Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Πεπτικό σύστημα Από τι αποτελείται το πεπτικό σύστημα;

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Πεπτικό σύστημα Από τι αποτελείται το πεπτικό σύστημα;"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Πεπτικό σύστημα

3 Από τι αποτελείται το πεπτικό σύστημα;

4 Το πεπτικό σύστημα αποτελείται από τον γαστρεντερικό σωλήνα (στόμα,φάρυγγα, οισοφάγος,στομάχι,λεπτό έντερο και παχύ έντερο ) και από τους αδένες (σιελογόνοι αδένες, συκώτι, χολή και πάγκρεας. )

5

6

7 1 ο στάδιο Στο στόμα: Αρχικά μασάμε την τροφή με τα δόντια μας και την ανακατεύουμε με το σάλιο μας. Έτσι βοηθούμε την τροφή να διασπάσει το άμυλο, που έχει και να μπορέσουμε να την καταπιούμε. Αλλιώς θα κολούσε στο λαιμό μας και θα ΠΝΙΓΟΜΑΣΤΑΝ!!!

8 2 ο στάδιο Στον οισοφάγο: Μετά αυτό τον χυλό τον καταπίνουμε και μεταφέρεται μέσω ενός σωλήνα, του οισοφάγου, στο στομάχι. Στο στομάχι: Στο στομάχι η τροφή παραμένει 2-4 ώρες ανάλογα με την τροφή. Εκεί υπάρχει ένα ειδικό υγρό, το γαστρικό υγρό, που βοηθά στην διάσπαση των τροφών. Μετά η τροφή προωθείται στο δωδεκαδάχτυλο, το αρχικό τμήμα του εντέρου.

9 3 ο στάδιο Στο δωδεκαδάχτυλο: Εκεί χύνεται και νέο υγρό, το παγκρεατικό υγρό, που διασπά τους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες και τα λίπη. Επίσης, μαζί με το παγκρεατικό υγρό χύνεται και η χολή στο δωδεκαδάκτυλο, η οποία βοηθά το λίπος να απορροφηθεί. Μετά η τροφή που πλέον είναι σε μορφή χυμού μεταφέρεται στο λεπτό έντερο.

10 4 ο στάδιο Στο λεπτό έντερο: Εκεί παραμένει η τροφή γύρω στις 4 με 5-ώρες περίπου, όπου ο χυμός αναμιγνύεται με το εντερικό υγρό, που βοηθά να διασπαστεί περισσότερο η τροφή και να απορροφηθεί από τις λάχνες ( μέρος του εντέρου ). Τα υπολείμματα – σκουπίδια μεταφέρονται στο παχύ έντερο.

11 5 ο στάδιο Στο παχύ έντερο: Εδώ το περιεχόμενο παραμένει περίπου 12 ώρες όπου, σε περίπου 24 ώρες, αποβάλλεται μέσω του πρωκτού. Στο παχύ έντερο γίνεται απορρόφηση του νερού και σχηματισμός κοπράνων.

