Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΡΩΣΙΑ Εργασία στο μάθημα της Γεωγραφίας Δραγατσούλη Αλεξάνδρα Υπεύθυνη καθηγήτρια: Κωνσταντίνα Μαλάμου Τμήμα:Β’1.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΡΩΣΙΑ Εργασία στο μάθημα της Γεωγραφίας Δραγατσούλη Αλεξάνδρα Υπεύθυνη καθηγήτρια: Κωνσταντίνα Μαλάμου Τμήμα:Β’1."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΡΩΣΙΑ Εργασία στο μάθημα της Γεωγραφίας Δραγατσούλη Αλεξάνδρα Υπεύθυνη καθηγήτρια: Κωνσταντίνα Μαλάμου Τμήμα:Β’1

2 Πληροφορίες Η Ρωσία ή επίσημα γνωστή ως Ρωσική Ομοσπονδία είναι μια χώρα που βρίσκεται στη βόρεια Ευρασία.

3 Έκταση Η έκταση της είναι 17.075.200 km 2

4 Μορφολογία Η χώρα περιλαμβάνει την απέραντη πεδιάδα που αρχίζει από τα Καρπάθια όρη της Μολδαβίας και τελειώνει στο Βερίγγειο πορθμό. Το ευρωπαϊκό έδαφος τέμνεται κάθετα με το ασιατικό με τα Ουράλια Όρη (1683 μ.) και διασχίζεται από πάρα πολλούς μεγάλους και πλωτούς ποταμούς. Μεγαλύτερος από αυτούς είναι ο Βόλγας που πηγάζει από το οροπέδιο Βαλδάι και χύνεται στην Κασπία. Λίμνες μεγάλες υπάρχουν πολλές στη Ρωσία από τις οποίες η μεγαλύτερη είναι η Κασπία, που λέγεται θάλασσα επειδή έχει νερό αλμυρό και η έκτασή της είναι 438.700 τετρ. χλμ.

5

6 Πρωτεύουσα Η Μόσχα είναι η πρωτεύουσα και μία από τις τρεις ομοσπονδιακές πόλεις της Ρωσίας.

7 Ιστορία Κατά το 9ο αιώνα Σκανδιναβοί, Βαράγγοι κατέλαβαν την περιοχή του Νόβγκοροντ, μ' επικεφαλής το Νορμανδό Ριούρικ. Το 938 ο Βλαδίμηρος ο Άγιος έγινε Ορθόδοξος και επέβαλε στη χώρα του το χριστιανισμό. Το 1238 η Ρωσία υπέκυψε στους Ταταρομογγόλους. Ο Ιβάν Γ' (1462-1505) ελευθέρωσε τη Ρωσία από τους Μογγόλους και ονόμασε τον εαυτό του "ηγεμόνα όλων των Ρωσιών". Ο Ιβάν ο Δ' ο Τρομερός (1533-1584) έκανε εξοντωτικό αγώνα εναντίον των ευγενών φεουδαρχών, κυρίεψε το Καζάν και το Αστραχάν κι άρχισε την καθυπόταξη της Σιβηρίας. Με τον Μπόρις Γκοντούνωφ (1598-1605) άρχισε η "περίοδος των ταραχών" που τερμάτισε ο Μιχαήλ Ρομανώφ το 1613 και εγκαθίδρυσε τη δυναστεία των Ρομανώφ. Το μνημείο "Χιλιετία της Ρωσίας", σε γραμματόσημο του 2002, αφιερωμένο στη συμπλήρωση 1140 ετών από την ίδρυση του ρωσικού κράτους

8 Επίσημη γλώσσα Η επίσημη γλώσσα είναι τα ρώσικα.

9 Οικονομία Μεγάλο μέρος της χώρας σκεπάζεται από δάση, που είναι τόσο μεγάλα, ώστε κατά τους υπολογισμούς των ειδικών, αν κοπούν, μπορούν να ζώσουν 4 φορές τον ισημερινό και πεδιάδες με αναπτυγμένη καλλιέργεια δημητριακών, λιναριού, πατάτας, αραβόσιτου, ζαχαρότευτλων και στις περιοχές της Κεντρικής Ασίας βαμβάκι κλπ. Πολύ αναπτυγμένη είναι και η βιομηχανία που φέρνει τη χώρα σε μια από τις 2 πρώτες θέσεις στον κόσμο. Το υπέδαφός της είναι πλούσιο σε άνθρακα χρυσό, πλατίνα, πολύτιμους λίθους.

10 Πολίτευμα Το πολίτευμα της Ρωσίας είναι η Ομοσπονδιακή Ημιπροεδρική Δημοκρατία.Το ρωσικό κοινοβούλιο έχει δύο νομοθετικά σώματα: το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας που αποτελείται από εκπροσώπους των περιφερειακών διοικητικών μονάδων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που αποκαλούνται «γερουσιαστές», και την Κρατική Δούμα με 450 μέλη, που εκλέγονται με 4ετή θητεία με βάση τον πληθυσμό κάθε περιοχής..

