Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ Εργαστήριο Εφηρμοσμένης Υδροβιολογίας Υπεύθυνη καθηγήτρια.: Ελένη Μήλιου Επιβλέπον μέλος ΔΕΠ: Ευστράτιος.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ Εργαστήριο Εφηρμοσμένης Υδροβιολογίας Υπεύθυνη καθηγήτρια.: Ελένη Μήλιου Επιβλέπον μέλος ΔΕΠ: Ευστράτιος."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ Εργαστήριο Εφηρμοσμένης Υδροβιολογίας Υπεύθυνη καθηγήτρια.: Ελένη Μήλιου Επιβλέπον μέλος ΔΕΠ: Ευστράτιος Παπουτσόγλου Ασκούμενη φοιτήτρια: Γεωργία Βασιλοπούλου Αρ. Μητρώου: B15903

2 Κύκλωμα 1 ψάρια γλυκού νερού.

3 Καθημερινός έλεγχος κυκλωμάτων Υπάρχει παροχή νερού στις δεξαμενές; Είναι ικανοποιητική; Υπάρχει παροχή αέρα στις δεξαμενές; Είναι ικανοποιητική; Τα φίλτρα των αποχετεύσεων των δεξαμενών και τα μηχανικά φίλτρα είναι καθαρά; Η στάθμη του νερού στις δεξαμενές στα μηχανικά ή βιολογικά φίλτρα και στις δεξαμενές stock και UV είναι στο επίπεδο που πρέπει; (πιθανή υπερχείλιση νερού δεξαμενών από βρώμικα φίλτρα – πιθανή χαμηλή στάθμη νερού στα φίλτρα λόγω απωλειών νερού) Οι δεξαμενές είναι καθαρές; Υπάρχει διαρροή νερού από τις δεξαμενές ή τις σωληνώσεις των κυκλωμάτων; (Υπάρχει νερό στο πάτωμα;) Υπάρχουν νεκρά ψάρια; Τα ψάρια συμπεριφέρονται φυσιολογικά;

4 Εξοπλισμός μερικών συσκευών του εργαστηρίου 1) Συσκευή μέτρησης τιμών του pH(Πεχάμετρο) 2) Λυοφιλιωτής 3) Ξηραντήρας 4) Κλίβανος 5) Αποστακτήρας 6) Συσκευή μέτρησης δεσμευμένου οξυγόνου(Οξυγονόμετρο) 7) Αποτεφρωτής

5 Περιγραφή μερικών συσκευών του εργαστηρίου 1)Συσκευή μέτρησης τιμών του pH(Πεχάμετρο) Αρχικά παίρνουμε θερμοκρασία από κάθε δείκτη σε pH 7 και 4 αντίστοιχα. Βγάζουμε το κάλυμα από το πεχάμετρο, ξεπλένουμε με απιονισμένο νερό και σκουπίζουμε την επιφάνειά του με μεγάλη προσοχή ειδικά στην απόληξή του όπου υπάρχει το ηλεκτρόδιο. Τοποθετούμε το πεχάμετρο μέσα στο δείκτη με pH 7. Το ανοίγουμε και ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία ανάλογα με εκείνη που έχει δείξει το θερμόμετρο. Περιμένουμε μερικά λεπτά μέχρι το πεχάμετρο να δείξει μία σταθεροποιημένη ένδειξη. Η ένδειξη αυτή πρέπει να κυμαίνεται γύρω στο 7. Για να φέρουμε την ένδειξη ακριβώς στο 7 (αν χρειάζεται) γυρίζουμε με ένα κατσαβίδι τη βίδα που βρίσκεται δίπλα στην ένδειξη «pH7». Γυρίζουμε τη βίδα δεξιόστροφα για να ανεβάσουμε την τιμή και αριστερόστροφα για να την κατεβάσουμε. Το πεχάμετρο θέλουμε να δείχνει 7,00. Βγάζουμε το ηλεκτρόδιο από το δείκτη με pH7, ξεπλένουμε και σκουπίζουμε προσεκτικά και το τοποθετούμε στο δείκτη με pH4. Το αφήνουμε για κάποια λεπτά μέχρι να σταθεροποιηθεί η ένδειξη, και αν δεν είναι 4,00, ρυθμίζουμε τη βίδα δίπλα από την ένδειξη «pH4». Ξεπλένουμε με απιονισμένο νερό το πεχάμετρο και το τοποθετούμε σε μια συγκεκριμένη δεξαμενή την ίδια κάθε φορά ανάλογα με το κύκλωμα. Άφήνουμε μερικά λεπτά μέχρι να σταθεροποιηθεί η ένδειξη του πεχαμέτρου. Η ένδειξη αυτή δεν πρέπει να έχει τιμή μικρότερη από 6,80. Πριν το βάλουμε στη δεξαμενή, φροντίζουμε να έχουμε ρυθμίσει τη θερμοκρασία ανάλογα με εκείνη που θα πάρουμε από το θερμόμετρο.