12

13 1. Τρώμε πάντοτε καθιστοί στο τραπέζι. 1. Τρώμε πάντοτε καθιστοί στο τραπέζι. 2. Τρώμε πρωινό κάθε μέρα. 2. Τρώμε πρωινό κάθε μέρα. 3. Τρώμε σε ατμόσφαιρα ηρεμίας και συντροφικότητας. 3. Τρώμε σε ατμόσφαιρα ηρεμίας και συντροφικότητας. 4. Τρώμε αργά. Δεν καταβροχθίζουμε τα γεύματά μας. 4. Τρώμε αργά. Δεν καταβροχθίζουμε τα γεύματά μας. 5. Αποφεύγουμε να βλέπουμε τηλεόραση ταυτόχρονα με τα γεύματα. 5. Αποφεύγουμε να βλέπουμε τηλεόραση ταυτόχρονα με τα γεύματα. 6. Αποφεύγουμε τα αεριούχα αναψυκτικά. 6. Αποφεύγουμε τα αεριούχα αναψυκτικά. 7. Τρώμε "μεσογειακά", δηλαδή προτιμάμε λαδερά φαγητά, λαχανικά, όσπρια, σούπες, ψωμί. 7. Τρώμε "μεσογειακά", δηλαδή προτιμάμε λαδερά φαγητά, λαχανικά, όσπρια, σούπες, ψωμί. 8. Παίρνουμε κολατσιό στο σχολείο από το σπίτι ώστε να αποφεύγουμε τα "έτοιμα" παρασκευάσματα του κυλικείου. 8. Παίρνουμε κολατσιό στο σχολείο από το σπίτι ώστε να αποφεύγουμε τα "έτοιμα" παρασκευάσματα του κυλικείου. 9. Τρώμε συχνά ψάρι. 9. Τρώμε συχνά ψάρι. 10. Τρώμε άφθονα φρέσκα λαχανικά, κυρίως εποχής. 10. Τρώμε άφθονα φρέσκα λαχανικά, κυρίως εποχής. 11. Τρώμε φρούτα, είναι σύμμαχοι της υγείας. 11. Τρώμε φρούτα, είναι σύμμαχοι της υγείας. 12. Προτιμάμε το ψωμί ολικής άλεσης στα γεύματά μας. 12. Προτιμάμε το ψωμί ολικής άλεσης στα γεύματά μας. 13. Πίνουμε πολύ νερό κάθε μέρα. 13. Πίνουμε πολύ νερό κάθε μέρα. 14. Αποφεύγουμε τα οινοπνευματώδη ποτά. 14. Αποφεύγουμε τα οινοπνευματώδη ποτά. 15. Αποφεύγουμε τη ζάχαρη και όλα τα προϊόντα που την περιέχουν. 15. Αποφεύγουμε τη ζάχαρη και όλα τα προϊόντα που την περιέχουν. 16. Προτιμάμε το ελαιόλαδο στα φαγητά μας, κατά προτίμηση. 16. Προτιμάμε το ελαιόλαδο στα φαγητά μας, κατά προτίμηση.

14 ΠΙΝΟΥΜΕ καθημερινά τουλάχιστον 8-10 ποτήρια νερό, για να υπάρχει ισορροπία στον οργανισμό μας και γιατί το νερό μπορεί να αποτελέσει σημαντική πηγή απαραίτητων στοιχείων, όπως μαγνήσιο, νάτριο, φθόριο, ιώδιο κ.α. Επίσης ΠΙΝΟΥΜΕ νερό περίπου 15-30 λεπτά πριν ξεκινήσουμε να τρώμε, γιατί έτσι πετυχαίνουμε καλύτερη χώνεψη

15

16 Κανόνας 1: Ποικιλία τροφίμων Για να εξασφαλίσουμε μια ισορροπημένη διατροφή πρέπει τα καθημερινά μας γεύματα να περιλαμβάνουν μια ποικιλία τροφίμων. Οπότε δεν θα υπάρχουν ελλείψεις θρεπτικών συστατικών στη διατροφή μας. Κανόνας 1: Ποικιλία τροφίμων Για να εξασφαλίσουμε μια ισορροπημένη διατροφή πρέπει τα καθημερινά μας γεύματα να περιλαμβάνουν μια ποικιλία τροφίμων. Οπότε δεν θα υπάρχουν ελλείψεις θρεπτικών συστατικών στη διατροφή μας. «Σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο δεν υπάρχουν απαγορευμένες τροφές αλλά όλα θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο», λέει η κ. Δαμβουνέλη. «Σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο δεν υπάρχουν απαγορευμένες τροφές αλλά όλα θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο», λέει η κ. Δαμβουνέλη.

