Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Βότανα κ’ Θεραπείες. Στην αρχαιότητα, βότανα αποκαλούσαν όλα τα φαρμακευτικά φυτά που κατά την μάσηση παρουσίαζαν πικράδα, γλυκάδα ή και αρωματική γεύση.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Βότανα κ’ Θεραπείες. Στην αρχαιότητα, βότανα αποκαλούσαν όλα τα φαρμακευτικά φυτά που κατά την μάσηση παρουσίαζαν πικράδα, γλυκάδα ή και αρωματική γεύση."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Βότανα κ’ Θεραπείες

2 Στην αρχαιότητα, βότανα αποκαλούσαν όλα τα φαρμακευτικά φυτά που κατά την μάσηση παρουσίαζαν πικράδα, γλυκάδα ή και αρωματική γεύση. Τις ιδιότητες αυτές, οι πρώτοι άνθρωποι τις απέδιδαν σε μαγικές ικανότητες που είχαν τη δύναμη, όταν εισέλθουν στον οργανισμό ενός πάσχοντος, να τον ανακουφίσουν η και να τον θεραπεύουν από οποιαδήποτε αρρώστια.

3 Στη σημερινή κοινωνία, της εκβιομηχάνισης και της υπερκατανάλωσης, το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων καταφεύγουν σε χημικούς και τεχνητούς τρόπους αντιμετώπισης των ψυχικών και σωματικών προβλημάτων υγείας τους. Παρόλ’αυτά μια μειονότητα ανθρώπων απευθύνεται σε εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης, όπως είναι τα βότανα.

4 ΑΣΘΜΑ Βάλσαμο, Ευκάλυπτος, Γλυκόριζα, Ρίγανη Λεβάντα, Λομπέλια, Εφέδρα, Ινούλα

5 ΒάλσαμοΛομπέλια Aποτέλεσε το περίφημο ίαμα των αρχαίων σπαρτιατών, με το οποίο θεράπευαν τις πληγές τους μετά τις μάχες. Σήμερα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα φυτικά και φυσικά προϊόντα που υποβοηθούν την υγεία του ανθρώπου. Ισχιαλγίες, πληγές, εγκαύματα, μώλωπες, στομαχικές διαταραχές, γαστρεντερίτιδες, ελαφράς μορφής έλκη, στομαχόπονοι, πόνοι των αρθρώσεων, ασθμα, αντιφλεγμονώδεις, αντισηπτικές, αντιοξειδωτικές και πολλές ακόμη ιδιότητες το κατατάσσουν μεταξύ των πιο ωφέλιμων για τον άνθρωπο βοτανολογικών σκευασμάτων. Ένα βότανο που βοηθά στο άσθμα, στον βήχα και σε άλλα αναπνευστικά προβλήματα. Στη Δυτική βοτανολογία η λομπελία συστήνεται για σχεδόν κάθε πρόβλημα υγείας. Χρησιμοποιείται ως ένα εξισορροπιστικό βότανο σε βοτανικούς συνδυασμούς, όπως η γλυκόριζα χρησιμοποιείται στην κινεζική βοτανολογία. Η λομπελία χρησιμοποιείτο ως ένα εμετικό, καθαρτικό και υποκατάστατο του καπνού από ινδιάνικες φυλές της βόρειας Αμερικής.

6 ΑΚΜΗ Εχινάκια, Τίλιο Φυτολάκα, Χαμομήλι

7 Εχινάκια Η Εχινάκια έχει και δερματολογική δράση και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πληγών, εγκαυμάτων, αποστημάτων, εκζεμάτων και περιπτώσεων ψωρίασης. Γερμανική έρευνα έδειξε ακόμα, πως μπορεί να βοηθήσει στην ελάττωση της ακμής και της περαιτέρω φλεγμονής που αυτή προκαλεί.. Η Εχινάκια διατίθεται στο εμπόριο σε διάφορες μορφές, όπως είναι σε χάπια ή κάψουλες, διαθέσιμη για να γίνει αφέψημα, σε σπρέυ για τον πονόλαιμο ή σε μορφή κρέμας για τις δερματικές παθήσεις. Η καλύτερη, δε, και ταχύτερη επιλογή είναι το βάμμα εχινάκιας, καθώς απορροφάται άμεσα από το δέρμα κι δρα το ίδιο γρήγορα.

8 Φυτολάκα Τα βότανα μπορούν να μας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος, υποστηρίζοντας τον μεταβολισμό των τροφών, βοηθώντας στην λεμφική παροχέτευση και στην απέκκριση των άχρηστων ουσιών από το σώμα. Τέτοια εξομαλυντικά βότανα είναι η Σκροφουλάρια, το Γάλιο και το Τριφύλλι. Μπορούμε επίσης παράλληλα να πάρουμε βότανα που βοηθούν τη λεμφική δραστηριότητα όπως η Φυτολάκκα και η Εχινάκια και ηπατικά όπως το Ταραξάκο και η Ίριδα.