6 Περιγραφή μερικών συσκευών του εργαστηρίου 2) Λυοφιλιωτής 3) Ξηραντήρας Αφαίρεση υγρασίας(μέσω ψύξης σε χαμήλη θερμοκρασία δημιουργία κενού και διαφοράς πίεσης) χωρίς να καταστραφούν τα κύτταρα των δειγμάτων. Σκεύος που κρατά την υγρασία από τα δείγματα. Στο κάτω μέρος του,περιέχει κόκκους οξειδίου του πυριτίου σε μπλε χρώμα,οι οποίοι δεσμεύουν την υγρασία του δείγματος αλλάζοντας χρώμα(ώστε να δηλώσουν οτι πράγματι έχει δεσμευτεί η υγρασία). Αποχρωματισμός οξειδίου του πυριτίου δείχνει κορεσμό σε υγρασία και αντικατάσταση.

7 Περιγραφή μερικών συσκευών του εργαστηρίου 4) Κλίβανος 5) Αποστακτήρας Βάζω το δείγμα σε πυρίμαχη κάψα με σήμανση στον κλίβανο στους 105 ο C για 24 ώρες προκειμένου να φύγει όλη η υγρασία και να μείνει μόνο η ξηρά ουσία. Μετατρέπει το νερό βρύσης σε απεσταγμένο (μέσω βρασμού,εξάτμισης και υγροποίησης),το οποίο βάζουμε στους υδροβολείς και το χρησιμοποιούμε όπου χρειάζεται(πειράματα,σκεύη πλύσεως κλπ).

8 Περιγραφή μερικών συσκευών του εργαστηρίου 6) Συσκευή μέτρησης δεσμευμένου οξυγόνου(Οξυγονόμετρο) Το οξυγονόμετρο είναι μία συσκευή η οποία μετράει το δεσμευμένο οξυγόνο σε ποσοστό κορεσμού % και σε mg/l (ppm). Επίσης μετράει τη θερμοκρασία του νερού της δεξαμενής. Πλένουμε το ηλεκτρόδιο του οξυγονόμετρου με απεσταγμένο νερό και σκουπίζουμε με προσοχή. Όταν ανοίξουμε το οξυγονόμετρο πρέπει να δείξει ένδειξη 101, αλλιώς πρέπει να το βαθμονομήσουμε με τη βίδα που υπάρχει στο πλάι της συσκευής. Τοποθετούμε το οξυγονόμετρο στην ίδια δεξαμενή που τοποθετήσαμε το πεχάμετρο. Περιμένουμε μερικά λεπτά μέχρι να σταθεροποιηθούν οι ενδείξεις, οι οποίες ειναι ποσοστό οξυγόνου ppm οξυγόνου και θερμοκρασία και τις καταγράφουμε.

9 Περιγραφή μερικών συσκευών του εργαστηρίου 7) Αποτεφρωτής Μετά το ζύγισμα της ξηράς ουσίας στον ξηραντήρα τοποθετώ την κάψα με το δείγμα στον αποτεφρωτή σε θερμοκρασία 600 ο C για τουλάχιστον 12 ώρες. Αν η θερμοκρασία είναι μικρότερη των 600 ο C τότε θα υπάρχει άσκοπη κατανάλωση ενέργειας χωρίς κάποια επίδραση στο δείγμα, οπότε για εξοικονόμηση ενέργειας τη διατηρώ στους 600 ο C. Ο αποτεφρωτής είναι πυρίμαχο μηχάνημα –’’σκεύος’’ το οποίο συμβάλλει στο σχηματισμό τέφρας.