17 Κανόνας 2 : Φρούτα και λαχανικά κάθε μέρα. Κανόνας 2 : Φρούτα και λαχανικά κάθε μέρα. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσιες πηγές βιταμινών και ιχνοστοιχείων (βιταμίνη Α και C, Κάλιο, Ασβέστιο). Πρέπει να καταναλώνουμε τουλάχιστον πέντε μερίδες από διάφορα είδη φρούτων και λαχανικών κάθε ημέρα. «Πέντε μερίδες;» Και όμως, είναι πιο εύκολο από όσο ακούγεται. Ένα ποτήρι 100% χυμό φρούτων χωρίς ζάχαρη, για παράδειγμα, μπορεί να «μετρήσει» ως μια μερίδα, όπως επίσης και τα λαχανικά μαγειρεμένα σε πιάτα. Επίσης, γιατί να μην κόψουμε σε μικρά κομματάκια μια μπανάνα στα δημητριακά πρωινού μας ή να αντικαταστήσουμε το πρωινό μας σνακ με λίγα αποξηραμένα φρούτα; Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσιες πηγές βιταμινών και ιχνοστοιχείων (βιταμίνη Α και C, Κάλιο, Ασβέστιο). Πρέπει να καταναλώνουμε τουλάχιστον πέντε μερίδες από διάφορα είδη φρούτων και λαχανικών κάθε ημέρα. «Πέντε μερίδες;» Και όμως, είναι πιο εύκολο από όσο ακούγεται. Ένα ποτήρι 100% χυμό φρούτων χωρίς ζάχαρη, για παράδειγμα, μπορεί να «μετρήσει» ως μια μερίδα, όπως επίσης και τα λαχανικά μαγειρεμένα σε πιάτα. Επίσης, γιατί να μην κόψουμε σε μικρά κομματάκια μια μπανάνα στα δημητριακά πρωινού μας ή να αντικαταστήσουμε το πρωινό μας σνακ με λίγα αποξηραμένα φρούτα;

18 Κανόνας 3 : Φρέσκα ή κατεψυγμένα; Κανόνας 3 : Φρέσκα ή κατεψυγμένα; Όσο περισσότερο διάστημα ένα φρέσκο προϊόν παραμένει στον πάγκο της κουζίνας χωρίς να καταναλώνεται, τόσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά χάνει. Το ίδιο ισχύει και για τα προϊόντα που κάνουν μεγάλο «ταξίδι» προτού να βρεθούν στο πιάτο μας. Όσο περισσότερο διάστημα ένα φρέσκο προϊόν παραμένει στον πάγκο της κουζίνας χωρίς να καταναλώνεται, τόσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά χάνει. Το ίδιο ισχύει και για τα προϊόντα που κάνουν μεγάλο «ταξίδι» προτού να βρεθούν στο πιάτο μας. Αν λοιπόν έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε μπρόκολα, που έχουν κάνει τον γύρο της Ελλάδας μέχρι να έρθουν στο μανάβικό μας και σε κατεψυγμένα μπρόκολα, τότε καλύτερα να προτιμήσουμε τα δεύτερα. Αν λοιπόν έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε μπρόκολα, που έχουν κάνει τον γύρο της Ελλάδας μέχρι να έρθουν στο μανάβικό μας και σε κατεψυγμένα μπρόκολα, τότε καλύτερα να προτιμήσουμε τα δεύτερα. Τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά συλλέγονται όταν έχουν πλέον ωριμάσει για τα καλά και οι συνθήκες συντήρησής τους «παγιδεύουν» τα θρεπτικά συστατικά τους και τα κάνουν να είναι περισσότερο νόστιμα και σίγουρα πιο θρεπτικά από τα αντίστοιχα φρέσκα. Τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά συλλέγονται όταν έχουν πλέον ωριμάσει για τα καλά και οι συνθήκες συντήρησής τους «παγιδεύουν» τα θρεπτικά συστατικά τους και τα κάνουν να είναι περισσότερο νόστιμα και σίγουρα πιο θρεπτικά από τα αντίστοιχα φρέσκα.

19 ΤΕΛΟΣ!!!ΤΕΛΟΣ!!!


Κατέβασμα ppt "Πεπτικό σύστημα Από τι αποτελείται το πεπτικό σύστημα;"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google