Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τα μεγαλύτερα ποτάμια και οι μεγαλύτερες λίμνες της Γης Οι πιο «ιδιαίτερες» λίμνες του πλανήτη μας.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τα μεγαλύτερα ποτάμια και οι μεγαλύτερες λίμνες της Γης Οι πιο «ιδιαίτερες» λίμνες του πλανήτη μας."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Τα μεγαλύτερα ποτάμια και οι μεγαλύτερες λίμνες της Γης Οι πιο «ιδιαίτερες» λίμνες του πλανήτη μας

2 «Φονικές» λίμνες

3 Λίμνη Nyos- Καμερούν

4 Η λίμνη Nyos είναι μία από τις τρεις λίμνες του πλανήτη, στις οποίες έχουν γίνει "λιμναίες εκρήξεις". Στις 12 Αυγούστου 1986, ένα νέφος διοξειδίου του άνθρακα (1,6 εκατομμύρια τόνοι) και σταγονίδια νερού αναδύθηκε από τη λίμνη αυτή.

5 Ξεπήδησε από τον πυθμένα της λίμνης με ταχύτητα 100 χιλιόμετρα την ώρα. Μια θανατηφόρα πάχνη σάρωσε τις γειτονικές κοιλάδες σκοτώνοντας 1.800 ανθρώπους και πολλά ζώα και πουλιά. Τα περισσότερα θύματα δεν είχαν τραύματα κι έδειχναν ότι πέθαναν από ασφυξία στον ύπνο τους. Όσοι διασώθηκαν ανέφεραν ότι άκουσαν ένα δυνατό θόρυβο και είδαν λάμψεις να προέρχονται από τη λίμνη.

6 Οι ιθαγενείς απέδωσαν την καταστροφή στο οργισμένο πνεύμα μιας μυθικής γυναίκας της τοπικής παράδοσης, η οποία κατοικεί στις λίμνες και στα ποτάμια.

7 Λίμνη Monoun - Καμερούν

8 Η δεύτερη λίμνη του Καμερούν στην οποία έχει γίνει ¨λιμναία έκρηξη¨. Στις 15 Αυγούστου 1984 η λίμνη εξερράγη, απελευθερώθηκε μεγάλη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα και 37 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Η βλάστηση γύρω από τη λίμνη ισοπεδώθηκε, προφανώς απότσουνάμι που δημιουργήθηκε από την έκρηξη.

9 Λίμνη Νάτρον - Τανζανία

10 Η θανάσιμη λίμνη της βόρειας Τανζανίας είναι μια από τις θερμότερες και πιο αλκαλικές λίμνες του κόσμου -η θερμοκρασία του νερού μπορεί να ξεπεράσει τους 50 βαθμούς και το pH φτάνει το 10,5. H λίμνη παίρνει το όνομά της από το νάτρον, ένα ορυκτό που αποτελείται κυρίως από ανθρακικό νάτριο με μικρές ποσότητες διττανθρακικού νατρίου, δηλαδή μαγειρικής σόδας.

11 Μόνο ελάχιστα είδη ψαριών και κάποια θερμόφιλα, κατακόκκινα καρκινοειδή ζουν στα αφιλόξενα νερά της λίμνης. Μεγάλοι πληθυσμοί φλαμίνγκο τρέφονται με τα κόκκινα καρκινοειδή και απορροφούν τις χρωστικές στα φτερά τους, τα οποία σταδιακά γίνονται ροζ. Καλυμμένα με άλατα του ασβεστίου, τα μαρμαρωμένα πτηνά μοιάζουν με μακάβρια έργα νεκρής φύσης. «Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα πώς πεθαίνουν. Φαίνεται ότι μπερδεύονται από την άκρως ανακλαστική επιφάνεια της λίμνης και συντρίβονται πάνω της, όπως τα πουλιά που πέφτουν σε γυάλινα παράθυρα» λέει ο φωτογράφος στο περιοδικό New Scientist.

12 Η λίμνη Mono-Καλιφόρνια ΗΠΑ

13 Η λίμνη Mono είναι μια μεγάλη, ρηχή, αλμυρή λίμνη και σχηματίστηκε τουλάχιστον 750 χιλιάδες χρόνια πριν.

14 Περιέχει περίπου 280 εκατομμύρια τόνους διαλυμένα άλατα. Το 2002 η μέση αλατότητά της μετρήθηκε στα 78 gr/l, όταν στους ωκεανούς του κόσμου είναι 31,5 gr/l.

