Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ηταν πραγματικα ο Ηρόδοτος ο πατέρας της Ιστοριας;

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ηταν πραγματικα ο Ηρόδοτος ο πατέρας της Ιστοριας;"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Ηταν πραγματικα ο Ηρόδοτος ο πατέρας της Ιστοριας;

3  Χρησιμοποιώντας ως βάση του έργου που ο ίδιος ονόμασε «Ιστορίης απόδεξις», δηλαδή έκθεση της ιστορικής έρευνας, την αυτοψία, την έρευνα και την κριτική, ο Ηρόδοτος πλησίασε πρώτος την ιστορία, χωρίς όμως να μπορεί να θεωρηθεί αντικειμενικός ιστορικός. Παρά το γεγονός αυτό, το έργο του συνολικά είναι μια αξιόπιστη πηγή και η μόνη συνεχής και πλήρης που είναι διαθέσιμη για μια τόσο σημαντική εποχή της ιστορίας.

4  Ο Ηρόδοτος διέσωσε στην ανθρώπινη μνήμη κοσμοϊστορικής σημασίας γεγονότα και δικαίωσε τον χαρακτηρισμό που του έδωσε ο Ρωμαίος ρήτορας Κικέρωνας, «πατέρα της ιστορίας», αφού ήταν ο πρώτος που κατανόησε την αξία που έχει για τον άνθρωπο η ιστορία, ποια γεγονότα μπορούν να θεωρηθούν ιστορικά και κατέβαλε αξιόλογη προσπάθεια για αμερόληπτη και αντικειμενική έκθεση των γεγονότων. Παράλληλα μπορεί να θεωρηθεί πατέρας της γεωγραφίας και πρόδρομος όλων των περιηγητών.«πατέρα της ιστορίας»

5  Οι μούμιες  Τα «μυρμήγκια» του χρυσού  Οι Αμαζόνες  Οι Ετρούσκοι  Ο Φειδιππίδης  Φοίνικες στο Βόρειο Αιγαίο

6  Οι φοιτητές Ιατρικής θεωρούσαν ανέκδοτο το ότι «στην Αίγυπτο υπήρχαν τρεις μέθοδοι μουμιοποίησης εκτος από τον Ηρόδοτο που πίστευε πως οι Αιγύπτιοι ταρίχευαν τους νεκρούς.

7  Ανέκδοτο επίσης θεωρούσαν τη διήγησή του για το πώς ο Δαρείος αβγάτιζε τον χρυσό στο θησαυροφυλάκιό του Έλεγε, «γιγάντια μυρμήγκια με γούνα, μεγέθους λίγο μικρότερου από σκύλου, εξορύσσουν το χρυσάφι»! Όμως τελικά ο Ηρόδοτος απέδειξε πως ήταν «υπερμεγέθεις σκίουροι»

8  Πανάρχαιο «ιστορικό ανέκδοτο» ήταν επίσης η περιγραφή των Αμαζόνων. Ήταν γυναίκες που είχαν συνέχεια μαζί τους τα πολεμικά τους οπλα και στο σώμα τους πολεμικά τατουάζ ο Ηρόδοτος έγραψε πώς οι Αμαζόνες σημάδευαν το κορμί τους για κάθε εχθρό που σκότωναν και όταν πέθαιναν τους έταφαν μαζί με τον...οπλισμό τους.

9  Επόμενος «μύθος του Ηροδότου» ήταν η αφήγησή του περί Ετρούσκων: Έλεγε ότι ήταν προερχόμενοι από τη Λυδία με βασιλιά τον τότε Κροίσο. Με επικεφαλής τον Τυρρηνό, ξεκίνησαν από την τωρινή Σμύρνη για την περιοχή Ούμπρια της Ιταλίας. Κανείς δεν έπαιρνε στα σοβαρά αυτή τη διήγηση εκτός από τον Ηρόδοτο όπου και τελικά είχε δίκιο.

10  Ένας ακόμη μύθος του Ηρόδοτου είναι η διαδρομή που διένυσε ο ΦΕΙΔΙΠΠΙΔΗΣ από την Αθήνα μέχρι την Σπάρτη σε 36 ώρες. Κανένας δεν πίστευε ότι θα τα καταφέρει εκτός από τον Ηρόδοτο.

11  Τέλος τελευταίος μύθος του Ηρόδοτου είναι οι φοίνικες που εγκαταστάθηκαν στην Θάσο για να εκμεταλλευτούν τα μεταλλεία χρυσού που υπήρχαν εκεί. στις αρχές του 7ου αι. π.χ.

12 Τελικά από όσα διαβάσαμε και γράψαμε ο ΗΡΟΔΟΤΟΣ είναι τελικά ο πατέρας της Ιστοριας!!!

13  ΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ  Μαρία Γ.  Κατερίνα Θ.  Ελευθερία Δ.


Κατέβασμα ppt "Ηταν πραγματικα ο Ηρόδοτος ο πατέρας της Ιστοριας;"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google