Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Διδάσκων: Πολίτης Δημήτριος Φοιτήτριες: Λαμπρίδου Εμμανουέλα και Παπαϊωάννου Νικολέττα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Διδάσκων: Πολίτης Δημήτριος Φοιτήτριες: Λαμπρίδου Εμμανουέλα και Παπαϊωάννου Νικολέττα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Διδάσκων: Πολίτης Δημήτριος Φοιτήτριες: Λαμπρίδου Εμμανουέλα και Παπαϊωάννου Νικολέττα

2 Στόχος της εργασίας μας είναι να ξεκινήσουμε και να καταλήξουμε στη λογοτεχνία μέσα από ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων. Τα παραμύθια που επιλέξαμε συνδέονται μεταξύ τους, καθώς έχουν όλα ως θέμα τους την Αγάπη, και το καθένα περιγράφει μια διαφορετική μορφή αγάπης.

3 Το σενάριο του Παραμυθά: Σε κάθε λογοτεχνική δραστηριότητα η νηπιαγωγός χτυπάει ένα χαρακτηριστικό κουδουνάκι κρυφά από τα παιδιά. ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ : Ποιός είναι; ΠΑΙΔΙΑ: Ο Παραμυθάς! Ο Παραμυθάς στέλνει γράμματα στα παιδιά προτείνοντας τους έτσι παραμύθια. Αυτά βρίσκονται σε ένα κουτί.

4 Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα λογοτεχνίας η νηπιαγωγός διαβάζει στα παιδιά το εξής γράμμα του Παραμυθά: «Καλημέρα παιδιά! Πω πω τι να σας λέω! Διάβασα πάλι τις προάλλες κάποια παραμύθια που μου άρεσαν πολύ και από ότι καταλάβατε θα σας τα προτείνω να τα διαβάσετε και εσείς… Το πρώτο λέγεται Δέντρο από αγάπη, το δεύτερο Αγαπώ την κουβερτούλα μου, το τρίτο Το δέντρο που έδινε και το τελευταίο Η τελεία. Και για πείτε μου τώρα ποιά είναι τα στοιχεία ενός βιβλίου; Μπράβο παιδιά! Καλή ανάγνωση! Ο Παραμυθάς Υ.Γ. Τα παραμύθια αυτά έχουν μια κοινή μαγική λέξη που τα συνδέει μεταξύ τους… Για να δω… θα τη βρείτε;»

5 Κατά την ανάγνωση του γράμματος τους παρουσιάζουμε τα βιβλία και τους ζητάμε να εντοπίσουν τα βασικά τους στοιχεία στο εξώφυλλο ΤΙΤΛΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ 1η Δραστηριότητα με αφορμή το «Δέντρο από αγάπη» Αφήγηση του παραμυθιού. Συζήτηση. Ερωτήσεις: Σας άρεσε η ιστορία του Στέφανου; Τι ήταν αυτό που σας άρεσε περισσότερο; Εκτός από το Στέφανο ποιοί άλλοι ήρωες εμφανίζονται στο παραμύθι; Ποιά είναι η πιο ευτυχισμένη στιγμή της ιστορίας μας κατά τη γνώμη σας;

6 Στη συνέχεια ζωγραφίζουν την πιο ευτυχισμένη στιγμή της ιστορίας κατά τη γνώμη τους. Περνάνε λοιπόν, στη γωνιά των εικαστικών και εκεί επιλέγουν τα ίδια τα παιδιά τα υλικά με τα οποία θα εκφραστούν. 2 η Δραστηριότητα με αφορμή το παραμύθι: «Αγαπώ την κουβερτούλα μου». Αυτό το παραμύθι έχει ξαναδιαβαστεί στην τάξη, επομένως ζητάμε από τα παιδιά να μας πουν το κεντρικό του νόημα και εάν δεν το θυμούνται το ξαναδιαβάζουμε. Ακολουθεί η ερώτηση «Καταλάβατε ποιά είναι η κοινή μαγική λέξη που συνδέει τα δύο μας παραμύθια ή θέλετε να διαβάσουμε και το επόμενο και να μου πείτε μετά;»

