Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αρχαία Ελληνικά Ευρήματα στην Ισπανία. Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν γνωρίσει την Ιβηρική Χερσόνησο και είχαν προσεγγίσει ακόμα και σε λιμάνια της που βρέχονται.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αρχαία Ελληνικά Ευρήματα στην Ισπανία. Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν γνωρίσει την Ιβηρική Χερσόνησο και είχαν προσεγγίσει ακόμα και σε λιμάνια της που βρέχονται."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αρχαία Ελληνικά Ευρήματα στην Ισπανία

2 Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν γνωρίσει την Ιβηρική Χερσόνησο και είχαν προσεγγίσει ακόμα και σε λιμάνια της που βρέχονται από τον Ατλαντικό Ωκεανό από πολύ νωρίς. Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν γνωρίσει την Ιβηρική Χερσόνησο και είχαν προσεγγίσει ακόμα και σε λιμάνια της που βρέχονται από τον Ατλαντικό Ωκεανό από πολύ νωρίς. Αυτό που τραβούσε τους Έλληνες θαλασσοπόρους ήταν τα μέταλλα, αργυρός, χρυσός και χαλκός. Αυτό που τραβούσε τους Έλληνες θαλασσοπόρους ήταν τα μέταλλα, αργυρός, χρυσός και χαλκός.

3 Τα παλαιότερα αγγεία Ανάγονται στους Μυκηναϊκούς χρόνους. Ανάγονται στους Μυκηναϊκούς χρόνους. Πρόκειται για θραύσματα από πήλινα αγγεία 13 ου -12 ου αι. που βρέθηκαν κοντά στον ποταμό Γουαδαλκιβίρ, στην περιοχή της Κόρδοβας. Πρόκειται για θραύσματα από πήλινα αγγεία 13 ου -12 ου αι. που βρέθηκαν κοντά στον ποταμό Γουαδαλκιβίρ, στην περιοχή της Κόρδοβας. Τα επόμενα χρονολογημένα ελληνικά Τα επόμενα χρονολογημένα ελληνικά ευρήματα ανάγονται στον 8 ο αι. π.Χ. ευρήματα ανάγονται στον 8 ο αι. π.Χ.  Βρέθηκαν και σε ένα σπουδαίο φοινικικό τάφο στην νεκρόπολη της Sexi στην περιοχή της Γρανάδας. Ήλθαν στο φως ευβοϊκά αγγεία και ένας κορινθιακός εμπορικός αμφορέας λαδιού του 8ου αι. π.Χ.

4 Φωκαϊκή παρουσία Οι Φωκαείς της Μ.Ασίας ήταν αυτοί που πρώτοι ανάμεσα στους Έλληνες ανακάλυψαν την Ιβηρική Χερσόνησο. Οι Φωκαείς της Μ.Ασίας ήταν αυτοί που πρώτοι ανάμεσα στους Έλληνες ανακάλυψαν την Ιβηρική Χερσόνησο. Με τους Φωκαείς σχετίζονται θαυμάσιες μπρούτζινες οινοχόες του 7 ου και 6 ου π.Χ που βρέθηκαν στη Δ. Μεσόγειο και την Ισπανία. Για παράδειγμα το γνωστό φωκαικό Με τους Φωκαείς σχετίζονται θαυμάσιες μπρούτζινες οινοχόες του 7 ου και 6 ου π.Χ που βρέθηκαν στη Δ. Μεσόγειο και την Ισπανία. Για παράδειγμα το γνωστό φωκαικό νόμισμα από ήλεκτρο (μίγμα χρυσού και αργύρου) και ένα κεφάλι γρύπα.

5 Στις αρχές του 6ου αιώνα ιδρύουν το Εμπορίο, το σημερινό Empurias στην Καταλωνία, κοντά στη Βαρκελώνη Στις αρχές του 6ου αιώνα ιδρύουν το Εμπορίο, το σημερινό Empurias στην Καταλωνία, κοντά στη Βαρκελώνη Από τα τέλη του 7ου αιώνα οι Φωκαείς ιδρύουν τη Μασσαλία και παίζουν σημαντικό ρόλο στο εμπόριο της Δυτικής Μεσογείου Από τα τέλη του 7ου αιώνα οι Φωκαείς ιδρύουν τη Μασσαλία και παίζουν σημαντικό ρόλο στο εμπόριο της Δυτικής Μεσογείου Η κυριαρχία των Φωκαέων σταματά γύρω στο 500 π.Χ εξαιτίας της κατάληψης των πατρίδων τους από τους Πέρσες και τις δυσκολίες που συναντούν στη Μεγάλη Ελλάδα Η κυριαρχία των Φωκαέων σταματά γύρω στο 500 π.Χ εξαιτίας της κατάληψης των πατρίδων τους από τους Πέρσες και τις δυσκολίες που συναντούν στη Μεγάλη Ελλάδα Ουέλβα (Ισπανία): Γκρίζα αγγεία από την Αιολίδα της Μ. Ασίας, ιωνικοί κύλικες, αττικά αγγεία, εμπορικοί αμφορείς για τη μεταφορά του κρασιού και μπρούτζινο κράνος (6ος αιώνας π. Χ) Ουέλβα (Ισπανία): Γκρίζα αγγεία από την Αιολίδα της Μ. Ασίας, ιωνικοί κύλικες, αττικά αγγεία, εμπορικοί αμφορείς για τη μεταφορά του κρασιού και μπρούτζινο κράνος (6ος αιώνας π. Χ)