15 Στη λίμνη αυτή δεν ζουν, βέβαια ψάρια, παρά μόνο ένα μικροσκοπικό είδος γαρίδας άλμης. Στις 2 Δεκεμβρίου 2010 η ΝΑΣΑ ανακοίνωσε την ανακάλυψη ενός οργανισμού στη λίμνη Mono, ενός βακτηρίου που χρησιμοποιεί το αρσενικό στην κυτταρική δομή του.

16 Η λίμνη Rakshastal-Θιβέτ

17 Η λίμνη Rakshastal είναι αυτή που βρίσκεται αριστερά. Δεξιά είναι η λίμνη Manasarovar. Η Rakshastal έχει αλμυρό νερό, ενώ αντίθετα η Manasarovar έχει γλυκό νερό. Υδρόβια φυτά και ψάρια δεν ζουν στα νερά της, τα οποία οι ντόπιοι θεωρούν ότι είναι δηλητηριώδη.

18 Σύμφωνα με τον τοπικό Ινδουιστικό μύθο η λίμνη είναι η κατοικία του Ravana, του βασιλιά των δαιμόνων, που έχει δέκα κεφάλια. Στον Βουδισμό η λίμνη Manasarovar, που είναι στρογγυλή σαν τον ήλιο, αντιπροσωπεύει τη φωτεινότητα, την λάμψη. Αντίθετα η λίμνη Rakshastal, που έχει σχήμα μισοφέγγαρου, αντιπροσωπεύει το σκοτάδι.

19 Νεκρά Θάλασσα

20 Η Νεκρά θάλασσα ή Αλμυρά θάλασσα, ή Θάλασσα Αραβά, κατά την Παλαιά Διαθήκη, ονομάζεται η μεγάλη λίμνη που βρίσκεται στα σύνορα Ιορδανίας και Ισραήλ. Έχει μήκος 77 και πλάτος 16 χλμ. Βρίσκεται 394 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Μεσογείου.

21 Ονομάζεται Νεκρά θάλασσα διότι περιέχει μεγάλες ποσότητες διαλυμένων ανόργανων στερεών ουσιών (χλώριο, νάτριο, μαγνήσιο, κάλιο, θειώδες οξύ), με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επιβιώσει κανείς μικροσκοπικός οργανισμός. Περιέχει αλάτι (χλωριούχο νάτριο - NaCl) σε ποσοστό 24%

22 Η εμπειρία της κολύμβησης εκεί είναι μοναδική. Λόγω των περιεχομένων αλάτων, το νερό της έχει μεγαλύτερο ειδικό βάρος από αυτό της θάλασσας και μπορεί κανείς να επιπλέει με πολύ μεγαλύτερη ευκολία.

23 Η λίμνη Karachay-Ρωσία

24 Η λίμνη Karachay είναι το πιο μολυσμένο σημείο στο κόσμο. Είναι μια μικρή λίμνη στα Ουράλια όρη, στη δυτική Ρωσία. Η πρώην Σοβιετική Ένωση, από το 1951, έριχνε στη λίμνη πυρηνικά απόβλητα. Έχει τόση ραδιενεργή ακτινοβολία, που μπορεί να σκοτώσει άνθρωπο σε μια ώρα.

25 Οι βαθύτερες λίμνες της Γης

26 Η λίμνη Matano, Ινδονησία

27 Η βαθύτερη φυσική λίμνη της Ινδονησίας και η δέκατη βαθύτερη στον κόσμο. Είναι γνωστή και ως Matana και βρίσκεται στο νότιο Sulawesi. Έχει μήκος 28 χλμ., μήκος 8 χλμ. και βάθος 590 μέτρα (1936 πόδια).

28 Η λίμνη Crater, ΗΠΑ

29 Η λίμνη αυτή βρίσκεται στο Όρεγκον των ΗΠΑ και έχει βάθος 594 μέτρα (1.949 πόδια). Είναι η δεύτερη βαθύτερη λίμνη των ΗΠΑ και ή ένατη βαθύτερη στον κόσμο. Έχει μήκος 9,7 χλμ. και πλάτος 8 χλμ. Σχηματίστηκε πριν από 7.700 χρόνια περίπου, όταν κατέρρευσε το ηφαίστειο Mazama. Βρίσκεται μέσα σε μια καλντέρα σε υψόμετρο 2.100-2.400 μέτρα.

30 Φημίζεται για το βαθύ μπλε χρώμα της και την διαύγεια των νερών της. Είναι επίσης γνωστή για τον "Γέρο της λίμνης", ένα κούτσουρο ύψους 9 μέτρων, που επιπλέει κάθετα στη λίμνη, περισσότερο από έναν αιώνα (από το 1896). Λόγω του κρύου νερού της λίμνης το κούτσουρο είναι καλά διατηρημένο.

