Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

C.D.A. COLLEGE Διαιτολογία - ECTS 2 Styliana Ioannou Bsc Food Technologist & Nutrition M.B.A Business Administration.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "C.D.A. COLLEGE Διαιτολογία - ECTS 2 Styliana Ioannou Bsc Food Technologist & Nutrition M.B.A Business Administration."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 C.D.A. COLLEGE Διαιτολογία - ECTS 2 Styliana Ioannou Bsc Food Technologist & Nutrition M.B.A Business Administration

2 Διαιτολογία- 1ο Μάθημα Στόχος Μαθήματος και συζήτηση για το ρόλο της Αισθητικού σε θέματα διατροφής. Ο ρόλος του Διαιτολόγου /Διατροφολόγου / Κλινικού Διαιτολόγου. Τι αναμένεται από τις σπουδάστριες. Αξιολόγηση: 40% μαθητική εργασία, 60% τελική εξέταση.

3 Διαιτολογία- Διδακτέα Ύλη Διατροφή και υγεία. Πέψη και απορρόφηση της τροφής. Μεταβολισμός και ενέργεια. Υδατάνθρακες, λίπη, πρωτεΐνες, βιταμίνες. Ανόργανα στοιχεία - νερό. Πυραμίδα τροφίμων, συνδυασμοί, τροφίμων. Πείνα - Όρεξη - Κορεσμός. Διαιτητική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, κυτταρίτιδας. Σωστό αδυνάτισμα, προτεινόμενες δίαιτες αδυνατίσματος.

4 Διαιτολογία- Διδακτέα Ύλη Κύριο διδακτικό βιβλίο: 1. Διαιτητική 1 Υγιεινή Διατροφή GAROLYNE E. TOWNSEND, BA, RUTH A. ROTH, MS, RD Εκδοτικός Όμιλος «ΙΩΝ» 2001 ISBN: 960-286-615-2 Διαιτολογία- Διδακτέα Ύλη 2. Διαιτητική 2 Θεραπευτικές Δίαιτες GAROLYNE E. TOWNSEND, BA, RUTH A. ROTH, MS, RD Εκδοτικός Όμιλος «ΙΩΝ» / Εκδόσεις «ΕΛΛΗ» 2001 ISBN: 960-286-616-0 Βιβλιογραφία 1. Διαιτολογία Mary Courtney Moore Εκδόσεις ΒΗΤΑ 2000 ISBN: 960- 807-124-0 2. Πολύτιμος Οδηγός Υγιεινής Διατροφής Κωνσταντίνου Ν. Τσόκου Εκδόσεις Πελασγος Αθήνα 1998

5 1ο Μάθημα: Διατροφή & Υγεία Τι σημαίνει «θρεπτικά υλικά»: Οι χημικές ουσίες που περιέχονται στις τροφές και που είναι απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ποία είναι τα βασικά Θρεπτικά Υλικά: Λίπη Πρωτεΐνες Βιταμίνες Άλατα Νερό

6 Διατροφή & Υγεία Τα 6 Βασικά Θρεπτικά Συστατικά και το Έργο τους Υδατάνθρακες: Παρέχουν ενέργεια και θερμότητα Λίπη :Παρέχουν ενέργεια και θερμότητα Πρωτεΐνες :Σχηματίζουν και συντηρούν τους ιστούς του σώματος. Παρέχουν ενέργεια και θερμότητα Βιταμίνες : Ρυθμίζουν τις λειτουργίες του σώματος

7 Διατροφή & Υγεία Τα 6 Βασικά Θρεπτικά Συστατικά και το Έργο τους Άλατα: Ρυθμίζουν τις λειτουργίες του σώματος. Νερό: Ρυθμίζει τις λειτουργίες του σώματος

8 Διατροφή & Υγεία Oι γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες είναι οι δύο κατηγορίες παραγόντων που έχουν επιπτώσεις στην υγεία και τη μακροζωία. Η διατροφή είναι ένας περιβαλλοντικός παράγοντας. Η αναλογική σημασία των περιβαλλοντικών παραγόντων σε σχέση με τους γενετικούς παράγοντες εξαρτάται πάντοτε από την ασθένεια. Τι σημαίνει ο όρος «Διατροφή»? Διατροφή και Υγεία είναι στοιχεία αλληλένδετα. Καλή διατροφή, Κακή διατροφή (φτωχή διατροφή - υποσιτισμός, υπερτροφία). Η Διατροφή έχει αντίκτυπο στη οπτική εικόνα του ατόμου και στις αντιδράσεις / συμπεριφορά αυτού (πίνακας «Χαρακτηριστικά της Κατάστασης Διατροφής»).

9 Διατροφή & Υγεία Υποσιτισμός: Ανεπαρκής πρόσληψη θρεπτικών συστατικών λόγω φτωχής διατροφής ή μειωμένης τροφοδοσίας ή λόγω ασθένειας που εμποδίζει την σωστή εκμετάλλευση των τροφίμων που λαμβάνονται. Ευπαθή άτομα: νήπια, παιδιά προσχολικής ηλικίας, έφηβοι, έγκυες, ηλικιωμένοι.

10 Διατροφή & Υγεία: Αθροιστικά Αποτελέσματα της Διατροφής Οι κατ’εξακολούθησην κακές διατροφικές συνήθειες έχουν ως αποτέλεσμα την πιθανή εμφάνιση σοβαρότερων προβλημάτων υγείας. Π.χ. Η επί χρόνια αυξημένη πρόσληψη κεκορεσμένων λιπαρών → Αθηροσκλήρωση → καρδιακές προσβολές. Υπερφαγία → παχυσαρκία

11 Διατροφή & Υγεία: Ασθένειες Στέρησης Ελλείψεις θρεπτικών συστατικών για μεγάλο χρονικό διάστημα έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση συγκεκριμένων ασθενειών. Π.χ. Αναιμία → Σίδηρος Ραχίτιδα →Ασβέστιο & Βιταμίνη D Οστεοπόρωση →Ασβέστιο & Βιταμίνη D


Κατέβασμα ppt "C.D.A. COLLEGE Διαιτολογία - ECTS 2 Styliana Ioannou Bsc Food Technologist & Nutrition M.B.A Business Administration."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google