Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μία εργασία της Παππά Κυριακής στο μάθημα της γεωγραφίας Νομίσματα Κύπρου Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαιάς Σχολής Ιωαννίνων Τμήμα:Β’3 Σχολικό έτος:2015-16.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μία εργασία της Παππά Κυριακής στο μάθημα της γεωγραφίας Νομίσματα Κύπρου Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαιάς Σχολής Ιωαννίνων Τμήμα:Β’3 Σχολικό έτος:2015-16."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μία εργασία της Παππά Κυριακής στο μάθημα της γεωγραφίας Νομίσματα Κύπρου Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαιάς Σχολής Ιωαννίνων Τμήμα:Β’3 Σχολικό έτος:2015-16

2 Η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει για νόμισμα το ευρώ. Εντάχτηκε στην Ε.Ε το 2004.

3 Τα νομίσματα στην Κύπρο

4 Γενικά : Η σειρά των κερμάτων ευρώ αποτελείται από οκτώ διαφορετικές ονομαστικές αξίες: 1, 2, 5, 10, 20 και 50 λεπτά/σεντ, καθώς και 1 και 2 ευρώ. Τα κέρματα ευρώ έχουν μια κοινή και μια εθνική όψη. Η εθνική όψη υποδηλώνει τη χώρα έκδοσης. Ας τα δούμε πιο αναλυτικά:

5 ΤΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ  Ενώ και στα κέρματα των 1 ευρών έχουμε την ίδια απεικόνιση.  Στα κέρματα των 2 ευρώ απεικονίζεται ένα σταυρόσχημο ειδώλιο, το οποίο ανάγεται στη χαλκολιθική εποχή (3000 π.Χ.).  Αυτό το χαρακτηριστικό παράδειγμα της προϊστορικής τέχνης της νήσου αντανακλά την κεντρική θέση της Κύπρου στην αρχαιότητα και τον πολιτισμό.

6  Στα κέρματα των 10, 20 και 50 λεπτών/σεντ απεικονίζεται το καράβι της Κερύνειας, ένα εμπορικό πλοίο το οποίο ανάγεται στον 4ο αιώνα π.Χ. και συμβολίζει τη ναυτιλιακή ιστορία της Κύπρου και τη σημασία της ως κέντρου εμπορίου.

7  Στα κέρματα των 1, 2 και 5 λεπτών/σεντ απεικονίζεται το ενδημικό αγρινό, χαρακτηριστικό είδος της πανίδας της Κύπρου, το οποίο αντιπροσωπεύει την κυπριακή φύση.

8 Τα Αναμνηστικά Νομίσματα των 2 ευρώ

9 Γενικά: Κάθε χώρα μπορεί να εκδίδει δύο αναμνηστικά κέρματα τον χρόνο. Τα κέρματα αυτά έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά, τις ίδιες ιδιότητες και την ίδια ευρωπαϊκή όψη με τα κέρματα των 2 ευρώ που βρίσκονται σε κυκλοφορία. Διαφέρουν μόνο ως προς το αναμνηστικό σχέδιο που απεικονίζεται στην εθνική τους όψη. Αναμνηστικά κέρματα εκδίδονται αποκλειστικά στην ονομαστική αξία των 2 ευρώ. Ας δούμε κάποια πιο αναλυτικά:

10 A ΝΑΜΝΗΣΤΙΚΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ των 2 ευρών Το Ευρώ-σύμβολο στο κέντρο του κέρματος δείχνει ότι το ευρώ έχει καταστεί στοιχείο ιδιαίτερης σημασίας στην Ευρώπη, καθώς και σε όλο τον κόσμο, καθώς το ευρώ εξελίχθηκε σε παγκόσμιο παράγοντα στο διεθνές νομισματικό σύστημα τα τελευταία 10 χρόνια. Τα σχεδιαστικά στοιχεία γύρω από το Ευρω-σύμβολο στο κέρμα εκφράζει τη σημασία του ευρώ για τους ανθρώπους, στον οικονομικό κόσμο, για διαπραγμάτευση (πλοία), τη βιομηχανία (εργοστάσια), στον τομέα της ενέργειας και της έρευνας και ανάπτυξης (αιολικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής). Το όνομα της χώρας έκδοσης στην εθνική γλώσσα εμφανίζεται στην κορυφή, ενώ η ένδειξη 2002-2012 εμφανίζεται στο κάτω μέρος. Αριθμός κερμάτων: 96 εκατομμύρια κέρματα Ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 2012

11 Το κέντρο του κέρματος απεικονίζει μια στυλιζαρισμένη ανθρώπινη φιγούρα με το αριστερό της χέρι να προεκτείνεται σε σύμβολο του ευρώ. Τα αρχικά ΓΣ του καλλιτέχνη εμφανίζονται κάτω από το σύμβολο του ευρώ. Το όνομα (-τα) της χώρας έκδοσης στην εθνική γλώσσα (ες) εμφανίζονται στην κορυφή, ενώ η ένδειξη 1999-2009 και το αρκτικόλεξο EMU μεταφρασμένο στην εθνική γλώσσα (ες) εμφανίζονται στο κάτω μέρος. Αριθμός κερμάτων: 84.085.000.000.000 κέρματα

12 Δικτυογραφία http://ec.europa.eu/economy_finance/euro/cash/comme morative/cyprus_en.htm http://ec.europa.eu/economy_finance/euro/cash/comme morative/cyprus_en.htm https://www.ecb.europa.eu/euro/coins/html/cy.el.html Στις διαφάνειες 3,4,5,6,7,10,11 χρησιμοποιήθηκαν εικόνες παρμένες από τις παραπάνω πηγές.


Κατέβασμα ppt "Μία εργασία της Παππά Κυριακής στο μάθημα της γεωγραφίας Νομίσματα Κύπρου Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαιάς Σχολής Ιωαννίνων Τμήμα:Β’3 Σχολικό έτος:2015-16."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google