Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Πόλη του Βατικανού Κέρματα Τηλιόπουλος Ζήσης Τμήμα: Β’3 Σχολικό Έτος: 2015-16.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Πόλη του Βατικανού Κέρματα Τηλιόπουλος Ζήσης Τμήμα: Β’3 Σχολικό Έτος: 2015-16."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Πόλη του Βατικανού Κέρματα Τηλιόπουλος Ζήσης Τμήμα: Β’3 Σχολικό Έτος: 2015-16

2 Σειρές Κερμάτων Η Πόλη του Βατικανού έχει θέσει σε κυκλοφορία τέσσερις σειρές κερμάτων. Και οι τέσσερις έχουν ισχύ νόμιμου χρήματος. Στα κέρματα της κάθε σειράς απεικονίζονται τα 12 αστέρια της σημαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι λέξεις «CITTA DEL VATICANO», το έτος έκδοσης και το σήμα του νομισματοκοπείου «R».

3 Πρώτη σειρά Η πρώτη σειρά, στην οποία απεικονίζεται ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β', εκδόθηκε την περίοδο 2002-2005.

4 Δεύτερη σειρά Η δεύτερη σειρά, που εκδόθηκε την περίοδο Ιουνίου 2005-Μαρτίου 2006, απεικονίζει τον θυρεό του Καμεράριου, υπηρεσιακού αρχηγού του κράτους της Πόλης του Βατικανού, πάνω στο έμβλημα του Αποστολικού Μεγάρου στο κέντρο του κέρματος. Το επάνω μέρος αυτού του σχεδίου περιβάλλεται ημικυκλικά από τις λέξεις «SEDE VACANTE» και το έτος έκδοσης με λατινικούς αριθμούς («MMV»).

5 Το όνομα της σχεδιάστριας, «D. LONGO», εμφανίζεται κάτω αριστερά από το κεντρικό σχέδιο, ενώ τα αρχικά του χαράκτη εμφανίζονται κάτω δεξιά: δηλαδή, «MAC inc» (1 και 20 λεπτά/σεντ), «LDS inc» (2 και 50 λεπτά), «ELF inc» (5 λεπτά και 1 ευρώ) και «MCC inc» (10 λεπτά και 2 ευρώ).

6 Τρίτη σειρά Η τρίτη σειρά, που εκδόθηκε την περίοδο Απριλίου 2006-Δεκεμβρίου 2013, απεικονίζει τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ΄. Στα αριστερά του σχεδίου εμφανίζονται τα αρχικά της σχεδιάστριας («DL»).

7 Τέταρτη σειρά Η τέταρτη σειρά, η οποία εκδόθηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο 2014, απεικονίζει τον Πάπα Φραγκίσκο.

8 Κοινές όψεις Στις κοινές όψεις των οκτώ κερμάτων ευρώ απεικονίζονται διαφορετικά σχέδια: Στα κέρματα του 1 και των 2 ευρώ και των 10, 20 και 50 λεπτών απεικονίζεται είτε η Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από τη διεύρυνση της 1ης Μαΐου 2004 είτε ο χάρτης της Ευρώπης. Στα κέρματα της Πόλης του Βατικανού απεικονίζεται το πιο πρόσφατο σχέδιο εφόσον τα κέρματα αυτά έχουν κοπεί το 2008 ή μεταγενέστερα. Πριν Μετά την διεύρυνση της 1 ης Μαΐου 2004

9 Στα κέρματα του 1, των 2 και 5 λεπτών απεικονίζεται η Ευρώπη σε σχέση με την Αφρική και την Ασία σε μια υδρόγειο σφαίρα.

10 Συλλεκτικά κέρματα (των 2 ευρώ) Κάθε χώρα μπορεί να εκδίδει δύο αναμνηστικά κέρματα τον χρόνο. Τα κέρματα αυτά έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά, τις ίδιες ιδιότητες και την ίδια ευρωπαϊκή όψη με τα κέρματα των 2 ευρώ που βρίσκονται σε κυκλοφορία. Διαφέρουν μόνο ως προς το αναμνηστικό σχέδιο που απεικονίζεται στην εθνική τους όψη. Αναμνηστικά κέρματα εκδίδονται αποκλειστικά στην ονομαστική αξία των 2 ευρώ. Έχουν ισχύ νόμιμου χρήματος σε όλη τη ζώνη του ευρώ, δηλαδή μπορούν να χρησιμοποιούνται –και πρέπει να γίνονται αποδεκτά– όπως κάθε άλλο κέρμα ευρώ.

11 Τα κέρματα αυτά εκδίδονται στην πλειονότητά τους για τον εορτασμό ιστορικών επετείων ή για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον σε σύγχρονα γεγονότα ιστορικής σημασίας. Το πρώτο αναμνηστικό κέρμα των 2 ευρώ εκδόθηκε από την Ελλάδα με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004. Αρμόδια για τον σχεδιασμό και την έκδοση των αναμνηστικών κερμάτων είναι η εκάστοτε χώρα της ζώνης του ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εγκρίνει μόνο τη μέγιστη ποσότητα κερμάτων που μπορεί να εκδώσει κάθε χώρα - τόσο των αναμνηστικών όσο και όλων των άλλων κερμάτων.


Κατέβασμα ppt "Πόλη του Βατικανού Κέρματα Τηλιόπουλος Ζήσης Τμήμα: Β’3 Σχολικό Έτος: 2015-16."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google