7 3 η Δραστηριότητα με αφορμή το παραμύθι: «Το δέντρο που έδινε» Αφήγηση του παραμυθιού. Δραματοποίηση. Φέρνουμε σε επαφή τα παιδιά με ορισμένα υλικά που έχουμε φέρει στην τάξη και χαρακτηρίζουν τον κάθε ρόλο (π.χ. κλαδιά με φύλλα για την αναπαράσταση της μηλιάς, μήλα, ρούχα που προσδιορίζουν την ηλικία του αγοριού.) Επιλογή ρόλων από τα παιδιά. Η δραματοποίηση ξεκινά καθώς η νηπιαγωγός διαβάζει το παραμύθι και τα παιδιά δραματοποιούν ελεύθερα αυτό που ακούνε. Ακολουθεί χαλάρωση.

8 4 η Δραστηριότητα με αφορμή το παραμύθι «Η τελεία». Η νηπιαγωγός ρωτάει τα παιδιά: «Βρήκαμε τελικά ποιά είναι η λέξη που συνδέει τα τρία παραμύθια που διαβάσαμε;» Ελπίζουμε ότι τα παιδιά θα απαντήσουν «Η αγάπη!» Διαφορετικά ξεκινάει μια συζήτηση κατά την οποία η νηπιαγωγός προσπαθεί να προσανατολίσει τα παιδιά προς αυτή την απάντηση ξαναθυμίζοντάς τους τα βασικά σημεία των παραμυθιών. Στη συνέχεια η νηπιαγωγός επισημαίνει ότι όπως είδαμε και από τα προηγούμενα παραμύθια, οι άνθρωποι αγαπούν πολλά πράγματα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Δηλαδή μπορούν να αγαπούν και αντικείμενα(κουβερτούλα) και φυτά(δέντρο) και ανθρώπους(παππούς Στέφανου). Η νηπιαγωγός τότε, αναφέρει και ένα ακόμη είδος αγάπης αυτό της αγάπης προς τον εαυτό μας, ως το πιο σημαντικό, προκειμένου να είμαστε χαρούμενοι. Αφήγηση του παραμυθιού «Η τελεία».

9 5 η Δραστηριότητα με αφορμή όλα τα προηγούμενα παραμύθια. Σενάριο δραστηριότητας: Λέμε στα παιδιά ότι μπλέχτηκαν οι ήρωες όλων των παραμυθιών που διαβάσαμε σήμερα, σε μία ιστορία… Καθισμένοι σε κύκλο κάνουμε εμείς την αρχή. Π.χ. «Η Μπίνι, εκεί που πηδούσε και έψαχνε το κουβερτάκι της(από το παραμύθι Αγαπώ την κουβερτούλα μου), συναντά ένα διαφορετικό δέντρο… μια μηλιά που μιλούσε (από το παραμύθι Το δέντρο που έδινε). Και η μηλιά τη ρωτάει: «Ει λαγουδίτσα, μήπως είδες πουθενά το αγόρι μου;»…. Και τα παιδιά σιγά-σιγά συνεχίζουν την ιστορία. Εμείς επεμβαίνουμε όταν και εάν η ιστορία χρειάζεται ώθηση. Το παραμύθι το ηχογραφούμε και στο τέλος το ακούμε όλοι μαζί. Το παραμύθι των παιδιών έχει πλέον το θέμα που θα προκύψει αυθόρμητα και όχι απαραίτητα την αγάπη.

10


Κατέβασμα ppt "Διδάσκων: Πολίτης Δημήτριος Φοιτήτριες: Λαμπρίδου Εμμανουέλα και Παπαϊωάννου Νικολέττα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google