Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

1 Οι ιδιαιτερότητες του Εγκαυματία Εντερική-Παρεντερική Διατροφή 7 ο Εξάμηνο Τμήμα Διατροφής-Διαιτολογίας.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "1 Οι ιδιαιτερότητες του Εγκαυματία Εντερική-Παρεντερική Διατροφή 7 ο Εξάμηνο Τμήμα Διατροφής-Διαιτολογίας."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 1 Οι ιδιαιτερότητες του Εγκαυματία Εντερική-Παρεντερική Διατροφή 7 ο Εξάμηνο Τμήμα Διατροφής-Διαιτολογίας

2 2 Ρόλος δέρματος

3 3 Άδηλος αναπνοή Άδηλη ή δερμική αναπνοή: Η αποβολή διοξειδίου του άνθρακα και υδρατμών από τους πολύ μικρούς πόρους του δέρματος και η απορρόφηση οξυγόνου μέσω του δέρματος. Οι ποσότητες των αερίων αυτών είναι ελάχιστες σε σχέση με τις ποσότητες που ανταλλάσσονται με την πνευμονική αναπνοή.

4 4 Άδηλος αναπνοή Όμως, η άδηλη αναπνοή είναι απαραίτητη για την υγεία και, όταν παρεμποδιστεί, προκαλούνται διαταραχές που μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και θάνατο. Η κανονική λειτουργία της ά.α. προϋποθέτει υγιεινό τρόπο ενδυμασίας (πορώδη βαμβακερά και μάλλινα ρούχα, που δεν εμποδίζουν την αναπνοή, σε αντίθεση με τα αδιάβροχα).

5 5 Έγκαυμα Ιστικός τραυματισμός που προκαλείται από την υπερβολική έκθεση σε θερμικές, χημικές, ηλεκτρικές ή ραδιενεργές επιδράσεις. Οι επιδράσεις μπορεί να είναι τοπικές, προκαλώντας κυτταρικό τραυματισμό ή θάνατο ή τοπικές και συστηματικές, προκαλώντας πρωτοπαθές σοκ (αμέσως μετά από τον τραυματισμό, σπάνια θανατηφόρο) ή δευτεροπαθές σοκ (μετά από σοβαρά εγκαύματα, συχνά θανατηφόρο). Το 70% συμβαίνουν στο σπίτι.

6 6 Είδη εγκαυμάτων Θερμικά Χημικά Ηλεκτρικά

7 7 1 ου Βαθμού 2 ου Βαθμού 3 ου Βαθμού

8 8

9 9

10 10

11 11

12 12 Εγκαύματα 1 ου, 2 ου, 3 ου βαθμού

13 13 Εγκαύματα 1 ου, 2 ου, 3 ου βαθμού

14 14 Εκτίμηση εγκαυματικής επιφάνειας Χάρτης των Lund & Browder

15 15 Εκτίμηση κινδύνου Ο κίνδυνος είναι μεγάλος σε εγκαύματα δευτέρου βαθμού ή δευτέρου και τρίτου βαθμού που αφορούν από κοινού, στο 70% τουλάχιστον της σωματικής επιφάνειας και τρίτου βαθμού που αφορούν στο 15% τουλάχιστον της επιφάνειας του σώματος.

16 16 Αντιμετώπιση Η πρώτη προτεραιότητα στην αντιμετώπιση του εγκαυματία είναι η αξιολόγηση της βατότητας των αεροφόρων οδών και η διασφάλιση ότι αυτοί είναι ακέραιοι. Αν υπάρχει η υποψία εισπνοής καπνού ή τραυματισμός των αεροφόρων οδών, θα πρέπει να γίνει διασωλήνωση πριν δημιουργηθεί οίδημα.

17 17 Αντιμετώπιση Η δεύτερη υποχρέωση στην αντιμετώπιση των εγκαυμάτων είναι η διασφάλιση της καρδιακής παροχής και της αιμάτωσης των ιστών. Χορηγούνται υγρά και ελέγχεται η αποβολή των ούρων, η αρτηριακή πίεση και ο σφυγμός, το σωματικό βάρος και η νεφρική λειτουργία, ώστε να διασφαλιστεί επαρκής ενυδάτωση.

18 18 Χορήγηση υγρών Ανάγκη για αποκατάσταση των υγρών για να διατηρηθεί η συνολική αιμάτωση των ιστών. Υπολογίστε την ποσότητα του υγρού που χρησιμοποιείτε για να αποκαταστήσετε τα υγρά στον ασθενή με βάση το ποσοστό του εγκαύματος. Χορηγούμε 4ml/kg/% του εγκαύματος κατά τις πρώτες 24 ώρες, το ήμισυ των οποίων χορηγείται κατά τις πρώτες 8 ώρες. Tricklebank, S. (2009). Modern trends in fluid therapy for burns. Burns. 35: 757-767.

19 19 Υπερμεταβολισμός Οι κατεχολαμίνες, η κορτιζόλη, και άλλα γλυκοκορτικοειδή αυξάνονται σε θύματα εγκαύματος λόγω της κατάστασης του stress που προκαλεί μια υπερμεταβολική απάντηση. Η επινεφρίνη και η νορεπινεφρίνη αυξάνουν Χ10 φορές σε άτομα με εγκαύματα μεγαλύτερα 30-40%. Ο αυξημένος μεταβολισμός διαρκεί 9-12 μήνες μετά από ένα έγκαυμα. Chan, M.M., Chan, G.M. (2009). Nutrition therapy for burns in children and adults. Nutrition, 25: 261-269.

20 20 Επιπλοκές Απόπτωση του δέρματος, γάγγραινα, ουλοποίηση, νεφρίτιδα, πνευμονία, διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος εντερικές διαταραχές αποτελούν πιθανές επιπλοκές. Το σοκ και η λοίμωξη θα πρέπει να αναμένονται πάντα με εγκαύματα μεγαλύτερου βαθμού ή μεγαλύτερης έκτασης εγκαύματα. Ο κίνδυνος επιπλοκών είναι μεγαλύτερος όταν έχει καεί πάνω από το 25% της επιφάνειας του σώματος.


Κατέβασμα ppt "1 Οι ιδιαιτερότητες του Εγκαυματία Εντερική-Παρεντερική Διατροφή 7 ο Εξάμηνο Τμήμα Διατροφής-Διαιτολογίας."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google