Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η κατάκτηση της ελληνικής χερσονήσου. Στα τελευταία μαθήματα της Έ τάξης γνωρίσαμε ποια ήταν τα προβλήματα που συγκλόνιζαν τη Βυζαντινή αυτοκρατορία.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η κατάκτηση της ελληνικής χερσονήσου. Στα τελευταία μαθήματα της Έ τάξης γνωρίσαμε ποια ήταν τα προβλήματα που συγκλόνιζαν τη Βυζαντινή αυτοκρατορία."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η κατάκτηση της ελληνικής χερσονήσου

2 Στα τελευταία μαθήματα της Έ τάξης γνωρίσαμε ποια ήταν τα προβλήματα που συγκλόνιζαν τη Βυζαντινή αυτοκρατορία. Παρατηρώντας τις εικόνες μπορείτε να θυμηθείτε ποια ήταν αυτά; Εχθρικοί λαοί εισέρχονται άλλοτε ειρηνικά και άλλοτε κάνοντας φοβερές επιθέσεις. Ποιες ήταν οι συνέπειες αυτών των επιθέσεων Το κράτος αντιμετώπισε πολλά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα

3 Πώς οι Βενετοί εκμεταλλεύτηκαν τη δύσκολη θέση του Βυζαντίου; Οι Βυζαντινοί τους παραχώρησαν τα λιμάνια για να κάνουν εμπόριο Τι συνέπειες είχε αυτό για το Βυζαντινό κράτος; Οικονομικό μαρασμό. Το εμπόριο κατέληξε στα χέρια των Βενετών.

4 Τα προβλήματα συσσωρεύονταν με τα χρόνια. Τι συμβαίνει το Μάιο του 1453 Οι Τούρκοι καταλαμβάνουν την Κωνσταντινούπολη.

5

6 Οι οθωμανοί κατέλαβαν την ελληνική χερσόνησο. Ποια μέρη νομίζετε ότι δεν γνώρισαν οθωμανική κατoχή; Τα νησιά του Ιονίου δεν γνώρισαν την οθωμανική κατοχή Τα κατείχαν οι Βενετοί Μετά πέρασαν στην κατοχή των Γάλλων και των Άγγλων. Τουρκοκρατία ονομάζεται η περίοδος από το 1500 περίπου έως το 1821 που οι έλληνες ξεσηκώθηκαν εναντίον των Τούρκων για να αποκτήσουν την ελευθερία τους.

7 Πόσα χρόνια κράτησε η τουρκική σκλαβιάς 400 χρόνια ή 4 αιώνες Οι συνέπειες της Τουρκοκρατίας Μετά την άλωση ας δούμε πως αντέδρασε ο πληθυσμός. Παρατηρώντας τις εικόνες τι θα μπορούσατε να σχολιάσετε Κάποιοι ανεβαίνουν σε ορεινά μέρη για να αποφύγουν τη βίαιη συμπεριφορά των Τούρκων.

8 Κάποιοι φεύγουν στη Δύση. Είναι κυρίως οι λόγιοι και οι άρχοντες. Αυτές οι εξελίξεις επηρεάζουν τους Έλληνες. Όμως με τη βοήθεια της Εκκλησίας καταφέρνουν να κρατήσουν τρία βασικά στοιχεία. Τη γλώσσα, τη θρησκεία και την παράδοση.

9 Καθώς περνούν τα χρόνια η σχέση των Ελλήνων με τους Τούρκους βελτιώνεται Μειώθηκαν Οι συγκρούσεις στην ελληνική χερσόνησο Η φορολογία

10 Και το παιδομάζωμα. Η συγκέντρωση δηλαδή των νεαρών ελλήνων τους οποίους τους πήγαιναν σε στρατόπεδα. Μεγάλωναν και διδάσκονταν για τον Μωάμεθ. Αποτέλεσμα ήταν ν α γίνονται φανατικοί Μωαμεθανοί. Γίνονταν στρατιώτες και πολεμούσαν στο πλευρό των Τούρκων

11 Υπάρχουν όμως και περιοχές όπως τα Επτάνησα που δεν γνώρισαν τον Τουρκικό ζυγό. Ας δούμε τι προβλήματα αντιμετώπιζαν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών. Την εξουσία την έχουν οι Βενετοί. Έως ο 16 ο αιώνα δεν επιτρεπόταν στους Έλληνες να καταλαμβάνουν διοικητικές θέσεις. Οι Βενετοί κατέχουν τα ανώτερα θρησκευτικά αξιώματα και την περιουσία της Εκκλησίας. Επιβάλλουν βαριά φορολογία. Τους αναγκάζουν να συμμετέχουν σε αγγαρείες και κατασκευή μεγάλων έργων.

12 Αν συγκρίνουμε τη ζωή των υπόδουλων Ελλήνων στους Τούρκους με αυτή των υπόδουλων Ελλήνων στους Βενετούς. Τι θα λέγαμε;. Η άσχημες συνθήκες ζωής ανάγκασαν του κατοίκους της Ζακύνθου να εξεγερθούν το 1628. Η εξέγερση αυτή έγινε γνωστή ως το « ρεμπελιό των ποπολάρων»

13 Καθώς τα χρόνια περνούν και οι Τούρκοι καταλαμβάνουν περιοχές των Βενετών οι Βενετοί άρχισαν να γίνονται πιο φιλικοί με τους Έλληνες γιατί τους είχαν ανάγκη για να αντιστέκονται και να βοηθούν στην άμυνα των περιοχών αυτών. Επίσης οι διακρίσεις σιγά σιγά σταμάτησαν γιατί άρχισαν να γίνονται μικτοί γάμοι Πολλοί Έλληνες παντρεύονταν γυναίκες Βενετών. Άνδρες Βενετοί παντρεύονταν με Ελληνίδες. Έτσι άρχισαν να αναπτύσσονται δεσμοί μεταξύ τους.

14 Τι πρέπει να γνωρίζω Αίτια παρακμής του Βυζαντίου Ποιες περιοχές της Ελλάδας κατακτήθηκαν από τους Τούρκους και ποιες από τους Βενετούς. Συνέπειες στη ζωή των Ελλήνων από την κατάκτηση των Τούρκων Συνέπειες στη ζωή των Ελλήνων από την κατάκτηση των Βενετών


Κατέβασμα ppt "Η κατάκτηση της ελληνικής χερσονήσου. Στα τελευταία μαθήματα της Έ τάξης γνωρίσαμε ποια ήταν τα προβλήματα που συγκλόνιζαν τη Βυζαντινή αυτοκρατορία."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google