31 Great Slave, Καναδάς

32 Η δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη στον Καναδά και η βαθύτερη στην Βόρεια Αμερική. Όγδοη βαθύτερη στον κόσμο με βάθος 614 μέτρα (2.015 πόδια). Καλύπτει μια έκταση 27.200 χλμ., έχει μήκος 480 χλμ. και πλάτος 109 χλμ.

33 Η λίμνη είναι παγωμένη τουλάχιστον οκτώ μήνες το χρόνο (μέσος όρος).

34 Issyk Kul, Κιργιστάν

35 Στην Δημοκρατία της Κιργιζίας (ή Κιργιστάν) βρίσκεται η λίμνη Issyk Kul, στο βόρειο τμήμα των βουνών Tian Shan. Είναι μια κλειστή λίμνη (τα νερά της δηλαδή δεν ρέουν προς τη θάλασσα). Είναι η δέκατη μεγαλύτερη στον κόσμο σε όγκο νερού και η έβδομη βαθύτερη με βάθος 668 μέτρα (2.192 πόδια). Παρόλο που περιστοιχίζεται από χιονισμένα βουνά δεν παγώνει ποτέ. Το όνομά της άλλωστε στη γλώσσα της Κιρκιζίας σημαίνει "ζεστή λίμνη".

36 Malawi, Αφρική

37 Είναι γνωστή και με το όνομα Nyasa, η τρίτη μεγαλύτερη λίμνη της Αφρικής, η έκτη βαθύτερη στον κόσμο με βάθος 706 μέτρα (2.316 πόδια) και βρίσκεται ανάμεσα στο Μαλάουι, την Μοζαμβίκη και την Τανζανία.

38 Η λίμνη εξασφαλίζει στους κατοίκους τα προς το ζην, φέρνει τουρισμό και αποτελεί αν μη τι άλλο αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς του Μαλάουι.

39 Γνωστή ως «Λίμνη Ημερολόγιο», επειδή έχει 365 μίλια μήκος, ενώ πολλοί ντόπιοι την αποκαλούν «ενυδρείο του θεού», επειδή διαθέτει ένα από τα πιο πλούσια οικοσυστήματα του πλανήτη.

40 O'Higgins-San Martín, Χιλή - Αργεντινή

41 Η λίμνη αυτή ονομάζεται O'Higgins στην Χιλή και San Martín στην Αργεντινή. Βρίσκεται στηνΠαταγονία και έχει βάθος 836 μέτρα (2.742 πόδια). Είναι η βαθύτερη λίμνη στην Αμερική και η πέμπτη βαθύτερη στον κόσμο.

42 Τα δύο ονόματα της λίμνης προέρχονται από τους O'Higgins και San Martín, ήρωες που αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση της Χιλής.

43 Vostok, Ανταρκτική

44 Η λίμνη Βοστόκ είναι η μεγαλύτερη από τις 140 υπο-παγωμένες λίμνες που βρέθηκαν κάτω από την επιφάνεια της Ανταρκτικής. Έχει μήκος 250 χλμ., πλάτος 50 χλμ. και βάθος 900 μέτρα (2.950 πόδια).

45 Θαμμένη 4 χιλιόμετρα κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής, είναι απομονωμένη από το υπόλοιπο περιβάλλον εδώ και 25.000.000 χρόνια.

46 Το νερό παραμένει σε υγρή μορφή εξαιτίας της μεγάλη πίεσης από τους πάγους και η μέση θερμοκρασία του είναι -3 βαθμοί Κελσίου. Είναι πολύ πιθανό να φιλοξενεί μορφές ζωής από το παρελθόν, άγνωστες σήμερα.

47 Κασπία Θάλασσα Η μεγαλύτερη λίμνη του πλανήτη, η οποία ονομάζεται θάλασσα λόγω του τεράστιου μεγέθους της. Έχει έκταση 371.000 km2 και βάθος 1.025 μέτρα (3.363 πόδια). Πάνω από 130 ποταμοί χύνονται στην Κασπία, με μεγαλύτερο τον Βόλγα. Είναι κλειστή λίμνη και η μόνη απώλεια υδάτων προέρχεται από την εξάτμιση του νερού.

48 Η περιοχή της Κασπίας είναι από τις πιο πλούσιες, ενεργειακά, στον κόσμο. Αυτό δημιουργεί τριβές μεταξύ των κρατών που συνορεύουν μαζί της, όπως η Ρωσία, το Καζακστάν, το Αζερμπαϊτζάν, το Τουρκμενιστάν και το Ιράν.

