Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Λίγα από το παρελθόν της Ευρώπης…. Πριν από 20000 χρόνια περίπου η Ευρώπη περνάει την τελευταία παγετώδη περίοδο. Οι παγετωνικές λίμνες (Φινλανδία, Ρωσία)

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Λίγα από το παρελθόν της Ευρώπης…. Πριν από 20000 χρόνια περίπου η Ευρώπη περνάει την τελευταία παγετώδη περίοδο. Οι παγετωνικές λίμνες (Φινλανδία, Ρωσία)"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 λίγα από το παρελθόν της Ευρώπης…

2 Πριν από 20000 χρόνια περίπου η Ευρώπη περνάει την τελευταία παγετώδη περίοδο. Οι παγετωνικές λίμνες (Φινλανδία, Ρωσία) Το «loess», άριστης ποιότητας λεπτό χώμα. Το έδαφος της Ευρώπης έχει σχηματιστεί σε διαφορετικές γεωλογικές εποχές και συνεχίζει να μεταβάλλεται. Πριν από 20000 χρόνια η Γη περνάει ακόμα την Τρίτη Παγετώδη περίοδο. Ένα μεγάλο κομμάτι πάγου σκεπάζει τη Βόρεια Ευρώπη. Το βάρος του πιέζει και βουλιάζει το έδαφος και σπάει τα πετρώματα από κάτω. Έτσι προκύπτουν:

3 η εμφάνιση της Ευρώπης λοιπόν διαφέρει από περιοχή σε περιοχή… Νότια Ευρώπη Ιβηρική χερσόνησος ΣκανδιναβίαΓαλλική πεδιάδα

4

5 Οι θάλασσες της Ευρώπης

6

7 Η Ολλανδία έχει τη μεγαλύτερη θαλάσσια εμπορική κίνηση σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα περισσότερα εμπορικά πλοία στον κόσμο ανήκουν σε Έλληνες πλοιοκτήτες.

8 Ρότερνταμ (αεροφωτογραφία)

9 Η Βόρεια θάλασσα επειδή είναι ανοιχτή προς τον Ατλαντικό επηρεάζεται από το θερμό ρεύμα που έρχεται από τον Κόλπο του Μεξικού. Η Βαλτική παγώνει το χειμώνα και η Σουηδία αναγκάζεται να χρησιμοποιεί λιμάνια της Νορβηγίας. Η Βόρεια θάλασσα, αν και είναι στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος με τη Βαλτική, δεν παγώνει ποτέ, αλλά έχει χαρακτηριστική πυκνή ομίχλη.

10 Γιατί η Βόρεια θάλασσα έχει τόσο μεγάλη οικονομική σημασία για τις χώρες που βρέχει; Εξέδρα πετρελαίου (oil rig) στη Βόρεια θάλασσα

11 Εξέδρα πετρελαίου (oil rig) στη Βόρεια θάλασσα Τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου αντλούνται σχετικά εύκολα στη Βόρεια θάλασσα, αφού το μεγαλύτερο βάθος της δεν ξεπερνά τα 300 μέτρα.

12 Ο Πορτογάλος Βαρθολομαίος Ντιάζ, ψάχνοντας για δρόμο προς τις Ινδίες, έφτασε στο Νατάλ της Ν.Α. Αφρικής. Οι Ισπανοί, με το Χριστόφορο Κολόμβο, ανακάλυψαν τα νησιά των ανατολικών Ινδιών και την Αμερική (1492). Ο Πορτογάλος Βάσκο ντε Γκάμα πέρασε το ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας και ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος πέρασε από το νότιο τμήμα της Ν. Αμερικής και πήγε στις Φιλιππίνες (1520). Ο Άγγλος Τζέιμς Κουκ έκανε το γύρο του κόσμου (1772-1775). Στον 20ο αιώνα, στα 1909, ο Ρόμπερτ Πήρυ έφτασε πρώτος στο Β. Πόλο και στα 1911 ο Ρόαλντ Άμουνδσεν στο Ν. Πόλο. Πορτογαλία: το μνημείο των θαλασσοπόρων

13


Κατέβασμα ppt "Λίγα από το παρελθόν της Ευρώπης…. Πριν από 20000 χρόνια περίπου η Ευρώπη περνάει την τελευταία παγετώδη περίοδο. Οι παγετωνικές λίμνες (Φινλανδία, Ρωσία)"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google