Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Θέατρο ! Το θέατρο είναι ο κλάδος της τέχνης που αναφέρεται στην απόδοση ιστοριών μπροστά σε κοινό, με τη χρήση κυρίως του λόγου, αλλά και της μουσικής.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Θέατρο ! Το θέατρο είναι ο κλάδος της τέχνης που αναφέρεται στην απόδοση ιστοριών μπροστά σε κοινό, με τη χρήση κυρίως του λόγου, αλλά και της μουσικής."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Θέατρο ! Το θέατρο είναι ο κλάδος της τέχνης που αναφέρεται στην απόδοση ιστοριών μπροστά σε κοινό, με τη χρήση κυρίως του λόγου, αλλά και της μουσικής και του χορού. Το θέατρο δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στην Αρχαία Αθήνα, σαν μια εξέλιξη του διθυράμβου.

2

3 Θέατρο δρόμου Θέατρο Δρόμου είναι μια μορφή θεατρικής παράστασης και παρουσίασης σε υπαίθριους δημόσιους χώρους χωρίς ένα συγκεκριμένο ακροατήριο πληρωμής. Οι χώροι αυτοί μπορεί να είναι οπουδήποτε, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών κέντρων χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων, αναψυχής αποθεματικά και τις γωνίες του δρόμου.δημόσιους χώρουςαυτοκινήτων Οι παράγοντες που θα μπορούσαμε να πούμε πως προσδιορίζουν το θέατρο Δρόμου είναι: θεατρικότητα, η μεταμόρφωση, η ύπαρξη ηθοποιού, ο δημόσιος χώρο και. η θεατρικότητα η μεταμόρφωση η ύπαρξη ηθοποιού ο δημόσιος χώρος οι κώδικες που αυτός προϋποθέτει

4 Χαρακτηριστικά Το θέατρο στους δρόμους παρατηρείται από τα αρχαία χρόνια. Διονυσιακές γιορτές,μικρά και μεγάλα Παναθήναια.Τα θεάματα δρόμου γίνονται οπουδήποτε σε πλατείες, πάρκα,πεζοδρόμους, παραλίες.

5 Ελκύουν το κοινό (παιδία, νέους και μεγάλους). Τέτοιες εκδηλώσεις είναι το Θέατρο σκιών, η παντομίμα,το θέατρο (Επιδαύρου, Ηρώδειο, Θέατρο Βράχων, Ευριπίδειο…) Το θέατρο,τσίρκο, μουσική, χορός, ποίηση, εικαστικά, μαριονέτες, Ξυλοπόδαροι και ο Καραγκιόζης που παρουσιάζονται στον δρόμο !

6

7 Καλλιτέχνες στο δρόμο και νομοθεσία Οι καλλιτέχνες του δρόμου πρέπει να πάρουν μια άδεια. Μια ειδική άδεια από τις τοπικές ή κρατικές κυβερνήσεις δηλαδή.

8 Οι καλλιτέχνες κάνουν θέατρο δρόμου χρησιμοποιώντας απλά κοστούμια και σκηνικά, και συχνά υπάρχει μικρή ή καθόλου ενίσχυση του ήχου, με παράγοντες ανάλογα με τα φυσικά τους φωνητικά και σωματική ικανότητα. Αυτό το θέμα με τον ήχο σημαίνει ότι το σωματικό θέατρο, συμπεριλαμβανομένων χορό παντομίμα και χονδροειδής, είναι ένα πολύ δημοφιλές είδος σε ένα υπαίθριο σκηνικό. Οι παραστάσεις πρέπει να είναι ιδιαίτερα ορατές, και απλές για να προσελκύσει πλήθος.κοστούμιασκηνικάενίσχυσηφωνητικάτο σωματικό θέατρο παντομίμαχονδροειδής

9 Χώρος έκφρασης των καλλιτεχνών Θέατρο Δρόμου διακρίνεται σε άλλες πιο επίσημες εξωτερικές θεατρικές παραστάσεις, όπως παραστάσεις σε ένα πάρκο ή στον κήπο, όπου ίσως να υπάρχει και ένα εισητήριο ! Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία για τη σύγχρονο θέατρο δρόμου είναι μοναδική κοινωνικοπολιτική θέση του. Οι άνθρωποι που μπορεί να μην έχουν πάει ποτέ, ή ήταν σε θέση να αντέξουν οικονομικά να πάνε, ο «νόμιμος»… θέατρο μπορεί να παρακολουθήσει μια παράσταση δρόμου. Δυνάμει του, όπου οι παραστάσεις λαμβάνουν χώρα, το κοινό τους αποτελείται από κανέναν και ο καθένας που θέλει να δει. Εάν ένα μέλος του ακροατηρίου δεν μπορούν να το αντέξουν οικονομικά, τότε είναι δωρεάν.

