Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 6 Ο COLEOPTERA. Τάξη: Coleoptera Οικογένεια: Elateridae Agriotes sp Σιδηροσκώληκας.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 6 Ο COLEOPTERA. Τάξη: Coleoptera Οικογένεια: Elateridae Agriotes sp Σιδηροσκώληκας."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 6 Ο COLEOPTERA

2 Τάξη: Coleoptera Οικογένεια: Elateridae Agriotes sp Σιδηροσκώληκας

3 Πολυφάγο έντομο. Σιτηρά, καπνό, πατάτα, βαμβάκι, λαχανικά καλλωπιστικά φυτά σπορείων κ.α. Ζημιογόνο στάδια: ακμαίο, προνύμφη. Προσβάλλει ρίζες, λαιμό, βολβούς και κονδύλους.

4 Τα τέλεια συχνάζουν στα άνθη, κυρίως των σκιαδανθών, τρεφόμενα από τη γύρη τους.

5 Οι προνύμφες, ζουν στο έδαφος τρέφονται με τα υπόγεια όργανα των φυτών, Προσβάλλουν: 1.τις ρίζες, 2.το λαιμό, 3.τους βολβούς και 4.τους κονδύλους

6

7 Τα προσβεβλημένα φυτά, υφίστανται σοβαρές ζημιές και ξεραίνονται, ενώ οι προσβεβλημένοι κόνδυλοι της πατάτας, χάνουν ολοσχερώς την εμπορική τους αξία

8 Τάξη: Coleoptera Οικογένεια:Crysomelidae Leptinotarsa decemlineata Δορυφόρος Της Πατάτας

9 Πολυφάγο έντομο. Η πατάτα αποτελεί τον ξενιστή προτίμησης του και ακολουθεί η μελιτζάνα, η τομάτα και η πιπεριά. Ζημιογόνο στάδιο: προνύμφη.

10 Ζημιές οι προνύμφες καταβροχθίζουν τα φύλλα, τα άνθη, τα καρπίδια της μελιτζάνας, τους βλαστούς, ακόμη και τα τρυφερά στελέχη, αφήνοντας ανέπαφο το σκελετό του φυτού και θέτοντας σε κίνδυνο με αυτό τον τρόπο την παραγωγή.

11

12

13 Τάξη: Coleoptera Οικογένεια: Crysomelidae Crysolina americana

14 Πολυφάγο έντομο. Αρωματικά φυτά, όπως λεβάντα δενδρολίβανο, φασκόμηλο. Ζημιογόνο στάδιο: προνύμφη.

15 Ζημιές Προνύμφες τρέφονται με φύλλα, δημιουργούν ακανόνιστα φαγώματα, καταβροχθίζοντας το λεπτό έλασμα και αφήνοντας άθικτη την κεντρική νεύρωση.

16 Τάξη: Coleoptera, Οικογένεια: Curculionidae Lixus algirus previousprevious | nextnext previousprevious | nextnext

17 Είδος πολυφάγο. Προσβάλει πολλά είδη Compositae, Papilionaceae, Malvaceae Ανάμεσα στους ξενιστές είναι τα κουκιά, λάχανο, Κάνει ζημιές κυρίως στα κουκιά και λιγότερο σε άλλα καλλιεργούμενα φυτά. Ζημιογόνο στάδιο: προνύμφη.

18 Διαχειμάζει ως ενήλικο μέσα στο έδαφος ή μέσα στα ξερά στελέχη των φυτών – ξενιστών. Όσο η προνύμφη αναπτύσσεται, η στοά της προεκτείνεται, ιδιαίτερα προς την κορυφή του στελέχους.

19 Η προνύμφη είναι βλαστορυκτική. Ζεί στο κέντρο του βλαστού, όπου τρέφεται με το παρέγχυμα του κεντρικού κυλίνδρου.

20 Ζημιές Στα κουκιά Καταστρέφει το εσωτερικό του βλαστού με αποτέλεσμα να μαραίνονται στο τέλος της περιόδου ανθοφορίας. το προσβεβλημένο μέρος του στελέχους συχνά μαυρίζει.

21 Τάξη:Coleoptera Οικογένεια:Curculionidae Sitophilus granarius ή Calandra granaria Σκαθάρι του σιταριού

22 Είδος πολυφάγο. Προσβάλλει ξηρούς σπόρους δημητριακών (σιτάρι, κριθάρι κ.α), και σπανιότερα όσπρια. Ενδημεί στις αποθήκες και ποτέ δεν συναντάτε έξω στους αγρούς. Ζημιογόνο στάδιο: προνύμφη.

23 Διαχειμάζει ως προνύμφη μέσα στους αποθηκευμένους σπόρους αλλά και ως τέλειο στους σωρούς σπόρων ή σε διάφορα σημεία της αποθήκης.. Η προνύμφη αναπτύσσεται τρεφόμενοι με το εσωτερικό του σπόρου όπου εκεί νυμφώνεται και γίνεται τέλειο.

24

25 Τάξη:Coleoptera Οικογένεια:Tenebrionidae Tribolium confusum Σκαθάρι του σιταριού η ψείρα των αλεύρων

26 Προσβάλλει όλα τα είδη σπόρων (σιτηρά, όσπρια), άλευρα, ελαιώδεις σπόρους, ξηρά λαχανικά και μεγάλη ποικιλία ξηρών φυτικών υλών (ρίζες, φρούτα, καρπούς). Ζημιογόνο στάδιο: προνύμφη

27 Μπορεί να έχει έως 5 γενεές το έτος ανάλογα με τις επικρατούσες στις αποθήκες συνθήκες. Διαχειμάζει ως τέλειο μέσα στα προϊόντα που προσβάλλει. Εναποθέτουν μέχρι και 600 αυγά το καθένα πάνω στα προϊόντα.

28

29 Τάξη: Coleoptera Οικογένεια:Bruchidae Bruchus lentis Βρούχος της φακής.

30 Προσβάλει κυρίως τη φακή Ζημιογόνο στάδιο: προνύμφη

31

32 Τα ενήλικα έντομα εναποθέτουν τα αυγά τους κατά προτίμηση πάνω σε καλά αναπτυγμένους σπόρους. Σε κάθε λοβό υπάρχει ένα μόνο αυγό. Οι βρούχοι κάνουν μεγάλη ζημιά στους σπόρους της φακής με ποιοτική και ποσοτική υποβάθμιση και ακόμη οι σπόροι χάνουν την βλαστική τους ικανότητα.


Κατέβασμα ppt "ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 6 Ο COLEOPTERA. Τάξη: Coleoptera Οικογένεια: Elateridae Agriotes sp Σιδηροσκώληκας."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google