9 Αδυνάτισμα Λουΐζα, Μάραθος Αψιθιά

10 Μάραθος Λουΐζα Η Λουΐζα περιέχει τις δραστικές ουσίες βερνεναλίνη, βαρβερίνη, αιθέριο έλαιο, βλέννα και μια παράξενη τανίνη που δεν μοιάζει με τις συνηθισμένες τανίνες και δεν έχει ακόμα ερευνηθεί. Οι ουσίες αυτές τις προσδίδουν διουρητική αποσυμφορητική δράση, αντιμικροβιακές, στυπτικές, μαλακτικές και χαλαρωτικές, σπασμολυτικές ιδιότητες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους ως έγχυμα, αφέψημα ή λάδι, να προστεθεί σε κρέμες σώματος, ακόμα και στην μαγειρική. Το μάραθο περιέχει ένα μοναδικό συνδυασμό φυτοθρεπτικών συστατικών, όπως το φλαβονοειδές ρουτίνη, κερσετίνη και διάφορους γλυκοζίτες (καμπφερόλη) με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Βέβαια, το πιο ξεχωριστό του θρεπτικό συστατικό είναι η ανηθόλη (το κύριο πτητικό του έλαιο). το μάραθο είναι καλή πηγή φυτικών ινών, φυλλικού οξέος και καλίου.

11 ΑΫΠΝΙΑ Βαλεριάνα, Πασιφλώρα, Τίλιο Λυκίσκος, Χαμομήλι.

12 Πασιφλώρα Είναι ένα βότανο με πικρή και δροσιστική γεύση που παρουσιάζει αγχολυτικές ιδιότητες, καταπραΰνει τον πόνο, τους σπασμούς και ρίχνει την αρτηριακή πίεση. Χρησιμοποιείται κυρίως εσωτερικά για να ανακουφίσει από ήπια συμπτώματα του ψυχικού stress, νευρικές διαταραχές, διαταραχές ύπνου και αϋπνία, ευερεθιστότητα και σε μερικές περιπτώσεις τη νευραλγία. Χρησιμοποιείται κυρίως εσωτερικά για να ανακουφίσει από ήπια συμπτώματα του ψυχικού stress, νευρικές διαταραχές, διαταραχές ύπνου και αϋπνία, ευερεθιστότητα και σε μερικές περιπτώσεις τη νευραλγία. Τίλιο Το τίλιο (Φιλύρα, Φλαμούρι) είναι σε όλους μας γνωστό για τις καταπραϋντικές και χαλαρωτικές του ικανότητες. Είναι το καταλληλότερο ρόφημα για το απόγευμα ή για αργά το βράδυ καθώς χαλαρώνει τον οργανισμό μας από την ένταση της καθημερινότητας. Σύμμαχος μας στο κρυολόγημα με ευχάριστη γεύση και άμεσο αποτέλεσμα.

13 ΓΡΙΠΗ Δυόσμος, Αχιλλεία, Εχινάκια, Καγιέν Τσάι Βουνού, Ζαμπούκος, Σινάπι, Ύδραστις

14 Αχιλλεία Η Αχιλλεία είναι σήμερα αναγνωρισμένο θεραπευτικό φυτό. Περιέχει βασικές ουσίες που βοηθούν την παραγωγή χολής και έχουν αντιβακτηριδιακή και μυοχαλαρωτική δράση. Ακόμα οι ουσίες που περιέχει βοηθάνε στην προστασία της επιδερμίδας και των βλεννογόνων. Φαρμακευτικά είναι αναγνωρισμένη και συστήνεται για την Ανορεξία, Δυσπεψία και στομαχικές διαταραχές, επίπονες κράμπες στην περιοχή της κοιλιάς και στη λεκάνη της γυναίκας. Γυναικολογικά προβλήματα και πόνους (π.χ. περιόδου) Δερματικές παθήσεις, ερεθισμούς, πληγές. Καγιέν Ο κατάλογος με τις θεραπευτικές ιδιότητες του καγιέν, με δόση βέβαια κάποιας υπερβολής, είναι ατελείωτος κι αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι 3.000 ερευνητικές μελέτες είναι καταγεγραμμένες στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ιατρικής.

15 ΖΑΛΑΔΕΣ-ΗΜΙΚΡΑΝΙΕΣ Αψιθιά Τριαντάφυλλο Χρυσάνθεμο Τίλιο Λεβάντα

16 ΤριαντάφυλλοΧρυσάμθεμο


Κατέβασμα ppt "Βότανα κ’ Θεραπείες. Στην αρχαιότητα, βότανα αποκαλούσαν όλα τα φαρμακευτικά φυτά που κατά την μάσηση παρουσίαζαν πικράδα, γλυκάδα ή και αρωματική γεύση."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google