Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΛΟΥΞΕΜΒΟYΡΓΟΛΟΥΞΕΜΒΟYΡΓΟ Μυρσίνη Καρακώστα Β΄2 2015-2016.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΛΟΥΞΕΜΒΟYΡΓΟΛΟΥΞΕΜΒΟYΡΓΟ Μυρσίνη Καρακώστα Β΄2 2015-2016."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΛΟΥΞΕΜΒΟYΡΓΟΛΟΥΞΕΜΒΟYΡΓΟ Μυρσίνη Καρακώστα Β΄2 2015-2016

2 Ε ΘΝΌΣΗΜΟ Λ ΟΥΞΕΜΒΟΎΡΓΟΥ Εθνικό ρητό: Mir Welle bleiwe wat mir Sinn. (« Ευχόμαστε να Παραμείνουμε αυτό που Είμαστε »).

3

4 Γ ΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Πρωτεύουσα: Λουξεμβούργο Πολίτευμα: Συνταγματική Μοναρχία Επίσημη γλώσσα: Λουξεμβουργιανά, Γαλλικά, Γερμανικά Νόμισμα: Ευρώ Πληθυσμός: 448.569κατ. Έκταση: 2.586τ.χλμ. Πυκνότητα Πληθυσμού: 173κάτοικοι ανά τ.χλμ. Ψηλότερο σημείο της χώρας: το Μπούργκπλαατζ(το οποίο φτάνει τα 559μ) Ζώνη ώρας: UTC +1 (καλοκαίρι +2) Διαδικτυακός τομέας χώρας:.lu Τηλεφωνικός κωδικός χώρας: +352

5 Ανεξάρτητο κράτος της κεντροδυτικής Ευρώπης. Παρά το μικρό του μέγεθος, είναι μία από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου Συνορεύει βόρεια και δυτικά με το Βέλγιο, ανατολικά με τη Γερμανία και νότια με τη Γαλλία.

6 Έ ΚΤΑΣΗ -Π ΛΗΘΥΣΜΟΣ Η συνολική του έκταση ανέρχεται στα 2.586τ.χλμ. Κατέχει την 167η παγκόσμια θέση. Είναι η 7η μικρότερη σε έκταση χώρα της Ευρώπης, μετά την πόλη του Βατικανού, το Μονακό, το Σαν Μαρίνο, το Λιχτενστάιν, τη Μάλτα και την Ανδόρα. Αποτελεί το μικρότερο σε έκταση κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. O πληθυσμός της χώρας υπολογίζεται σε 448.569 κατοίκους(2002) Η χώρα κατέχει την 160η θέση στον κόσμο και την 37η στην Ευρώπη με βάση τον πληθυσμό. Το 66,6% των κατοίκων αποτελείται από τους Λουξεμβουργιανούς, γαλλικής και γερμανικής καταγωγής. Το υπόλοιπο 33,4% αποτελείται από Πορτογάλους, Ιταλούς και άλλους Ευρωπαίους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα

7 Μ ΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΕΔΑΦΟΥΣ Το έδαφος της χώρας κατά το μεγαλύτερο μέρος του είναι πεδινό. Γενικά πρόκειται για μια τραχιά, βραχώδη περιοχή, η οποία χαρακτηρίζεται από λίγα δάση. Μπορούμε να διακρίνουμε δύο φυσιογραφικές περιοχές: την Έσλινγκ στα βόρεια. την Γκούτλαντ στα νότια.

8 Π ΟΤΑΜΙΑ Αζλέτ Πετρίζ Κλέρφ

9 Κ ΛΙΜΑ Λόγω της απόστασης της χώρας από τη θάλασσα το κλίμα είναι ηπειρωτικό, αλλά γενικά ήπιο. Η μέση ετήσια θερμοκρασία είναι 10°C.Στα βόρεια όμως, οι θερμοκρασίες είναι κατά 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερες από ό,τι στις νότιες περιοχές. Το μέσο ύψος βροχής φτάνει τα 815 χιλιοστά. Περισσότερες βροχοπτώσεις δέχεται το νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας.