10 Παράγοντες που οδηγούν την εργασία στο δρόμο Διάφοροι επαγγελματίες θα έχουν διαφορετικά κίνητρα για τη χρήση του δρόμου ως χώρος για την απόδοση. Για κάποιους είναι απλώς και μόνο επειδή η εργασία τους δεν είναι αποδεκτή από τα παραδοσιακά κανάλια, καθώς και για άλλους είναι επειδή έχουν λάβει μια σαφή απόφαση να το πράξουν. Αυτό μπορεί να είναι κοινωνικά, πολιτικά ή και καλλιτεχνικά κίνητρα.

11 Παντομίμα : Ένας καλλιτέχνης μίμος είναι κάποιος που χρησιμοποιεί μίμους ως θεατρικό μέσο ή ως μια τέχνη, με τη συμμετοχή miming, ή ενεργώντας έξω σε μια ιστορία, μέσα από τις κινήσεις του σώματος, χωρίς τη χρήση της ομιλίας..

12 Ηθοποιοί έπαιζαν και αυτοσχεδίαζαν από πόλη σε πόλη, κυρίως στην Ιταλία απ΄ όπου μεταφέρθηκε στην Γαλλία και Αγγλία και απέκτησε με τα χρόνια διάφορες μορφές. Η παντομίμα είναι ένα θέατρο αντισυμβατικό, ανοιχτό σε όλους στο οποίο όλα είναι εφικτά. Είναι η τέχνη της «μεταμόρφωσης» στην οποία κυριαρχούν μόνο ο ήχος της καρδίας και οι κινήσεις !!

13 Σπουδαίοι Μίμοι Ο Σαρλό ο πιο μεγάλος ρομαντικός μίμος του 19ου αιώνα.Ο Μαρσέλ Μαρσό ο πιο γνωστός μίμος της σύγχρονης εποχής.Ο Μαρσό έδωσε νέα πνοή στη παντομίμα..δίδαξε στο Παρίσι και έπαιξε σε 85 χώρες!  Αναφέρει ότι η μιμιτική δεν είναι ουσιαστικά ερμηνεία και αντιγραφή της φύσης.

14

15 Το όνομα της παντομίμας προέρχεται από μια μασκοφόρο χορεύτρια που ονομαζόταν Pantomimus.

16 Ξυλοπόδαροι Τα ξυλοπόδαρα είναι πάσαλοι, δοκοί ή τεχνητές προσθήκες που προσαρμόζονται στα πόδια των ανθρώπων και τους επιτρέπουν να βαδίζουν πιο ψηλά από το έδαφος.

17

18

19

20 Ταχυδακτυλουργοί : Χρησιμοποιούν διάφορα εργαλεία προκειμένου να πετύχουν τα κόλπα τους. Βρίσκονται είτε στο δρόμο είτε σε διάφορες εκδηλώσεις αλλά και παιδικά πάρτυ !

21

22

23 Θέατρο σκιών Θέατρο σκιών Θεατρικό είδος. Η καταγωγή της τεχνικής του έχει ξεκινήσει από την Ανατολή. Το πιο γνωστό θέατρο σκιών της Νοτιοανατολικής Ασίας είναι της Ιάβας. Η τεχνική του εμφανίζεται τον 11ο αι. σαν μυστηριακό θέατρο. Το θέατρο σκιών παίζεται με ημιδιάφανες ζωγραφισμένες εικόνες συνήθως πάνω σε χαρτί ή δέρμα πάνω σε μία λευκή οθόνη που φωτίζεται από πίσω. Τις φιγούρες τις χειρίζεται ο καλλιτέχνης με ειδικές λαβίδες. Την παράσταση του θεάτρου σκιών την συνοδεύει ζωντανή μουσική

24

25 επίσης … Στην Ελλάδα εμφανίστηκε το 1841 στο Ναύπλιο. Ο πρώτος καραγκιοζοπαίχτης ήταν ο Μπάρμπα -Γιάννης Βράχαλος. Ο καραγκιοζοπαίχτης μόνος του κατασκευάζει τις φιγούρες, τις ζωγραφίζει και τις σκαλίζει. Η πιο γόνιμη περίοδος που ανθεί το Ελληνικό θέατρο σκιών είναι από το 1915...1950


Κατέβασμα ppt "Θέατρο ! Το θέατρο είναι ο κλάδος της τέχνης που αναφέρεται στην απόδοση ιστοριών μπροστά σε κοινό, με τη χρήση κυρίως του λόγου, αλλά και της μουσικής."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google