Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εισαγωγή στα Πληροφοριακά Συστήματα (Information Systems). Χ. Σκουρλάς, Α θ ή ν α 2015-16 Ενισχυτική διδασκαλία.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εισαγωγή στα Πληροφοριακά Συστήματα (Information Systems). Χ. Σκουρλάς, Α θ ή ν α 2015-16 Ενισχυτική διδασκαλία."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εισαγωγή στα Πληροφοριακά Συστήματα (Information Systems). Χ. Σκουρλάς, cskourlas@teiath.gr Α θ ή ν α 2015-16 Ενισχυτική διδασκαλία

2 Σκοπός του μαθήματος είναι η παρουσίαση των απαραίτητων εννοιών ώστε οι φοιτητές να κατανοήσουν την τεχνολογία Πληροφοριακών Συστημάτων. Χ. Σκουρλάς

3 Κύριος στόχος του μαθήματος είναι να εφοδιάσει τους φοιτητές µε εισαγωγικές γνώσεις έτσι ώστε να κατανοήσουν βασικά θέματα σχεδίασης και υλοποίησης Πληροφοριακών Συστημάτων.

4 Πληροφοριακά συστήματα Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%BB%CE%B7%CF%81%CE%BF%CF%86% CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AC_%CF%83%CF%85%CF%83% CF%84%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1

5 Το Πληροφοριακό σύστημα μπορεί να οριστεί ως μια συλλογή από το hardware, το software, τα δεδομένα, τους ανθρώπους και τις διαδικασίες που συνεργάζονται για να παράγουν ποιότητα των πληροφοριών. Σε γενικές γραμμές, τα πληροφοριακά συστήματα επικεντρώθηκαν στην επεξεργασία των πληροφοριών εντός των οργανισμών, ιδίως στο πλαίσιο των επιχειρήσεων, και στο διαμοιρασμό των οφελών με την κοινωνία. (ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ)

6 Hardware - αυτές είναι οι συσκευές όπως η οθόνη, επεξεργαστή, τον εκτυπωτή και το πληκτρολόγιο, τα οποία συνεργάζονται για να δεχθούν, επεξεργαστούν και να παρουσιάσουν τα στοιχεία και τις πληροφορίες. Software - είναι τα προγράμματα που επιτρέπουν στο υλικό να επεξεργαστεί τα δεδομένα. Βάσεις Δεδομένων - είναι η συγκέντρωση των συνδεδεμένων αρχείων ή πινάκων που περιέχουν τα σχετικά δεδομένα. Δίκτυα - είναι ένα σύστημα σύνδεσης που επιτρέπει σε διάφορους υπολογιστές την κατανομή των πόρων. Διαδικασίες - είναι οι εντολές για το συνδυασμό των ανωτέρω συστατικών, να επεξεργάζονται πληροφορίες και να παράγουν την προτιμώμενη έξοδο. (ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ)

7 Τύποι των πληροφοριακών Συστημάτων (ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ) Παραδοσιακά συστήματα επεξεργασίας συναλλαγών συστήματα διαχείρισης πληροφοριών συστήματα υποστήριξης αποφάσεων συστήματα υποστήριξης διοίκησης Σήμερα συστήματα αποθήκευσης δεδομένων συστήματα προγραμματισμού παραγωγής και υλικών συστήματα επιχειρήσεων έμπειρα συστήματα συστήματα μηχανών αναζήτησης γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών συστήματα αυτοματισμού γραφείου

8 Πυραμίδα (Wikipedia)

9 Πληροφοριακά συστήματα (αγγλ. Information Systems ή IS) ονομάζεται ένα σύνολο διαδικασιών, ανθρώπινου δυναμικού και αυτοματοποιημένων υπολογιστικών συστημάτων, που προορίζονται για τη συλλογή, εγγραφή, ανάκτηση, επεξεργασία, αποθήκευση και ανάλυση πληροφοριών. Τα συστήματα αυτά μπορούν να περιλαμβάνουν λογισμικό, υλικό και τηλεπικοινωνιακό σκέλος. Τα πληροφοριακά συστήματα αποτελούν το μέσο για την αρμονική συνεργασία ανθρώπινου δυναμικού, δεδομένων, διαδικασιών και τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνιών. Προέκυψαν ως γέφυρα μεταξύ των πρακτικών εφαρμογών της επιστήμης υπολογιστών και του επιχειρηματικού κόσμου. Σήμερα, σε επίπεδο ανώτατης εκπαίδευσης, σε τμήματα Πληροφορικής παρέχονται κατευθύνσεις εξειδίκευσης στα πληροφοριακά συστήματα, είτε σε προπτυχιακό είτε σε μεταπτυχιακό στάδιο. Τα τμήματα με τίτλο «Εφαρμοσμένης Πληροφορικής» είναι εξορισμού προσανατολισμένα στα πληροφοριακά συστήματα. (ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ)

10 Βιομηχανικά ρομπότ σε μία αυτοματοποιημένη μονάδα παραγωγής φαγητού (wikipedia)

11 Unixmen.com

12 www.lutonsfc.ac.uk

13 Information Systems business.fau.edu Robert Carter, FedEx Chief Information Officer

14

15 Κάθε ειδικό πληροφοριακό σύστημα έχει ως στόχο την υποστήριξη των επιχειρήσεων, τη διαχείριση και λήψη αποφάσεων. Σε μια ευρεία έννοια, ο όρος χρησιμοποιείται για να αναφερθεί όχι μόνο στην τεχνολογία της πληροφορίας και της επικοινωνίας (ΤΠΕ), που ένας οργανισμός χρησιμοποιεί, αλλά στο τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με αυτή την τεχνολογία για την υποστήριξη των επιχειρηματικών διαδικασιών. Ως εκ τούτου, τα πληροφοριακά συστήματα σχετίζονται με τα συστήματα διαχείρισης βάσης δεδομένων από τη μία πλευρά και με τα συστήματα αποφάσεων από την άλλη. Ένα πληροφοριακό σύστημα είναι μια μορφή επικοινωνίας του συστήματος στο οποίο τα δεδομένα αντιπροσωπεύουν και υποβάλλονται σε επεξεργασία ως μια μορφή κοινωνικής μνήμης. Ένα πληροφοριακό σύστημα μπορεί επίσης να θεωρηθεί ως ημι-επίσημη γλώσσα που υποστηρίζει τις ανθρώπινες λήψεις αποφάσεων και δράσης. (ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ)

16 Περιεχόμενα Ενισχυτικής Διδασκαλίας Οι διαφάνειες που ακολουθούν έχουν ως στόχο να παρουσιάσουμε σύντομα τα περιεχόμενα των επόμενων διαλέξεων.

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33 Η μοντελοποίηση Όταν θέλουμε να μοντελοποιήσουμε ένα σύστημα βάσης δεδομένων σχεδιάζουμε ένα ειδικό μοντέλο για όλες τις εφαρμογές που μας ενδιαφέρουν, το Μοντέλο Οντοτήτων Συσχετίσεων (ΜΟΣ). Το μοντέλο αναπαριστά όλες τις οντότητες (entities) και τις μεταξύ τους συσχετίσεις (relationships).

34 Συμβολισμοί Peter Chen Navathe Elmasri Oracle Designer Case Tool UML MS ACCESS

35

36

37

38

39 Συμβολισμός Peter Chen: American Elections

40

41

42

43

44 Ερωτήσεις


Κατέβασμα ppt "Εισαγωγή στα Πληροφοριακά Συστήματα (Information Systems). Χ. Σκουρλάς, Α θ ή ν α 2015-16 Ενισχυτική διδασκαλία."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google