Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Δασικές πυρκαγιές. Οι δασικές πυρκαγιές οφείλονται: Σε φυσικά αίτια, λόγους δηλαδή που είναι ανεξάρτητα από την ανθρώπινη δραστηριότητα και Σε αιτίες.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Δασικές πυρκαγιές. Οι δασικές πυρκαγιές οφείλονται: Σε φυσικά αίτια, λόγους δηλαδή που είναι ανεξάρτητα από την ανθρώπινη δραστηριότητα και Σε αιτίες."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Δασικές πυρκαγιές

2 Οι δασικές πυρκαγιές οφείλονται: Σε φυσικά αίτια, λόγους δηλαδή που είναι ανεξάρτητα από την ανθρώπινη δραστηριότητα και Σε αιτίες που έχουν να κάνουν με την ανθρώπινη δραστηριότητα, από αμέλεια ή πρόθεση.

3 Οι πυρκαγιές είναι ουσιαστικά ο κυριότερος κίνδυνος που απειλεί τα δάση και ειδικά στην περιοχή της Μεσογείου με τις υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες. Η καταστροφή που μπορεί να προκαλέσει μια πυρκαγιά μπορεί να είναι ολοκληρωτική για τη βιοκοινωνία του δάσους. Μη ξεχνάς ότι στο δάσος περιλαμβάνονται εκτός από τα δέντρα, που είναι κυρίαρχα, και άλλα χαμηλότερα φυτά καθώς και πολλοί ζωικοί οργανισμοί, από πυγολαμπίδες μέχρι αγριογούρουνα.

4 Ας δούμε μερικούς αριθμούς Τα αίτια που προκαλούνται δασικές πυρκαγιές είναι: Αμέλεια 45,4% Πρόθεση 28,4% Κεραυνοί 2,1% Άγνωστα 24,1%

5

6 Όπως βλέπεις οι περισσότερες πυρκαγιές προκαλούνται από τον άνθρωπο.

7 Λόγοι πυρκαγιών από αμέλεια: Η ανεξέλεγκτη κίνηση πολλών ανθρώπων, ιδιαίτερα στα παραλιακά δάση Το κάψιμο της καλαμιάς Το πέταγμα αναμένων τσιγάρων Το κάψιμο των σκουπιδιών Οι σπινθήρες των μηχανών των τρένων Το κάπνισμα των μελισσών Οι ανεξέλεγκτες φωτιές που βάζουν εργαζόμενοι, εκδρομείς και κυνηγοί.

8 Πυρκαγιές από πρόθεση, δηλαδή εμπρησμοί: Συνήθως από κτηνοτρόφους για να μετατραπούν οι δασικές εκτάσεις σε βοσκοτόπια Σε μικρή ακτίνα από αστικά κέντρα για να μετατραπούν οι δασικές εκτάσεις σε οικόπεδα.

9

10 Ζημιές Υλικές: καταστροφή ξυλώδους κεφαλαίου και απώλεια εσόδων που προέρχονται από την καταστροφή της βλάστησης. Μη υλικές: στέρηση των κοινωνικών και οικολογικών ωφελειών που πηγάζουν από το δάσος.

11

12 Είδη δασικών πυρκαγιών Εδάφους ή υπόγειες Επιφανείας ή έρπουσες Κόμης ή επικόρυφες

13 Πυρκαγιές εδάφους ή υπόγειες Καίγεται η οργανική ύλη που είναι συσσωρευμένη πάνω στο έδαφος και βρίσκεται σε διάφορα στάδια αποσύνθεσης. Μπορεί να φτάσουν σε βάθος 2 μέτρων. Καταστρέφουν τις ρίζες των φυτών που συναντούν. Δεν διαδίδονται γρήγορα, αλλά και δεν γίνονται αμέσως αντιληπτές, ιδιαίτερα αν υπάρχει παχύ στρώμα καύσιμης ύλης. Αν στο δρόμο τους συναντήσουν ξερά κλαδιά και χόρτα, εύκολα μετατρέπονται σε εδάφους ή έρπουσες.