6 Στο προσκήνιο οι Αθηναίοι Το Εμπορίο αναπτύσσεται σε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της Δυτικής Μεσογείου, πρώτο λιμάνι εισόδου των ελληνικών προϊόντων στην Ιβηρία, κέντρο φόρτωσης ιβηρικών προϊόντων προς την Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο Το Εμπορίο αναπτύσσεται σε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της Δυτικής Μεσογείου, πρώτο λιμάνι εισόδου των ελληνικών προϊόντων στην Ιβηρία, κέντρο φόρτωσης ιβηρικών προϊόντων προς την Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο Οι Αθηναίοι κατακλύζουν την Ιβηρική Χερσόνησο με αττικά αγγεία Οι Αθηναίοι κατακλύζουν την Ιβηρική Χερσόνησο με αττικά αγγεία Αττικά αγγεία έχουν βρεθεί στο Εμπορίο, στην ανατολική και νότια Ιβηρική Χερσόνησο, στην Ανδαλουσία (Γρανάδα) και στις Βαλεαρίδες νήσους Αττικά αγγεία έχουν βρεθεί στο Εμπορίο, στην ανατολική και νότια Ιβηρική Χερσόνησο, στην Ανδαλουσία (Γρανάδα) και στις Βαλεαρίδες νήσους Οι Αθηναίοι μεταφέρουν στην πατρίδα τους, εκτός από μέταλλα, σιτηρά και παστά ψάρια. Οι Αθηναίοι μεταφέρουν στην πατρίδα τους, εκτός από μέταλλα, σιτηρά και παστά ψάρια.

7 Τα ελληνικά προϊόντα ως σύμβολα πλούτου Τα αγγεία όπως και τα υφάσματα και τα αρώματα δίνονταν στους αυτόχθονες ως δώρα για σύναψη καλών σχέσεων ή για ανταλλαγές με άλλα προϊόντα (π.χ. άργυρος) Τα αγγεία όπως και τα υφάσματα και τα αρώματα δίνονταν στους αυτόχθονες ως δώρα για σύναψη καλών σχέσεων ή για ανταλλαγές με άλλα προϊόντα (π.χ. άργυρος) Τα ελληνικά προϊόντα σε ορισμένες περιπτώσεις θεωρήθηκαν αντικείμενα πολυτελείας από τους εγχώριους και χρησιμοποιήθηκαν ως σύμβολα πλούτου και κοινωνικής διάκρισης Τα ελληνικά προϊόντα σε ορισμένες περιπτώσεις θεωρήθηκαν αντικείμενα πολυτελείας από τους εγχώριους και χρησιμοποιήθηκαν ως σύμβολα πλούτου και κοινωνικής διάκρισης

8 Η επίδραση του ελληνικού πολιτισμού στην Ιβηρική Χερσόνησο Η επίδραση του ελληνικού πολιτισμού ήταν έντονη σε ορισμένες περιοχές όπως το Εμπορίο, αλλά γενικά ο ελληνικός πολιτισμός δεν φαίνεται να έπαιξε καθοδηγητικό ρόλο στις κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις της Ιβηρικής Χερσονήσου Η επίδραση του ελληνικού πολιτισμού ήταν έντονη σε ορισμένες περιοχές όπως το Εμπορίο, αλλά γενικά ο ελληνικός πολιτισμός δεν φαίνεται να έπαιξε καθοδηγητικό ρόλο στις κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις της Ιβηρικής Χερσονήσου


Κατέβασμα ppt "Αρχαία Ελληνικά Ευρήματα στην Ισπανία. Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν γνωρίσει την Ιβηρική Χερσόνησο και είχαν προσεγγίσει ακόμα και σε λιμάνια της που βρέχονται."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google