Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΦΑΣΙΣΜΟΣ - ΝΑΖΙΣΜΟΣ Αναστασάκης Κωνσταντίνος Αντωνάκη Φωτεινή Βούτουνα Χρυσούλα Μπαλή Ιωάννα Παναγιωτοπούλου Όλγα-Μαρία.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΦΑΣΙΣΜΟΣ - ΝΑΖΙΣΜΟΣ Αναστασάκης Κωνσταντίνος Αντωνάκη Φωτεινή Βούτουνα Χρυσούλα Μπαλή Ιωάννα Παναγιωτοπούλου Όλγα-Μαρία."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΦΑΣΙΣΜΟΣ - ΝΑΖΙΣΜΟΣ Αναστασάκης Κωνσταντίνος Αντωνάκη Φωτεινή Βούτουνα Χρυσούλα Μπαλή Ιωάννα Παναγιωτοπούλου Όλγα-Μαρία

3 ΦΑΣΙΣΜΟΣ

4 ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ Ο φασισμός είναι ριζοσπαστική αυταρχική εθνικιστική πολιτική ιδεολογία Στοχεύει: να θέσει το έθνος υπεράνω κάθε άλλης αξίας και να δημιουργήσει µια κινητοποιημένη εθνική κοινότητα. Πρωτοεμφανίστηκε στην Ιταλία του Μουσολίνι και αναπτύχθηκε από τους Γερμανούς Ναζιστές

5 ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ  Fascismo Fasces: αρχαίο ρωμαϊκό έμβλημα εξουσίας, που απεικόνιζε ράβδους δεμένες γύρω από έναν πέλεκυ.  Littores: είδος ομάδων σωματοφυλάκων των γερουσιαστών της αρχαίας Ρώμης.

6 Ισχύ δια της ενώσεως: µια µόνο ράβδος σπάζει εύκολα, ενώ µια δέσμη πολύ δύσκολα. Το σύμβολο του φασισμού. Fascio di combattimento: ομάδες - δέσμες µάχης.

7 ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ Ο φασισμός γεννήθηκε µετά το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου στην Ιταλία από τον Μπενίτο Μουσολίνι το 1919 χωρίς ακόμα ν’ αποτελεί δόγμα ή να προσδιορίζει κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

8

9 Ο Φασισμός απέρριψε τα κύρια φιλοσοφικά ρεύματα του 18ου και 19ου αιώνα, το πνεύμα της Αμερικανικής και της Γαλλικής επανάστασης που είχε δώσει έμφαση στην ελευθερία του ατόμου και στην ισότητα μεταξύ των ανθρώπων και των φυλών. «να πιστεύεις, να υπακούς, να πολεμάς» «ελευθερία, ισότητα, αδελφοσύνη»

10 Κορπορατισμός: Τρίτος Δρόμος Αντιτίθεται στην ελεύθερη αγορά και στην απεριόριστη επιδίωξη κέρδους. θέτει τους επιχειρηματίες και το εργατικό δυναμικό συνδεδεμένους στενά μαζί σε ένα οργανικό και πνευματικά ενοποιημένο σύνολο

11 ΒΑΣΙΚΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ

12 Μπενίτο Μουσολίνι 1922 – 1943 Ηγέτης του πρώτου Φασιστικού κράτους. «Ντούτσε»

13 Γκαμπριέλε Ντ’ Ανούντσιο 1863-1938 Ιταλός συγγραφέας οι απόψεις του οποίου συγγένευαν με την ιδεολογία του Μουσολίνι. Ίδρυσε το ελεύθερο κράτος του Φιούμε, προεικόνιση του Ιταλικού φασιστικού κράτους

14 Ί. Αντονέσκου 1882-1946 Επέβαλε στη Ρουμανία δικτατορικό καθεστώς φασιστικού τύπου, το οποίο διήρκεσε από το 1940 έως το 1944. Αποφάσισε την είσοδο της χώρας του στο Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο στο πλευρό των δυνάμεων του “Άξονα”.

15 Σαλαζάρ Αντόνιο ντε Ολιβέιρα 1889-1970 Εγκαθίδρυσε στην Πορτογαλία μία από τις μακροβιότερες δικτατορίες στην Ευρώπη, το – εμπνευσμένο από τον φασισμό- «Νέο Κράτος» (Εστάντου Νόβου).

16 Ιωάννης Μεταξάς 1871-1941 Στρατιωτικός και πολιτικός. Διορίστηκε πρωθυπουργός της Ελλάδας το 1936, οπότε και επέβαλε το δικτατορικό καθεστώς της 4 ης Αυγούστου.

17 Φρανσίσκο Φράνκο 1892-1975 Κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου πολέμου (1936-1939) ανακηρύχθηκε «Καουδίλιο» (ηγέτης), ενώ το 1939 εγκαθίδρυσε στη χώρα του δικτατορικό καθεστώς.

18 Από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέµου πολύ λίγες πολιτικές ομάδες τόλμησαν να ταυτιστούν ανοιχτά με το φασισμό. Ο φασισμός δεν ανέπτυξε ποτέ πλήρες δόγμα ή πολιτική θεωρία. Η λέξη «φασίστας» χρησιμοποιείται συνήθως µε αρνητική σημασία, συχνά ως µια ετικέτα για επίκριση μιας αντίθετης άποψης, υποδηλώνοντας απολυταρχισμό και αντιδημοκρατική αντίληψη.

19 Το τέλος του Duce


Κατέβασμα ppt "ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΦΑΣΙΣΜΟΣ - ΝΑΖΙΣΜΟΣ Αναστασάκης Κωνσταντίνος Αντωνάκη Φωτεινή Βούτουνα Χρυσούλα Μπαλή Ιωάννα Παναγιωτοπούλου Όλγα-Μαρία."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google