14

15 Πυρκαγιές επιφανείας ή έρπουσες Καίγεται ο βελονοτάπητας, πόες, θάμνοι, ξερόκλαδα, υπολείμματα υλοτομιών και η νεαρή αναγέννηση. Είναι επικίνδυνες γιατί με την υπερθέρμανση που δημιουργείται καταστρέφεται το κάμβιο των δέντρων με αποτέλεσμα να νεκρώνονται μετά από μερικά χρόνια. Εξελίσσονται πολύ γρήγορα γιατί υπάρχει καύσιμη ύλη και αρκετό οξυγόνο. Τα λεπτόφλοια δέντρα παθαίνουν μεγαλύτερες ζημιές από αυτά που έχουν παχύ φλοιό.

16

17 Πυρκαγιές κόμης ή επικόρυφες Σε αυτές καίγεται η κόμη των δέντρων. Προκαλούνται από τις έρπουσες αν υπάρχουν ξερά βρύα πάνω στους κορμούς και ξερά κλαδιά πάνω στα δέντρα. Ακόμα αν υπάρχει ξερή υποβλάστηση. (αυτά είναι οι γέφυρες φωτιάς). Η θερμότητα που εκλύεται είναι τόσο μεγάλη που καταστρέφεται το κάμβιο και των παχύφλοιων δέντρων. Τα ανοδικά ρεύματα του αέρα που προκαλούνται παρασύρουν και εκσφενδονίζουν φλεγόμενα κουκουνάρια και κλαδιά σε μεγάλες αποστάσεις, με αποτέλεσμα η πυρκαγιά να φτάνει ταχύτατα σε μεγάλη απόσταση.

18

19 Στη πράξη….. Μια δασική πυρκαγιά είναι από όλα τα παραπάνω. Μια πυρκαγιά εδάφους δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή, οπότε μετατρέπεται σε έρπουσα η οποία με τη σειρά της θα εξελιχθεί σε επικόρυφη αν δεν υπάρξει άμεση αντιμετώπιση. Δηλαδή η άμεση επέμβαση είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για το δάσος.

20 Πώς γίνεται η πυρόσβεση; http://www.youtube.com/watch?v=yFj_ MWRJ5H8 http://www.youtube.com/watch?v=yFj_ MWRJ5H8

21 Τι μέσα χρησιμοποιούνται; Φορητά εργαλεία: κτυπήματος, κοπής, υδροφόρα, πυρπολιτικά. Αυτά χρησιμοποιούνται για την κατάσβεση σε πρώτα στάδια και για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών. Επίσης συμβάλλουν στην από αέρος κατάσβεση. Πυροσβεστικά οχήματα: χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά του προσωπικού, εργαλείων και νερού. Πρέπει να είναι κατάλληλα για δύσβατες περιοχές. Αυτά που είναι όμως ευέλικτα δεν μπορούν να μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες νερού και πρέπει να υποστηρίζονται από μεγαλύτερης χωρητικότητας.

22 Αεροσκάφη και ελικόπτερα Αυτά χρησιμοποιούνται κυρίως για τη ρίψη νερού ή επιβραδυντικού και λιγότερο για μεταφορά προσωπικού και εργαλείων. Στη χώρα μας χρησιμοποιούνται: To αεροσκάφος CL 215 της CANADAIR To αεροσκάφος CL 415 της CANADAIR To PZL M18 Dromader Το C 130H MAFFS (Modular Airborne Fire Fighting System) Τα ελικόπτερα http://www.focusmag.gr/articles/view- article.rx?oid=198607 http://www.focusmag.gr/articles/view- article.rx?oid=198607

23 τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα δεν σβήνουν την πυρκαγιά. Αποστολή τους είναι: 1.Η ελάττωση του ύψους των φλογών, ώστε να μπορεί να δουλέψει το επίγειο προσωπικό με ασφάλεια. 2.Ο περιορισμός των πυρκαγιών που ξεσπούν σε απομακρυσμένα σημεία ώστε να δοθεί χρόνος να φτάσει το επίγειο προσωπικό. 3.Η διάσωση του επίγειου προσωπικού που έχει εγκλωβιστεί.

