Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΙΜΟΛΗΨΙΕΣ- ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ Πραττή Αναστασία Ιατρός μικροβιολόγος-βιοπαθολόγος.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΙΜΟΛΗΨΙΕΣ- ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ Πραττή Αναστασία Ιατρός μικροβιολόγος-βιοπαθολόγος."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΙΜΟΛΗΨΙΕΣ- ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ Πραττή Αναστασία Ιατρός μικροβιολόγος-βιοπαθολόγος

2 Αιμοληψίες - Τεχνική Φλεβοκέντηση- Λήψη φλεβικού αίματος Φλεβοκέντηση- Λήψη φλεβικού αίματος Ετοιμάζουμε τα σκεύη και λέμε στον ασθενή να ανοιγοκλείνει την παλάμη του. Ετοιμάζουμε τα σκεύη και λέμε στον ασθενή να ανοιγοκλείνει την παλάμη του. Επιλέγουμε τη φλέβα και κάνουμε αντισηψία. Ζητάμε από τον ασθενή να ευθειάσει το βραχίονα και να σφίξει την παλάμη. Επιλέγουμε τη φλέβα και κάνουμε αντισηψία. Ζητάμε από τον ασθενή να ευθειάσει το βραχίονα και να σφίξει την παλάμη. Εισαγωγή της βελόνας στη φλέβα και συλλογή του αίματος. Εισαγωγή της βελόνας στη φλέβα και συλλογή του αίματος.

3 Αιμοληψίες - Τεχνική Αφαίρεση της περίδεσης Αφαίρεση της περίδεσης Αφαίρεση της βελόνας και πίεση της περιοχής φλεβοκέντησης με τολύπιο βαμβακιού Αφαίρεση της βελόνας και πίεση της περιοχής φλεβοκέντησης με τολύπιο βαμβακιού (Αφαίρεση της βελόνας από τη σύριγγα) και μεταφορά του αίματος στα σωληνάρια. Αναγραφή των στοιχείων του εξεταζόμενου στα σωληνάρια και αποστολή στο εργαστήριο. (Αφαίρεση της βελόνας από τη σύριγγα) και μεταφορά του αίματος στα σωληνάρια. Αναγραφή των στοιχείων του εξεταζόμενου στα σωληνάρια και αποστολή στο εργαστήριο.

4 Φλέβες που προτιμούμε για φλεβοκέντηση

5 Φλέβες του σώματος

6 Σε δύσκολες φλεβοκεντήσεις…. Αφήνουμε το βραχίονα να κρέμεται κάθετα για 2-3 λεπτά Αφήνουμε το βραχίονα να κρέμεται κάθετα για 2-3 λεπτά Κάνουμε μαλάξεις στο βραχίονα από την περιφέρεια προς το κέντρο Κάνουμε μαλάξεις στο βραχίονα από την περιφέρεια προς το κέντρο Δίνουμε ελαφρά χτυπήματα ή τρίβουμε ζωηρά το μέρος της πιθανής παρακέντησης Δίνουμε ελαφρά χτυπήματα ή τρίβουμε ζωηρά το μέρος της πιθανής παρακέντησης Βουτάμε το μέρος που πρόκειται να παρακεντήσουμε σε ζεστό νερό ή εφαρμόζουμε ζεστή κομπρέσα για 5-10 λεπτά. Βουτάμε το μέρος που πρόκειται να παρακεντήσουμε σε ζεστό νερό ή εφαρμόζουμε ζεστή κομπρέσα για 5-10 λεπτά.

