Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εργαστήριο 4ο Πυρηνόκαρπα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εργαστήριο 4ο Πυρηνόκαρπα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εργαστήριο 4ο Πυρηνόκαρπα
Εργαστήριο 4ο Πυρηνόκαρπα

2 Τάξη: Diptera Οικογένεια: Tephritidae Rhagoletis cerasi Mύγα των κερασιών.

3 Μονοφάγο έντομο. Κερασιά ,βυσσινιά. Μία γενεά το έτος. Ζημιογόνο στάδιο: προνύμφη. Προσβάλει καρπούς.

4 Τα θηλυκά ωοτοκούν σε ώριμους η σχεδόν ώριμους καρπούς (50-80 αυγά μ.ο.)
Εισάγει ένα αυγό στο μεσοκάρπιο Αποθέτει ορμόνη αποτροπής ωοτοκίας

5 ΖΗΜΙΕΣ Η οπή ωοτοκίας και οι προνυμφικές στοές ευνοούν στην εγκατάσταση παθογόνων μικροοργανισμών. Η ανάπτυξη της προνύμφης και των μικροοργανισμών συνεχίζεται και μετά τη συγκομιδή.

6 Σοβαρότερη στα επιτραπέζια κεράσια,
Ανεκτή γι'αυτά που προορίζονται για απόσταξη.

7 Τάξη:Hemiptera- Homoptera Οικογένεια:Diaspididae Pseudaulacaspis pentagona κν. άσπρη ψώρα της μουριάς,

8 Πολυφάγο έντομο. Ροδακινιά, μουριά, ακτινίδια, δασικά και καλλωπιστικά δέντρα και θάμνοι. Τρείς γενεές το έτος. Ζημιογόνο στάδιο: προνύμφη. Προσβάλει κυρίως βλαστούς, κλάδους, κορμό και σπανιότερα καρπούς, ακόμα δε σπανιότερα σε φύλλα.

9 Ζημιές Εξασθένηση προσβεβλημένων μερών
Εξασθένηση προσβεβλημένων μερών Ξήρανση κλάδων ή ακόμα και ολόκληρων δέντρων. Μειωμένη εμπορική αξία καρπών.

10

11 Hemiptera- Homoptera, Coccidae Sphaerolecanium prunastri

12 Πολυφάγο έντομο. Rosaceae και προ παντός σε πυρηνόκαρπα (δαμασκηνιά, κορομηλιά, κερασιά, ροδακινιά, αμυγδαλιά, καλλωπιστική δαμασκηνιά κ.ά.) Μία γενεά το έτος. Ζημιογόνο στάδιο: νύμφη. Προσβάλει κυρίως βλαστούς, κλαδίσκους, κλάδους και κορμό, μυζώντας χυμό από αυτά.

13 Ζημιές Σε έντονη προσβολή: Ανάσχεση ανάπτυξης Εξασθένηση δένδρων Μείωση παραγωγής Ξήρανση κλαδίσκων, ακόμα και ολόκληρων κλάδων Ανάπτυξη μύκητα της καπνιάς .

14 Τάξη:Coleoptera Οικογένεια:Buprestidae Capnodis tenebrionis

15 Ξυλοφάγο, πολυφάγο έντομο.
Προσβάλλει και αναπτύσσεται κυρίως σε πυρηνόκαρπα και δευτερευόντως μηλιά, κυδωνιά, μουσμουλιά κ.α. Μία γενεά το έτος. Ζημιογόνο στάδιο: προνύμφη, ακμαίο. Προσβάλει κυρίως βλαστούς, κλαδίσκους, κλάδους κορμό και οφθαλμούς .

16 Ζημιές Από τις προνυμφικές στοές σε φλοιό, ξύλο και κεντρικών ριζών, προκαλείται σχεδόν πάντα ο θάνατο των δενδρυλλίων και νεαρών δέντρων σε περιοχές με ξερό θέρος και φθινόπωρο.

17

18 Η ζημιά που προκαλούν τα ενήλικα συνίσταται σε διάβρωση μίσχων με αποτέλεσμα φυλλόπτωση, διάβρωση οφθαλμών και του φλοιού βλαστών του έτους, ιδιαίτερα γύρω από οφθαλμούς.

19 Τάξη:Coleoptera Οικογένεια: Scolytidae Scolytus rugulosus

20 Πολυφάγο, ξυλοφάγο έντομο
Προσβάλει καλλιεργούμενα και αυτοφυή Rosaceae, με προτίμηση στην αμυγδαλιά, βερικοκιά, ροδακινιά, κερασιά και μηλιά. Μία γενεά το έτος. Ζημιογόνο στάδιο: προνύμφη, ακμαίο. Προσβάλει κυρίως οφθαλμούς, νεαρούς βλαστούς, κλάδους και κορμό.

21 Προσβάλλει συνήθως ασθενικά δέντρα.
Στα Prunus παρατηρείται κομμίωση στις θέσεις των μητρικών στοών. Σε ζωηρά δέντρα το άφθονο κόμμι πιστεύεται ότι μπορεί να σκοτώσει τις προνύμφες.

22 Ζημιές Το έντομο αυτό είναι πολύ βλαβερό μπορεί να ξεράνει κλάδους
Το έντομο αυτό είναι πολύ βλαβερό μπορεί να ξεράνει κλάδους ολόκληρα δέντρα όταν καταστρέψει περιμετρικά μεγάλο μέρος της καμβιακής ζώνης του κορμού.

23 Τάξη: Ηymenoptera Οικογένεια: Euritomidae Eurytoma amygdali ευρύτομο αμυγδαλιάς Eurytoma plotnikovi ευρύτομο φυστικιάς

24 Μονοφάγο έντομο Προσβάλει αμυγδαλιά και φιστικιά αντίστοιχα. Μία γενεά το έτος. Ζημιογόνο στάδιο: προνύμφη. Προσβάλει καρπούς.

25 Συμπτώματα Το θηλυκό εισάγει 1 αυγό σε κάθε καρπό στο ενδοσπέρμιο.
Το θηλυκό εισάγει 1 αυγό σε κάθε καρπό στο ενδοσπέρμιο. Εμφάνιση κόμης από την οπή ωοτοκίας. Ερυθροκάστανο στίγμα στο περισπέρμιο.

26 Ζημιές Τα αμύγδαλα που περιέχουν αναπτυγμένες προνύμφες διατηρούν το μεσοκάρπιό τους , μουμιοποιούνται, έχουν συχνά σκοτεινό χρώμα και δεν πέφτουν από το δέντρο το φθινόπωρο Συχνά στην οπή εμφανίζονται μύκητες που ζημιώνουν τον καρπό. Οι καρποί είναι μη εμπορεύσιμοι και η μείωση της παραγωγής μπορεί να φτάσει το 90%.

27


Κατέβασμα ppt "Εργαστήριο 4ο Πυρηνόκαρπα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google