10 Π ΡΩΤΕΥΟΥΣΑ - Π ΟΛΕΙΣ Η πρωτεύουσα είναι το Λουξεμβούργο(η πόλη),η οποία είναι και η μεγαλύτερη πόλη της χώρας.  Βρίσκεται στο νοτιοκεντρικό τμήμα της χώρας, στις όχθες του ποταμού Αλζέτ και του παραποτάμου του Πετρίς. Αποτελεί το διοικητικό, συγκοινωνιακό και οικονομικό κέντρο της χώρας και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην Ευρώπη, καθώς αποτελεί έδρα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

11 Δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας είναι η Ες- συρ-Αλζέτ (25.000 κάτ.), η οποία βρίσκεται νότια της πόλης του Λουξεμβούργου, σε μια περιοχή πλούσια σε κοιτάσματα γαιανθράκων και σιδηρομεταλλεύματος.. Άλλες σημαντικές πόλεις της χώρας είναι:  η Ντιφερντάνζ (17.000 κάτ.),  η Ντιντελάνζ (15.000 κάτ.) και  η Πετάνζ (13.000 κάτ.), οι οποίες βρίσκονται στο νότιο τμήμα της χώρας, νοτιοδυτικά της πόλης του Λουξεμβούργου, κοντά στα σύνορα με τη Γαλλία.

12 Θ ΡΗΣΚΕΙΑ -Π ΟΛΊΤΕΥΜΑ Στη χώρα ισχύει καθεστώς θρησκευτικής ελευθερίας. Περίπου το 97% των κατοίκων είναι ρωμαιοκαθολικοί, ενώ το υπόλοιπο 3% είναι προτεστάντες, ινδουιστές και εβραίοι. Με βάση το Σύνταγμα, το οποίο θεσπίστηκε στις 17 Οκτωβρίου του 1868, και έκτοτε αναθεωρήθηκε πολλές φορές η χώρα έχει πολίτευμα συνταγματικής μοναρχίας.

13 Γ ΛΩΣΣΑ Η λουξεμβουργιανή είναι η επίσημη και βασική γλώσσα των κατοίκων της χώρας. Είναι περισσότερο συνηθισμένη στην προφορικό λόγο και λιγότερο στο γραπτό. Επίσης χρησιμοποιούνται οι:  Η γερμανική,η οποία χρησιμοποιείται ευρέως από τον Τύπο της χώρας,  Η γαλλική,η οποία είναι περισσότερο η γλώσσα της διοίκησης, της πολιτικής και της νομοθεσίας.

14 Α ΞΙΟΘΕΑΤΑ Το Λουξεμβούργο,αμ και είναι μια μικρή χώρα, έχει πολλά ενδιαφέροντα και σημαντικά μέρη που έχουν μοναδική ομορφιά αλλά και ιστορική αξία! Μερικά από τα κυριότερα αξιοθέατα του Λουξεμβούργου είναι τα παρακάτω:

15 T HE G RAND D UCAL P ALACE L UXEMBOURG T HE G RAND D UCAL P ALACE L UXEMBOURG (Τ Ο ΠΑΛΆΤΙ ΤΟΥ Δ ΌΥΚΑ )

16 K ATHEDRAL N OTRE - DAME K ATHEDRAL N OTRE - DAME (Ο ΚΑΘΕΔΡΙΚΌΣ Ν ΑΌΣ ΤΗΣ Π ΑΝΑΓΊΑΣ )

17 T HE B UTTERFLY G ARDEN G REVENMACHER T HE B UTTERFLY G ARDEN G REVENMACHER (Ο ΚΉΠΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΤΑΛΟΎΔΕΣ )

18

19 C ASTLE OF L UXEMBOURG C ASTLE OF L UXEMBOURG (T O ΚΆΣΤΡΟ ΤΟΥ Λ ΟΥΞΕΜΒΟΎΡΓΟΥ )

20 C ASEMATES DU BOCK C ASEMATES DU BOCK (Ο ΒΡΆΧΟΣ Μ ΠΌΚ ) (Β ΊΝΤΕΟ )Β ΊΝΤΕΟ )

21 G OLDEN L ADY G OLDEN L ADY (Γ ΚΈΛΕ Φ ΡΑ )

22 Φ ΑΓΗΤΟ Η τοπική κουζίνα έχει πολλές επιρροές από τη γαλλική και τη γερμανική. Το εθνικό πιάτο είναι το judd mat gaardebounen (καπνιστό χοιρινό σερβιρισμένο σε παχύρευστη κρέμα με πατάτες και φασολάκια).