11 Πολιτισμός Η ρωσική εικαστική τέχνη έχει πλούσιες παραδόσεις. Ξεκίνησε την ανάπτυξή της στα χρόνια της Αρχαίας Ρωσίας, τότε που μαζί με τον Χριστιανισμό οι ρώσοι καλλτέχνες υιοθέτησαν από τους Βυζαντινούς το καλλιτεχνικό στυλ και σιγά-σιγά κατάφεραν να σχηματίσουν δικές τους σχολές αγιογραφίας με καλλιτεχνικές ιδιαιτερότητες. Ετσι ξεχώρισαν οι Σχολές της Νόβγκοροντ, της Πσκόβ, της Γιαροσλάβλι, της Τβερ και άλλες. Η ακμή της ρωσικής Αγιογραφίας σημειώθηκε τον XIV-XV αι. με έργα του Θεοφάνη του Γκρεκού και του Αντρέϊ Ρουμπλιόφ. Η κορυφαία εικόνα εκείνης της εποχής θεωρείται η Αγία Τριάδα του Ρουμπλιόφ (1422- 1427) – το σύμβολο της πνευματικής συμφωνίας και ενότητας του ρωσικού λαού.

12 Θέατρο Παρόλο που οι πρώτες θεατρικές παραστάσεις με τη συμμετοχή επαγγελματίων ηθοποιών (των skomorokhi) δίνονταν ακόμα και στα χρόνια της Αρχαίας Ρωσίας, θεωρείται πως η ιστορία του θεάτρου στη Ρωσία ξεκινάει από τον XVII αιώνα – με την εμφάνιση του πρώτου θεάτρου της αυλής του τσάρου Αλέξιου Ρομανώφ. Τον XVIIΙ αιώνα ξεκινάει την ύπαρξή του το εθνικό ρωσικό επαγγελματικό θέατρο. Παρόλο που για πολλούς ρώσους καλλιτέχνες του θεάτρου η δεκαετία του ’20-’30 του ΧΧ αιώνα ήταν μια τραγική περίοδος, το ρωσικό θέατρο συνέχιζε να εξελίσσεται. Στην Μόσχα άνοιξαν αρκετά σημαντικά θέατρα, όπως το θέατρο του Vakhtangov, το θέατρο του Mayakovskiy, το θέατρο Mossovet, το Kεντρικό παιδικό θέατρο.

13 Χαιρετισμός Доброе утро,ντόμπραjα ή ντόμπραγια ούτρα,καλημέρα! привет ! πριβιέτ -Γειά!(καθομιλουμένη σε γνωστούς) пока ! πακά - Γειά,αντίο! (καθομιλουμένη)

14 Αξιοθέατα Το Ερμιτάζ αποτελεί το μεγαλύτερο και ένα από τα παλαιότερα μουσεία σσμο, καθώς και ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Αγίας Πετρούπολης. Φιλοξενείται σε ένα συγκρότημα έξι κτιρίων, τα παλαιά Χειμερινά Ανάκτορα, στις όχθες του ποταμού Νέβα. Ανάμεσα στα σημαντικά εκθέματα του μουσείου, περιλαμβάνεται η συλλογή έργων δυτικοευρωπαϊκής τέχνης με έργα των Λεονάρντο ντα Βίντσι, Ωγκύστ Ροντέν, Πάμπλο Πικάσσο, Ανρί Ματίς, Πωλ Γκωγκέν, Πωλ Σεζάν, Κλωντ Μονέ, Ρέμπραντ και άλλων. Φιλοξενούνται ακόμα εκθέματα από την αρχαία Ελλάδα, την Αίγυπτο και τη Ρώμη, καθώς και μεγάλες συλλογές ειδών κοσμηματοποιίας. Ο συνολικός αριθμός των έργων που ανήκουν στις συλλογές του Ερμιτάζ ξεπερνούν τα 3.000.000. Η λέξη ερμιτάζ (hermitage) είναι γαλλική, εκ παραφθοράς της ελληνικής λέξης ερημητήριο. Με τον όρο αυτό αποκαλούσαν οι Γάλλοι οποιαδήποτε εξοχική ή απόκεντρη κατοικία κυρίως για μονήρη ανάπαυση ή αναψυχή.

15 Καθεδρικός Ναός Ο Καθεδρικός ναός της Αγίας Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου επί της τάφρουπιο γνωστός ως Καθεδρικός Ναός του Αγίου Βασιλείου του Ευλογημένου ή Καθεδρικ ός του Αγίου Βασιλείου είναι μια εκκλησία με πολλούς κρεμμυδοειδείς τρούλους, η οποία βρίσκεται στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας και είναι το σύμβολό της.

16 Κόκκινη Πλατεία Η Κόκκινη Πλατεία είναι μια αστική πλατεία (πόλεως) στη Μόσχα, στη Ρωσία. Η πλατεία χωρίζει το Κρεμλίνο, την πρώην βασιλική ακρόπολη και τη σημερινή επίσημη κατοικία του Προέδρου της Ρωσίας, από μια ιστορική συνοικία γνωστή ως Κιτάι Γκόροντ. Καθώς οι κύριες οδοί της Μόσχας ξεκινούν από εδώ προς όλες τις κατευθύνσεις, οι οποίες μετά γίνονται μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι έξω από την πόλη, η Κόκκινη Πλατεία θεωρείται συχνά ως η κεντρική πλατεία της Μόσχας και όλης της Ρωσίας.

17 Ευχαριστώ!


Κατέβασμα ppt "ΡΩΣΙΑ Εργασία στο μάθημα της Γεωγραφίας Δραγατσούλη Αλεξάνδρα Υπεύθυνη καθηγήτρια: Κωνσταντίνα Μαλάμου Τμήμα:Β’1."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google