7 Λήψη τριχοειδικού αίματος Αποστειρωμένο μικρό νυστέρι Αποστειρωμένο μικρό νυστέρι Σκαρφιστήρας Σκαρφιστήρας Ή απλά βελόνη σύριγγας Θέσεις όπου γίνεται η νύξη: -Πτέρνα ή μεγάλο δάκτυλο του ποδιού στα βρέφη -Ράγα του δακτύλου στους ενήλικες

8 Λήψη τριχοειδικού αίματος Μόνο σταγόνες αίματος για: Μόνο σταγόνες αίματος για: Αρίθμηση ερυθρών και λευκών μέτρηση αιματοκρίτη και αιμοσφαιρίνης και ανακάλυψη παρασίτων. Eπίσης σταγόνες αίματος για την πλήρωση της κάρτας του Guthrie (γαλακτοζαιμία, φαινυλκετονουρία, συγγενής υποθυρεοειδισμός, έλλειψη G6PD) Eπίσης σταγόνες αίματος για την πλήρωση της κάρτας του Guthrie (γαλακτοζαιμία, φαινυλκετονουρία, συγγενής υποθυρεοειδισμός, έλλειψη G6PD)

9 Κάρτα Guthrie

10 Kάρτα Guthrie –πλήρωση με αίμα

11 Συντήρηση των δειγμάτων του αίματος Τα δείγματα του αίματος πρέπει να μετριούνται χωρίς καθυστέρηση Τα δείγματα του αίματος πρέπει να μετριούνται χωρίς καθυστέρηση Αν πρόκειται να διατηρήσουμε τα δείγματα μόνο για μερικές ώρες τότε τοποθετούμε τα δείγματα στο ψυγείο. Αν πρόκειται να διατηρήσουμε τα δείγματα μόνο για μερικές ώρες τότε τοποθετούμε τα δείγματα στο ψυγείο. Αν πρόκειται να διατηρήσουμε τα δείγματα για μέρες τότε τα τοποθετούμε στην κατάψυξη ( - 20 ο C ) Αν πρόκειται να διατηρήσουμε τα δείγματα για μέρες τότε τα τοποθετούμε στην κατάψυξη ( - 20 ο C )

12 Aντιπηκτικές ουσίες για in vitro χρήση Τα αντιπηκτικά εμποδίζουν την πήξη του αίματος γιατί κατακρατούν τα ιόντα ασβεστίου. Οι ουσίες αυτές προστίθενται στο ολικό αίμα για να εμποδίσουν την πήξη του. Τα αντιπηκτικά εμποδίζουν την πήξη του αίματος γιατί κατακρατούν τα ιόντα ασβεστίου. Οι ουσίες αυτές προστίθενται στο ολικό αίμα για να εμποδίσουν την πήξη του. Ουσίες που χρησιμοποιούνται ως αντιπηκτικά θα πρέπει να μην επηρεάζουν τα έμμορφα στοιχεία του αίματος ούτε να συμμετέχουν σε χημικές αντιδράσεις. Ουσίες που χρησιμοποιούνται ως αντιπηκτικά θα πρέπει να μην επηρεάζουν τα έμμορφα στοιχεία του αίματος ούτε να συμμετέχουν σε χημικές αντιδράσεις. Τα πιο συχνά αντιπηκτικά είναι το EDTA, η ηπαρίνη, το κιτρικό νάτριο, το ACD, το CPD. Τα πιο συχνά αντιπηκτικά είναι το EDTA, η ηπαρίνη, το κιτρικό νάτριο, το ACD, το CPD.

13 Aντιπηκτικά EDTA EDTA Aιθυλο διαμινο τετραοξικό οξύ Aιθυλο διαμινο τετραοξικό οξύ Χρησιμοποιείται περισσότερο με τη μορφή καλιούχου άλατος. Χρησιμοποιείται περισσότερο με τη μορφή καλιούχου άλατος. Είναι το αντιπηκτικό εκλογής για την γενική αίματος γιατί δεν αλλοιώνει τη μορφολογία των κυττάρων για περισσότερο από 12 ώρες. Είναι το αντιπηκτικό εκλογής για την γενική αίματος γιατί δεν αλλοιώνει τη μορφολογία των κυττάρων για περισσότερο από 12 ώρες. Αναλογία αντιπηκτικού EDTA και αίματος είναι 0,1 ml αντιπηκτικού σε 1 ml αίματος. Αναλογία αντιπηκτικού EDTA και αίματος είναι 0,1 ml αντιπηκτικού σε 1 ml αίματος.