23 Τα ferkelsrippchen (ψητά χοιρινά παϊδάκια) Τα liewekniddelen mat sauerkraut (κεφτεδάκια από συκώτι με λάχανο), Ο αστακός a-la luxembourgeoise

24 Π ΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Το Λουξεμβούργο, όπως και οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης, έχει σπουδαίο πολιτισμό και προσπαθεί να δώσει ΄τα φώτα΄ και στους μικρότερους ηλικιακά ανθρώπους,με τη βοήθεια πολλών μεγάλων και εξαιρετικά επιβλητικών μουσείων. Τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα από αυτά είναι παρακάτω:

25 Μ ΟΥΣΕΊΟ Ι ΣΤΟΡΊΑΣ ΤΗΣ ΠΌΛΗΣ ΤΟΥ Λ ΟΥΞΕΜΒΟΎΡΓΟΥ.

26 Ε ΘΝΙΚΌ Μ ΟΥΣΕΊΟ Ι ΣΤΟΡΊΑΣ ΚΑΙ Τ ΈΧΝΗΣ

27 Μ ΟΥΣΕΊΟ ΣΎΓΧΡΟΝΗΣ Τ ΈΧΝΗΣ ΤΟΥ Μ ΈΓΑ Δ ΟΎΚΑ Ι ΩΆΝΝΗ

28 Ε ΘΝΙΚΌ ΜΟΥΣΕΊΟ Φ ΥΣΙΚΉΣ ΙΣΤΟΡΊΑΣ ΤΟΥ Λ ΟΥΞΕΜΒΟΎΡΓΟΥ

29 Ο ΙΚΟΝΟΜΙΑ Παρά τη μικρή του έκταση το Λουξεμβούργο είναι σήμερα μία από τις πιο αναπτυγμένες οικονομικά χώρες του κόσμου. Η εθνική του οικονομία βασίζεται κυρίως στη βιομηχανία, στις τραπεζικές δραστηριότητες, το εμπόριο και τον τουρισμό. Σε επίπεδο αριθμών οι κάτοικοι του Λουξεμβούργου απολαμβάνουν ένα από τα υψηλότερα βιοτικά επίπεδα στον κόσμο.

30 Ν ΟΜΙΣΜΑ Επίσημη νομισματική μονάδα της χώρας ήταν το φράγκο του Λουξεμβούργου (LUF), το οποίο ήταν ισότιμο με το βελγικό φράγκο και αντικαταστάθηκαν και τα δύο από το ευρώ.

31 Σ ΎΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΊΑ Η περιοχή του Λουξεμβούργου κατακτήθηκε αρχικά από τους Ρωμαίους. Τον 9ο αι. προσαρτήθηκε στο βασίλειο της Λοθαριγγίας (Λωρραίνης) και το 963 έγινε κομητεία. Το 1354 έγινε δουκάτο. Υπαγόταν κατά διαστήματα στους Βουργουνδούς, τους Γάλλους, τους Ισπανούς και τελικά στους Ολλανδούς. Σύμφωνα με τη συνθήκη του 1831 ένα τμήμα της χώρας περιήλθε στη βελγική επικράτεια, ενώ το υπόλοιπο τμήμα αποδόθηκε στο ολλανδικό στέμμα με το δικαίωμα συμμετοχής στη γερμανική ομοσπονδία.

32 Το 1867 ανακηρύχτηκε ουδέτερο κράτος παραμένοντας υπό ολλανδική επικυριαρχία έως το 1890, οπότε έγινε ανεξάρτητο κράτος με ηγεμόνα τον Αδόλφο του Νασάου. Το 1912 υπήρξε τροποποίηση του πολιτεύματος, ώστε η μοναρχία να μπορεί να εκπροσωπείται και από γυναίκες. Κατά τους δύο παγκόσμιους πολέμους η χώρα καταλήφθηκε από τα γερμανικά στρατεύματα. Και ύστερα ίδρυσε και έγινε μέλος διαφόρων εταιριών.

33 Είναι μέλος των:  Μπενελούξ(Benelux) ΕΕΟΚ(Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας) ΕΕΕ(Ευρωπαϊκή Ένωση) ΟΟΗΕ(Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών) ΝΝΑΤΟ(Νοrth Αtlantic Τreaty Οrganizatiοn) ΟΟΟΣΑ(Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) ΝΝΑΜSΑ(North American Multihull Sailing Association) ΤΤου Συμβουλίου της Ευρώπης

34 ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ! Μerci Beaucoup! Vielen Dank! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ! Μerci Beaucoup! Vielen Dank!


Κατέβασμα ppt "ΛΟΥΞΕΜΒΟYΡΓΟΛΟΥΞΕΜΒΟYΡΓΟ Μυρσίνη Καρακώστα Β΄2 2015-2016."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google