49 Λίμνη Ταγκανίκα

50 Η δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη γλυκού νερού (σε όγκο) στον πλανήτη και η δεύτερη βαθύτερη, με βάθος 1.470 μέτρα (4.823 πόδια). Βρίσκεται ανάμεσα στο Μπουρουντί, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Τανζανία και την Ζάμπια. Το νερό της λίμνης ρέει προς τον ποταμό Κονγκό και τελικά χύνεται στον Ατλαντικό Ωκεανό.

51 Η λίμνη φιλοξενεί τουλάχιστον 250 είδη ψαριών και 150 άλλα είδη. Την ανακάλυψαν δύο μεγάλοι Βρετανοί εξερευνητές, ο Richard Burton και ο John Speke, το 1858, ψάχνοντας για την πηγή του ποταμού Νείλου.

52 Λίμνη Βαϊκάλη

53 Βρίσκεται στη νότια Σιβηρία και είναι γνωστή ως "Το μπλε μάτι της Σιβηρίας". Έχει βάθος 1.637 μέτρα (5.369 πόδια), μήκος 636 χλμ. και πλάτος 79 χλμ. Είναι η παλαιότερηλίμνη στον πλανήτη και η μεγαλύτερη σε όγκο γλυκού νερού. Περιέχει πάνω από το 1/5 του γλυκού νερού παγκοσμίως. Δέχεται τα νερά από 300 ποταμούς, με κυριότερους τους Σελίγκα και Άνω Ανγκάρα.

54 Το χειμώνα, και για περίπου πέντε μήνες, από τον Ιανουάριο μέχρι το Μάιο, η λίμνη παγώνει αλλά το στρώμα πάγου που δημιουργείται στην επιφάνειά της είναι διαφανές, έτσι ώστε ο καθένας μπορεί να δει το βυθό μέχρι και 60 μέτρα προς τα κάτω!

55 Υπολογίζεται ότι στην περιοχή υπάρχουν πάνω από 1.000 είδη φυτών και 1.500 είδη ζώων, από τα οποία το 80% είναι ενδημικά.

56 Οι Μογγόλοι θεωρούν την λίμνη ως "ιερή θάλασσα" και πιστεύουν ότι στις απόκρημνες και βραχώδεις ακτές της κατοικούν κακά πνεύματα.

57 Ιδιαίτερες λίμνες

58 Το καλοκαίρι του 2008 στις λίμνες Gippsland στην Αυστραλία υπήρξε μια ασυνήθιστα υψηλή συγκέντρωση Noctiluca scintillans, ενός θαλάσσιου μικροοργανισμού, που έχει την ιδιότητα να λάμπει μέσα στο νερό. Ο οργανισμός αυτός τρέφεται με φύκια, πλαγκτόν και βακτηρίδια, που υπήρχαν σε αφθονία στη λίμνη.

59 Χάρισαν έτσι στα νερά της λίμνης ένα φωτεινό, λαμπερό μπλε χρώμα!!!

60

61 Ο Noctiluca scintillans είναι γνωστός και ως "λάμψη της θάλασσας", "φωτιά της θάλασσας"και "φάντασμα της θάλασσας". Ο βιοφωτισμός αποτελεί έναν αμυντικό μηχανισμό γι' αυτά τα μικροσκοπικά πλάσματα της θάλασσας. Με τον τρόπο αυτό αντιδρούν όταν αισθανθούν ότι πλησιάζει κάποιο αρπακτικό. Το φως που εκπέμπουν προσελκύει μεγαλύτερα αρπακτικά, που τρώνε τα αρπακτικά που ήταν απειλή γι' αυτά.

62 Η λίμνη Retba στη Σενεγάλη

63 Το ροζ χρώμα στα νερά της είναι αποτέλεσμα κυανοβακτηριδίων. Είναι ιδιαίτερα έντονο σε περιόδους ανομβρίας. Η λίμνη είναι επίσης γνωστή για την υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, που φτάνει σε ποσοστό το 40%. Όπως στη Νεκρά Θάλασσα, έτσι και στη λίμνη αυτή, οι άνθρωποι μπορούν να επιπλέουν εύκολα στο νερό.

64 Η λίμνη Nakuru στην Κένυα

65 Η λίμνη Nakuru βρίσκεται στην Κένυα, νότια της Nakuru και σε υψόμετρο 1.754 μέτρων, πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Τα νερά της λίμνης αυτής δεν έχουν πραγματικά ροζ χρώμα. Αλλά η λίμνη φαίνεται να είναι ροζ από τα εκατομμύρια φλαμίνγκο που συγκεντρώνονται εδώ.