14 Σωληνάρια γενικής αίματος Γενική αίματος Μέτρηση αιματοκρίτη Μέτρηση αιμοσφαιρίνης Αρίθμηση λευκών, ερυθρών, αιμοπεταλίων Επίχρισμα περιφερικού αίματος Μέτρηση γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης Ηλεκρτροφόρηση αιμοσφαιρίνης Ομάδα αίματος – παράγων Rhesus Άμεσος Coombs ΔΕΚΚαρυότυπος Μέτρηση ενζύμου G6PD

15 Αντιπηκτικά Κιτρικό Νάτριο Κιτρικό Νάτριο Χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στις δοκιμασίες πήξης του αίματος και για την εξέταση της ταχύτητας καθίζησης ερυθρών ( ΤΚΕ) Χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στις δοκιμασίες πήξης του αίματος και για την εξέταση της ταχύτητας καθίζησης ερυθρών ( ΤΚΕ) Στις δοκιμασίες πήξης του αίματος χρησιμοποιούμε 0,5 ml αντιπηκτικού με 4,5 ml αίματος Στις δοκιμασίες πήξης του αίματος χρησιμοποιούμε 0,5 ml αντιπηκτικού με 4,5 ml αίματος Στην εξέταση της ΤΚΕ χρησιμοποιούμε 0,5 ml αντιπηκτικού με 2ml αίματος. Στην εξέταση της ΤΚΕ χρησιμοποιούμε 0,5 ml αντιπηκτικού με 2ml αίματος.

16 Σωληνάρια ΤΚΕ Μόνο για μέτρηση ΤΚΕ Μόνο για μέτρηση ΤΚΕ

17 Σωληνάρια πήξης Χρόνος προθρομβίνης Χρόνος προθρομβίνης Χρόνος μερικής θρομβοπλαστίνης Χρόνος μερικής θρομβοπλαστίνης Ινωδογόνο Ινωδογόνο Δ- διμερή Δ- διμερή Πρωτείνη C Πρωτείνη C Πρωτείνη S Πρωτείνη S Mέτρηση παραγόντων πήξης Mέτρηση παραγόντων πήξης Αντιθρομβίνη ΙΙΙ Αντιθρομβίνη ΙΙΙ

18 Σωληνάρια ξηρά Βιοχημικές εξετάσεις ( σάκχαρα, ένζυμα, πρωτείνες, οργανικές και ανόργανες ενώσεις) Βιοχημικές εξετάσεις ( σάκχαρα, ένζυμα, πρωτείνες, οργανικές και ανόργανες ενώσεις) Ορμονολογικές εξετάσεις Ορμονολογικές εξετάσεις Ανοσολογικές εξετάσεις Ανοσολογικές εξετάσεις Μέτρηση επιπέδων φαρμάκων Μέτρηση επιπέδων φαρμάκων Καρκινικοί δείκτες Καρκινικοί δείκτες Εμμεσος Coombs Εμμεσος Coombs

19 Αντιπηκτικά Ηπαρίνη Ηπαρίνη To καλύτερο αντιπηκτικό για πρόληψη αιμόλυσης To καλύτερο αντιπηκτικό για πρόληψη αιμόλυσης Δεν προκαλεί αλλοιώσεις του όγκου και της μορφολογίας των ερυθρών Δεν προκαλεί αλλοιώσεις του όγκου και της μορφολογίας των ερυθρών Ασύμφορο οικονομικά Ασύμφορο οικονομικά Χρησιμοποιείται και in vivo σε ασθενείς που χρειάζονται αντιπηκτική αγωγή. Χρησιμοποιείται και in vivo σε ασθενείς που χρειάζονται αντιπηκτική αγωγή.

20 Αλλα αντιπηκτικά ΑCD CPD ΑCD CPD Για συντήρηση αιμοπεταλίων.


Κατέβασμα ppt "ΑΙΜΟΛΗΨΙΕΣ- ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ Πραττή Αναστασία Ιατρός μικροβιολόγος-βιοπαθολόγος."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google