Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΒΟΤΑΝΑ ΧΑΡΟΥΛΑ ΝΕΝΝΕ ΒΙΟΛΕΤΑ ΛΙΚΕΡΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΝΤΑΛΙΑΝΗΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΒΟΤΑΝΑ ΧΑΡΟΥΛΑ ΝΕΝΝΕ ΒΙΟΛΕΤΑ ΛΙΚΕΡΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΝΤΑΛΙΑΝΗΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 ΒΟΤΑΝΑ ΧΑΡΟΥΛΑ ΝΕΝΝΕ ΒΙΟΛΕΤΑ ΛΙΚΕΡΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΝΤΑΛΙΑΝΗΣ

3 ΒΟΤΑΝΑ Βότανα είναι όλα τα χρήσιμα φυτά και αφορά τα φυτά των οποίων, οι ρίζες, τα άνθη χρησιμεύουν ως τροφή ή θεραπεία, χάρη στο άρωμά τους ή με κάποιον άλλο τρόπο.

4 ΑΓΓΕΛΙΚΗ Η Αγγελικη είναι ένα ψηλό αρωματικό φυτό με μεγάλα λευκά άνθη που ευδοκιμεί σε ολόκληρο το Βόρειο Ημισφαίριο. Είναι ένα βότανο με δυνατό άρωμα που χρησιμοποιείται πέρα από την βοτανοθεραπεία και για την παρασκευή αλκοολούχων ποτών αλλά και στη ζαχαροπλαστική.

5 Βαλεριάνα Η Βαλεριάνα είναι ένα από τα πιο γνωστά βότανα στην υφήλιο αφού χρησιμοποιείται για πάνω από 2.000 χρόνια. Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεια η Βαλεριάνα χρησιμοποιείται ως φυσικό ηρεμιστικό και χαλαρωτικό του νευρικού συστήματος. Σημαντική είναι η επίδραση της Βαλεριάνας σε περιπτώσεις αϋπνίας.

6 ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ Αιθέρια έλαια είναι πτητικές ουσίες που απομονώνονται μέσω μιας διεργασίας, όπως η απόσταξη, από ένα αρωματικό φυτό ενός συγκεκριμένου φυτικού είδους. Το αιθέριο έλαιο φέρει, συνήθως, το όνομα του φυτικού είδους από το οποίο έχει προκύψει, π.χ. ριγανέλαιο. Κύριες θεραπευτικές ιδιότητες των αιθερίων ελαίων Αντισηπτικές, αντιβακτηριακές, αντιικές, αντιμυκητικές Επουλωτικές Αναλγητικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιτοξικές, υπεραιμικές Χαλαρωτικές, κατασταλτικές, αντικαταθλητπικές Σπασμολυτικές, χωνευτικές, διουρητικές Ανοσοδιεγερτικές, ορμονικές Εντομοκτόνες, απωθητικές Αποχρεμπτικές

7 ΜΕΝΤΑ Η Μεντα είναι η κοινή ονομασία του φυτού Mentha Piperita. Το αιθεριο ελαιο της Μεντας προέρχεται από απόσταξη των φύλλων και των ανθών της και το άρωμα της είναι φρέσκο και δροσερό. Το αιθεριο ελαιο της Μεντας χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία για αδυναμία, λήθαργο, ναυτία.

8 Στιγμές χαλάρωσης και ευεξίας. Δεν υπάρχουν μαγικοί τρόποι να χαλαρώσετε και να διώξετε το stress. Υπάρχουν όμως πολλοί τρόποι να απολαύσετε στιγμές χαλάρωσης και ευεξίας, ακολουθώντας τις συμβουλες της φύσης. Ένας τρόπος είναι και τα αιθέρια έλαια. Η σωστή χρήση των γνήσιων αιθέριων ελαίων, γνωστή και σαν αρωματοθεραπεία έχει ευεργετικά αποτελέσματα, που είναι γνωστά από τα πολύ παλιά χρόνια.

9 ΤΡΟΦΕΣ ΣΕΛΙΝΟ :  Ένα ακόμα μπαχαρικό είναι το σέλινο. Τα φύλλα και οι σπόροι είναι ιδιαίτερα πικάντικα και ελαφρώς γλυκά. ΧΡΗΣΗ :  Το σέλινο είναι μπαχαρικό για ζωμούς κρέατος, σάτσες για κρέας, φαγητά κατσαρόλας κι σούπες. Η σελινόρριζα μπορεί να μαγειρευτεί και να καταναλωθεί ως λαχανικό ή σαλατικό. ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΞΙΑ :  Καθαρίζει το αίμα, καταπολεμά τον βήχα. Βοηθάει σε περιπτώσεις παχυσαρκίας.

10 Αρωματικά φυτά-Καλλιέργεια- Τρόποι Παρασκεύης-Συνταγές Έφη Κουτσοπούλου Κατερίνα Μίχου Δημήτρης Σύρρος

11 Καλλιέργεια θεραπευτικών φυτών Στην Ελλάδα καλλιεργούνται περίπου 20.000-30.000 στρέμματα αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών. ΠΡΟΙΟΝΤΑ: Ρίγανη Λεβάντα Θυμάρι Τσάι του βουνού Χαμομήλι Μέντα Φασκόμηλο

12 Ιδιότητες Βοτάνων. Η ρίγανη είναι γνωστή για τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Η ρίγανη είναι γνωστή για τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Μαζί με το θυμάρι και το φασκόμηλο αποτελούν τα βασικά θεραπευτικά βότανα Μαζί με το θυμάρι και το φασκόμηλο αποτελούν τα βασικά θεραπευτικά βότανα

13 Συνταγές για πρακτικά φάρμακα με βότανα ΑΓΧΟΣ Bάλτε 25 γρ. φύλλα φρέσκου βασιλικού σε 1/2 λίτρο κρύο νερό και αφήστε το αφέψημα να βράσει σε χαμηλή φωτιά, με το καπάκι κλειστό, για 10 λεπτά. Aφού κρυώσει το αφέψημα, πιείτε 3-4 φλιτζάνια μέσα στην ημέρα. Έτσι, όταν έρθει η ώρα του ύπνου, θα μπορέσετε εύκολα να κοιμηθείτε.

