Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Βιταμίνες Άννα Παπαηλιού. Βιταμίνες Βιταμίνες  Δεν μπορούν να συντεθούν από τον οργανισμό και δεν του παρέχουν ενέργεια, αλλά συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Βιταμίνες Άννα Παπαηλιού. Βιταμίνες Βιταμίνες  Δεν μπορούν να συντεθούν από τον οργανισμό και δεν του παρέχουν ενέργεια, αλλά συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Βιταμίνες Άννα Παπαηλιού

2 Βιταμίνες Βιταμίνες  Δεν μπορούν να συντεθούν από τον οργανισμό και δεν του παρέχουν ενέργεια, αλλά συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού.

3 Που χρησιμοποιούνται Ο οργανισμός μας τις χρησιμοποιεί για τη σύνθεση των συνενζύμων που είναι απαραίτητα για να δράσουν τα ένζυμα, με τη βοήθεια των οποίων γίνονται σχεδόν όλες αντιδράσεις στον οργανισμό. Ο οργανισμός μας τις χρησιμοποιεί για τη σύνθεση των συνενζύμων που είναι απαραίτητα για να δράσουν τα ένζυμα, με τη βοήθεια των οποίων γίνονται σχεδόν όλες αντιδράσεις στον οργανισμό.

4

5

6

7

8

9 Βιταμίνη Κ Δράση: Δράση: Κανονική πήξη αίματος (σχηματισμός προθρομβίνης) Έλλειψη: Έλλειψη: Αργή πήξη αίματος Σπανάκι - Σπανάκι - Λάχανο Λάχανο Λαγανίδα Λαγανίδα

10 Διάκριση των βιταμινών Ανάλογα με τη διαλυτότητά τους διακρίνονται σε:  υδατοδιαλυτές βιταμίνες και  λιποδιαλυτές βιταμίνες.

11 Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες C,Β,B1(Θειαμίνη),Β2(ριβοφλαβί νη), νικοτινικό οξύ(B3), φολικό οξύ και βιοτίνη. C,Β,B1(Θειαμίνη),Β2(ριβοφλαβί νη), νικοτινικό οξύ(B3), φολικό οξύ και βιοτίνη. C,Β,B1(Θειαμίνη),Β2(ριβοφλαβί νη), νικοτινικό οξύ(B3), φολικό οξύ και βιοτίνη. C,Β,B1(Θειαμίνη),Β2(ριβοφλαβί νη), νικοτινικό οξύ(B3), φολικό οξύ και βιοτίνη. απορροφώνται εύκολα και απορροφώνται εύκολα και απορροφώνται εύκολα και απορροφώνται εύκολα και αποθηκεύονται σε μικρό ποσοστό σε όλους τους ιστούς. αποθηκεύονται σε μικρό ποσοστό σε όλους τους ιστούς. αποθηκεύονται σε μικρό ποσοστό σε όλους τους ιστούς. αποθηκεύονται σε μικρό ποσοστό σε όλους τους ιστούς. Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες Οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες

12 Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες A, D, E, K A, D, E, K για την απορρόφηση απαιτούν παγκρεατική λιπάση και χολικά για την απορρόφηση απαιτούν παγκρεατική λιπάση και χολικά αποθηκεύονται σε μεγαλύτερο ποσοστό από τις υδατοδιαλυτές, κυρίως στο λιπώδη ιστό και το ήπαρ. αποθηκεύονται σε μεγαλύτερο ποσοστό από τις υδατοδιαλυτές, κυρίως στο λιπώδη ιστό και το ήπαρ.

13 Τέλος πρέπει να τονιστεί ότι: όπως η ελλιπής λήψη βιταμινών προκαλεί τις αβιταμινώσεις, έτσι και η έτσι και η υπερβολική λήψη βιταμινών μπορεί να προκαλέσει υπερβολική λήψη βιταμινών μπορεί να προκαλέσει τις υπερβιταμινώσεις.

14 Καταστροφή βιταμινών Μερικές βιταμίνες καταστρέφονται κατά την διαδικασία παρασκευής των τροφίμων από Μερικές βιταμίνες καταστρέφονται κατά την διαδικασία παρασκευής των τροφίμων από Το ηλιακό φως Το ηλιακό φως Τον αέρα την θερμότητα Τον αέρα την θερμότητα Το νερό Το νερό

15 Προστασία βιταμινών Για να αποφεύγεται απώλεια βιταμινών, συμβουλεύουμε τα εξής Για να αποφεύγεται απώλεια βιταμινών, συμβουλεύουμε τα εξής Αγοράζετε τα πιο φρέσκα και καθαρά λαχανικά και φρούτα και χρησιμοποιήστε τα ωμά όσο είναι δυνατόν. Αγοράζετε τα πιο φρέσκα και καθαρά λαχανικά και φρούτα και χρησιμοποιήστε τα ωμά όσο είναι δυνατόν. Ετοιμάστε τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά λίγο πριν χρησιμοποιηθούν, καταναλωθούν Ετοιμάστε τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά λίγο πριν χρησιμοποιηθούν, καταναλωθούν Θερμάνετε τα κονσερβοποιημένα λαχανικά γρήγορα και μέσα στα δικά τους υγρά Θερμάνετε τα κονσερβοποιημένα λαχανικά γρήγορα και μέσα στα δικά τους υγρά Ακολουθείτε τις οδηγίες συσκευασίας όταν χρησιμοποιείτε παγωμένα φρούτα και λαχανικά Ακολουθείτε τις οδηγίες συσκευασίας όταν χρησιμοποιείτε παγωμένα φρούτα και λαχανικά Χρησιμοποιείτε όσο γίνετε πιο λίγο νερό κατά το μαγείρεμα και κρατάτε το σε βρασμό όταν προσθέτετε τα λαχανικά ή ψήστε τα στον ατμό Χρησιμοποιείτε όσο γίνετε πιο λίγο νερό κατά το μαγείρεμα και κρατάτε το σε βρασμό όταν προσθέτετε τα λαχανικά ή ψήστε τα στον ατμό Φυλάξτε τα υγρά του ψησίματος για να τα χρησιμοποιήσετε αργότερα σε σούπες και ψητά και Φυλάξτε τα υγρά του ψησίματος για να τα χρησιμοποιήσετε αργότερα σε σούπες και ψητά και φυλάξτε τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά σε ψυχρό, σκοτεινό μέρος φυλάξτε τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά σε ψυχρό, σκοτεινό μέρος

16 Ευχαριστώ Ευχαριστώ


Κατέβασμα ppt "Βιταμίνες Άννα Παπαηλιού. Βιταμίνες Βιταμίνες  Δεν μπορούν να συντεθούν από τον οργανισμό και δεν του παρέχουν ενέργεια, αλλά συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google