που έχουν βγει για βόλτα στα χιόνια… Αν η Ευτέρπη είναι βαρύτερη απ’ τον άντρα της και φορούν τα ίδια παπούτσια, ποιος θα αφήσει βαθύτερα ίχνη στο χιόνι; Λοιπόν το βρήκες!!! Βαθύτερα ίχνη θα αφήσει η Ευτέρπη, διότι είναι βαρύτερη και όπως έμαθες η πίεση είναι ανάλογη της δύναμης! Tέλος, αν η Ευτέρπη επιμείνει να φορέσει τις γόβες, θα αφήσει ρηχά ή βαθειά ίχνη στο μαλακό χιόνι; Και πάλι το βρήκες!!! Η Ευτέρπη θα αφήσει, βαθειά ίχνη, αφού η πίεση είναι αντίστροφα ανάλογη της επιφάνειας!

7 Οι φίλοι μας, μπορούν να μειώσουν το βάθος των αποτυπωμάτων φορώντας ειδικά, φαρδιά παπούτσια.  Για ποιον λόγο συμβαίνει αυτό; Η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης!!! Πάμε άλλη μια φορά λοιπόν! Αφού η πίεση είναι αντίστροφα ανάλογη της επιφάνειας όσο πιο μεγάλη είναι η επιφάνεια των παπουτσιών, τόσο πιο μικρή θα είναι η πίεση και τόσο λιγότερο θα βουλιάζουν οι φίλοι μας στο χιόνι!

8 Τώρα παρατήρησε τις παρακάτω εικόνες. Ποια παπούτσια νομίζεις ότι δεν πρόκειται να αγοράσει ποτέ ο Κλέαρχος στην Ευτέρπη, διότι ασκούν μεγαλύτερη πίεση στο πάτωμα από τα υπόλοιπα;

9 Η πίεση που ασκείται από την πινέζα στον πίνακα είναι πολύ μεγάλη γιατί το εμβαδόν της μύτης της πινέζας είναι πολύ μικρό. Η πίεση που ασκείται από την πινέζα στον πίνακα είναι πολύ μεγάλη γιατί το εμβαδόν της μύτης της πινέζας είναι πολύ μικρό. Θα πρέπει λοιπόν, έπειτα από όλα αυτά, να μπορείς να ερμηνεύεις με σαφήνεια τον λόγο για τον οποίο καρφώνουμε την πινέζα με την μύτη και όχι με το «κεφάλι». Για προσπάθησε!!!

10

11 Στο παραπάνω σχήμα φαίνονται τρεις ολόιδιοι τσιμεντόλιθοι, με ίδιο βάρος, που ακουμπούν σε ένα τραπέζι, όπως και στην προηγούμενη διαφάνεια. Μπορείς και πάλι να υποδείξεις και να τεκμηριώσεις ποιοι τσιμεντόλιθοι θα ασκούν περισσότερη πίεση στο τραπέζι; Οι τσιμεντόλιθοι Α και Β ή ο Γ;


Κατέβασμα ppt "Και όμως, είναι αλήθεια. Οι γόβες της Ευτέρπης έχουν «σκοτώσει» τον αντρικό πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένου και του συζύγου της, του Κλέαρχου, ενός καθ’"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google