14 Συνταγές για πρακτικά φάρμακα με βότανα ΑΥΠΝΙΑ Ένα φλιτζάνι ζεστό έγχυμα βαλεριάνας (που μειώνει την ένταση) ή χαμομηλιού ή τίλιου (που μειώνουν το άγχος και βοηθάνε στον ύπνο). Άλλα βοηθήματα για τον ύπνο με βότανα είναι 5 ml (1 κ.γ.) βάμμα πρίμουλας από άνθη πρίμουλας, που θα το πάρετε πριν πέσετε για ύπνο ή ένα ζεστό μπάνιο αφού προσθέσετε στο νερό έγχυμα λεβάντας, που θα σας χαλαρώσει προτού πέσετε στο κρεβάτι.

15 Προοπτικές Οικονομίας – Ιστορία – Νομοθεσία Φαρμακευτικών Φυτών Γιώργος Κατσίμας Αναστασία Σύρρου Αναστάσης Κόκκορης

16 ΙΣΤΟΡΙΑ  Σε όλους τους αρχαίους λαούς τα φυτά αποτελούσαν το μόνο φαρμακευτικό μέσο  Χρησιμοποιούνταν προληπτικά ή κατασταλτικά για τις ασθένειες  Χρησιμοποιούνταν δηλητηριώδη βότανα που προκαλούσαν θάνατο ή απώλεια μνήμης  Χρησιμοποιούνταν επίσης σε μικρότερη κλίμακα και για καλλωπισμό

17 ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Φυτά με φαρμακευτικές ιδιότητες: Φυτά με φαρμακευτικές ιδιότητες: Νομιμοποιημένα: Πχ Ευκάληπτος, Χαμομήλι, Δυόσμος κα. Νομιμοποιημένα: Πχ Ευκάληπτος, Χαμομήλι, Δυόσμος κα. Μη νομιμοποιημένα: Πχ Κάνναβη, Όπιο κ.α. Μη νομιμοποιημένα: Πχ Κάνναβη, Όπιο κ.α. Κάνναβη και Όπιο: Η χρήση τους ειναι απαγορευμένη στην Ελλάδα, ενώ σε άλλες χώρες είναι νομιμοποιημένα για φαρμακευτικούς σκοπούς. Κάνναβη και Όπιο: Η χρήση τους ειναι απαγορευμένη στην Ελλάδα, ενώ σε άλλες χώρες είναι νομιμοποιημένα για φαρμακευτικούς σκοπούς.

18 ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά μπορούν να επιφέρουν κέρδος και ανάπτυξη στην γενικότερη οικονομία. Στη χώρα μας παρά τις δυνατότητες καλλιέργειας δεν υπάρχει πλήρης συστηματοποίηση. Η καλλιέργεια των φαρμακευτικών φυτών αναπτύσεται με φρενύρεις ρυθμούς. Χρησιμοποιούνται κυρίως: Μαστίχα, ρίγανη, γλυκάνισος.

19

20

21 Αντιμετώπιση προβλημάτων με φυσικά φάρμακα

22 ΦΥΣΙΚΗ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ Οι τεχνικές αυτές εστιάζονται σε αισθητικά προβλήματα όπως η χαλάρωση του προσώπου και σώματος, οι σακούλες και τα πρηξίματα, οι ρητίδες, η ξηροδερμία, οι δυσχρωμίες και η ακμή Οι τεχνικές αυτές εστιάζονται σε αισθητικά προβλήματα όπως η χαλάρωση του προσώπου και σώματος, οι σακούλες και τα πρηξίματα, οι ρητίδες, η ξηροδερμία, οι δυσχρωμίες και η ακμή Συνταγές προΪόντων με φυσικά υλικά όπως : μέλι, μαστίχα, τριαντάφυλλο, βάλσαμο και αλόη. Συνταγές προΪόντων με φυσικά υλικά όπως : μέλι, μαστίχα, τριαντάφυλλο, βάλσαμο και αλόη.

23 ΦΥΣΙΚΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ Θεραπεία με βότανα για τα κατοικίδια ζώα:  Μάτια: Πλήση με τσάϊ ή αλατούχο διάλυμα  Κνησμός : Χρησιμοποίησε μαγιά μπύρας, λάδι τεϊοδεντρου, αλοη, φετα αγγουριού  Άγχος – Στρές : Εκχιλίσματα βρώμης, βαλεριάνας, χαμομήλι  Εγκυμοσύνη : Φύλλα βατομουριάς

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41

42


Κατέβασμα ppt "ΒΟΤΑΝΑ ΧΑΡΟΥΛΑ ΝΕΝΝΕ ΒΙΟΛΕΤΑ ΛΙΚΕΡΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΝΤΑΛΙΑΝΗΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google