66 Spotted Lake - Καναδάς

67 Η λίμνη με τις κηλίδες ή Spotted Lake έχει μια ασυνήθιστα πολύ υψηλή συγκέντρωση πολλών και διαφορετικών ορυκτών γεγονός που την κάνει να ξεχωρίζει από τις άλλες λίμνες.

68 Θειικό μαγνήσιο, ασβέστιο, θειικά άλατα του νατρίου ενώ περιέχει επίσης εξαιρετικά υψηλές συγκεντρώσεις οκτώ άλλων μετάλλων, καθώς και μικρές δόσεις από ασήμι και τιτάνιο.

69 Οι λίμνες στο ηφαίστειο Kelimutu - Ινδονησία

70 Το ηφαίστειο Kelimutu βρίσκεται κοντά στην πόλη Moni στο νησί Φλόρες της Ινδονησίας. Μέσα στον κρατήρα του ηφαιστείου, όσο παράξενο και αν ακούγεται, υπάρχουν τρεις μικρές λίμνες με εντελώς διαφορετικό χρώμα η μια από την άλλη. Η πρώτη λίμνη ονομάζεται Tiwu Ata Mbupu (η λίμνη των ανθρώπινων πνευμάτων), η δεύτερη ονομάζεται Tiwu Nuwa Muri Koo Fai (η λίμνη των πνευμάτων των νέων ανθρώπων), και η τρίτη είναι η Tiwu Ata Polo (η λίμνη των πνευμάτων των ανθρώπων που προβλέπουν το μέλλον).

71 Το χρώμα του νερού σε κάθε λίμνη αλλάζει συνεχώς με το πέρασμα των χρόνων. Ιδιαίτερα το νερό της λίμνης Tiwu Muri Koo Fai Nuwa εδώ και είκοσι πέντε χρόνια έχει αλλάξει χρώμα δώδεκα φορές. Πιστεύεται ότι αυτή η εναλλαγή του χρώματος προκαλείται από την ηφαιστειακή δραστηριότητα του Kelimutu σε συνδυασμό με την διάθλαση των ακτίνων του ήλιου, την μικροχλωρίδα του νερού, καθώς και με την αντανάκλαση του χρώματος των τοιχωμάτων λίμνης και πυθμένα.

72 Οι πολύχρωμες λίμνες του Σαν Φρανσίσκο

73 Οι Λίμνες του Σαν Φρανσίσκο είναι τεχνητές λίμνες με μικρό βάθος που σχεδιάστηκαν για να παράγουν αλάτι από το θαλασσινό νερό. Το θαλασσινό νερό μεταφέρεται στις λίμνες και σε διάστημα που μπορεί να φτάσει τα 5 χρόνια το νερό εξατμίζεται φυσικά αφήνοντας στον πάτο το αλάτι, έτοιμο για συγκομιδή.

74 Το διαφορετικό χρώμα κάθε λίμνης (πράσινο, κόκκινο, μπλε, κίτρινο) εξαρτάται από τους μικροοργανισμούς που αναπτύσσονται στο εσωτερικό της αλλά και από τα επίπεδα αλατότητας του νερού.

75 Salar de Uyuni - Βολιβία

76 Η Salar de Uyuni είναι λίμνη, τουλάχιστον ότι έχει απομείνει από μιας λίμνη, την λίμνη Minchin, που υπήρχε στην περιοχή πριν από περίπου σαράντα χιλιάδες χρόνια. Με το πέρασμα των χρόνων η λίμνη στέγνωσε. Μάλιστα όταν βρέξει και υπάρχει νερό στην λίμνη, αποτελεί τον μεγαλύτερο καθρέφτη του πλανήτη μας.

77 Λίμνη Μελισσάνη - Κεφαλονιά

78 Η υπόγεια λίμνη της Μελισσάνης που ανακαλύφθηκε το 1951 από τον σπηλαιολόγο Γιάννη Πετρόχειλο, βρίσκεται στον Καραβόμυλο, λίγο έξω από τη Σάμη. Στο εσωτερικό της έχει καταρρεύσει ένα μεγάλο μέρος της οροφής, αποκαλύπτοντας ένα συναρπαστικό θέαμα.

79 Δημιουργία: Ζάρκος Δημήτριος Μίσσιου Γεωργία http://mathitiskaidaskalos.blogspot.gr/

80 Πηγές: http://www.dinfo.gr http://aksioperierga.blogspot.gr


Κατέβασμα ppt "Τα μεγαλύτερα ποτάμια και οι μεγαλύτερες λίμνες της Γης Οι πιο «ιδιαίτερες» λίμνες του πλανήτη μας."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google