10 Κυπρίνοι Cyprinus carpio var. «λέπια», οικογένεια Cyprinidae Τιλάπια, Oreochromis aureus, οικογένεια Cichlidae

11 Εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στο εργαστήριο στο διάστημα Ιούλιος- Αύγουστος 2012  Γνωριμία με το χώρο του εργαστηρίου-ημίκλειστα συστήματα ανακυκλούμενου θαλασσινού και γλυκού νερού  Ενημέρωση για καθημερινό έλεγχο δεξαμενών που περιλαμβάνει : 1. Την εκμάθηση τρόπου μετρήσεων (χρήση συσκευών μέτρησης των τιμών του pH και του δεσμευμένου οξυγόνου). 2. Τον έλεγχο για νεκρά ψάρια στις δεξαμενές. 3. Τάισμα ιχθύων (γλυκού & αλμυρού νερού). 4. Ενημέρωση για τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά του νερού και την οξυγόνωση του. 5. Εκμάθηση επιλογής ποσότητας τροφής ανάλογα με το μέγεθος και την ηλικία των ιχθύων

12 Οξύρρυγχος (Acipenser)

13  Παρακολούθηση αναλύσεων χημικής σύστασης (ανάλυση Soxhlet, για τον υπολογισμό λιπαρών ουσιών από δείγματα αλεσμένων ιχθύων).  Γνωριμία με μηχανήματα-συσκευές του εργαστηρίου (λυοφιλιωτή, κλίβανο, ξηραντήρα, αποτεφρωτή (προσδιορισμός χημικής σύστασης), αποστακτήρα).  Επιστημονικό υπόβαθρο εργασιών πάνω στο οποίο στηρίχθηκαν οι δραστηριότητες.(Το επιστημονικό υπόβαθρο που στηρίχθηκαν οι δραστηριότητες σχετίζονταν με τις αναλύσεις προσδιορισμού χημικής σύστασης δειγμάτων (AOAC) και όλες τις συσκευές που χρησιμοποιήθηκαν από τον καθηγητή για αυτές.

14 Βοηθητικές Εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στο εργαστήριο στο διάστημα Ιούλιος- Αυγουστος 2012  Καθαρισμός δεξαμενών και αερόπετρων  Καθαρισμός του εξωτερικού βιολογικού φίλτρου, το οποίο βρίσκεται σε μια ψηλή κυλινδρική δεξαμενή 10 μέτρα μακριά από το εργαστήριο.  Καθαρισμός του 2 ου μηχανικού και βιολογικού φίλτρου που είναι υπόγειο, βρίσκεται έξω από το χώρο του εργαστηρίου και συνδέεται με το μεγάλο κύκλωμα γλυκού νερού. Το επιστημονικό υπόβαθρο έχει να κάνει με την απομάκρυνση των βλαβερών για τους ιχθύς προϊόντων μεταβολισμού των αζωτούχων ουσιών μέσω ειδικών βακτηρίων που βρίσκονται στο βιολογικό φίλτρο.

15

16 Σημειώσεις-παρατηρήσεις Στο εργαστήριο Εφηρμοσμένης Υδροβιολογίας κατα την διαρκεια δύο μηνων πραγματοποιήθηκαν εργασίες εξαιρετικά εποικοδομητικές για την εκμάθηση της συντήρησης των ιχθυοπληθυσμών. Μέσω αυτών των εργασιών, κατανόησα την συμπεριφορά των ιχθύων και τις καθημερινές τους ανάγκες με αποτέλεσμα την απόκτηση πολύτιμης εμπειρίας σε μελλοντική ενασχόλησή μου με το αντικείμενο.

17 Αθήνα, Σεπτέμβριος 2012 Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τιλάπια, οικογένεια Cichlidae Κυπρίνοι οικογένεια Cyprinidae


Κατέβασμα ppt "ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ Εργαστήριο Εφηρμοσμένης Υδροβιολογίας Υπεύθυνη καθηγήτρια.: Ελένη Μήλιου Επιβλέπον μέλος ΔΕΠ: Ευστράτιος."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google