Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ Μια εργασία των μαθητριών: Γ. Έφη Δ. Γεωργία Φ. Βάγια Ψ. Ίλια.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ Μια εργασία των μαθητριών: Γ. Έφη Δ. Γεωργία Φ. Βάγια Ψ. Ίλια."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ Μια εργασία των μαθητριών: Γ. Έφη Δ. Γεωργία Φ. Βάγια Ψ. Ίλια

2 ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Οι ανανεώσιμες μορφές ενέργειας είναι μορφές εκμεταλλεύσιμης ενέργειας που προέρχονται από διάφορες φυσικές διαδικασίες και αντικαθιστούν τις παραδοσιακές πηγές ενέργειας. Πολλοί λαοί στην αρχαιότητα εκμεταλλευτήκαν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να διευκολύνουν την ζωή τους. Μη μπορώντας να εξηγήσουν αυτά τα θεϊκά στοιχειά τα θεοποιούσαν και τα λάτρευαν.

3 ΑΡΧΑΙΟΣ ΘΕΟΣ ΗΛΙΟΣ Ένας από τους πιο σεβάσμιους αρχαίους θεούς είναι ο θεός Ήλιος. Οι αρχαίοι Έλληνες μη μπορώντας να εξηγήσουν τα φυσικά φαινόμενα που προκαλούσε, το θεοποίησαν και έπλασαν πολλούς μύθους και θρύλους γύρω από τον Ήλιο. Οι αρχαίοι Έλληνες φαντάζοντας τον θεό Ήλιο ως έναν νέο, χωρίς γενειάδα, ο οποίος φορούσε μία ρόμπα. Πίστευαν πως με το άρμα του, που το έσερναν 4 κάτασπρα αλόγα, ξεκινούσε το πρωί από την ανατολή, διέσχιζε το θόλο του ουρανού, σκορπίζοντας το φως και τέλος βυθιζόταν στη Δύση αφήνοντας πίσω του νύχτα.

4 ΧΡΗΣΗ ΗΛΙΑΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Για τον άνθρωπο ο ήλιος ήταν: πηγή ζωής, φωτός και θερμότητας. Χάρης τον ήλιο ο άνθρωπος ζεσταίνονταν, έβλεπε κατά την διάρκεια της μέρας και μπορούσε να προσδιορίσει τον χρόνο με τα ηλιακά ρολόγια, κατασκευή που χρησιμοποιούσε την σκιά ενός δείκτη (γνώμονα). Ακόμη, ο Αρχιμήδης κατάφερε να πυρπολήσει το ρωμαϊκό στόλο, χρησιμοποιώντας δεκάδες μεγάλα κάτοπτρα από γυαλί, τα οποία συγκέντρωσαν τις ακτίνες του ηλίου και τις κατηύθυναν πάνω στα πλοία των Ρωμαίων.

5 Χαρακτηριστικό σπίτι της αρχαιότητας, χτισμένο έτσι ώστε να συλλαμβάνουν το φως του ήλιου τον χειμώνα και να παραμένουν δροσερά το καλοκαίρι

6 ΑΙΟΛΟΣ Ο Αίολος κρατούσε τους ανέμους μέσα στον ασκό του και τους άφηνε μετά από εντολή του Δία Είχε έξι γιους και έξι κόρες, που προσωποποιούσαν τους ανέμους. Οι γιοι τους δυνατούς ανέμους, οι θυγατέρες τους ήπιους (τις αύρες). Οι Έλληνες θεωρούσαν τον Αίολο ταμία των ανέμων, όχι θεό τους. Γι' αυτό δεν είχε ιερά, ούτε γίνονταν θυσίες προς τιμήν του. Θεό τον θεωρούσαν οι Ρωμαίοι.

7 ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Από το 3.500 π.χ. ο άνθρωπος χρησιμοποίησε την ενέργεια του ανέμου στις θαλάσσιες μεταφορές, φτιάχνοντας ιστιοφόρα πλοία. Στην Ελλάδα εμφανίζονται γύρω στο 700 π.χ. οι λεγόμενες τριήρης. Ο άνεμος χρησιμοποιήθηκε και για την ύδρευση και άρδευση, αλλά και για την άλεση δημητριακών και σπόρων, με την κατασκευή ανεμόμυλων. Οι πρώτοι ανεμόμυλοι εμφανίστηκαν στην Περσία περίπου το 3.000 π.χ. και στην Ευρώπη το 1180 π.χ.

8 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ Ο νερόμυλος είναι η πρώτη μηχανή αξιοποίησης της ενέργειας του νερού. Η ενέργεια παράγεται με τη δύναμη που δημιουργεί η πτώση του νερού από ψηλά ή με τη ροή του. Διαδόθηκε απ’ τους Ρωμαίους τον 1ο μ.Χ. αιώνα σε Ανατολή και Δύση, επιβιώνοντας ως τα μέσα του 20ού αιώνα.Το 4000 π.Χ. μικροί νερόμυλοι στην Ελλάδα χρησίμευαν για την άλεση δημητριακών αλλά και για παροχή πόσιμου νερού σε οικισμούς.

9 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ Ψαθά Ίλια Φίλιου Βάγια Διαμαντίδου Γεωργία Γαλοπούλου Έφη


Κατέβασμα ppt "ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ Μια εργασία των μαθητριών: Γ. Έφη Δ. Γεωργία Φ. Βάγια Ψ. Ίλια."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google