24

25 Για να είναι αποτελεσματική η από αέρος κατάσβεση πρέπει οι ρίψεις νερού να γίνονται με μορφή αλυσίδας, δηλαδή η μία μετά την άλλη και τα αεροσκάφη να πηγαίνουν όλα μαζί για ανεφοδιασμό δίνοντας χρόνο στο επίγειο προσωπικό να παρέμβει.

26 Χωματουργικά μηχανήματα και ελκυστήρες Είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για την κατασκευή και συντήρηση των αντιπυρικών ζωνών κατά τη διάρκεια μιας πυρκαγιάς, με την προϋπόθεση βέβαια ότι είναι δυνατή η πρόσβαση τους.

27

28 Κατασβεστικά υλικά Χώμα Νερό Επιβραδυντές Διαβρεκτικά Βελτιωτικά ροής Πηκτικά Πυροσβεστικοί αφροί χαμηλής διόγκωσης.

29 Επιβραδυντές: είναι ουσίες με σύσταση παρόμοια με των λιπασμάτων (άλατα του αμμωνίου, του φωσφόρου, του θείου), που δρουν ανασταλτικά στη φωτιά και την εμποδίζουν να εξαπλωθεί. Δρουν αλλάζοντας τον μηχανισμό θερμικής διάσπασης των δασικών υλών, παράγοντας νερό, διοξείδιο του άνθρακα και στάχτη. Ρίχνονται μπροστά από το μέτωπο της φωτιάς. Η δράση τους κρατάει αρκετές μέρες ή και βδομάδες ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Απομακρύνονται με το νερό της βροχής και τον αέρα. Διαβρεκτικά: με προσθήκη τους σε μικρή αναλογία στο νερό αυξάνουν την κατασβεστική του ικανότητα.

30 Όπως βλέπεις δεν είναι καθόλου εύκολο και καθόλου σίγουρο ότι μια πυρκαγιά στο δάσος θα σβήσει πριν το καταστρέψει τελείως. και για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο…… http://www.fireservice.gr/pyr/site/home/Var ious/advices/Forest_protection.csp http://www.fireservice.gr/pyr/site/home/Var ious/advices/Forest_protection.csp

31 Επίσης να θυμάσαι ότι η πυρκαγιά σβήνεται, αν μπορεί να σβήσει, κυρίως από τις επίγειες δυνάμεις. Από πυροσβέστες και εθελοντές δηλαδή, που για να σβήσουν τη φωτιά που προκλήθηκε είτε από πρόθεση είτε από την αμέλεια κάποιου, βάζουν τη ζωή τους σε κίνδυνο και πολλές φορές την χάνουν κιόλας.

32

33 Και μετά τι πρέπει να γίνει;

34

35

36

37

38

39

40 Και για να κλείσουμε αισιόδοξα οι παρακάτω εικόνες είναι από το καμένο δάσος της Πάρνηθας.

41

42 πηγές Σχολικό βιβλίο Διαχείρισης Φυσικών Πόρων http://www.zago.gr/greekfirefighters/index.html http://www.scribd.com/doc/48905215/%CE%94%CE%B1%CF%83 CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82- %CE%A0%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%B1%CE%B3%CE%B9%C E%AD%CF%82 http://xletsos-basilhs.blogspot.com/2007/07/blog-post.html

43 Άρτεμις Μπλαζογιαννάκη ΠΕ0405 ΕΠΑΛ Αγίου Νικολάου


Κατέβασμα ppt "Δασικές πυρκαγιές. Οι δασικές πυρκαγιές οφείλονται: Σε φυσικά αίτια, λόγους δηλαδή που είναι ανεξάρτητα από την ανθρώπινη δραστηριότητα και Σε αιτίες."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google